Dodaj do ulubionych

W kwestii skrzydełek parę pytań

29.11.13, 12:23
Chciałabym zrobić skrzydełka w piekarniku, dawno temu jadłam u kogoś i próbuję teraz wymyślić jak to było zrobione ;-) Były upieczone w brytfance w piekarniku, pikantne, mocno "podkolorowane" na ciemno-czerwono. Więc planuję najpierw do marynaty: miód (nie za dużo), sos sojowy, imbir świeży lub w proszku, papryka słodka i chili, ewentualnie czosnek - co myślicie o takim połączeniu? Czegoś za dużo lub coś dodać/wymienić?
I kolejna kwestia: chciałabym je razem z tą marynatą, takie oklejone, włożyć w brytfance do piekarnika i myślę, że przynajmniej częściowo piec pod przykryciem, a ewentualnie później odkryć żeby się mocniej zrumieniły. Dobry pomysł? I jaka Waszym zdaniem powinna być temperatura? Boję się trochę cały czas piec odkryte, żeby się nie spaliły zanim dojdą w środku. Podobno miód się lubi palić i mogą przywierać do dna/blachy.
Będę wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 14:23
      Wygugluj sobie "skrzydełka w sosie barbecue" bo prawdopodobnie to chcesz zrobić.
    • roseanne Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 14:42
      wszystko ok
      sklad marynaty, czesciowe przykrycie
      180 c, czas ok godzin
      • ania_m66 Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 16:44
        g o d z i n e?
        po godzinie to wyngiel wyjdzie.
        30-45 min gora. nigdy nie przykrywam.
        mozesz rowniez wyguglowac sobie przepis na "diabelskie skrzydelka" i wybrac pasujacy - sa z dodatkiem miodu i bez.
        jogurt i tandoori do skrzydelek nie, do udek za to bardzo tak!

roseanne napisała:

> wszystko ok
        > sklad marynaty, czesciowe przykrycie
        > 180 c, czas ok godzin
        • squirk Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 18:37
          ania_m66 napisała:

> jogurt i tandoori do skrzydelek nie, do udek za to bardzo tak!

Zgodzę się że do udek też ale skrzydełka też nam smakują a to kwestia gustu przecież.
          :-)
          • ania_m66 Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 19:45
            alez jak najbardziej, ale udka sa dla mnie zdecydowanie lepsze w tej kombinacji.
            a znowu "diabelskie udka" mi nie podchodza, a skrzydelka tak :)

squirk napisała:

> ania_m66 napisała:
            >
            > > jogurt i tandoori do skrzydelek nie, do udek za to bardzo tak!
            >
            > Zgodzę się że do udek też ale skrzydełka też nam smakują a to kwestia gustu prz
            > ecież.
            > :-)
            >
            >
    • squirk Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 15:50
      ar11 napisała:

> Chciałabym zrobić skrzydełka w piekarniku, dawno temu jadłam u kogoś i próbuję
      > teraz wymyślić jak to było zrobione ;-) Były upieczone w brytfance w piekarniku
      > , pikantne, mocno "podkolorowane" na ciemno-czerwono.

Robię takie marynując wcześniej skrzydełka w marynacie na bazie jogurtu z przyprawą Tandoori Masala, piekę w piekarniku, wychodzą brązowo-czerwone i pikantne.
      :-)
      • roseanne Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 16:25
        tandori sa tez swietne, choc zdecydowanie wole do tego udka kurczacze - bardziej zdecydowaney smak

tylko geograficznie troche obok
    • kasianarozdrozach Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 29.11.13, 17:59
      Moja mama robi identycznie, tylko dodaje jeszcze keczupu kotlin do marynaty
      • Gość: x keczup z Kotliny Szwajcarskiej? nie słyszałem ;) IP: *.unitymediagroup.de 30.11.13, 13:48
        • kasianarozdrozach Re: keczup z Kotliny Szwajcarskiej? nie słyszałem 30.11.13, 14:52
          Fajnie by bylo, po nocach mi sie ten Kotlin sni ;)
      • ar11 Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 03.12.13, 11:23
        Właśnie, żeby zwiększyć objętość marynaty, zastanawiałam się czym to dopełnić i dodałam ketchupu, chociaż nie wiem jakiej firmy :-). Pieczone godzinę albo i trochę, pod koniec odkryte żeby odparowały trochę. Wyszły w sumie bardzo dobre, ale już wiem, że na przyszłość jeszcze mniej miodu albo wcale (nie lubimy słodkiego posmaku mięsa) i zdecydowanie mniej sosu sojowego. A na 1,5 kg skrzydełek dałam 2-3 łyżki. Sos sojowy był za bardzo dominujący, może dlatego, że ten ciemny - nie wiem.
    • ar11 Re: W kwestii skrzydełek parę pytań 30.11.13, 12:02
      Dziękuje Wam wszystkim za podpowiedzi.
    • Gość: Aga Re: W kwestii skrzydełek parę pytań IP: *.208-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.11.13, 19:34
      Miód, sos sojowy, czosnek drobno siekany i
      Koncentrat pomidorowy
    • Gość: gość Re: W kwestii skrzydełek parę pytań IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.13, 11:44
      ar11 napisała:

> , dawno temu jadłam u kogoś i próbuję

teraz zapytac sie tej osoby:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka