IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 12:47
Co zrobić aby ciasto na pierogi nie wychodziło twarde?
Obserwuj wątek
    • Gość: patiiii Re: Pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 13:06
      Trzeba dodać letniej wody :)
    • Gość: zakręcona Re: Pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 13:09
      Należy dodać chłodnej wody ;] powodzenia
      • Gość: zajdar1978 Re: Pierogi IP: *.146.4.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.05.16, 09:15
        to letniej czy chłodnej ???
      • mmagi Re: Pierogi 11.05.16, 12:56
        nie chłodnel lecz mocno ciepłej!!!!!!!
    • wanilkowa Re: Pierogi 17.01.11, 13:32
      Dodać gorącej wody:D
    • Gość: marbor1 Re: Pierogi IP: 178.73.50.* 17.01.11, 14:23
      Bardzo dobre rady, można dostać zawirowania w głowie.
      A ja dodam jeszcze inną radę. Ciasto na pierogi rozrabiasz tylko maślanką, żadnych jajek.
      • maki-chan Re: Pierogi 17.01.11, 17:55
        całkowicie się zakręciłam! ja dodaję mało jajke i więcej ciepłej wody i jest ok.
    • ewelina.lukasik Re: Pierogi 13.04.15, 11:51
      hmm ja roztapiam masło, dodaje mleko jak wystygnie i potem tylko mąka. ciasto jest mięciutkie.
      • Gość: lubczykiwanilia Re: Pierogi IP: 91.198.246.* 14.04.15, 13:40
        podobno jak da sie jajo jest bardziej miekkie.
    • alfredo302 Re: Pierogi 07.05.15, 11:10
      a czy ktoś ma przepis na piergo po zbojnicku? jadalm w restauracji, ale chcialabym sama zrobić, nie chcieli mi zdradzić tajników. wiem ze ziemniaki boczek i jakas specjalna przyprawa tam była.
    • Gość: kuchareczka Re: Pierogi IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.15, 16:42
      a może to zależy od mąki, z jakiej robicie mąki pierogi
      • wrozbitawojciech Re: Pierogi 22.06.16, 13:58
        Dobra mąka to podstawa. Żadne krupczatki, tylko tortowa Basia :-) Ciasto jest miękkie.
        • kosmotynka Re: Pierogi 13.07.16, 08:33
          Ja akurat Basi nie używam. A zwracacie uwagę na typ mąki?
    • ankaszym Re: Pierogi 08.12.15, 22:10
      Letniej wody ja dodaje
      • smutas13 Re: Pierogi 09.12.15, 10:25
        Do mąki gorąca woda, szczypta soli, zamieszać łyżką drewnianą - odstawić na chwilę do przestygnięcia, dodać żółtka, trochę masła lub olej - wyrobić ciasto. Zawinąć w folię, odstawić na ok. 1/2 godz., żeby odpoczęło.

        Tajemnica tkwi w tym, żeby nie dodawać białka.
        Wypróbowane - najlepsze.
        • wlodziu64 Re: Pierogi 10.12.15, 12:48
          świetne! probowałem! :-)
    • jolucza Re: Pierogi 03.01.16, 20:38
      Ja ostatnio robiłam pieczone pierogi! dużo lepsze od tych z wody. Polecam :) ciasto wyszło miękkie, to troche jak takie bułeczki. Robiłam z kaszą kuskus i z pieczarkami, każdy się zajadał.
    • cis-ekk Re: Pierogi 08.01.16, 11:44
      Trochę wody ciepłej.
    • kosmotynka Re: Pierogi 11.01.16, 14:01
      Trzeba je dość długo wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Wtedy po ugotowaniu powinno być dobre.
    • lechko2 Re: Pierogi 18.01.16, 11:20
      Trochę ciepłej wody.
    • kosmotynka Re: Pierogi 26.01.16, 09:04
      Ciepła woda jest podstawą w przypadku ciasta na pierogi. Ale ta informacja powinna być w każdym przepisie.
    • karolinka903 Re: Pierogi 02.02.16, 16:47
      moja babcia dodaje serek topiony taki z kiełbaski
    • shiny96 Re: Pierogi 12.02.16, 15:30
      ciepła woda - mama tak mówi :D
    • miagiturbo Re: Pierogi 14.02.16, 21:44
      woda ;)
    • margo00001 Re: Pierogi 17.03.16, 09:22
      ja dodaję kapkę oleju i zimną wodę :) No i bardzo długo ugniatam :)
      • kosmotynka Re: Pierogi 28.04.16, 19:58
        A robiliście kiedyś pierogi z ciasta parzonego? Jest to trudne?
    • miki998877 Re: Pierogi 08.06.16, 10:25
      A dajesz olej czy masło? Ja zamieniłam olej na masło i jest git.
      • kosmotynka Re: Pierogi 13.06.16, 21:04
        Ja wolę dodawać masła. I zawsze mi w sumie wszystko wychodzi.
    • stachyralukasz Re: Pierogi 09.08.16, 15:52
      co mam zrobić żeby pierogi się nie rozlatywały podczas gotowania
      podpowiedzcie mi pozdrawiam Łukasz stachyra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka