wordshop 21.10.04, 20:16 czy ktoś z Was próbował win gruzińskich? jak smakują? czy są do dostania w Polsce i jeśli tak - to w jakim przedziale cenowym? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: winersch Re: wina gruzińskie IP: *.chello.pl 21.10.04, 21:31 Gruzini znani są ze swego zamiłowania do wina i przyjemności jakie można z niego czerpać. Legendy i elementy folkloru świadczą o wyjątkowym znaczeniu wina w kulturze tego narodu. Tradycja winiarska jest tu bardzo silna. Do dzisiaj w Gruzji wino poddawane jest fermentacji w glinianych amforach zwanych kwevris, zakopanych po szyjkę w ziemi, tak jak to robiono tysiące lat temu. Wina z Gruzji, w Polsce pojawiły się wraz z wolnym rynkiem, umożliwiając konfrontację rzeczywistości z legendą. Przyznać trzeba, że jak dotychczas konfrontacja ta wypada nie najlepiej. Wina gruzińskie importowane do Polski są w najlepszym przypadku przeciętne. O białych wytwarzanych głównie z rodzimej odmiany rkatsitelli lepiej nawet nie wspominać. Nijakie, bez bukietu, z mdłym smakiem, w żadnym wypadku nie warte swej ceny. A pamiętam przecież doskonałe wino, którym częstował mnie mój gruziński przyjaciel. Pełne, bogate, aromatyczne. Gdzie to się podziało? Do sklepów w każdym razie nie dociera. Nieco lepiej, choć niewiele, jest z winami czerwonymi. Ich podstawą jest stary tradycyjny szczep saperavi, ceniony ze względu na dużą zawartość cukru, intensywną kwasowość i mocne zabarwienie. Wina wytwarzane z tej odmiany mogą być wytrawne, półwytrawne lub słodkie. I znów tradycja okazuje się, póki co, lepsza od rzeczywistości. Gdzież te bogate, pulsujące, pełne wina, które Puszkin porównywał do najlepszych burgundów? To prawda, w odróżnieniu od białych mają przynajmniej jakiś charakter. Czuć potencjał i siłę drzemiące w winogronach, ale na tym koniec. Mocna kwasowość połączona z niezrównoważonymi garbnikami i to wszystko. Nie ma finezji, harmonii, równowagi. A nie są to wina tanie. Za czterdzieści kilka złotych mogę dostać niezłe bordeaux, dobre Cotes du Rhone lub coś z winnic Nowego Świata, a więc wina znacznie lepsze. Co się dzieje?. Czyżby kilkadziesiąt lat socjalizmu pogrzebało sztukę winiarską także w Gruzji? Byłabyż to kolejna ofiara przodującego ustroju? Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: wina gruzińskie 10.06.05, 22:34 Myślę, że mamy wreszcie w Polsce wina gruzińskie na bardzo dobrym poziomie, zarówno jakościowym, jak i cenowym. Mam tu na myśli wina takie jak: Mukuzani(z 100%Saperavi), Napareuli(Saperavi100%), Tsinandali(Rkatsiteli80% Mtsvane20%)- wszystkie są jakościowe, czyli pochodzą z mikroregionów o kontrolowanym nazewnictwie (odpowiednik AOC).Ciekawostką są też wina półsłodkie (Tvishi,Kindzmarauli,Khvanchkara). Dzięki uprzejmości importera-P. Davida, miałam okazję spróbować i ocenić, a tutaj na Forum polecam. Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: wina gruzińskie 10.06.05, 23:34 Długi czas zastanawiałem się dlaczego brak na naszym rynku przyzwoitych win z Gruzji. Jak to możliwe, że kraj, który bez wątpienia jest kolebką światowego winiarstwa, sprzedaje pod całkiem porządnymi i znanymi z tradycji nazwami, napoje z pogranicza gastronomii i chemii gospodarczej. Cos jednak zaczyna się zmieniać i ostatnio próbowałem kilkunastu win, co najmniej przyzwoitych, które już znalazły się w Polsce. Pora więc odszczekać to co pisałem w tym wątku czas temu jakiś. I bardzo dobrze. Gruzja jest jednym z ostatnich krajów winiarskich, bazujących na tradycyjnych, lokalnych odmianach winorośli. Nie muszę więc zmuszać się do degustacji kolejnych międzynarodowych wersji chardonnay, czy cabernet. Wręcz przeciwnie, wina gruzińskie są zupełnie inne. Winnice, leżące na wysokości od 200 do 500 metrów nad poziomem morza, graniczą z potężnym, masywem Kaukazu. Słoneczne dni i chłodne górskie noce sprzyjają uzyskaniu w winogronach odpowiedniej równowagi garbników, kwasu i cukru. W Gruzji uprawia się tradycyjne białe odmiany mtsvane, tsolikauri i rkatsiteli oraz czerwone: saperavi, alexandreuli i mujuretuli. Wielką specjalnością jest produkcja win czerwonych półwytrawnych i półsłodkich. Jest to wyjątek w Europie, gdzie wprawdzie białych słodkich win wytwarza się sporo, ale czerwonych już bardzo niewiele, w dodatku są to na ogół wina wzmacniane, jak choćby porto. Tymczasem czerwone półsłodkie wina gruzińskie uzyskuje się zatrzymując fermentację, zanim cały, zawarty w gronach cukier przerobiony zostanie na alkohol. I trzeba przyznać, że zarówno szczep saperavi jak i alexandreuli nadają się do tego wyjątkowo. Wśród białych win gruzińskich, spróbujmy poszukać przede wszystkim białego mtsvane, raczej w wersji wytrawnej. Pośród win czerwonych zwróćmy uwagę na takie nazwy jak mukuzani, kindzmarauli, a przede wszystkim kvanchkara. To ostatnie od producenta Telavi zaskoczyło mnie wyjątkowo pozytywnie, przede wszystkim dobrą strukturą, poważnymi garbnikami i doskonałą równowagą między kwasowością i słodyczą. Było to podobno ulubione wino Stalina, ale naprawdę nie dlatego je polecam. Tak że witam, na razie nieśmiały, powrót Gruzji i czekam na więcej. Pozdrawiam winersch GTB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: wina gruzińskie IP: 83.238.100.* 11.06.05, 00:12 Cieszę się, że Pan docenił te wina tak samo jak ja, bo Pana wcześniejszy opis win gruzińskich dostępnych w Polsce nijak nie pasował mi do tych, które spróbowałam. Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpp Ulubione wino Stalina 11.06.05, 01:30 winersch napisał: >... a przede wszystkim kvanchkara. To > ostatnie od producenta Telavi zaskoczyło mnie wyjątkowo pozytywnie, przede > wszystkim dobrą strukturą, poważnymi garbnikami i doskonałą równowagą między > kwasowością i słodyczą. Było to podobno ulubione wino Stalina, ale naprawdę > nie dlatego je polecam. Ulubionym winem Stalina było ponoć Chateau d'Yquem. Dla "księcia światowego proletariatu" autentyczny książę de Lur-Saluces (ale chyba jeszcze nie Aleksander) robił ponoć specjalną etykietę w języku rosyjskim (wg Stephen Brooks "Sauternes"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpb Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 23:43 Kilkanaście pozycji od dwóch importerów w najnowszym MW (Przewodnik Kupującego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: wina gruzińskie IP: 83.238.100.* 11.06.05, 00:20 Sprawdziłam od MARANI- polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: wina gruzińskie IP: *.dyn.optonline.net 26.11.09, 02:39 Polecam Akhashem firmy Badagoni. Jesli lubisz wina pol-slodkie, to dobry wybor, jest przepyszne. Jak dla mnie idealne w smaku i aromacie. Odpowiedz Link Zgłoś
jura9 Re: wina gruzińskie 21.10.04, 22:42 Niestety te naprawdę dobre są niedostepne w Polsce. Najbliżej można je kupić w Moskwie. Szczególnie polecam czerwone separawi bardzo bogate potężne i mocno taninowe, w stylu gdzieś pomiędzy poł-zach Francji a doliną Rodanu. Posiadają spory potencjał.Trzymam takie w piwnicy i efekty są nader zadawalające.Niestety te naprawdę dobre sa drogie i za te pieniadze można kupić naprawdę wyśmienite wina z Francji czy Hiszpanii.Polecam wiec cierpliwość, bo jestem pewny że za jakiś czas będzie o winach z Gruzji głośno. W końcu Gruzja to ojczyzna wina . Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: wina gruzińskie 22.10.04, 07:03 dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. czy możecie mi polecić jeszcze więcej dobrych win gruzińskich. prawdopodobnie będę miała możliwość zakupu paru win z Gruzji i chę wybrać najlepsze. jeśli ktoś jeszcze próbował win gruznińskich - również proszę o opis doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: wina gruzińskie 27.10.04, 10:36 podciągam do góry - może ktoś jeszcze się wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg w ost. Decanterze są gruzińskie rekomendacje (n/t) IP: 212.160.147.* 27.10.04, 12:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg p.s. MAM! ależ one się pięknie nazywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:34 wyróżnione przez Decantera wina gruzińskie to: GWS, Tamada [ :-))) ] Mukuzani, Kakheti 2001, GWS Tamada Saperavi, Kakheti, 2003. oprócz tego z win egzotycznych polecają tam mołdawskie z wytwórni DK Intertrade i rumuńskie z La Cetate Vineyards pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wordshop Re: p.s. MAM! ależ one się pięknie nazywają... 28.10.04, 08:40 Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
panowca Re: p.s. MAM! ależ one się pięknie nazywają... 30.10.04, 17:01 Gość portalu: docg napisał(a): > wyróżnione przez Decantera wina gruzińskie to: > GWS, Tamada [ :-))) ] Mukuzani, Kakheti 2001, > GWS Tamada Saperavi, Kakheti, 2003. przecież to może być nasze kultowe wino!! może by nam koleznaka zanabyła jedna flaszeczke to było by dla nas wino niemal liturgiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GWS Re: p.s. MAM! ależ one się pięknie nazywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:42 Saperavi GWS można kupić w Polsce za niewielkie pieniążki - około 30 zł.Ale to raczej nie ten rocznik i nie ten smak, ale firma ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
inpa Re: wina gruzińskie 05.04.05, 23:18 Najbardziej znanymi winami gruzińskimi są Kindzmarauli i Kvankchara - czerwone wina półsłoskie. Znanym producentem jest GWS (spółka gruzińsko-francuska). W grudniu 2004 r. była wystawa producentów in gruzińskich w Mariocie w W-wie. Byłem w spółce GWS i innych w Gruzji. Temat importu win gruzińskich do Polski chodzi już od pewnego czasu po rynku inwestycyjnym i zapewne niedługo się doczeka realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:26 We Lwowie w suermarkecie Arsen byl spory wybor win gruzinskich. Niestety byly to najdrozsze wina. Chyba wychodzilo od 40 do 80 zl. Jedno kupilem, wypilismy, smak niespotykany. Wytrawne, raczej ciezkie ale z czasem degustacji coraz lepsze. Pozdrawiam ! Marceli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: wina gruzińskie IP: 81.210.119.* 13.04.05, 12:05 jest nowa firma na rynku oferujaca wina gruzińskie: www.marani.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kmuchorowski Re: wina gruzińskie 12.06.05, 14:48 Chyba jednym z najlepszych win, jakie piłem w życiu to było właśnie Kindzmarauli w Gruzji. Ale ono kosztowało jakieś 25$ co było koszmarną ceną jak na Tbilisi. Istotnie, chyba najlepsze w winach gruzińskich jest to, że oni używają zupełnie innych odmian winogron i nie jest to kolejna wersja Merlota czy Chardonnay. Niestety, w Warszawie niewiele da się kupić, dopiero w Moskwie można coś znaleźć. Ale są to wina drogie i bardzo drogie, niestety. A może ktoś z Was zna jakąś dobrą knajpkę gruzińską w Warszawie, gdzie można zjeść chaczapuri? Odpowiedz Link Zgłoś
speedygonzales Re: wina gruzińskie 15.06.05, 01:01 Miałem okazję podegustowac kilka rodzai i ogólnie nie jestem zachwycony. Podstawowe wytrawne starsznie kańciaste, taniny nie ogładzone. Pólsłodkie jeszcze jako tako choc nie jestem ich fanem. Zdecydowanie uderza alkohol choć sa to wina 12,5%. Jako ciekawostka na rynku jak najbardziej popieram ale zachwycać się to chyba nikt nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 15:18 Witam , Wino Kindzmarauli mozna kupic na Al. KEN 52 U8 jest tam super winiarnia, to super wino Kindzmarauli Mildiani jest to super wino . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: wina gruzińskie 20.12.06, 21:26 Jutro, to jest w Czwartek, degustacja Tbilisuri, Pirosmani, Saperavi podstawowego i Napareuli od Marani, połączona z promocją, bądź odwrotnie, chętnym puszcze szczegóły w odpowiedzi na mejla. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katez Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:38 Wybór win gruzińskich na www.skleptamada.pl. Chaczapuri zjesz w tbilisi na Puławskiej nieopodal skrzyżowania z Madalińskiego przed Dzikim Ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nk Re: wina gruzińskie IP: *.kosnet.pl / *.kosnet.pl 17.06.05, 17:47 Piłem niedawno wino gruzińskie, przywiezione prosto z Gruzji. Nie pamiętam nazwy. Smakowało jak wino, które w Grecji podaje się w tawernach jako domowe. Miało specyficzny, ale dosyć przyjemny smak. Ale było mętne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:50 Wina Gruzińskie sa naprawdę znakomite. Pijam je regularnie i oprócz dobrych, nie powtarzalnych walorów smakowych są winami po których nie mam żadnych rewolucji jelitowych. Pijałem wiele różnych win z nowego i starego świata ale następnego dnia me samopoczucie bywało różne a po Gruzińskich budzę się jak na Olimpie i to jest w nich fajne. Osobiście polecam wina Mildiani bo takie pijam od początku tego roku, ale ostatnio pojawiło się na rynku w sklepach gruzińskie wino Kolkhida i powiem szczerze że jest równie dobre jak Mildiani a cenę ma zdecydowanie przystępniejszą od Mildianiego. Ogólnie cenie te wina za ich bardzo dobra budowę a przede wszystkim za ekologiczną czystość. Gruzja jest jeszcze nie skażona cywilizacją, spalinami, wyziewami z kominów fabryk, wszędobylska chemią niszczącą wszystko wokoło i myślę że dlatego po wypiciu butelki pysznego czerwonego Kindzmarauli lub białego Tvishi od Mildianiego budzę się rano rześki zdrowy i gotowy do pracy. I I Pozdrawiam wszystkich smakoszy dobrego winA. I I I I I I I I I I .-.-I-.-. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aloj Re: wina gruzińskie IP: *.icpnet.pl 13.08.06, 20:01 Wina gruzińskie są wspaniałe ale drogie,kup wino pół słodkie KINDZMARAULI jest rewelacyjne- kosztuje od 45 do 50 zł.Ale warto kupić. Lubie sobie siedzieć wieczorkiem i popijać to winko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 15:10 Owszem wina Gruzinskie są rewelacyjne ,mozna te wina kupic w delikatesach "BOMI" , albo na Al.KEN 52 U8 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 22:25 Osobiście polecam wina gruźińskie firmy wgm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: wina gruzińskie IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.11.07, 19:03 Ostatnio miałam okazję spróbować od Maraniego: SATRAPEZO 2004,100% Saperavi. Wino dojrzewane przez 24 m-ce w beczkach z dębu francuskiego... Niestety wino zostało poddane degustacji zaraz po otwarciu butelki:( co spowodowało, że "nos zaatakowały alkohol i "beczka"... :-(, później już było tylko lepiej. Doskonale wyważone z potęgą czarnych owoców, taniny wyważone, finisz niesłychanie długi, delikatnie słodkawy. Ktoś kiedyś określił wino jako "kontemplacyjne" i myślę, że Satrapezo takie właśnie jest. Moim zdaniem wino z potencjałem. Konieczne otworzenie butelki min 2 godziny wczesniej lub dekantacja. Ciekawym okazał się także Eiswain. BArdzo, bardzo "gruszkowy"... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Wawa Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 22:24 Jeżeli interesują państwa wina gruźińskie polecam firmę WGM i zapraszam do zapoznania sie z ofertą na stronie: www.wgm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kote Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:45 Największy wybór win gruzińskich na www.skleptamada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linowy Największy wybór win gruzińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:46 Link do strony sklepu internetowego z największym moim zdaniem wyborem win gruzińskich www.skleptamada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Największy wybór win gruzińskich 27.11.07, 07:58 Gość portalu: Linowy napisał(a): > Link do strony sklepu internetowego z największym moim zdaniem > wyborem win gruzińskich www.skleptamada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
docg p.s.: Tamada 27.11.07, 23:43 Tamada Saperavi 2004 okazało się przyjemnym, dobrze zrobionym winem. W stylu jest to Nowy Świat, w charakterze blisko południowego Rodanu (gdyby ktoś mi dał to wino w ciemno to pewnie obstawiałbym CdR). Dobrze się pije, nie męczy tak, jak tanie Chile. Za 20 zł świetny zakup. Polecam nie tylko szukającym wina na wesele/chrzciny/itp. Decanter regularnie wyróznia Tamadę Saperavi w corocznych konkursach Decanter World Wine Awards - w roczniku 2004 był to nawet brązowy medal. Moim zdaniem zasłużenie, warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
artaban_t Re: p.s.: Tamada 20.02.08, 10:42 Przypominam, że Tsinandali i Kahetian Noble zdobyło w zeszłym roku po złotym medalu na targach Polagra w Poznaniu Był to ewenement bo w osiemdziesięcioparoletniej tradycji nastarszych na Świecie targów spożywczych po raz pierwszy jedna firma - BADAGONI - zdobyła dwa złote medale w jednej kategorii... O kindzmarauli i Akhasheni nawet nie wspomnę bo nie chcę by znikły ze sklepów - miód w gębie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Gdyni w MAKRO embargo Putina na wina gruzinskie IP: *.chello.pl 30.08.08, 17:23 W końcu to niemiecka spółka i Angela też ma coś do powiedzenia... W gdyńskim MAKRO żadnego wina gruzińskiego niet. Odpowiedz Link Zgłoś
artaban_t Re: wina gruzińskie 20.02.08, 10:37 Ja próbowałem różnych win gruzińskich. Nie kupujcie na Litwie win gruzińskich bo są to podróbki! Ochydne szczyny zabarwione na czaerwono. Kindzmarauli to kwas... Ponoć Badagoni podpisało umowę na 100.000 butelek do Wilna ale jeszcze tam nie spotkałem, może niebawem. W Polsce są wina z różnych firm ale poza Badagoni są to firmy, które skupują od chłopów wina i je kupażują tracąc przy tym charakterystykę wina z danej plantacji.... Badagoni natomiast ma własne winnice i piękny supernowoczesny zakład. Wina Badagoni można kupić już w wielu sklepach specjalistycznych ale mozna tez dowiedzieć się wiele o nich na stronie www.badagoni.eu a wiem też że niebawem ma być otwarty sklepik internetowy z ich winami. Polecam bo wszystkie próbowałem i są rewelacyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzwin Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 10:29 No pojechana reklama Badagoni!!! To, że zrobili niezłą promocję w Sheratonie i współpracują, po dłuższym poszukiwaniu z bardzo dużym dystrybutorem to naprawdę o niczym nie świadczy. Wina mają takie sobie, ale dużo kasy na promocję. Jak inaczej można nazwać niską jakość tych win? No przepraszam dwa mają nawet niezłe. O targach w Poznaniu wtajemniczeni wiedzą, że można medal "kupić"! Więc jaka to rekomendacja?! Moim zdaniem najlepszymi winami w Polsce z firm gruzińskich są wina z firmy Marani. Niezłe, ale w małej ilości ma Mildiani. Nie wiem skąd te teorie, że firmy obecne w Polsce nie mają swoich upraw! Jak akurat byłem w Gruzji i to w kilku firmach np. GWS, Marani, Tbilwino i innych. Owszem np. Teliani Valley ma tylko skup winogron, ale nie można tego powiedzieć o wszystkich firmach1 Badagoni ze swoimi wstępnymi cenami - okres imprezy w Sheratonie i jakością nie zdobyły nawet skrawka rynku. Cena nie szła za jakością! Może teraz zmalały ceny, ale czy jakość się poprawiła? - śmiem wątpić! Odpowiedz Link Zgłoś
docg Grigorij!!! 19.03.08, 08:37 we wrocławskim Auchanie pojawiło się wino gruzińskie o nazwie Grigorij, z wizerunkiem tego jakże sympatycznego bohatera filmu o dzielnych polsko-radzeckich czołgistach. Wino kosztuje ok. 15 zł i występuje w odmianach: białej i dwóch czerwonych: półsłodkiej (a jakże!) i półwytrawnej (no przecież!). Ja się bałem, ale może jakiś militarysta spróbuje i napisze, co to warte? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzwin Re: Grigorij!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 11:16 Wino Grigorij sprowadzane jest przez firmę WGM z Milanówka. Swoją drogą genialny chwyt marketingowy! Ciekawe tylko kto ma prawa do filmu i czy zastrzegł wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Kindzmarauli Marani IP: *.subscribers.sferia.net 21.03.08, 16:49 A zna ktoś może wina z Kaheti od producenta "Kindzmarauli Marani"? Bardzo jestem ciekawa jaką jakość prezentują... Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Kindzmarauli Marani 22.03.08, 11:05 a cóż to? konkurencja dla Marani już obecnego? Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Kindzmarauli Marani 26.03.08, 16:35 Dostałam folder reklamowy tej firmy i jako jedni z nielicznych produkują wino ze 100% szczepu Kisi... W ogóle mają ciekawą ofertę... Jedyny problem, to to że nikt z moich znajomych nie zna ich win... Dlatego pytam na Forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Kindzmarauli Marani IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 13:51 Ja próbowałem tego Kisi od tego producenta na Targach enoexpo w kraku, jest boskie, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzwin Re: Kindzmarauli Marani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 11:44 Przecież to wino jest obecne na polskim rynku od kilku lat. Był incydent gdy sprytny polski przedsiębiorca sprowadzał wina tej firmy z Litwy, ale to już przeszłość, tym lepiej ponieważ Litwa nie wiedzieć dlaczego strasznie podrabia gruzińskie produkty i zwala to na polskie firmy! Wino gruzińskie winu gruzińskiemy nierówne! Takie gruzińskie wino to moim zdaniem albo kiepski produkt, albo odrzut z eksportu lub zwietrzałe wino (np. GWS w Polsce). Dobre gruzinskie wino powinno byc drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdiadia Re: Kindzmarauli Marani 25.03.08, 14:14 Gość portalu: gruzwin napisał(a): > Dobre > gruzinskie wino powinno byc drogie. A dlaczego? Moim zdaniem powinno być wycenione rozsądnie. Nie koniecznie oznacza to najniższe ceny, ale dlaczego od razu drogie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: Kindzmarauli Marani IP: *.subscribers.sferia.net 25.03.08, 21:00 > Przecież to wino jest obecne na polskim rynku od kilku lat. ---Hmmm, a można wiedzieć kto je sprowadza i gdzie je można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
mdiadia Re: Kindzmarauli Marani 26.03.08, 16:24 Ostatnio Kindzmarauli od Marani widziałem w Wine House i w sklepach Społem. Nie ma żadnego problemu z zakupem. Cena ok. 40PLN Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Kindzmarauli Marani 26.03.08, 16:30 Nie zrozumiałeś... ja poszukuję win od producenta, który się nazywa Kindzmarauli Marani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzwin Re: Kindzmarauli Marani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 10:01 Poszukiwanie Kindzmarauli Marani dotyczy chyba już obecnej firmy na polskim rynku. Firma gruzińska nazywa się Kindzmaraulis Marani i ma odpowiedni wina białe i czerwone np. Kindzmarauli Original Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kindzmarauli Marani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 16:19 zapraszam do www.dobrewino.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rati Re: Kindzmarauli Marani IP: 92.54.216.* 28.11.09, 16:57 Teraz mają nową stronę internetową dla europejskich konsumentów ... Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące z Kindzmarauli Marani proszę nie wahaj się pytać ... rati.dv @ gmail.com www.kmwine.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Kindzmarauli Marani IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 13:57 Marani i Kindzmarauli Marani to dwa różni, produceni, konkurujący ze sobą, obaj są dobrzy. Kindzmarauli Marani nie spotkałem jeszcze, ale może dlatego, na razie jakoś nie chodze za tym. Ale poznałem ich na targach enoexpo w kraku tego roku. Najbardziej smakowało Kisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzwin Re: Kindzmarauli Marani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 09:54 Takiego producenta jeszcze na polskim rynku nie spotkałem. Ale to jest chyba jego strona: www.kmwine.ge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikro Re: Drogi Grigorij!!! IP: *.spray.net.pl 23.04.08, 21:50 Ale smakuje tak samo , jest naprawdę dobry. Grigorij jak za tą cenę to zajebiste wino . Polecam :);) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drogi Grigorij!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 19:43 OO Grigorij juz do kupienia nawet przez internet :) dziś zauwazyłem w sklepie na www.sklep.wgm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafii Re: Grigorij!!! IP: *.chello.pl 28.08.08, 21:48 Pan Włodzimierz Press (filmowy Grigorij)jest świadom wykorzystywania swojego wizerunku i pobiera za to odpowiednią dolę :) a co do wina to w tej cenie lepszego sie nie znajdzie:) rewela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Grigorij!!! IP: *.chello.pl 28.08.08, 21:49 ja się nie bałam i jestem zachwycona:) super winka Grigorij ,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
alkohole-gruzinskie Re: wina gruzińskie 24.05.08, 11:20 Kupiłem wspaniałe wino Kindzmarauli w Krakowie. Wino wspaniałe. Importer Dom Gruzińskiego Wina - piękna szata graficzna (czarno złota etykieta) - naprawdę godne polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: wina gruzińskie IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.08, 11:45 Potwierdzam, mają wspaniałe wina, kupowałam w Społem we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wina gruzińskie IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 13:32 Kupiłem ich Kindzmarauli w delikatesach na Długiej w Gdańsku, naprawdę godne polecenia, cena trochę wysoka, ale adekwatna do jakości. Naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anguri Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 10:45 No coś takiego!? Dom Gruzińskiego Wina ma takie sobie wina! Znam ich wina jak również wina innych importerów z Gruzji. Naprawdę wina tej firmy wcale nie są aż tak dobre, są przeciętne, a etykieta? - jak dla mnie to "festyn". co lepsze znajomy handlował tymi winami i sklepy jakoś zwracały te wspaniałe wina- interesu nie zrobił. Nazwa firmy chwytliwa, ale wina średnie! Nie jestem z konkurencji - jestem fanem win gruzińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz win Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 14:17 Jeśli chodzi o wina z Domu Gruzińskiego Wina to są one naprawdę dobrej jakości oraz mają super szatę graficzną - elegancką a zarazem stonowaną. Kupuje je na większe okazje i jako prezent. Wina gruzińskie są winami droższymi więc po co dokładać do interesu i płacić za etykietę? Uważam że i smakowo jak i cenowo są jak najbardziej OKKKK!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mżawanadze Discover Georgian Wine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 09:34 www.youtube.com/watch?v=nhUtpKZc8q8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasik77 Re: wina gruzińskie IP: 78.133.159.* 25.08.08, 09:54 Tak polecam bardzo firme WGM strona www.wgm.pl Przedzial cenowy od 15 - 100 zł Bardzo szeroki wybor i super wina Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwa3 Re: wina gruzińskie - embargo działa? 30.08.08, 17:58 1. W MAKRO embargo Putina na wina Gruzińskie, przynajmniej w Gdyni, trzeba zobaczyc czy wszędzie, jesli tak to Angela (MAKRO niemiecka spółka) koordynuje z Władymirowiczem niszczenie gruzinów. 2. W sklepie WGM najtańsze wino to Grigorij, po 19,50 zł. Zamówiłam 3 but, sprawdzimy. 3. W Gdyni także w sklep[ie winiarskim spec w hali "Wzgórze" takze zakaz na gruzińskie wina, jedyne (tylko 1 posiadają) zakupiłam w "wina świata" na ul Krasickiego czerwone półsłodkie super 29 zł/but Alezanis Veli 2002. Smutno pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: wina gruzińskie - embargo działa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 14:59 Polecam DGW :) ofertę ich produktów znalazłam ostatnio na www.dgw.pl Wina bardzo dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: wina gruzińskie - embargo działa? IP: *.spray.pl 01.09.08, 20:27 W sklepie internetowym www.sklep.wgm.pl cały wybór win i koniaków z Gruzji - widać embargo nie na wszystkich działa Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwa3 Re: wina gruzińskie - embargo nie do końca działa 01.09.08, 21:15 Byłam dziś w MAKRO w Gdyni osobiście (telefonicznie powiedzieli ze win gruzińskich nie sprzedają). Okazało się ze nieprawda, mają kilka. Zakupiłam Tmada Saperavi 2005 (czerw. wytrawne), Tamada Kindzmarauli (czerw. półsłodkie) oraz Kindzmarauli (czarnozłota etykieta, czerw. półsłodkie). Wszystkie po 20,73 zł/but. Białych nie brałam, bo jestem fanką czerwonych. Odpowiedz Link Zgłoś
dociekliwa3 Re: wina gruzińskie - embargo nie do końca działa 01.09.08, 22:37 Jak dotąd mam bardzo nikłe doświadczenia z gruzińskimi winami ale wszystkie których próbowałam to w/g mnie super. Trzeba wyrobić modę na picie gruzińskich win. Pożyteczną modę - nie tylko SMS "pomagam"... Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta-znudzona Re: wina gruzińskie 02.09.08, 21:46 Gruzińskie wino z uranu ? - słyszałam ,że jest bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanin Re: wina gruzińskie IP: *.users.altanet.pl 07.09.08, 23:20 W Auchan w Gdańsku dziś zakupiłem kilka butelek Grigorija, najlepsze, że taniej niż na stronie WGM-u:) Naprawdę wspaniałe wino, moi wszyscy znajomi się nim zachwycili:) Za taką cenę taki zacny trunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: wina gruzińskie IP: *.subscribers.sferia.net 26.09.08, 16:37 MAm smutną wiadomość dla zwolenników wina Satrapezo Saperavi 2004 od Marani: otóż po niewatpliwym sukcesie w ilości sprzedaży, importer podniósł znacząco cenę! Teraz na półce sklepowej zobaczymy je nie za 70-80 zł, ale za 115- 140 zł... ;(( Szkoda, chociaż jak dla mnie wino warte nawet te 140. Odpowiedz Link Zgłoś
eldritch68 Re: wina gruzińskie 01.10.08, 14:08 w moim sklepie w Łomiankach: Doszły nowe pozycje Saperavi Rose - wino różowe wytrawne, Satrapezo Gviani - białe słodkie oraz Usakhelauri - czerwone półsłodkie. Usakhelauri jest winem drogim - 360 zł - ponieważ jest to wino z bardzo unikalnego i z rzadkiego szczepu usakhelauri, który występuje w regionie Racha. Rozlano tylko 750 butelek i są numerowane. Pakowane w pojedynczych kartonach. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: wina gruzińskie 04.10.08, 00:28 eldritch68 napisał: > w moim sklepie w Łomiankach: > Doszły nowe pozycje Saperavi Rose - wino różowe wytrawne, Satrapezo > Gviani - białe słodkie oraz Usakhelauri - czerwone półsłodkie. > Usakhelauri jest winem drogim - 360 zł - ponieważ jest to wino z > bardzo unikalnego i z rzadkiego szczepu usakhelauri, który > występuje w regionie Racha. Rozlano tylko 750 butelek i są > numerowane. Pakowane w pojedynczych kartonach. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: wina gruzińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 12:20 A ja odkryłam sklep przedstawiciela firmy Marani w gdańsku. Sklepik nazywa sie oliwa i wino i jest w Oliwie. Mają chyba z 20 gatunków win z gruzji od 20 do 100 złotych. Zawsze mają coś do spróbowania. Razem chyba mają z 300 różnych win z całego świata. trochę dziwne miejsce na sklep winiarski - w podwórku na piętrze. Dla zainteresowanych namiary: Oliwa ul. opata rybinskiego 24 (w podwórku za BGŻ). mają stronkę w necie oliwaiwino.com Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Nowe Sklepy w Warszwie 22.10.09, 00:19 W Warszwie otworzyły sie nowe sklepy z winami gruzińskimi. Jeden przy Puławskiej wina-gruzinskie.pl, a drugi sklep- winiarnia przy Chmielnej 11. Ten przy Chmielnej fajny jest bo można w nim, przed kupnem, spróbować wino w bardzo przystępnej cenie (co jest rzadkością) zakąszając gruzińskimi przekąskami (więcej w linku stopkowym) Odpowiedz Link Zgłoś
4podroze Re: wina gruzińskie 30.07.14, 15:12 Wino w butelce, które można kupić w Polsce, a PRAWDZIWE wino gruzińskie to dwie różne sprawy! Tradycyjne gruzińskie wino "tetri" nie jest butelkowane. Podawane na stół w dzbanie. Wyjątkowe i niepowtarzalne. W pełni naturalne, bez siarki. Więcej o tym w artykule: gruzja-turystyka.blogspot.com/2014/05/gruzja-ojczyzna-wina.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: wina gruzińskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.14, 12:08 Warto jest sprawdzać opis takiego wina, m.in. region z którego pochodzi, ja polecam wina gruzińskie z Kakhetii ! Moim ulubionym jest Saperavi, ale każde wino gruzińskie ma ten swój charakterystyczny smak. Polecam każdemu smakoszowi i amatorowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megan23 Re: wina gruzińskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.14, 16:47 Zgadzam się, tradycyjne wino gruzińskie, którego można spróbowac jedynie w Gruzji jest zupełnie inne niż takie które możemy kupić u nas. Wino białe na gruzińskim stole nie wygląda jak białe, jest bardzo ciemne, smak wyjątkowy, nie da się opisać, trzeba spróbować:) Go do Gruzji !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola_Ola Re: wina gruzińskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.14, 15:39 Kiedy już ktoś będzie miał przyjemność spróbować wina gruzińskiego, stanie się jego ulubionym. Gruzja jest magicznym krajem, podobnie jak wina, które stamtąd pochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bachuswinawarszawa Re: wina gruzińskie 07.04.16, 17:23 Wina Gruzińskie są w sprzedażny w Sklepie wina24h polecam sklep wysyłka w 24h Odpowiedz Link Zgłoś
jacubnovak1982 Re: wina gruzińskie 07.02.22, 19:48 Jeśli nigdy nie próbowaliście gruzińskiego wina, to jest to pilne lekarstwo. Są to najsmaczniejsze wina, jakie kiedykolwiek próbowałem. To prawda, każdy ma swój gust i nie mogę zmienić niczyjego zdania. Ale posmakować gruzińskiego wina zdecydowanie warto. Odkryłem w Warszawie sklep o nazwie "Loiswine". Bardzo smaczne wina na każdą kieszeń, już od 40 zł. Oto link, który ułatwi znalezienie loiswine.com/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś