GoĹÄ: ewik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:46 Krakersy sa słone,czy to nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Gosiaczek Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.chello.pl 16.10.05, 22:11 Myślę, że lepsze będą herbatniki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: odpowidedz Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.crowley.pl 26.10.05, 19:23 ja robię raz na krakersach innym razem na herbatnikach, natomiast herbatniki przed "zalaniem" masą budyniową posypuję makiem (suchym), proponuję spróbujcie, smakołyk :) kiedyś były krakersy z makiem - lajkonika - nie wiem czemu wycofali z produkcji :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:19 nie przeszkadza dobrze sie komponuje ale najlepsze sa lajkonika Odpowiedz Link Zgłoś
doro_ty Re: Napoleonki bez pieczenia 17.10.05, 09:30 krakersy jak najbardziej pasują!!! ja robie w tez sposób tzw. Rafaello. krakersy / masa budyniowa / krakersy / masa budyniowa. Tylko ze do tej masy dodaje paczke wiórków kokosowych (ok szklanki). robie wieczorkiem a na drugi dzień jest wyśmienite. Mozna wierzch zamiast cukrem pudrem posypac przyprażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inter Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:36 Krakersy nadają się jak najbardziej.Napoleonki bez pieczenia,był u mnie hitem tego lata.Robiłam jeszcze rafaelo,równiez z krakersami. Wcale nie czuje się soli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: just Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.system.szczecin.pl 17.10.05, 10:46 a budyn mozna nakladac na krakesy na goraco, czy trzeba poczekac jak przestygnie? Odpowiedz Link Zgłoś
doro_ty Re: Napoleonki bez pieczenia 17.10.05, 11:15 jak robie R. to czekam az budyń przestygnie i dopiero dodaje wiórki. po prostu jest bardziej zwarty i sie tak nie "rozlazuje" po krakersach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: limba Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.mos.gov.pl 18.10.05, 15:28 A mnie przeszkadza właśnie sól. Raz zrobiłam Rafaello z krakersami Lajkonika - po usunięciu nadmiaru soli pędzelkiem - i wyrzuciłam, bo zestawienie słodyczy z solą jest wg mnie niezbyt fortunne [delikatnie mówiąc]. Dlatego ja kupuję do tego ciasta herbatniki, które są podobne do krakersów tzn. są tak samo delikatne i kruche. Nie pamiętam firmy, która je produkuje, ale pamiętam, że opakowanie jest dość duże - w tonacji żółtej z czerwonym. Jeśli chcesz, to sprawdzę w sklepie i dorzucę info. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bagatella w kwestii jezykowej warszawa-krakow IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 16:03 u nas w krakowie napoleonki to sa takie pycha wysokie ciastka z puszysta masa koloru poziomek na francuskim ciescie, a to co wy nazywacie napoleonkami to sa zwykle kremowki, i jeszcze na dodatek na krakersach, spece cukiernicy z Cracovii to pewnie przekrecaja sie ze zlosci, bo jak wszem wiadomo najlepsze kremowki w polsce sa wlasnie z Cracovii Odpowiedz Link Zgłoś
agnes7391 Re: w kwestii jezykowej warszawa-krakow 18.10.05, 16:25 Ja z krakersow robie pyszniutkie ciasto z kremem KARPATKA od Delekty. Wierzch polewam polewa czekoladowa a na niezastygnieta jeszcze polewe krusze kilka krakersow wyglada to bardzo ciekawie jak orzeszki a smakuje mmmmmm.... poezja :- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szadoka Re: w kwestii jezykowej warszawa-krakow IP: 212.160.172.* 28.10.05, 12:28 u mnie jest taka sama receptura , tylko bez polewy czekoladowej. Bardzo lubie polaczenie slodko-slone (solono-slodzona zupa mleczna albo chocizby batonik snikers ze slonymi orzeszkami) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: limba Re: w kwestii jezykowej warszawa-krakow IP: *.mos.gov.pl 18.10.05, 16:43 O przepraszam! Zależy co komu smakuje, bo ja np. uważam, że najlepsze kremówki [pod taką nazwą tam występują] są w Wa-wie w pewnej kawiarni. W innych cukierniach też bywają całkiem niezłe i to w różnych wersjach. Bo od czasu wadowickich wspomnień Papieża Jana Pawła II, w Warszawie też się ta nazwa powszechnie przyjęła, tyle, że do ciastek, które nie są dawnymi warszawskimi Napoleonkami, które były wyrabiane były na bazie budyniu z samych żółtek i mleka. A jeśli chodzi o częste na tym forum wypowiedzi o przekręcaniu nazw - teraz już piszę całkiem bez lokalnego patriotyzmu - to nie wiem, czemu Cracowianie przypisują sobie jedynie słuszną prawdziwość tych nazw. Czy nie lepiej powiedzieć, że w różnych regionach kursują różne nazwy tych samych potraw lub produktów. Ja na przykład nie dziwię się, że w Krakowie mówią borówki na owoce, które chyba cała reszta Polski nazywa jagodami > stąd bardzo popularne Jagodzianki, bo nigdzie w Polsce nie widziałam jeszcze Borówczanek. A te puchate ciastka, zwane w Krakowie i bliskich mu okolicach Napoleonkami, są wyjątkowo pyszne! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hihot Kremówka to nie napoleonka!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:54 > Ja na przykład nie dziwię się, że w Krakowie mówią borówki na owoce, które > chyba cała reszta Polski nazywa jagodami Bo "biologiczna" nazwa tych owoców to borówki :P Nie jest winą krakusów, że reszta Polski jest niedouczona ;P A kremówka to nie napoleonka :/ Jak słysze jakiegoś z "Północy" [w szczególności z Wawki] jak mówi na kremówke "napoleonka" to mi sie wątroba przewraca. Od kiedy do masy w napoleonce sie daje masło, jak do kremówek???? Prawdziwa napoleonka jest z pianki i ma min. 10 cm "wzrostu" Wawka nie wie co naprawde dobre, zachwyca sie byle chłamem :P Nawet pączków robić nie umieją :P Te twarde kulki u Bliklego to pączki??????? Prawdziwy pączek jest puchaty jak "podusia" :) I można go ścisnąć w ręce, a potem i tak jest puchaty [polecam sprawdzić na świeżych] :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aneta Re: w kwestii jezykowej warszawa-krakow IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 16:19 A ja się zgadzam że to napoleonki, w Łodzi zawsze mówiło się napoleonki, kremówki weszły dopiero po wizycie Papieża. ale i tak poza łodzianami niewielu wie co to migawka czy krańcówka...więc też można sie przyczepić Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bon Jaja nie są wegetariańskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 15:57 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aneta Re: Jaja nie są wegetariańskie! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 16:21 CHYBA NIE SĄ WEGAŃSKIE!!WEGANIE A WEGETARIANIE TO JEST ROZNICA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mmm Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.pit.edu.pl 11.05.06, 12:06 Owszem troche przeszkadza slonosc krakersow. Robilam kiedys te napoleonki, mnie i mojej rodzinie nie smakowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gonia Re: Napoleonki bez pieczenia IP: 212.244.54.* 24.05.06, 19:12 dla mnie krakersy nie do przyjecia, jesli komus smakuje niech robi i je tylko niech nie nazywa tego napoleonkami Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Napoleonki bez pieczenia 05.06.06, 16:45 konglomerat słonych krakersow i słodkiej masy budyniowej - tak- ale na drugi dzień, po zupełnym ostudzeniu i wchłonięciu masy do herbatników, czyli po tzw.przegryzieniu się Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: limba Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.mos.gov.pl 28.06.06, 15:07 Widzę, że jest więcej osób, którym nie odpowiada słony smak krakersów, więc uzupełniam swoje poprzednie wypowiedzi. Tak wyglądają herbatniki, które stosuję do ciast bez pieczenia, np. Rafaello, Napoleonka, itp.: www.leibniz.com.pl Nie są one zbyt słodkie i co najważniejsze mają strukturę podobną do krakersów, tzn. są bardziej delikatne i kruche niż zwykłe herbatniki. Są dostępne chyba we wszystkich supermamrketach, ja kupuję w Leclercu. A orzeszki solone do ciast pozbawiam soli opłukując je [na sitku] gorącą wodą. Potem tylko trzeba je wysuszyć i ewentualnie podprażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: limba Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.mos.gov.pl 28.06.06, 15:08 Jeszcze raz link, bo porzedni nie jest aktywny. www.leibniz.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
rekordzistka Re: Napoleonki bez pieczenia 24.07.06, 15:06 Ja robię napoleonki z tego przepisu od lat i nigdy nikt nie wyczuł słoności pochodzącej z krakersów /kupuję te lajkonika/. Natomiast uważam, że jest to świetny przepis dla początkujących i na upały. Nawet jeżeli z jakiejkolwiek przyczyny zrobią nam się grudki w gotowanej masie zawsze można ją zmiksować i jest gładka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grażka Re: Napoleonki bez pieczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:51 Słone krakersy nie przeszkadzaja to sie gubi przy słodkiej masie.Ja ciasto polewam polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Napoleonki bez pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:00 a co zrobić z druga częścią masy?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamas Napoleonki bez pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:55 najlepsze napoleonki robi moja mamusia i nie daje krakersów tylko herbatniki sa pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
ganina1 Napoleonki bez pieczenia 20.10.06, 21:44 no fajno ale to plagiat bo ja dawałam ten przepis 2 m-ce temu Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 u nas to się nazywa rafaello: 28.10.06, 19:41 Składniki: 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej kostka margaryny szklanka cukru 2 cukry waniliowe krakersy lajkonika (1,5 opakowania) 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Z litra mleka odlej szklankę, resztę zagotuj.Do tego odlanego mleka wsyp obie mąki(czubate łyżki stołowe)i wymieszaj mikserem.Jak mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie ugotowane) to wsyp wszystkie cukry i rozpuść.Jak mleko zacznie się gotować to wlej tę odlaną wczesniej część mleka wymieszaną z mąką (tak jak robisz zwykły budyń),przykręć ogień i dokładnie wymieszaj.Ma wyjść budyń (gęsty),który lekko studzimy. Kiedy jeszcze całkiem nie wystygł i jest letni lub ciepły to dodajemy kostkę margaryny i mieszamy w misce(np.plastikowej).Mieszamy aż ta margaryna się całkiem rozpuści w tym budyniu.Potem dodajemy do tego połowę albo 3/4 wiórek kokosowych i mieszamy ładnie(tak żeby nie było żadnych grudek najlepiej) Bierzemy blachę do ciasta, najlepiej taką 20x30cm. i wykładamy folia aluminiową.Na folię układamy krakersy jeden przy drugim,jedną warstwę i na to wylewamy połowę masy budyniowej.Potem kładziemy na to kolejną warstwę krakersów i resztę masy budyniowej i wysypujemy resztę wiórek kokosowych i tak wklepujemy palcami jak krem w twarz. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.Przykrycie jest ważne, bo jeśli masz w lodówce np. mięso czy jeszcze coś innego to rafaello przejdzie tym zapachem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda Napoleonki bez pieczenia IP: *.eris.pl 10.07.07, 16:59 Krakersy można zamienić na herbatniki. Nie ma najmniejszego problemu;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariolka Napoleonki bez pieczenia IP: *.pienista.net 08.03.08, 17:59 Uwazam ze to swietny pomysl tanio i niedrogo ale rowniez szybko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciacho Napoleonki bez pieczenia IP: 81.168.185.* 20.12.08, 23:22 jest super Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Napoleonki bez pieczenia IP: *.sttb.pl 08.07.09, 19:28 Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Zamiast krakersów można uzyć herbatników. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robi Napoleonki bez pieczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 18:43 od kiedy warszawa jest na północy? Odpowiedz Link Zgłoś