Dodaj do ulubionych

ciasto z rabrabarem

31.05.13, 21:22
witam. Zrobiłam dzisiaj ciasto kruche z rabarbarem, ale jest jeszcze ciepłe i nie wiem co wyszło. Problem w tym ,ze rabarbar podsmażyłam z cukrem i zrobiła się taka "breja". Dosypałam trochę galaretki truskawkowej.Nie wiem czy ten spód na ciasto powinni się podpiec i czy rabarbar należy podsmażać czy taki pokrojony położyć na surowe bądż podpieczony spód. Po około 50 minutach pieczenia spód moim zdaniem był surowy, przy kryłam wiec ciasto i piekłam dalej przez około 20 minut, ale czy nie bedzię surowy czy zakalcowaty to nie wiem.
Proszę napiszcie jak upiec ciasto kruche z rabarbarem i innymi owocami, które puszczają dużo soku.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: ciasto z rabrabarem 31.05.13, 21:31
      na kruche, surowe, nakladalam rabarbar podduszony z cukrem
      na drozdzowe wrzucalam kawalki surowe i posypywalam jeszcze goraca cukrem

a teraz rabarbaru mi nie wolno, wiec nie robie
    • genova51 Re: ciasto z rabrabarem 31.05.13, 21:50
      Zarówno na kruche, jak i drożdżowe daję rabarbar surowy. Kroję w plasterki, posypuję cukrem, dodaję jeśli mam troszkę smażonej skórki pomarańczowej lub 2-3 krople olejku pomarańczowego, wymieszam i odstawię na sitku, aż puści sok. Po czym już bez soku /prawie/ przekładam na ciasto posmarowane białkiem i kruche dodatkowo posypane bułką tartą.
      Nie ma zakalca, zawsze się uda.
      • referee Re: ciasto z rabrabarem 31.05.13, 23:46
        Tak na marginesie to placek z rabarbarem majątek. U nas też daje się surowy rabarbar tak na kruche jak i na drozdżowe
    • mhr2 Re: ciasto z rabrabarem 01.06.13, 09:15
      ciasto kruche posypuje ciastem kruchym ktore upieklam kilka dni temu i potem pokruszylam, na nie sypie troche cukru(nie mieszac przedtem razem, to cos innego)i ukladam skosno plasterki rabarbaru, posypuje je lekko cukrem i klade kruszonke!
      • aqua48 Re: ciasto z rabarbarem 01.06.13, 11:35
        Dzisiaj robię, na Dzień Dziecka. Rabarbar smażę z cukrem i taki wykładam na podpieczone na złoto ciasto, na wierzch daję piankę z białek z cukrem.
        • naplaze Re: ciasto z rabarbarem 01.06.13, 13:38
          Ja robię tak samo.
          • mhr2 Re: ciasto z rabarbarem 01.06.13, 15:11
            robiac mazurka tez tak robie:)
        • referee Re: ciasto z rabarbarem 02.06.13, 04:02
          aqua48 napisała:

> Dzisiaj robię, na Dzień Dziecka.

Chwali się

>Rabarbar smażę z cukrem

Według mnie nie jest to dobry pomysł, gdyż placek z rabarbarem słynie z tego , że jest lekko kwaśny

i taki wykładam na po
          > dpieczone na złoto ciasto, na wierzch daję piankę z białek z cukrem.

Najlepsza metoda, to słodkie ciasto i surowy rabarbar; po upieczeniu smakuje fanstasycznie
    • loola_kr Re: ciasto z rabrabarem 01.06.13, 19:11
      Kruchy spód lekko podpiekam i daję podsmażony rabarbar (tak, by puścił sok), do ucieranego daję surowy.
    • default Re: ciasto z rabrabarem 03.06.13, 08:19
      Gdzieś w necie (sorry, nie pamiętam strony) widziałam przepis na kruche ciasto z rabarbarem, a raczej z masą rabarbarową, bo z użyciem budyniu. Zrobiłam, więc sprawdzone - bardzo dobre ciasto, budyń "stabilizuje" rabarbar, nic nie wycieka, nie wsiąka.
      Budyń gotuje się na soku z rabarbaru.
    • Gość: Martyna Re: ciasto z rabrabarem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.13, 14:44
      Kruche czy drożdżowe zawsze daję surowy rabarbar - ostatnio czytałam gdzieś w internecie aby 1 kg drobno pokrojonego rabarbaru wymieszać z 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( lub kisielem ) + cukier a ja dodałam jeszcze łyżeczkę cynamonu - wyszło pyszne ciasto.
      • mhr2 Re: ciasto z rabrabarem 03.06.13, 14:53
        Gość portalu: Martyna napisał(a):

> ( lub kisielem )

z budyniem jeszcze smaczniejsze:)
    • budzik11 Re: ciasto z rabrabarem 16.06.13, 13:44
      Podsmażony z cukrem i masłem rabarbar to super baza do rabarbarowego crumble, czyli rabarbaru z kruszonką. IMO w tej postaci rabarbar jest najlepszy.
      A kruche ciasto z r. i kruszonką robię wg tego przepisu, też smażąc rabarbar z cukrem: www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-kruszonka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka