momas 21.12.13, 15:45 Barbari czy pekinka? Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną. Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:07 wedlug wujka gugla barbarie jest chudsza od pekinki, a jej mieso ma lekko pizmowy posmak. z barbarie najczesciej jada sie piersi usmazone "na rozowo". do dlugiego pieczenia lepsza jest pekinka, ktorej piersi nie zamienia sie we wiory ;) momas napisała: > Barbari czy pekinka? > Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną. > Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście. > Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:11 Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki sa chyba większe? Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości. -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:18 momas napisała: > Gógiel mi wypluł odwrotną informację:D :D :D > Dlatego liczę na porady praktyków -do jutra musze podjąć decyzje. Jenak pekinki > sa chyba większe? > Ma być taka klasyczna po polsku, pieczona w całości. Kupuję w Lidlu albo Biedronce (kompulsywnie ;-)) kaczki pekińskie, nie zawiodłam sie nigdy na jakości, biorę takie o wadze ok. 2,5 kg. Wychodzą świetnie, wytopiony tłuszcz zużywam potem do confit (które też bardzo polecam). Przeważnie piekę z jabłkami i majerankiem ale z pomarańczami też wychodzą wspaniałe, jednej nawet zrobiłam zdjęcie żeby zachęcić znajomych do pieczenia kaczek (i udało się :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:10 momas napisała: > Barbari czy pekinka? > Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną. > Na marginesie, jaka jaest między nimi różnica, oprócz nazwy, oczywiście. Google mówi że barbarie ma mniej tłuszczu a dużo mięśni, w smaku bardziej, niż pekińska, przypomina dziczyznę. Dla mnie gatunek nie miałby znaczenia, właśnie się zastanawiałam czy nie rozmrozić jakiejś na jutro, dobrze upieczona kaczka to dar od bogów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kaczka pieczona jaka? 21.12.13, 16:13 :) jak wczesniej napisałam - dostałam tez przeciwną informacje :) No to chyba pekinka. Zeby była kaczką domową, a nie dziką:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 nie wiesz ze pekinka jest szczupla 28.12.13, 11:45 momas napisała: > Która lepsza - ma bć z jabłkami majerankiem i żurawiną. nawet z tymi dodatkami, troche szkoda bo tluszcz tej innej lubie:) Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 15:49 Kupuję kaczki na ogół w Biedronce. Nie wiem jaki to gatunek bo nie jest to opisane. Ale zawsze są bardzo dobre. Właśnie rozmrażam jedną na jutrzejszą kolację sylwestrową Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 17:48 Zrobiłam pekinkę. Mięsa starczyło dla 4 dorosłych osob i dwóki dzieci małojadków :) Piekłam wg sposobu Squirk (długo i w stosunkowo niskiej temperaturze). Piekłam ok 4 godzin, wyszła bardzo dobra kaczka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 17:51 aha. tłuszczu zlałam miseczkę ok 150 ml. Z czego samego tłuszczu była tylko połowa , reszta to sos (tyle tłuszczu zestalło sie). Oczywiście troche zostawiłam, bo piekłam jeszcze ziemniaki. Ale zostawiłam naprawdę niewiele.. Chyba kiedyś zarysykuję i upieka na raz dwie kaczki barbari i pekinkę. By na bieżąco porównać :) Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: kaczka pieczona jaka? 30.12.13, 22:40 w święta piekłam pekinkę z jabłkami i majerankiem, była pyszna, krucha i soczysta. Odpowiedz Link Zgłoś