Dodaj do ulubionych

patelnie stalowe

11.05.12, 22:09
Witam wszystkich,

Chciałbym podzielić się moją opinią na temat patelni stalowych. Kupiłem ostatnio patelnię firmy Lagostina w sklepie www.kuchniaiq.pl.
Szczerze mówiąc miałem obawy bo tania nie była ( chociaż plusem jest 25 lat gwarancji producenta)
Niemniej jednak - jest REWELACYJNA. Ciężka z 5 warstwowym dnem. Mięso smażone na tej patelni jest absolutnie nie do zrobienia na teflonie czy ceramice.
Moje obawy co do przywierania rozwiały się po pierwszym użyciu ale warto pamiętać o kilku zasadach.
Patelnię trzeba mocno rozgrzać. Następnie polać oliwą ( sugeruję dobrą, dzięki temu mięso ładnie pachnie). Mięso położone na patelni w pierwszej chwili delikatnie przywiera po czym odskakuje pozostając fantastycznie zarumienione :-). Przewracamy - druga strona jw. i karkóweczka palce lizać.

Na patelni zostają ślady, które ustępują pod strumieniem ciepłej wody - żadnego skrobania, szorowania etc.

Naprawdę polecam - Lagostina ze sklepu www.kuchniaiq.pl . Teraz zastanawiam się nad garnkami - wyglądają naprawdę dobrze

Może macie jakieś ciekawe spostrzeżenia odnośnie gotowania na "prawdziwych" patelniach ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • denia-1 Re: patelnie stalowe 02.05.13, 21:30
      No cóż świetne stwierdzenie "prawdziwe patelnie". Ale mam podobne zdanie - jakoś jajecznica nigdy mi nie smakowała tak jak kiedyś w domu - do czasu kiedy u teściowej robiłem sobie jajecznicę i jedyną patelnię jaka była wolna to stalowa. Smak jajecznicy jak za starych dobrych czasów. Dlatego teraz też wracam do stalowych, zwykłych, prawdziwych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka