Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ?

26.02.07, 08:35
    Witam!

Doradźcie, jeśli można prosić. Ze względów zdrowotnych lekarz zalecił mi
    codzienne picie wina czerwonego (choroba wieńcowa -wiadomo). Przyznam, że
    dotąd wina pijałem mało, i to raczej na zasadzie "czym gospodarze
    poczęstowali".

Chodzi mi o poradę, od czego zacząć, żeby się nie struć :-), albo nie
    zniechęcić do win - czyli jakieś "klasyki", dostępne w sprzedaży, w cenach do
    40-50 zł powiedzmy, o ile w tej cenie można kupić przyzwoitte wino (rozumiem,
    że można).

Przyznam, że przejrzałem wątki na tym forum i nie tylko i na pewno są bardzo
    pożyteczne, tyle że dla osób "zorientowanych w temacie" (: Z góry dziękuję za
    podpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: star 10,20,30,40,50 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 09:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=49498248&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=9355801&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=3046791&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=40850845&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=52539986&v=2&s=0
        przeczytaj, zacznij probowac i korelowac swoj smak z prod., odmianami...
        pzdr
        star

ps. wiecej znajdziesz korzystajac z wyszukiwarki - pytanie tego typu padlo na
        forum wiele razy i szkoda na niego nowego watku - wystarczy poszukac
        • gangut Ha, ale widzisz... 26.02.07, 09:55
          trochę co innego "mieć w kieszeni 20 (30, 40, 50 itp.)" i kupować wino w tej
          cenie, może będzie dobre a może nie, a co innego nie znając się na winie, ale
          nie mając drastycznych ograniczeń pieniężnych, kupić coś przyzwoitego. To
          trochę tak jakbyś kupował whisky: Jasia Wędrowniczka możesz kupić w ciemno,
          choć pewnie koneserzy będą kręcić nosem że pospolity, a studenci, że drogi.
          W którymś z tych wyróżnionych wątków padła sugestia "kupować podstawowe wina
          dobrych producentów". No ale którzy są ci dobrzy?
          Akle oczywiście dziękuję za sugestie.
          • Gość: star Re: Ha, ale widzisz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 10:38
            sam wprowadziles ograniczenie cenowe - stad ww watki;

sprobuj kupic wino polecane w watkach przez kilka osob i sprawdz czy ci pasuje;
            mozesz tez kupic poradniki: wina europy, hugh johnson, parker, ... i tam
            sprawdzic , ktorzy producenci sa ok (sa tez strony www na ktorych polecane sa
            wina: decanter, winepages, wine-journal etc.)

ale w koncu musisz sprobowac cos kupic, wypic i w ten sposob sie przekonac czy
            przyjeta metoda dziala - nie omieszkaj napisac na forum czy ci pasowalo

• Gość: pospolity Re: Ha, ale widzisz... IP: *.eranet.pl 04.03.07, 20:11
              > sprobuj kupic wino polecane w watkach przez kilka osob i sprawdz czy ci pasuje;
              ...choć "Ci zwykli ludzie czesto nie zwracaja uwagi nawet na to co pija, albo pija to co juz raz im smakowalo" :-))
          • Gość: slawko Re: Ha, ale widzisz... IP: *.57-82-r.retail.telecomitalia.it 08.03.07, 19:56
            My Polacy to zawsze przesadzamy,jak widze wpisy,ze do 30 zl ciezko o dobre wina
            na codzien !!! to mnie szlag trafia. Jezeli ktos jezdzi na poludnie Europy to
            wie(w kazdym roku spedzam okolo miesiaca czasem w dwoch na Calabrii w
            poludniowych Wloszechgdzie wlasnie jestem),ze na codzien do kolacji czy obiadu
            pije sie tanie wino stolowe,a jedynie na specjalne okazje jakies wyszukane i
            oczywiscie jednoczesnie drozsze.Ale u nas to wszystko trzeba z estyma i
            bezsensownym wzdeciem.Przede wszystkim ma byc wytrawne,jesli ma byc zdrowe.A o
            smaku i guscie trudno rozmawiac,bo kazdy ma inne.Ja np. na studiach pijalem
            tania jak barszcz sophie i bywala niezla,ale ostatnio probowalem i cos sie chyba
            rozlewnia zmienila,bo smak paskudny wody sporo.
            Najwazniejsze przy wyborze win niezlych,oby tylko nie byly rozlewane w Polsce.
            • Gość: pasqda1 Re: Ha, ale widzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:26
              No właśnie - Sophia była kiedyś bardzo dobra (a kosztuje ok. 10 zł), choć
              rzeczywiście ostatnio się popsuła. Ale b. często kupuję wino i choć na takie za
              40 zł rzadko mogę sobie pozwolić, to wcale z tego powodu nie cierpię. Można
              kupić doskonałe wina za 15, 20, 25 zł. Mnie np. ostatnio bardzo smakowało
              mołdawskie wino pólwytrawne, ze szczepów Cabernet i Pinot Noir. Niestety
              producenta nie znam, miały żółte etykiety, powycinane na brzegach jak znaczki
              pocztowe...
              • djago Re: Ha, ale widzisz... 09.03.07, 10:27
                merlot się nazywa, to mołdawskie, o którym piszesz
                • Gość: misio Re: Ha, ale widzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:47
                  merlot to szczep nie nazwa :)
              • Gość: dzoana_b mołdawskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:01
                Jeśli dobrze pamiętam to Tudor, do dostania w Auchanie za ok. 15 zł, jest chyba
                też wytrawne. Moje ulubione, wracam do niego co jakiś czas, niestety ze względu
                na rosnącą w brzuszku dzidzię ostatnio tylko w symbolicznych ilościach.
              • Gość: autor Re: Ha, ale widzisz... IP: *.cdprojekt.pl 09.03.07, 15:07
                Żółte etykiety powycinane na brzegach to Lion Gri (pewnie przekręciłem jakąś
                literkę). Mi też smakuja :-)
              • Gość: misio Re: Ha, ale widzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:46
                z ta sofią to trzeba uważac na iejsc rozlewania - zmienili lepszą sofie na inną
                (inna etykieta) a w zwykła leją zeczywiście nie najlepsze wino, sofia rozlewana
                w polsce to porażka
            • Gość: misiek podziele się doświadczeniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:45
              1. jeśli ktoś nie jest koneserem tak jak autor pytania to zdecydowanie nie
              polecam win z górnej pólki 50+ (...no może wyższej) zazwyczaj nie smakują
              nowicjuszom i paniom:) wiem z doświadczenia
              jest mase dobrych spełniających wymogi win np, bułgarskich, węgierskich,
              mołdawskich, chilijskich, z RPA it do ... 20 zł ! Napewno będą smakowały
              zdecydowanie nie polecam win Francuskich - zwłaszcza tańszych - francuzi tak
              wyspecjalizowali się w obieniu wina z tego co im nie wyszło że w przecietnej
              butelce taniego francuskiego wina znjdziesz cala tablice mendelejewa .

Reasumujac możesz zacząc od wybrania szczepu winorości który ci najbardziej
              bedzie smakował i na to zwracać uwagę - trzymania sie jednego producenta
              zdecydowanie nie polecam- choć moja zona np - krzywi sie na super wina - które
              mam na specjalne okazje (drogie i dla mnie pyszne) a samu uwielbia bułgarska
              sofie - ale jeden rodzaj i rozlewany w Bułgarii oraz ze 2 wina z RPA wszystko
              inne jest jej "za mocne":)
      • Gość: docg Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: 84.40.217.* 26.02.07, 14:32
        >do 40-50 zł powiedzmy, o ile w tej cenie można kupić przyzwoitte wino (rozumiem że można).

• homer3 Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 04.03.07, 19:40

Odwiedź LIDLA, tam mają zawsze coś dobrego australijskiego lub chilijskiego. Na
        cabernecie z chile nigdy się nie zawiedziesz, a ceny - 11,99.
        • Gość: atx Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.itq.pl 09.03.07, 11:39
          Niestety wszystko lane w butelki w Niemczech. Moje doswiadczenia z Lidlem sa takie, ze jest tanio i zdarza sie niezle wino, ale zdarza sie tez kompletny szajs (nawet pod taka sama etykietka, tylko kilka tygodni pozniej). Tak wiec trzeba poeksperymentowac, czasem sie trafi a czasem nie.
          • Gość: :) Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 10:49
            Dlaczego niestety lane w Niemczech?? dla mnie to jakiś wyznacznik
            pewności...osobiście wolę kupować wina w Niemczech bo mam jakąś pewność co do
            stałej jakości. Dla początkujących z całą pewnością dobre będą chilijskie merloty:)
      • Gość: smakosz arizony Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 17:33
        W każdym porządnym sklepie winiarskim (a w Warszawie i Krakowie jest ich co najmniej kilka) polecą Ci
        co możesz kupić. Mielżyński, La Bodega, Cave, węgierski Korkociąg etc. pełne są dobrych win w tej cenie.
        Twoje zdrowie!
      • Gość: L'ambrusco Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.upc.chello.be 08.03.07, 15:47
        Polecam Ci czerwone L'ambrusco.Piję je codziennie do obiadu,coś wspaniałego.
      • madoxxx1234567 WINO marki wino 08.03.07, 15:53
        ale nie drożej niż 3zł
      • jo5348 Winokracja!!! 08.03.07, 15:58
        To sklep w Warszawie przy Karmelickiej 19, gdzie mają tanie, bo sprowadzane
        bezpośrednio od winiarzy, a dobre, głównie włoskie i hiszpańskie (inne też).
        Właściciel jest znawcą i potrafi doradzić. Już za ok. 25 zł mają przyzwoite stołowe.
      • Gość: Jakub Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 16:20
        Wszystkie wytrawne czerwone z hiszpańskiej Riojy polecam.
      • Gość: znawca polecam"Kasanowa",albo"Gaz do dechy" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.07, 16:23
        ewentualnie"Caro"lub"Codzienne",cena pomiędzy 4,25 a 6 zł.
      • Gość: Beata Tylko francuskie IP: *.edipresse.pl 08.03.07, 16:31
        Wlasciwosci lecznicze maja tylko wina wytwarzane tradycyjnymi metodami, a wiec szukaj wsrod
        francuskich win, najlepiej z poludnia Francji, np. Prowancji. Takie wina maja duzo polifenoli, ktore sa
        dobre dla serca. Nie znajdziesz tego w winach kalifornijskich
        • Gość: achu/irlandia Re: Tylko francuskie IP: 86.41.183.* 08.03.07, 19:50
          Prowansji...polecam również..

Pozdrawiam,
          Achu
          • Gość: cez Re: Tylko francuskie IP: *.onlink.net 09.03.07, 01:40
            wcale nie. Francuskie maja tylko nazwe i za nia sie placi. Najlepsze sa
            chilijskie chociaz dopiero raczkuja na swiatowych rynkach a kalifornijskie to
            zwykle sikacze. Amerykanie spiernicza kazdy wyrob byleby tylko kasa szla.
        • Gość: . bimber, qrwa, tylko bimber ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:10
          pędzony na karbidzie. tylko szluga nie przypalaj przy tym ;)
        • Gość: misio Re: Tylko francuskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:49
          a to ciekawa teoria :)
      • Gość: Tomek634 Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 16:32
        Witam. Jeśli masz ochote to zapraszam do Winokracji w wawie ul. Karmelicka 19.
        13.03.07 będzie mała degustacja win z hiszpanii. Może coś sobie wybierzesz.
        Tomek
        • Gość: lollipop Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: 194.106.155.* 08.03.07, 16:55
          witam...polecam wino Sunrise,nie jestem koneserem win,ale to wino przyprawia
          mnie o zawrot glowy,delikatne,mozna wyczuc w nim delikatna nutke dojrzewajacych
          gron....nowa firma na rynku concha&toro...warto
          • Gość: T.Lipski Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 17:06
            Concha&Toro "nową firmą" na rynku?????!!!!!!!
            • calama Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 13.03.07, 12:39
              Gość portalu: T.Lipski napisał(a):

> Concha&Toro "nową firmą" na rynku?????!!!!!!!

Też już chciałam krzyczeć. ;)
              Ulubione wino mojego dziadka. A nie zyje juz z 10 lat.......
              Muszla i byk.
              Chilijskie.
      • Gość: rzadki gość Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.wro.vectranet.pl 08.03.07, 16:33
        Ze względu na polskie ceny z sufitu (sufit willi dystrybutora i ministra finansów...) polecam wyjazd do Niemiec i zakup w kaufmarktcie lub t.p. kartonu porzadnego Chianti Riserva lub classico z numerowaną banderolą - wychodzi 3 do 4 euro za butelkę 0.75 a ciut lepsze w koszyku 1.5l 7.5 euro. A lżejsze może być Anjou, nawet poniżej 3 euro (Henry Miller "przepił" cały pobyt w Paryżu za pomoca Anjou). Poza tym pobróbowac i kupować to, co smakuje, bez względu na rady sommelierów. Snobistyczne butelki stawiać, jak mamy gości. i potem dolewc do tych extra butelek portugalskie wino z kartonu - najlepsze, bo francuzi do kartonów nalewaja zlewki. Na zdrowie...
        • crame Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 08.03.07, 21:10
          Wina w Niemczech proponuje kupowac w sklepach sieci NORMA. Wino miesiaca;
          Brindisi DOC Riserva 2003 2,99 Euro.www.norma-online.de/index_norma24.php
        • Gość: misio Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:55
          niestety masz rację w Polsce pokutuje stereotyp że wino powinno byc czerwone,
          francuskie na specjalne tylko okazje do kwiatka na wieczór i dlatego jest
          drogie - tanie ma być piwo:( beee
          do tego głupoty w stylu im starsze wino tym lepsze, i wino podaje się w temp
          pokojowej, o nazwyaniu "szampankami" kieliszków które do szampana się nie
          nadają nie wspomne - ot niestety lata rozpijania wódą naraodu:)
      • Gość: kani Kadarka - polslodka/polwytrawna juz za 10pln - ok IP: *.conn.pl 08.03.07, 17:23
        • Gość: blk Re: Kadarka - polslodka/polwytrawna juz za 10pln IP: *.chello.pl 08.03.07, 20:52
          Też polecam Kadarkę.
          • Gość: misiek Re: Kadarka - polslodka/polwytrawna juz za 10pln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:50
            obawiam się że lekaż zalecił pytajacemu wino wytrawne:)
      • octobar Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 08.03.07, 17:30
        Czerwone wytrawne 11-12% alkoholu
      • Gość: kane Bordeaux-Supérieur IP: *.compower.pl 08.03.07, 17:31
        U nas koszt kilkadziesiąt złotych, we Francji 1-2€. Bardzo dobre czerwone wino.
      • Gość: glaca Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.net139.okay.pl 08.03.07, 17:40
        Polecam zapoznać się z ofertą Wiktora Szpaka
        www.winnicajasiel.pl
        Nie wiem czy może to sprzedawać, ale na pewno można przyjechać na degustację.
        Uczestniczy w programie odbudowy winnic na podkarpaciu i szczerze ostrzegam, że
        po kilku degustacjach u niego przestaje smakowac wino ze sklepu poniżej 50 zł.
      • Gość: Janusz Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: 195.101.130.* 08.03.07, 17:49
        wino na pewno nie jest podstawowym lekiem w chorobie serca; to po pierwsze.
        jego effekt jest raczej zapobiegawczy niz leczniczy to po drugie
        jezeli juz to dwa kieliszki na dzien; prawdopodniej najlepsze beda czerwone
        wina z poludniowo-zachodniej Francji (coteaux de Languedoc, Cahors...)
      • Gość: ad Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: 83.238.13.* 08.03.07, 17:58
        ja do codziennego spozycia kupuje wino w 3l kartonach z kranikiem. Moim
        ulubionym jest Castel Cabernet Savignion w Macro ok 60zl (15 za butelke).

Przy okazji jak sie ma 40-50zl to warto poeksperymentowac. w tej cenie raczej
        nie trafi sie raczej na nic zlego, radze unikac 'starych' rocznikow zwlaszcza w
        tanich sklepach wygladajacych na okazje.
        • Gość: Bacchus Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.chello.pl 09.03.07, 02:18
          Polecam sklep na al. K.E.N. 92 Metro Ursynów. Maja OGROMNY wybór win z całego
          świata i bardzo dobre ceny. Od 4,99 zł za butelkę hiszpańskiego stołowego...
          Czynny w tygodniu do 22. Do 20 zł/but. znajdziesz takie, które w supermarkecie
          kosztują 30 zł. Maja zawsze promocje na kilka butelek 50%.
          • Gość: kama Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 08:51
            polecam równiez. też tam zawsze kupuje!
      • Gość: master Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: 62.233.230.* 08.03.07, 18:07
        polecam wina wytrawne z Nowego Świata. Szczególnie australijskie JINDALEE
        merlot. Lekkie, wyczuwalne owoce leśne.
        Wcześniej pijałem tylko białe półwytrawne lub półsłodkie, dopóki nie namówił
        mnie kelner, wiedział, że nie lubię wytrawnego(często spotykany niesmak po
        francuskim wytrawnym) - zaufałem mu i ... teraz zawsze mam w domu JINDALEE.
        • Gość: finka Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:14
          Moje doświadczenia są takie - tanie francuskie wina kupowane we Francji
          ("stołowe" - do codziennego użytku)nadają się do picia, tzn. nie czuje się
          niesmaku po ich skosztowaniu, są lekkie- małoprocentowe (te czerwone też) i
          przyjemne w smaku. Tanie francuskie wina kupowane w Polsce są na ogół obrzydliwe
          - albo gorzkawe, albo octowate, albo jeszcze cos innego im dolega. Natomiast
          bardzo drogie wina francuskie sa bardzo miłe w użyciu, ale własnie- drogie.
          Natomiast mniej rozreklamowane wina węgierskie, reńskie czy kalifornijskie, z
          Chile czy Argentyny, dużo tańsze niż te markowe francuskie, sa dobre. Czyli -
          lepiej wydac 30 zł na dobre wino np. kalifornijskie niz 30 zł na marne wino
          francuskie. Polecam kalifornijskie Carlo Rossi albo jeszcze lepsze Sutter Home.
          Te same marki kupowane w Niemczech są troche tańsze i lepsze - może lepsze roczniki?
          • Gość: finka Re: "na co dzień" nie- na codzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:16
          • Gość: dubey Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.compi.net.pl 08.03.07, 21:35
            Gość portalu: finka napisał(a):
            >lepiej wydac 30 zł na dobre wino np. kalifornijskie niz 30 zł na marne wino
            > francuskie. Polecam kalifornijskie Carlo Rossi albo jeszcze lepsze Sutter Home.
            > Te same marki kupowane w Niemczech są troche tańsze i lepsze - może lepsze rocz
            > niki?
            No nie, proszę Cię - Carlo Rossi i roczniki!?!? Przecież to zlewki i pomyje, dla ktorych nazwa kupaż jest
            dużo na wyrost... Sutter Home to kolejny kolos (na glinianych nogach jak dla mnie), który robi takie
            hektolitry, że za grosz w tym nie ma indywidualności.
            Jeśli wino ma być zdrowe, to kupowałbym raczej coś z mniejszych, europejskich winnic. Nowy Świat,
            czyli choćby te "kalifornijskie", to technologia, chemia i dużo kasy na PR.
            No i zawsze możesz poszukać butelek z bio-upraw, a wtedy będziesz miał gwarancję, że nie winorośle
            nie były pryskane pestycydami itp.
            Jeżeli boisz się eksperymentów - choć pewnie bez tego się nie obejdzie - to oprócz wspomnianych
            wyżej ksiażek-przewodników po rynku, masz jeszcze magazyn "Wino". Choć nie mam z nim żadnych
            związków osobowych czy finansowych, to polecam lekturę;)
            pozdrowienia,
            Dub
          • jarek.gurtowski mołdawskie i węgierskie jak dla mnie... 08.03.07, 22:07
            bułgary też ok
            • Gość: gienio Re: mołdawskie i węgierskie jak dla mnie... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.07, 05:06
              z bulgarskich polecam chateau menada merlot - fajne okragle, cab saugv tez
              maja dobry.
      • Gość: anka Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.eranet.pl 08.03.07, 18:40
        jeszcze nigdy nie zawiodłam się na czerwonym wytrawnym winie jeśli na etykiecie
        jest napisane CHILE :)
        • Gość: macej_t Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.kalisz.mm.pl 08.03.07, 19:09
          Proponuję niemieckie Spätburgunder trocken lub halbtrocken (wytrawne lub
          polwytrawne). Co prawda trudno mi powiedziec, ile kosztuje w Polsce, ale w
          koszt w Niemczech, gdzie zawsze kupuje, nie przekracza 3 EUR za butelke.
          Pozdrawiam i na zdrowie
      • pavliktoja Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 08.03.07, 19:28
        szatą de jabbol rocznik bieżący... bądź dżambl pospolity wydanie wczorajsze :D
        • Gość: affx Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.c30.msk.pl 08.03.07, 19:53
          proponuje komandosa i dzbana lesnego, doskonlae sie nadaja do codziennego
          spożywania
      • Gość: Francuz Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.abo.net2000.ch 08.03.07, 21:16
        Na serduszko proponuje tylko francuskie.
        Na stronie Leclerca www.hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=1886&orderby=&page=0
        znalazlem w miare pewne i tanie :
        Côtes du Rhône 26.99
        Corbières 21.99
        Costières de Nîmes 22.99
        Ocres de Ventoux 25.99
        i od swieta : Châteauneuf du pape 88.99
        Moj lekarz mi radzi 4 lampki dziennie !
        Santé !!!
      • wampirius Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 08.03.07, 21:23
        polecam różowe Gino Rossi, ok. 18 zł,
        • Gość: docg Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:33
          wampirius napisał:

> polecam różowe Gino Rossi, ok. 18 zł,

• Gość: Bzz Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? IP: *.4web.pl 09.03.07, 13:29
            Człowieku, przy chorobie wieńcowej wchodzi w grę tylko CZERWONE WYTRAWNE, żadne
            tam różowe, białe, półwytrawne itd.
            Powyżej 20 zł wina są już przyzwoite, ale trzeba sobie dopasowac do smaku i nic
            nie pomogą porady ludzi:)
      • wampirius Re: Pytanie laika :-): jakie wino "na codzień" ? 08.03.07, 21:29
        i jeszcze Chateau Lagarde, francuskie czerwone wytrawne o wyrazistym smaku, ok.
        50 zł,

Wintricher Grosser Herrgott Riesling - Kabinett, niemieckie białe wytrawne,
        bardzo dobre, ok. 25 zł

Valdivisio Cabernet Sauvignon - czerwone chilijskie wytrawne, ciekawy smak, ok.
        40 zł
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka