Dodaj do ulubionych

Ranking wód mineralnych

15.08.02, 13:14
Witam wszystkich
To co zaproponuję pewnie nie spodoba się, wszak dominuje tu piwo.
Zaryzykuję jednak.
Które wody mineralne niegazowane uważacie na njalepsze?
Halszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr.KrisK Re: Ranking wód mineralnych IP: *.eng.fsu.edu 15.08.02, 15:39
      Popieram wodę mineralną, piffo i wino. Nie lubię Pepsi, Coca Coli i innych
      takich dziwnych chemicznych kombinacji.
      Z wód mineralnych (oczywiście niegazowanych): Żywiec Zdrój. Doskonale komponuje
      się z winem w upalne dni.
      KrisK
    • hania_76 Re: Ranking wód mineralnych 15.08.02, 15:39
      halszka2 napisała:

> Witam wszystkich
      > To co zaproponuję pewnie nie spodoba się, wszak dominuje tu piwo.
      > Zaryzykuję jednak.
      > Które wody mineralne niegazowane uważacie na njalepsze?
      > Halszka

Bardzo lubię niegazowaną wodę Żywiec. Z gazowanych zdecydowanie Muszyniankę i
      Kryniczankę.
      • tomek_d Re: Ranking wód mineralnych 19.08.02, 22:31
        hania_76 napisała:

> halszka2 napisała:
        >
        > > Witam wszystkich
        > > To co zaproponuję pewnie nie spodoba się, wszak dominuje tu piwo.
        > > Zaryzykuję jednak.
        > > Które wody mineralne niegazowane uważacie na njalepsze?
        > > Halszka
        >
        > Bardzo lubię niegazowaną wodę Żywiec. Z gazowanych zdecydowanie Muszyniankę i
        > Kryniczankę.

Tak, tak Muszynianka, najlepsza woda.
        • stranger2 Re: Ranking wód mineralnych 20.08.02, 18:34
          tak, zdecydowanie zielona (niegazowana) Muszynianka jest najlepsza. przekonalem
          juz do niej kilka osob, ktore wczesniej byly upartymi fanami innych wod. po
          prostu po pierwszym sprobowaniu od razu zmienialy zdanie z "moja jest
          najlepsza" na "twoja jest lepsza".
          co ciekawe inne wody z Muszyny (perla muszyny, etc.), chociaz dobre, nie sa
          jednak az tak dobre jak muszynianka - a niby zrodlo to samo.
      • Gość: Nazir Re: Ranking wód mineralnych IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 12:06
        hania_76 napisała:

> halszka2 napisała:
        >
        > > Witam wszystkich
        > > To co zaproponuję pewnie nie spodoba się, wszak dominuje tu piwo.
        > > Zaryzykuję jednak.
        > > Które wody mineralne niegazowane uważacie na njalepsze?
        > > Halszka
        >
        > Bardzo lubię niegazowaną wodę Żywiec. Z gazowanych zdecydowanie Muszyniankę i
        > Kryniczankę.
        Przypominam że woda żywiec to woda źródlana.
      • agat1 Re: Ranking wód mineralnych 21.08.02, 14:32
        Niegazowana Nałęczowianka, a gazowana Muszynianka i Piwniczanka
        • Gość: ja Re: Ranking wód mineralnych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 00:37
          agat1 napisała:
          > Niegazowana Nałęczowianka, a gazowana Muszynianka i Piwniczanka

a mnie smakuje Piwniczanka niegazowana, memu ojcu tez ;)
    • jkammer Re: Ranking wód mineralnych 16.08.02, 07:44
      Znakomita jest Perla Baltyku z Koobrzegu. Jest lekko slona i swietna w smaku i
      uzupełnia ubytek soli mineralnych w organizmie podczas wysilku sportowego (taki
      naturalny napoj izotoniczny). Szkoda, ze nie ma jej za czesto w sklepach.
    • Gość: Syrioosh Re: Ranking wód mineralnych IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 14:17

Gazowana Staropolanka jest najlepsza na gorskie wedrowki :)
      • Gość: kaja Re: Ranking wód mineralnych IP: 212.244.254.* 16.08.02, 15:15
        zgadzam się: STAROPOLANKA!
        bardziej reionalna, ale ostatnio zaczęła bywać w całym kraju, bo została sklasyfikowana jako najlepsza polska woda mineralna. polecam!
        • halszka2 Re: Ranking wód mineralnych 18.08.02, 21:28
          To ciekawe,co piszesz Kaju.
          Gdzie zetknęłaś się z klasyfikacja wód mineralnych niegazowanych? Kto jej
          dokonywał ? Może znasz miejsce, gdzie w internecie można to odszukać ?
          Domyślam się ,że mogą byc różne kryteria brane pod uwagę np. wartości smakowe,
          zawartość mikro i makroelementów, czystość bakteriologiczna, może pH i kto wie
          czy nie jeszcze jakieś inne. Nie jestem biochemikiem i nie znam różnych
          subtelności takich ocen.
          Pozdrawiam
          Halszka
          • rafik4 Re: Ranking wód mineralnych - link do Newseek 19.08.02, 11:29
            Witam,

Duży artykuł o wodzie mineralnej i ranking przygotowany przez Federację
            KOnsumentów ukazał się w Newsweek:

newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9647&Strona=1
            Ranking ten sporo namieszał na rynku bo według niego najgorszą wodą okazał się
            Zywiec Zdrój (ten sam który jest rekomendowany przez Instytut Matki i Dziecka).
            Z tego co pamiętam chodziło o wielokrotnie przekroczone normy jakiś bakterii.

Jednym słowem nie wiadomo co myśleć.

Pozdrawiam,
            Rafał

Piffo rulez !!!!
            • halszka2 Re: Ranking wód mineralnych - link do Newseek 19.08.02, 17:28
              Dziekuję za namiary. Od razu wczytałam się w treści artykułu w Newsweeku.
              Szkoda, że nie podają konkretnych wynikow dla poszczególnych wód... z
              żałuję ,że u mnie nie ma Staropolanki. Trzeba pewnie będzie ją sobie
              przywozić samochodzikiem skądinąd.
              Pozdrawiam
              Halszka
            • Gość: nikt Re: Ranking wód mineralnych - link do Newseek IP: *.ichip.pw.edu.pl 20.08.02, 10:10
              W wartość takiego rankingu nie bardzo można wierzyć
              (nawet jeżeli dokonywany był przez SGGW). Sama ilość
              bakterii nie wiele mówi, ważny jest głównie szczep
              bakterii (jeśli są one bezpieczne dla człowieka to nie ma
              dużego problemu [jogurty i kefiry bio zawierają
              specjalnie bakterie], niektóre szczepy są niedopuszczalne
              w żadnej ilości).
              Wracając do wody to należałoby zwróćić uwagę głównie na
              zawartość minerałów. Żywiec zawiera niestety dużo sodu, a
              Arctic ma go mało, najmniej chyba ma Danon Vitalinea (o
              ile dobrze pamiętam). Jeśli chodzi o staropolankę to
              zdaje się ze jest ona wytwarzana w Polanicy Zdrój, jak
              pamiętam to właśnie tam w pijalni wód wisiało ostrzeżenie
              o dopuszczlnym spożyciu wody mineralnej na masę ciała,
              więc o podawaniu jej małym dzieciom raczej bym nie
              myślał. Także radzę zwracać uwagę na zawartość minerałów
              (a bakterie? raczej zaufajmy kontroli jakości w firmie
              (duża konkurencja) i sanepidowi.
        • halszka2 Re: Ranking wód mineralnych 18.08.02, 21:31
          subtelności takich ocen.
          Pozdrawiam
          Halszka
        • halszka2 Re: Ranking wód mineralnych 18.08.02, 21:31
          subtelności takich ocen.
          Pozdrawiam
          Halszka
    • Gość: Dżordż Re: Ranking wód mineralnych IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 21:53
      Nałeczowianka w wersji niegazowanej lub lekko gazowanej.Niezłe są też wody z
      Francji z okolic Vichy.
    • eela Re: Ranking wód mineralnych 17.08.02, 00:14
      Żywiec Zdrój i Nałęczowianka
      • Gość: artemi Re: Ranking wód mineralnych IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.08.02, 03:34
        Kiepsie macie ludzie pojecie o dobrych wodach akurat zywiec zdroj to wyjatkowo
        gorzkie swinstwo.Dobre sa Danone vitalinea,primavera,piwniczanka a z
        zagranicznych aqua panna,san pelegrino(z gazowanych dla mnie najlepsza na
        swiecie),evian,contrex,volvic,vittel niezla jest tez slonawa st.yorre oraz
        gazowany schweppes soda water.
        • Gość: Monaga Re: Ranking wód mineralnych IP: 62.233.218.* 18.08.02, 20:44
          Zazwyczaj pijam tylko - oprócz kawy z mleczkiem - wodę mineralną niegazowaną.
          Moje ulubienice w rankingu to:
          1)Kinga,
          2)Nałęczowianka,
          3)Ustronianka.
          Natomiast wprost nie cierpię Danone Vitalinei - mam wrażenie jakbym piła zwykłą
          kranówę.
          Pozdrowionka:)
          • wrb Re: Ranking wód mineralnych 18.08.02, 21:52
            NAJLEPSZA JEST NALENCZOWIANKA I JUZ.
            • Gość: maruda Re: Ranking wód mineralnych IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 19.08.02, 01:16
              wrb napisał:

> NAJLEPSZA JEST NALENCZOWIANKA I JUZ.

Która? Bo są lub były dwie. Oryginalna i z Kolonii Bochotnica. Są to dwa różne
              źródła. Dla wyjaśnienia ewentualnych nieporozumień: woda z Bochotnicy nie jest
              podróbką, tylko wodą z innego źródła. Tubulcy twierdzą, że oryginalna jest
              znacznie lepsza.

• zamek Re: Ranking wód mineralnych 20.08.02, 16:23
                Piłem Nałęczowiankę wprost u źródła, tj. w pijalni w
                Nałęczowie. Zupełnie niesmaczna, taka 100% "aqua de rura".
                Moje typy: Muszynianka i Staropolanka. Jeszcze Galicjankę
                lubię.
      • Gość: lena JURAJSKA I NAŁĘCZOWIANKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 20:54
        • mlekota Re: JURAJSKA I NAŁĘCZOWIANKA 11.10.02, 18:17
          Zwłaszcza ta pierwsza.
    • emka1 A która najzdrowsza??? 18.08.02, 21:25
      Zywiec Zdroj zostal juz wymieniony kilka razy. I ja osobiscie tez go uwielbiam,
      ale ostatnio mam watpliwosci. Slyszalam, ze jest to jedna z wod bardzo
      zanieczyszczonych....

Teraz podejrzliwie patrze na kazda butle wody. Szczegolnie na Eden, ktorego
      hektolitry sa wypijane w wielu firmach (w tym i w mojej).

Czy wiecie cos na temat badan czystosci wod mineralnych? Zetkneliscie sie z
      publikacjami na ten temat?

Pozdrawiam,
      (przeczulona na punkcie wody:-))) eMka
      • eela Re: A która najzdrowsza??? 19.08.02, 21:33
        emka1 napisała:

> Zywiec Zdroj zostal juz wymieniony kilka razy. I ja osobiscie tez go
        uwielbiam,
        >
        > ale ostatnio mam watpliwosci. Slyszalam, ze jest to jedna z wod bardzo
        > zanieczyszczonych....
        >

Tak, był ranking chyba w Polityce (nie pamietam) i Zywiec rzeczywiście został
        zaliczony do tych bardziej zanieczyszczonych. Nie wiem, czy klasyfikacja jest
        tak bardzo obiektywna, bo woda jest polecana przez Instytut Matki i Dziecka do
        spożywania przez niemowlęta. Na pierwszym miejscu była Staropolanka.
    • Gość: ada Re: Ranking wód mineralnych IP: *.pwr.wroc.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:53
      Z wod sprzedawanych we Wroclawiu najlepsza jest STAROPOLANKA - nie widzialam
      jej w Krakowie gdzie najlepiej smakowala mi MUSZYNIANKA - o ile dobrze
      zapamietalam nazwe.
      • czajson Re: Ranking wód mineralnych 18.08.02, 23:49
        Muszynianka i inne Muszyny to najlepsze wody.
        A tak przy okazji, to najlepsza woda na kaca(niegazowana).
        • Gość: anek Re: Ranking wód mineralnych IP: *.miks.uj.edu.pl 20.08.02, 10:57
          Piwniczanka jest świetna, Muszynianka też niczego sobie!
      • Gość: taka jedna Re: Ranking wód mineralnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:50
        żywiec smakuje jak zwykła kranówa, muszynianka jest najlepsza. o niestety we
        wrocławiu droższa o 80% od tej w kielcach...
        • kicek_legionista Re: Ranking wód mineralnych 19.08.02, 00:42
          Najlepszą wodą mineralną jest Danon Vitalinea !
    • Gość: pawełcio Re: Ranking wód mineralnych IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.02, 01:52
      piwo gorą, lecz jesli chodzi o wody mineralne to moim zdaniem bezkonkurencyjna
      jest Staropolanka! Inne wody jak np. Żywiec dla mnie smakują jak dobrej jakości
      woda z kranu!!!!
    • ixtlilto Re: Ranking wód mineralnych 19.08.02, 09:10
      Nałęczów bez gazu- pycha!
      Najlepiej w 0.5 lub "sprint" :))

pozdroofka, Ixtlilto
    • Gość: Wars Re: Ranking wód mineralnych IP: 157.25.128.* 19.08.02, 10:04
      MAZOWSZANKA. Zrówno w wersji gazowanej i niegazowanej. Super smaczna, super
      zdrowa. Przepiękna butelka i etykieta.
      Wars
    • reptar Re: Ranking wód mineralnych 19.08.02, 11:17
      Niegazowany Żywiec - przypomina w smaku wodę z górskiego potoka; lubię ten smak.

Gazowana Nałęczowianka.

Gazowana Vita o smaku cytrynowym - tylko dla tej cytryny.

Wysoko u mnie stoją również Muszynianka i woda o idiotycznej nazwie Arctic.
    • Gość: Tomstar Re: Ranking wód mineralnych KINGA IP: 192.11.224.* 19.08.02, 13:21
      Polecam KINGĘ - rewelka
    • amidala Re: Ranking wód mineralnych 19.08.02, 18:33
      Najlepsza jest Muszynianka, ale nie wiem czy się zalicza do niegazowanych.
      A Zywiec jest jakiś kranowy, rzeczywiście. Najgorsza moim zdaniem jest Aqua
      Minerale - w ogóle bez smaku. Danone Vitalinea też jakaś dziwna, bardziej leci
      kranem niż czymkolwiek innym...

Zresztą właśnie wróciłam z Duszników, POlanicy i Kudowy, wszystko Zdroje. Ależ
      te wody pyszne! Najgorsze, że nie da się ich przewieźć do domu, bo w butelce
      plastikowej tracą smak i jakby rdzewieją. Z POlanicy jest za to Staropolanka -
      bardzo dobra.

Opiłam się przez trzy dni wodami mineralnymi i jeszcze mi się robi przyjemnie
      na samo wspomnienie.
      • Gość: Aga Re: Ranking wód mineralnych IP: *.future-net.pl 19.08.02, 19:05
        Nałęczowianka!
        A najgorsze smakowo: Vitalinea i Arctic. błe:(
      • Gość: ja Re: Ranking wód mineralnych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 00:42
        amidala napisała:
        > Najgorsza moim zdaniem jest Aqua Minerale - w ogóle bez smaku.
        > Danone Vitalinea też jakaś dziwna, bardziej leci
        > kranem niż czymkolwiek innym...

wg. mnie najgorsza jest niegazowana bonaqua ;(
    • Gość: blanka4 Re: Ranking wód mineralnych IP: *.skb.pl / 192.168.1.* 19.08.02, 21:42
      Bezkonkurencyjna jest Staropolanka ze szklanej butelki i basta! ;)
      • Gość: mara Re: Ranking wód mineralnych IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 22:50
        Ja najbardziej lubię Muszynę wysokomineralizowaną z niską zawartością CO2
    • Gość: maria Re: Ranking wód mineralnych IP: *.asi.pwr.wroc.pl 20.08.02, 00:17
      Najlepsza jest niegazowana >>Staropolanka<<. Zdecydowanie.
      • Gość: goldi Re: Ranking wód mineralnych IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.02, 04:31
        A piliscie wode FRANCISZEK w malej szklanej staroswieckiej butelce?strasznie
        slona lekko gazowana dla mnie rewelacja.Robi ja chyba Kudowa-Zdroj.
    • Gość: dorota Re: Ranking wód mineralnych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 08:40
      Bezkonkurencyjna, najsmaczniejsza, najlepsza, naj, naj - STAROPOLANKA!!!!
      Bardziej mi smakuje ze szklanych butelek.
      • Gość: hejku Re: Ranking wód mineralnych IP: 195.117.18.* 20.08.02, 09:49
        Nie ma lepszej wody na świecie niż NAŁĘCZOWIANKA!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: luki Re: Ranking wód mineralnych IP: *.umwd.pl / 192.168.0.* 20.08.02, 11:35
      A JA,jak niektore z osob uwielbiam STAROPOLANKE-oczywiscie niegazowana,bo CO2
      rozsadza mi zoladek.Kto byl w Pijalni Wod w Polanicy Zdroj zna ten smak...
      PS.Co do francuskich wod."Slynna" woda Evian to ni mniej ni wiecej tylko
      beznadziejna kranowa,bezsmakowa.
      pozdr ;->
    • stachu333 NAJLEPSZA JEST PIERRE 20.08.02, 14:02
      Taa. Ta woda jest boska. Wszak droga (chiba z 5 złociszy) za 0.5 litra, ale ten
      smak, i tradycja :)) Poza tym zapodawana jest w rzadkich jak na nasze czasy
      szklanych butelkach.
      • Gość: pi Re: NAJLEPSZA JEST PIERRE IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 20.08.02, 15:21
        Ta woda to zwykła woda mineralna we Francji. W każdym francuskim supermarkecie
        znajdziesz ją. Nic rewelacyjnego. Ot zwykła woda jakich wiele na sklepowych
        półkach.
        • Gość: Stan (stachu333) a Re: NAJLEPSZA JEST PIERRE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 20:05
          Może i dla Ciebie normalna, ale dla mnie coś w niej jest, u mnie w Szczecinie
          od dawna jej nie widziałem (nawet w 2 francuskich marketach)
    • Gość: mattii Re: Ranking wód mineralnych IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 15:34
      halszka2 napisała:

> Witam wszystkich
      > To co zaproponuję pewnie nie spodoba się, wszak dominuje tu piwo.
      > Zaryzykuję jednak.
      > Które wody mineralne niegazowane uważacie na njalepsze?
      > Halszka
    • Gość: anek Re: Ranking wód mineralnych IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 17:41
      jedyna woda jaka mi samkuje to muszynianka polecam wszystkim
      • Gość: Radost Re: Ranking wód mineralnych IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 21:26
        Wielkoplanka (gazowana) Dobrawa(lekko gazowana) i Valvert(niegazowana)
        • kwik Re: Ranking wód mineralnych 21.08.02, 08:58
          staropolanka niegazowana niegazowana (podwojnie:) (w kwadratowych butelkach).
          naleczowianka ma wyjalowiony smak. nie lubie.
          • Gość: kk Re: Ranking wód mineralnych IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 21.08.02, 11:32
            A próbowaliście Wielkiej Pieniawy w szklanych brązowych butelkach(0,33)?
            Dla mnie rewelacja.
            • Gość: Lobelia Re: Ranking wód mineralnych IP: 195.187.102.* 21.08.02, 14:43
              Nie tylko próbowałam, ale piję stale (zalecenie lekarza).
              Wielka Pieniawa to rewelacyjna woda, szczególnie świeża,
              aczkolwiek nie jestem pewna, czy do picia tak zupełnie
              bez ograniczeń dla osób zdrowych. Za to ta sama woda
              sprzedawana w kartonach z kranikiem to zupełnie nie to...
              Oprócz tego lubię Staropolankę i Muszyniankę.
    • malaparte Re: Ranking wód mineralnych 21.08.02, 15:00
      polecam wodę KINGA ze Szczawnicy ( chyba ...) jest super !
    • Gość: staropolan ;) Re: Ranking wód mineralnych IP: *.de.ihost.com 21.08.02, 16:19
      najlepsza jest STAROPOLANKA !! - dołączam się do smakoszy tej wody.
      Oczywiscie najlepsza jest w szklanej butelce, ale takie bardzo ciezko dostac w
      Polsce, spotyka sie je chyba jedynie w Kotlinie Klodzkiej.
      Z Kotliny pochodzi jeszcze wiele innych bardzo dobrych wód, niestety dostępnych
      tylko w regionie, ewentualnie we Wrocławiu.
      • halszka2 Re: Ranking wód mineralnych 10.10.02, 23:21
        Nareszcie udalo mi się kupić Staropolankę .Pojawila sie w Warszawie w Auchan.
        Piłam wiele wod mineralnych ,ale ta faktycznie ma niezwykly smak. Jest
        orzeźwiajaca mimo ,że nie zawiera CO2. W niczym nie przypomina innych wód .Nie
        sądziłam ,że woda może mieć taki smak.Pije się ją z przyjemnością.
        Była w plastikowej butelce. Czy rzeczywiście plastik opakowania zmienia jej
        smak?
        Pozdrawiam
        Halszka
        • cytryniec Re: Ranking wód mineralnych 12.10.02, 18:09
          halszka2 napisała:

> Nareszcie udalo mi się kupić Staropolankę .Pojawila sie w Warszawie w Auchan.
          > Piłam wiele wod mineralnych ,ale ta faktycznie ma niezwykly smak. Jest
          > orzeźwiajaca mimo ,że nie zawiera CO2. W niczym nie przypomina innych
          wód .Nie
          > sądziłam ,że woda może mieć taki smak.Pije się ją z przyjemnością.
          > Była w plastikowej butelce. Czy rzeczywiście plastik opakowania zmienia jej
          > smak?
          > Pozdrawiam
          > Halszka

Bo inne wody smakują dokładnie tak jak woda.Czyli nijak.A Staropolanka jest
          lekko kwaskowa i dlatego pyszna.
          Kupuję w 5l baniakach i rzeczywiście końcówka(gdzieś tak w 1/6) zaczyna
          zalatywać plastikiem.Dlatego używam jej jako wody do kwiatów.Rosną jak durne.
    • aniatrela Re: Ranking wód mineralnych 21.08.02, 19:43
      1. Muszynianka
      2. Buskowianka Zdrój
      3. Staropolanka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka