Dodaj do ulubionych

Wegańskie pralinki i inne deserki

08.04.14, 12:55
Wegańskie pralinki awokadowo-miętowe.

- 1 cała gorzka, min. 70% czekolada wegańska
- 1 duże mocno dojrzałe awokado (najlepiej z tych zielonych)
- syrop ryżowy (2 łyżki)
- trochę soku z cytryny
- 1/4 szklanki świeżych listków mięty

- czekoladę rozpuścić
- wszystko pozostałe zmiksować
- posmarować czekoladą silikonowe foremki, spód i boki
- nałożyć do foremek zmiksowana masę
- posmarować górę czekoladą
- na wierzch dać kilka ziarenek grubej soli
- schłodzić w lodówce ok. 30 minut

Gotowe :)
Obserwuj wątek
    • waniliowa.rozkosz Słodkie smarowidełko 10.04.14, 10:06
      Słodkie smarowidełko do naleśników, pieczywa, itp.

- Tahini, czyli mocno zmielone na pastę nasiona sezamu - 9 łyżek
      - Syrop z agawy - -3 łyżki
      - Sok z cytrotki (tej podłużnej); nie za dużo tego soku

Dokładnie wymieszać i gotowe :)
      • kk345 Re: Słodkie smarowidełko 10.04.14, 13:43
        > - Sok z cytrotki (tej podłużnej); nie za dużo tego soku

Co to jest cytrotka? Gugiel nie wie...
        • waniliowa.rozkosz Re: Słodkie smarowidełko 11.04.14, 08:54
          kk345 napisała:

> > - Sok z cytrotki (tej podłużnej); nie za dużo tego soku
          >
          > Co to jest cytrotka? Gugiel nie wie...

Wykwintnie kwaskowaty owoc.
          • minor_swing Re: Słodkie smarowidełko 11.04.14, 09:58
            tzn?
          • kk345 Re: Słodkie smarowidełko 11.04.14, 10:56
            > Wykwintnie kwaskowaty owoc.

Czyli co? Czary-mary dla wegan, niedostępne mięsożercom? I mój gugiel w zemście za kotleta mi jej nie wyswietla?
            • waniliowa.rozkosz Re: Słodkie smarowidełko 12.04.14, 11:05
              kk345 napisała:

> > Wykwintnie kwaskowaty owoc.
              >
              > Czyli co? Czary-mary dla wegan, niedostępne mięsożercom? I mój gugiel w zemście
              > za kotleta mi jej nie wyswietla?

Możliwe ;)
              A tak naprawdę, to nie wszystko w guglu znajdziesz. Odkąd króluje net, ludziska pozapominali o bibliotekach i innych takich.
              • beata_ Re: Słodkie smarowidełko 12.04.14, 15:09
                waniliowa.rozkosz napisała:

> Możliwe ;)
                > A tak naprawdę, to nie wszystko w guglu znajdziesz. Odkąd króluje net, ludziska
                > pozapominali o bibliotekach i innych takich.

Znaczy za karę, "że ludziska pozapominali", i że nie wszystko "w guglu" nie powiesz co to są "cytrotki"?
                Śmieszne...
                A wiesz, że dzięki temu wątek pójdzie najpewniej do kosza?
              • kk345 Re: Słodkie smarowidełko 13.04.14, 16:36
                Obstawiam, ze sama walnęłaś byka, a teraz bezsensownie ciągniesz temat, zamiast napisac, ze chodziło np. o cytrynę. Jak widać weganizm szkodzi...
                • aquella Re: Słodkie smarowidełko 14.04.14, 18:55
                  co z tego że w google znajdziesz jak w sklepie nie znajdziesz nawet syropu ryżowego, skąd oni to biorą wogóle te produkty??
                  • azyl_m Re: Słodkie smarowidełko 15.04.14, 18:30
                    aquella napisała:

> co z tego że w google znajdziesz jak w sklepie nie znajdziesz nawet syropu ryż
                    > owego, skąd oni to biorą wogóle te produkty??

Syrop ryżowy jest dostępny w wielu sklepach. Podobnie jak syrop z agawy, z zarodków pszenicy itp.

• angazetka Re: Wegańskie pralinki i inne deserki 11.04.14, 10:42
      Wegańskie - rozumiem, ale po co się tak pieścisz?
      • waniliowa.rozkosz Re: Wegańskie pralinki i inne deserki 12.04.14, 11:03
        angazetka napisała:

> ...po co się tak pieścisz?

No wiesz...
        • angazetka Re: Wegańskie pralinki i inne deserki 12.04.14, 16:12
          No właśnie nie wiem, po co te "deserki" i "smarowidełka". Człowiek się zasłodzi od samego czytania.
    • waniliowa.rozkosz Brukselka na prawie słodko 14.04.14, 10:50
      Brukselka na słodko z kwaskową nutką.

- brukselka drobno rozdrobniona, niecały 1 kg
      - rodzynki, 1/2 szklanki i suszona żurawina, 1/2 szklanki
      - orzechy nerkowce, drobno rozdrobnione, 1/ szklanki
      - szczypta soli

sos:
      - oliwa, 2 łyżki
      - sok z cytryny, 1 łyżeczka
      - łagodna musztarda, 1 łyżka
      - syrop ryżowy, 2 łyżk
      - krem balsamiczny najlepiej truflowy, 1 łyżka

Brukselkę, rodzynki, żurawinę, orzechy i sól wymieszać i odstawić.
      Przygotować sos, czyli zmiksować składniki jak wyżej. Jeśli ktoś woli, może nie miksować tylko porządnie wymieszać.
      Połączyć sos z brukselką. Odstawić na 1 godz., nie chłodzić.

Gotowe :)
      • kk345 Re: Brukselka na prawie słodko 14.04.14, 20:18
        Zapomnialaś dodać cytrotki...
        • bene_gesserit Re: Brukselka na prawie słodko 14.04.14, 20:27
          Nie zapomniała, w spożywczaku na rogu po prostu zabrakło.
          • waniliowa.rozkosz Re: Brukselka na prawie słodko 15.04.14, 17:27
            bene_gesserit napisała:

> Nie zapomniała, w spożywczaku na rogu po prostu zabrakło.

Rzeczywiście, ostatnio nie widziałam w okolicznych sklepach cytrotki, tej podłużnej, najsmaczniejszej.
            • bene_gesserit Re: Brukselka na prawie słodko 15.04.14, 18:14
              Słabo ci idzie propagowanie wegetarianizmu. Raz, dość infantylny nick, dwa - takiż sposób wypowiadania się, trzy - brak umiejętności przyznania się do błędu, cztery - przepis, do którego składniki należy ściągać z kosmosu. Zwłaszcza to ostatnie pogłębia wrażenie, ze wege to kuchnia obrzydliwawa, udziwniona, trudna i droga. Krecią robotę robisz.

Pralinki zrobimy w tym roku z jentykiem. Trawiastym albo plamistym.
              • azyl_m Re: Brukselka na prawie słodko 15.04.14, 18:20
                bene_gesserit napisała:

> Pralinki zrobimy w tym roku z jentykiem. Trawiastym albo plamistym.

Zrobimy? To znaczy kto zrobi?
              • squirk Re: Brukselka na prawie słodko 15.04.14, 18:31
                bene_gesserit napisała:

> Słabo ci idzie propagowanie wegetarianizmu.

Och, jest znacznie lepiej, kilka dni temu pokazałam forum koledze, który zastanawiał się nad przejściem na wegetarianizm bo go dziewczyna, wegetarianka, namawiała. Po przeczytaniu postów trolli nie tylko zrezygnował ale postanowił odwieść od tej diety swoją narzeczoną i jest pewien, że mu się uda. Rozsyłam link do forum dalej.
                :-)
              • ania_m66 Re: Brukselka na prawie słodko 15.04.14, 18:55
                no wez, zeby to zrozumiec ksiazki trzeba bylo czytac.
                to dla zalozycielki watku raczej nie bardzo wykonalne sadzac po pozal sie boze stylu wypowiedzi.

bene_gesserit napisała:

>
                > Pralinki zrobimy w tym roku z jentykiem. Trawiastym albo plamistym.
                >
              • znana.jako.ggigus no wiesz bene 20.04.14, 15:40
                jak sznupkowie piszą kwieciśnie albo krycha2001 czy jakoś podobnie, to się nie czepiałaś ani języka, ani nicka.
                Propagujący cokolwiek ma odpowiadać oczekiwaniom ofiary propagandy, czyli biorąc pod uwagę nastoje panujące tutaj, progagujący kuchnię wege ma się wynieść na swoje forum, co też uroczo proponuje administracja.
                • kk345 Re: no wiesz bene 20.04.14, 16:36
                  > co też uroczo proponuje administracja.

Jakąś obsesję masz...
                  Ale może ty wyjaśnisz czytelnikom, co to jest ta cytrotka? Bo zdaje się masz wegańskiego gugla...
                  • znana.jako.ggigus obsesja?? a gdyby tobie napisano, ze 20.04.14, 16:48
                    masz spadac z tego fotum ,bo proponujesz nie to, co lubi nie wiem?? opinia publ.? opinia administraji o forum? kk345?? czy ktos inny.
                    ciekawe jak bys sama zareagowala.
                    cytrotka to pomylka albo kwiecistosc, w takich komunikacjach forumowych latwo o takie sytuacje. Kiedy sznupkowie pisza kwieciscie, to jest oki, ale wegepariasi maja sie tak prezentowac, jak sobie tego zyczy?? opni publiczna? opnia poszcz. uctestnikow forum o opinii publ?? bog wie kto??
                    • glasscraft Re: obsesja?? a gdyby tobie napisano, ze 20.04.14, 16:53
                      Wegepariasi? Giggy, co nastepne? Samopodpalenie, zeby zaistniec I udowodnic?
                      Ban tymczasowy jak widac na glowe nie pomogl. Moze w takim razie moderacja zaproponuje Ci permanentne usuniecie z forum? Bo chyba jakos Ci nie sluzy wymiana pogladow z miesozernym bydlem.
                      • znana.jako.ggigus wegepariasi, kocie, to żart, ale zogdny z 20.04.14, 16:58
                        duchem przewodnim forum. bo jak napisała do mnie administracja:
                        Witaj,

Kuchnia to forum, które w swoim opisie zawiera 'dyskusje o przepisach i potrawach'. W tym, a właściwie - ze względu na specyfikę polskiej kuchni - przede wszystkim mięsnych. To forum *nie* służy do nawracania.

W sumie jestem szczęśliwa, że wolno mi tu jeszcze pisać.
                        Nie musisz się tak kajać i pisać o bydle. Skromność skarb dziewczęcia to przeszła epoka. Głowa do góry i widelec w dłoń!
                        • glasscraft Re: wegepariasi, kocie, to żart, ale zogdny z 20.04.14, 17:01
                          ???
                          Polecam leczenie paznokci, bo na glowe zdecydowanie za pozno. Jezeli tobie do szczescia jest potrzebne pisanie na forum, to ja nie mam wiecej pytan.
                          • znana.jako.ggigus podałam Ci cytat z listu administracji do mnie 20.04.14, 17:06
                            a reszta to taki roniczny komentarz. Ale ironia, broń obosieczna, nie każdemu pasuje.
                            Idź i głoś swoją prawdę, a mnie postaraj się nie obrażać. Chociaż wiem, że to trudne nie deptać jedzących inaczej na forum kuchnia.
                            Wesołych świąt, końcówki przynajmniej, życzę! I uśmiechu i pogody!!
                            • glasscraft Re: podałam Ci cytat z listu administracji do mni 20.04.14, 17:11
                              Giggi, nie robi z siebie wiecznej meczennicy. Jestes namolna I upierdliwa. Tylko tyle. Nic I nikogo nie zmienisz, tylko dlatego ze masz dostep do klawiatury I za duzo czasu.
                              Nie depcze nikogo, kto nie je miesa albo nie je brukselki, z jakiegokolwiek powodu I oczekuje tego samego. Wiec zejdz z wlasnego piedestalu.
                              Wesolych swiat wzajemnie. Pogoda taka sobie u nas dzisiaj, bo leje, ale I tak moje kaczki, zajace i insza dzikosc nakarmilam, wiec swieta udane :-P
                              • znana.jako.ggigus z uwagi na treści ad personam 20.04.14, 17:13
                                nie odpowiadam na Twój post.
                                • glasscraft Re: z uwagi na treści ad personam 20.04.14, 17:21
                                  Tak, zauwazylam ze nie odpowiedzialas. Ja rowniez na Twoj post nie odpowiadam, bo na dyskutowanie z kims o malym rozumkus szkoda mi czasu ( no I musze jagnie do pieca wsadzic na obiad).
                                  Koniecznie teraz lec do moderacji I zglos do usuniecia. Szkoda mi Ciebie...
                                  • znana.jako.ggigus hm, z uwagi na treści ad personam 20.04.14, 17:24
                                    nie odpowiadam na Twój post.
                                    • glasscraft Re: hm, z uwagi na treści ad personam 20.04.14, 17:31
                                      Jak powiedzialam, szkoda mi Ciebie.
                            • kk345 Re: podałam Ci cytat z listu administracji do mni 20.04.14, 22:39
                              Ileż razy można cytować jeden i ten sam mail od administracji? Nuuuuuda....
                    • kk345 Zdecydowanie obsesja. n/t 20.04.14, 16:57
                      • znana.jako.ggigus i oto kolejna diagnoza w tempie ekspresowym 20.04.14, 17:00
                        gratulacje.
                        Jak mówiła moja łacinniczka: Pakuj się i leć odebrać Nobla.
    • waniliowa.rozkosz Kisiel 15.04.14, 17:24
      Właśnie zrobiłam domowy kisiel z mąki kartoflanej, cukru trzcinowego i soku wiśniowego. Kisielek bez koszenili, ani żadnych przemysłowych barwników. Można spożywać na ciepło i na zimno. Zaraz zacznę jego spożywanie.
      • znana.jako.ggigus podaj, proszę, dokładny przepis na kisiel 20.04.14, 17:28

• azyl_m Szałatki owocowe 15.04.14, 18:27
      Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki owocowe, w rozmaitych kombinacjach, ale tylko owoce, bez żadnych śmietan czy jogurtów, po frutariańsku.

• waniliowa.rozkosz Kremik do naleśników 17.04.14, 17:39
      Kremik np. do naleśników.

- 2 szklanki daktyli, wcześniej moczonych w zimnej wodzie przez 2 godziny.
      - 1/2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
      - 1/4 szklanki "mleczka" z orzechów włoskich
      - 1/4 szklanki kakao, najlepiej surowego
      - szczypta soli

Zmiksować i gotowe :)
      • glasscraft Re: Kremik do naleśników 17.04.14, 18:13
        Na pewno do nalesnikow? Nie nalesniczkow?
        • squirk Re: Kremik do naleśników 17.04.14, 18:45
          glasscraft napisała:

> Na pewno do nalesnikow? Nie nalesniczkow?

Nieładnie się nabijać, infantylizm u dorosłych to poważne zaburzenie, to nieszczęśliwi ludzie a Ty sobie żarty robisz. Zjedz wykwintną cytrotkę bo zaczynasz gwiazdorzyć.
          ;-)
          • glasscraft Re: Kremik do naleśników 17.04.14, 19:13
            Nie zarty, tylko jaja - kurze, kacze, bawole oraz rybie... :-D

No zjadlabym cytrotke, zebym bolu egzystencjonalnego weganskiego doswiadczyla, ale jako ten miesozerca nie mam zadnej wspolpracy ze strony wege gugla - to se ne da pani, to se ne da. No I co to zrobic?!
            • squirk Re: Kremik do naleśników 17.04.14, 19:20
              glasscraft napisała:

> Nie zarty, tylko jaja - kurze, kacze, bawole oraz rybie... :-D

Kacze mam, przymierzam się do zrobienia makaronu :-)

> No zjadlabym cytrotke, zebym bolu egzystencjonalnego weganskiego doswiadczyla,
              > ale jako ten miesozerca nie mam zadnej wspolpracy ze strony wege gugla

Mój Google też wegański, nie wykazuje najmniejszych nawet śladów obecności cytrotki. Coś musi być z nim nie tak, bo niemożliwe przecież żeby się forumowiczka brnęła w zaparte zamiast się do błędu przyznać, dojrzali ludzie tak nie robią, zwłaszcza kiedy chcą przekonać innych do swojej diety. Nagram sobie chyba na dyskietkę inną wersję internetu.
              ;-)
        • axil Przyganiał kocioł... 18.04.14, 07:38
          glasscraft napisała:

> Na pewno do nalesnikow? Nie nalesniczkow?

A ciebie nie stać na zainstalowanie polskich liter do komputera? Piszesz na polskim forum, więc się nie kompromituj i pisz po polsku.

• angazetka Re: Przyganiał kocioł... 21.04.14, 10:22
            Brak polskich znaków nie wkurza tak, jak zdrobnionka.
      • angazetka Re: Kremik do naleśników 21.04.14, 10:23
        Kremik... Ble. Sama nazwa odrzuca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka