Dodaj do ulubionych

Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:24
Dostalam wczoraj butelke takiego oleju.
Jest przepyszny, bursztynowy, gesty, ma orzechowy posmak (poodbny do oleju z
pestek dyni) i ponoc lecznicze dzialanie )zgaduje, ze tloczony na zimmno)
Tylko zastanawia mnie to co gdzies tam kiedys obilo mi sie o uszy, ze
rzepakowe oleje zawiaraj kwas erukowy, ponc szkodliwy.
Jak wspomnialam, byl kupiony od chlopa, a wiec nie robiony na skale
przemyslowa, tylko jakos w domu ;-)

Jak to wlasciwie jest z ta szkodliowscia, ktos sie orientuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:53
      ja jestem po dietetyce. sluchaj, on jest teoretycznie (zreszta tak samo jak
      olej slonecznikowy) o niebo zdrowszy od oliwy z oliwek, tylko ze... ma wlasnie
      szkodliwy kwas i nie powinien byc jadany. nie uzywaj go. szczegolnie jesli masz
      dzieciaka. natomiast ze tak obale mity (bo lubie siac zamet) polecam zwykly
      slonecznikowy, a oliwe ewentulanie dla wrazen smakowych - jest przereklamowana
      jesli chodzi o wzgledy zdrowotne :]
      • linn_linn Re: zdrowszy jako co???? 18.08.04, 10:56
        "o niebo zdrowszy od oliwy z oliwek, tylko ze... ma wlasnie
        szkodliwy kwas i nie powinien byc jadany"
        • Gość: :) Re: zdrowszy jako co???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:01
          chodzi o zawartosc kwasow nienasyconych... :)
        • Gość: :) Re: zdrowszy jako co???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:03
          no ale fakt... to zacytowane przez Ciebie zdanie zabrzmialo idiotycznie - kajam
          sie i przepr. chodzilo o to ze bylby calkiem fajny gdyby nie ten niezdrowy
          kwasior :) ma podobny sklad do slonecznikowego - czyli bylby naprawde bardzo
          pozadany w diecie ale nie powinien byc jedzony....
      • szycha80 Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 18.08.04, 12:02
        faktycznie, ja też słyszałam o rakotwórczym (chyba) działaniu rzepakowego, w
        każdym razie nie jest zdrowy
    • Gość: jola Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:02
      myslę,że koleżanka dietetyczka ma przeterminowaną wiedzę,obecnie uprawia się
      odmiany rzepaku nie zawierające tego kwasu,a olej od chłopa to niebo w
      gębie,zwłaszcza na kromce zapieczonego razowca,na wierzch trochę soli i plaster
      pomidora.
      • Gość: :) Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:04
        mysle ze nie mam przeterminowanej wiedzy, a Ty nie wiesz jaka odmiane rzepaku
        uprawia "chlop". jesli jest pewne ze ta bez zawartosci kwasu (co trudno bedzie
        sprawdzic) to jak najbardziej - wcinajmy na zdrowie.
        • szycha80 Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 18.08.04, 12:03
          w kwestii formalnej-to powinno nam pomóc - kiedy skończyłaś dietetykę?
      • Gość: baboon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.anu.edu.au 19.08.04, 04:55
        Czy uprawiane w Polsce odmiany rzepaku naprawde nie zawieraja kwasu erukowego?
        Gdy zrobilismy na studiach chromatografie gazowa jednego z "kupnych"
        bezerukowych olejow to sie troche zdziwilismy. Moze nawet troche wiecej niz
        troche...
        A co do szkodliwosci to wszystko jest kwestia ryzyka jakie chcemy podjac.
        Niewatpliwie kwas erukowy wplywa na strukture ludzkich tkanek, z tym, ze aby
        uzyskac niekorzystne efekty potrzebna jest stosowna doza. Na pewno nie bedzie
        to kropla albo lyzka.
        Uwaga na marginesie - kwas erukowy jest jednym z glownych skladnikow "Lorenzo's
        oil".
    • ela.tu-i-tam Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 18.08.04, 12:02
      Rzepak-Colza-Canola

Ten niedobry kwas jest erukowy - "érucique", i w zaleznosci od kraju i
      wymagajacej jakosci, olej rzepakowy ma go miec mniej niz pewne ilosc.

Troche o olejach tu: cuisinepourtous.free.fr/as003_1.html
      a troche o normach sprzedazy ziaren z ktorych sie robi oleje w EEC (CEE) tu:
      www.jurisint.org/pub/02/fr/doc/src/29.htm
    • Gość: Jola Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:28
      Ja tam nadal swoje,w końcu nikt nie będzie z tego oleu gotował zupy ani
      kompotu,olej ma super smak,nie da się porównać z żadnym olejem wytwarzanym
      fabrycznie i racji intensywnego smaku można używać go jedynie w ilościach
      aptekarskich,jak się truć to przyjemnie
      • Gość: Cynamoon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:34
        A moze ktos mi przyblizy, na czym polega szkodliwosc kwasu erukowego?

Elu, nie mam pojecia o jezyku franscuskim, wiec linkow nie poczytam :-(
        A pomijajac wszytsko inne, nie jadlam w zyciu pyszniejszego oleju...
        • Gość: Cynamoon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:40
          Buuu............

KWAS ERUKOWY

Kwas erukowy- występuje w rzepaku, w oleju z rzepaku jego zawartość może
          wynosić od 1%-50%, wyniki na zwierzętach wykazały hamowanie wzrostu i zmiany
          czynnościowe i histopatologiczne w mięśniu sercowym pod wpływem tego związku.
          Obecnie dostępny w sprzedaży jest olej rzepakowy bezerukowy, lub zawartość tego
          kwasu w oleju jest bardzo niska

ale:
          W drugiej połowie naszego stulecia pojawiły się odmiany oleju rzepakowego,
          które zawierają niewiele (albo wcale) kwasu erukowego - uzyskuje się go z
          nasion rzepaku tzw.dwuzerowego, podwójnie uszlachetnionego (nazwa
          anglojęzyczna "canola"), lub niskogorycznego. Kwas erukowy został zredukowany
          na drodze genetycznej do poziomu poniżej 2%. Dzięki temu posiada on bardzo
          dobre właściwości. Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów
          nasyconych kwasów tłuszczowych (ok.6%) i znaczną ilość związków nienasyconych
          (ok.58%). Zawartość kwasu oleinowego jest niewiele mniejsza niż w oliwie z
          oliwek. Innym bardzo istotnym elementem jest najwyższy udział kwasu
          linolenowego (ok.10%).

Pozostaje doinformowac sie u chlopa.
          Chlop ten ejst dostepny, ma boiwme budke z warzywami nieopodal.
          Podpytam go.
          Tylko, skad pewnisc, ze prawde powie....
          • Gość: okrent Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 02:06
            wow, to canola oil jest z rzepaku? :)) a ja kombinowałam, co to za roślina :P
            Moja przyjaciółka była na jakimś seminarium o zdrowym żywieniu (w USA, jest z
            branży medycznej i musi się dokształcać), i po powrocie oznajmiła, że należy
            używać tylko canola oil! no więc znalazłyśmy w sklepie i używałyśmy... a mnie
            się ta "canola" wydawała taką magiczną jakąś, egzotyczną rośliną... myślałam,
            że może to z jakichś orzechów czy cóś?.. hihihi. A to z rzepaku! Bardzo
            edukacyjne to forum :)))
    • Gość: monia Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.tele2.pl 18.08.04, 12:43
      Boszze czasem jak czytam takie wypowiedzi zeby czegos nie jesc bo jest
      rakotworcze to az mnie strzela. A co nie jest rakotworcze? Brokuly podobno, a
      wiadomo jakimi nawozami nawozone? Nie wiadomo wiec nie wrzucajcie tych tekstow
      o raku, bo kazdy z nas go ma i jak trzeba bedzie to nas zje.

Natomiast odnosnie oleju jezeli jest pyszny i Tobie smakuje i jest od chlopa
      wiec jest mele prawdopodobienstwo ze chlopa stac bylo na ulepszenie go roznymi
      specyfikami przemyslowymi to wcinaj na zdrowie, bo zaraz rozpoczna sie dyskusje
      czy przy obecnym zagrozeniu rakiem w ogole oplaca sie jesc?

Co moze byc szkodliwego w rzepaku? Kwas ktory ujawnil by sie w organizmie po
      spozyciu co najmniej 10 litrow tegoz oleju?

No ludzie, nie dajmy sie zwariowac!
      • Gość: Cynamoon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:00
        No, napewno go nie wyrzuce :-)
        Jest wyjatkowo pyszny i czasem po troszeczku bede go sobie podjadac.

Btw, olej dostalam od ojca (mial 2 butle a zuzywa baaardzo powoli a we wrzesniu
        nowe zbiory rzepaku u chlopa), a jemu z kolei lekarz kazal kupici pic lyzke
        dziennie(!?)
        • Gość: monia Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.tele2.pl 18.08.04, 13:05
          No pewnie ze nie wyrzucaj! Smaka mi narobilas i chyba sama pojde
          szukac "chlopa" ;-))
          • Gość: Cynamoon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:22
            ;-)))
            Teraz to pewnie nie znjdziesz.
            Sezon olejowy zaczyna sie we wrzesniu
            ale to przeciez juz niedlugo...
            • Gość: :) Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:45
              dietetyke skonczylam rok temu :]
              • szycha80 Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 19.08.04, 07:55
                no to masz jednak świeże informacje
      • szycha80 Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 19.08.04, 07:54
        nie wszyscy na raka umrą - można też dostać zawału serca. a poza tym lepiej
        umrzeć choć pare dni później niż wcześniej
    • Gość: :) Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:46
      pisze drugi raz, bo cos nawala: dietetyke skonczylam rok temu.
    • Gość: GP Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: 62.111.145.* 18.08.04, 20:37
      Pracownik jakiegoś instytutu żywienia wypowiadała się na temat nowej piramidy
      zywienia i wspomniała,że używa tylko oleju rzepakowego takiego bez tych
      szkodliwych składników,bo w niczym nie ustępuje oliwie z oliwek,a smakowo
      bardziej jej odpowiada.Prawde mowiąc to nie spotkałam jeszcze oleju
      bezerukowego.Na każdej etykiecie piszą o minimalnej zawartości tegoż składnika.
      W związku z tym tematem mam jeszcze jedno pytanie do dietetyka.A co z olejem z
      pestek winogron?
      Sama go używam,ale nikt z dietetyków o pisze że ma jakies szczególne
      zalety.Pozdrawiam GP
      • Gość: degustatorka do: GP IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:25
        tutaj przeczytaj o oleju z pestek winogron
        www.gastronomie.pl/produkty/vinaccia/vinaccia.html
    • Gość: sz bjeda powjenna w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:15
      w latach 50 tych były na wioskach olejarnie
      co zawiozłeś to wytloczyli
      matka i wuj mój wsponają smak domowego oleju
      z maku
      z tych czasów
      i chleba w nim maczanego
      (nie było wowczas morfinistów)
      niestety ten czas nie wroci
      kto dzisi wie co zacz OLEJARNIA?
      • Gość: :) Re: bjeda powjenna w PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:08
        a jadl ktos kokosowy? co prawda ponoc wcale nie taki zdrowy, ale ciekawa jestem
        jak smakuje?
    • giezik Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 19.08.04, 08:07
      takie podsumowanie:
      z jednej strony to (ang)
      familydoctor.org/x1965.xml
      z drugiej to (choc nie wprost o jedzeniu, ale pokazuje pewne podejscie - do ktorego sie sklaniam):

kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56000,2147204.html
      • giezik Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 19.08.04, 08:12
        a jeszcze. Taka dziwna paranoja
        Foods to Choose
        skinless chicken and turkey breast
        Foods to Limit
        chicken and turkey with skin

Znaczy co, substancje rakotwórcze omijają piersi (w tym wypadku drobiowe ?)
        Jakos i sie to kupy nie trzyma
        • Gość: Cynamoon Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:00
          Pewnie nie omijaja, ale zatrzymuja sie na skorze, a ze nikt raczej samej skory
          nie je, wiec stad ten biust ze skora :-)

Btw, zlocista i chrupka skorka na kurczaku pieczonym przez moja babcie w
          dziecinstwie byla jednym z tych absolutnych smakow, ktorych nigdy nie zapomne,
          czyms najpyszniejszym na swiecie!
          Ech...
          • linn_linn Re: Olej z rzepaku "od chlopa". Szkodliwy? 19.08.04, 10:54
            Z tego cow iem, skore nalezy omijajac z uwagi na kalorie / zbeden, choc
            smaczne /. O innych powodach nie slyszalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka