Dodaj do ulubionych

kaczka pieczona jaka?

21.12.13, 15:45
Barbari czy pekinka?
Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną.
Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:07
      wedlug wujka gugla barbarie jest chudsza od pekinki, a jej mieso ma lekko pizmowy posmak.
      z barbarie najczesciej jada sie piersi usmazone "na rozowo". do dlugiego pieczenia lepsza jest pekinka, ktorej piersi nie zamienia sie we wiory ;)
      momas napisała:

> Barbari czy pekinka?
      > Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną.
      > Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście.
      >
      • momas Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:11
        Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D
        Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki sa chyba większe?
        Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości.
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
        • squirk Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:18
          momas napisała:

> Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D
          > Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki
          > sa chyba większe?
          > Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości.

Kupuję w Lidlu albo Biedronce (kompulsywnie ;-)) kaczki pekińskie, nie zawiodłam sie nigdy na jakości, biorę takie o wadze ok. 2,5 kg. Wychodzą świetnie, wytopiony tłuszcz zużywam potem do confit (które też bardzo polecam). Przeważnie piekę z jabłkami i majerankiem ale z pomarańczami też wychodzą wspaniałe, jednej nawet zrobiłam zdjęcie żeby zachęcić znajomych do pieczenia kaczek (i udało się :-)).
    • squirk Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:10
      momas napisała:

> Barbari czy pekinka?
      > Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście.

Google mówi że barbarie ma mniej tłuszczu a dużo mięśni, w smaku bardziej, niż pekińska, przypomina dziczyznę.
      Dla mnie gatunek nie miałby znaczenia, właśnie się zastanawiałam czy nie rozmrozić jakiejś na jutro, dobrze upieczona kaczka to dar od bogów ;-)
      • momas Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:13
        :) jak wczesniej napisałam - dostałam tez przeciwną informacje :)

No to chyba pekinka. Zeby była kaczką domową, a nie dziką:)
    • mhr2 nie wiesz ze pekinka jest szczupla 28.12.13, 11:45
      momas napisała:

nawet z tymi dodatkami, troche szkoda bo tluszcz tej innej lubie:)
    • feniks_z_popiolu Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 15:49
      Kupuję kaczki na ogół w Biedronce. Nie wiem jaki to gatunek bo nie jest to opisane. Ale zawsze są bardzo dobre. Właśnie rozmrażam jedną na jutrzejszą kolację sylwestrową
      • momas Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 17:48
        Zrobiłam pekinkę. Mięsa starczyło dla 4 dorosłych osob i dwóki dzieci małojadków :)
        Piekłam wg sposobu Squirk (długo i w stosunkowo niskiej temperaturze). Piekłam ok 4 godzin, wyszła bardzo dobra kaczka. :)
        • momas Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 17:51
          aha. tłuszczu zlałam miseczkę ok 150 ml. Z czego samego tłuszczu była tylko połowa , reszta to sos (tyle tłuszczu zestalło sie). Oczywiście troche zostawiłam, bo piekłam jeszcze ziemniaki. Ale zostawiłam naprawdę niewiele..
          Chyba kiedyś zarysykuję i upieka na raz dwie kaczki barbari i pekinkę. By na bieżąco porównać :)
    • viki711 Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 22:40
      w święta piekłam pekinkę z jabłkami i majerankiem, była pyszna, krucha i soczysta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka