Dodaj do ulubionych

pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a

25.04.14, 18:18
czy można użyć mleka skondensowanego niesłodzonego? dobija mnie ta słodycz, a ciasto naprawdę dobre :)

mam na myśli wersję przepisu gdzie mleko z śmietaną ścina się za sprawą soku z limonek (bez gotowania, czy dodawania żółtek lub innych)

góglowałam, ale nie znalazłam odpowiedzi. we wszystkich przepisach, polskich czy angielskich jest zawsze mleko słodzone. oczywiście mogłabym wypróbować i przekonać się sama... ale nie lubię marnotrawstwa więc pytam tutaj, może ktoś próbował?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 25.04.14, 18:42
      > mam na myśli wersję przepisu gdzie mleko z śmietaną ścina się za sprawą soku z
      > limonek (bez gotowania, czy dodawania żółtek lub innych)

A możesz podrzucić tę wersję przepisu? Ja robię bez śmietany, z żółtkami i sokiem z limonek, bez gotowania, ale z pieczeniem.
      Co do mleka - daję słodzone i nie eksperymentuję. Jest słodkie, ale kwaśność limonek i delikatność bitej śmietany na wierzchu równoważy słodycz.
      • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 26.04.14, 01:37
        rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/01/Ciasto-Hemingwaya.html

chodzi o ten przepis, także bez pieczenia
    • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 28.04.14, 13:50
      up
      • godiva1 Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 28.04.14, 15:37
        Spytalam kolegi ktory jest kucharzem i jego zdaniem mozesz sprobowac 50/50 slodzone i nieslodzone, moze Ci wyjsc troche galaretowata masa, ale powinno wyjsc. Tak zupelnie nieslodzone to on mysli ze by nie wyszlo.
        Nie masz pod reka kogos kto zje kazde ciasto? (jak moj maz? kazdy eksperyment z ciastami jest jego zdaniem udany, a jak nie jest to dodaje lody waniliowe i twierdzi ze a la mode wszystko jest smaczne).
        • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 28.04.14, 16:39
          no właśnie. niby sok limonkowy powinien ścinać białko, ale chyba cukier też tu ma jakieś znaczenie z chemicznego punktu widzenia.

tak sobie myślę, gdyby takie mleko niesłodzone lekko dosłodzić... coś wypróbuję :)
          • Gość: hamburzanka Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a IP: *.adsl.alicedsl.de 29.04.14, 09:18
            ja robilam sam ten krem - zawsze z nieslodzonego mleka, z dodatkiem cukru. przepis z galerii potraw. niestety nie zapisalam sobie linka i ostatnio nie umialam go znalezc, wiec robilam na oko bo nie pamietalam proporcji mleko/cukier.
            • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 29.04.14, 17:59
              aha - czyli gdybym dodała niesłodzonego i lekko "docukrowała" to się krem zetnie?
              • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 29.04.14, 22:46
                no to zrobiłam z niesłodzonego. dodałam 4 łyżki cukru, tak by pasowało mi do smaku. ścięło się lekko, wmiksowałam jeszcze mascarpone by zagęścić, ale za to "rozrzedziło" limonkowy smak. zobaczymy jutro czy stężeje i czy da się kroić.
    • headvig Re: pytanie o key lime pie/ deser Hemingway'a 30.04.14, 20:20
      dało się zjeść, ale nie zgęstniało tak ładnie jak na mleku słodzonym, do tego trochę podeszło wodą, ciasteczka lekko się rozciapały. smak taki jak chciałam - nie było słodkie, bardziej serowe (mascarpone). chyba pozostanę przy oryginalnym przepisie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka