Dodaj do ulubionych

Coś dorego z serka

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.16, 22:52
Jak można wykorzystać serek naturalny Bieluch lekki? Jedzenia z pudełka okej, ale szukam jakiegoś bardziej zaawansowanego przepisu :).
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Coś dorego z serka 23.01.16, 14:51
      Rozmróż i lekko odciśnij szpinak, podpraw podsmażonym krótko na klarowanym maśle czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dorzuć Bielucha i nadziej tym naleśniki albo użyj jako sosu do makaronu.
      • marbor1 Re: Coś dorego z serka 23.01.16, 19:59
        Bene, to musi być bardzo dobre. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Muszę koniecznie wypróbować. Akurat dziś kupiłam dwie paczki szpinaku w liściach.
        • bene_gesserit Re: Coś dorego z serka 23.01.16, 21:07
          To jest fantastyczne i szybkie - a jeśli użyjesz pełnoziarnistego makaronu (albo dodasz mąki razowej/gryczanej do naleśników) w dodatku bardzo zdrowe i lekkie. Tyle, że specjalnie dobrze nie wygląda :)
          PS Szpinak oczywiście ściąć na ogniu, zapomniałam dodać.

PS
    • autumna Re: Coś dorego z serka 23.01.16, 21:43
      Albo placuszki ricotta hotcakes z Moich Wypieków, na zwykłym serku też powinny wyjść. Usmażone bez tłuszczu (potrzebna dobra patelnia nieprzywierająca) są bardzo delikatne.
    • marbor1 Re: Coś dorego z serka 23.01.16, 22:15
      Ja często robię z bielucha kładzione kluseczki. Można je jeść na słodko i z sosami mięsnymi.
      Są miękkie i delikatne.
      • Gość: Marlenka_12 Re: Coś dorego z serka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.16, 14:54
        A podasz dokładny przepis?
        • marbor1 Re: Coś dorego z serka 24.01.16, 15:24
          Proszę bardzo. Na mały pojemniczek Bielucha daję 1 jajko, 1 pełną [kopiastą] łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszam dokładnie i dodaję tyle mąki pszennej aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Gdy się woda w garnku zagotuje, nakładamy łyżeczką ciasto
          na wrzątek i czekamy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Woda musi być uprzednio posolona.
          Ilość mąki pszennej zależna jest od wielkości jajka i mąki.
          • Gość: Marlenak_12 Re: Coś dorego z serka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.16, 19:55
            Zrobiłam. Super!!! dzięki za przepis. Teraz bieluchowe kluseczki będą częstym gościem u mnie na stole!!
            • marbor1 Re: Coś dorego z serka 26.01.16, 20:07
              Bardzo się cieszę, że ci smakują. My z mężem bardzo je lubimy. Poza tym można je zrobić bardzo szybo i zawsze się udają.
    • evro44 Re: Coś dorego z serka 27.01.16, 13:25
      Używam Bielucha często do pasty rybnej: wędzona makrela, cebulka dymka i właśnie ten ser. Albo traktuję go jak jogurt lub śmietanę czyli np. tzatzyki, śledzie w "śmietanie", mizeria, do zabielenia zup lub sosów
    • mhr2 Re: Coś dorego z serka 27.01.16, 13:55
      Racuszki robie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka