iktosia 01.10.08, 11:01 czy znacie przepis z thermomixa na ciasto orzechowe? było takie jedno fajne.. bez mąki.. z orzechami mielonymi... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atunia Re: ciasto orzechowe 06.10.08, 11:39 Ja robiłam z tego przepisu: www.cincin.cc/index.php?showtopic=2401 mąki tam idzie niewiele, bardzo smaczne, zwłaszcza jak się je posmaruje gorzką czekoladą ). Ale w TM to tylko mieliłam na nie orzechy... Odpowiedz Link
mariol1 Re: ciasto orzechowe 08.10.08, 14:24 Dlaczego całego ciasta nie robiłaś w TM? Przecież o wiele prościej zrobić wszystko w jednym urządzeniu, niż brudzić więcej. Odpowiedz Link
atunia Re: ciasto orzechowe 09.10.08, 11:50 Tam trzeba ubić białko, utrzeć żółtko, zmielić orzechy, wszystko delikatnie połączyć. Jeśli masz jakiś pomysł, jak to zrobić w TM, żeby nie przekładać i nie myć za dużo, to chętnie przeczytam . Ja w międzyczasie (od momentu założenia tego forum) dojrzałam do innego urządzenia - Kitchen Aid. Więc teraz robiłam tak, że TM mi zmielił orzechy, żyrafa brauna utarła żółtko z cukrem, KA w tym czasie ubijał białko. Miska KA jest o wiele wygodniejsza od dzbanka TM, więc wsypałam orzechy z dzbanka do tego białka w misce, dorzuciłam utarte żółtka z cukrem, zamieszałam delikatnie płaskim mieszadłem, TM przepłukałam szybko wodą po tych orzechach, miskę, w której męczyłam żółtka wylizałam i wstawiłam do zmywarki, po wyłożeniu ciasta do formy miskę KA wstawiłam do zmywarki, mieszadło KA i trzepaczkę żyrafy przepłukałam ręcznie. W kuchni miałam już porządek a w piecu ciasto . Odpowiedz Link
mariol1 Re: ciasto orzechowe 16.10.08, 10:53 O rany, jestem pod wrażeniem. Ja ubijam białka i przekładam do miseczki a potem żółtka i łącze a orzechy mam zmielone. Mieszam na obrotach soft i wszystko ładnie się łaczy. Odpowiedz Link
atunia Re: ciasto orzechowe 17.10.08, 08:17 Prawda, że komplikowanie to moja specjalność? . A ja po prostu bardzo nie lubię wygrzebywać spod noży TM, albo kaleczę łopatkę, albo zostaje mi dużo resztek. Kwestia techniki obawiam się, z wygrzebywania to chyba potrzebowałabym specjalnego kursu Odpowiedz Link
mariol1 Re: ciasto orzechowe 23.10.08, 14:18 Właśnie apropo tego kaleczenia kopystki, mam thermomixa od 3 miesięcy i moje noże juz nie są takie ostre. Pamiętam, że na początku nie moznabyło ich dotknąć bo groziło zacięciem, a teraz mogę wygrzebywać palcami i nic. Czy to normalne, że tak szybko się stępiły? Odpowiedz Link
atunia Re: ciasto orzechowe 23.10.08, 15:15 Hm, ja mam TM21, trochę chyba się stępił, ale nadal kaleczy i kopystkę i palce. Coś mi się majaczy, że ponoć się to ostrzy kostkami lodu, wrzucić i rozkruszyć. Ale pewności nie mam, chyba był jakiś wątek o tym na forum. Odpowiedz Link
edyta.irka Re: ciasto orzechowe 20.11.08, 19:10 Tak dokładnie ... noże ostrzy się mieląc kostki lodu Odpowiedz Link
variacja Re: ciasto orzechowe 01.03.17, 22:22 Ten przepis jest super, moze i w termomixie się uda, ja próbowałam zrobić - wyszło pycha!!! youtu.be/wRNKswNHY_w Odpowiedz Link