Dodaj do ulubionych

bułeczki wieloziarniste

14.05.05, 11:09
Gdy byłem na pokazie TM Pani zrobiła pyszne bułeczki wieloziarniste. Nistety
nie mam na nie przepisu w mojej niebieskiej ksiazce (sa tylko zwykłe pszenne).
Czy ktos ma takowy i mogłby mi przesłac? Z góry dziekuje za odpowiedz i
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • atunia Re: bułeczki wieloziarniste 21.05.05, 16:11
      Hm, w mojej żółtej książce są tylko pszenne i maślane. I domowe "grahamki"
      sugerowane zamiast gryzaczków (podejrzewam, że tak twarde... z samodzielnie
      zmielonej pszenicy i na proszku do pieczenia). Może sobie przypomnisz, co pani
      ładowała do urządzenia i ewentualnie jak dużo czasu zostawiała bułeczkom do
      wyrastania? Inna sprawa, że na forum chlebowym jest bardzo dużo różnych
      przepisów i na pewno znajdziesz coś dobrego smile.

      Pozdrawiam (i przepraszam, że nie znam odpowiedzi)
      Atunia
      • margonik Re: bułeczki wieloziarniste 17.08.05, 00:56
        Nie posiadam thermomixa i w ogóle w życiu go na oczy nie widziałam.
        Zainteresowało mnie to urządzenie i mam pytanie. Czy oprócz tego, że zagniata
        ciasto i trzyma w cieple, czy to urządzenie także piecze te bułki? Czy potem
        normalnie je lepicie i wsadzacie do piekarnika? Sorry za to głupie pytanie smile
        • basia_11 Re: bułeczki wieloziarniste 17.08.05, 07:55
          Czy oprócz tego, że zagniata
          > ciasto i trzyma w cieple, czy to urządzenie także piecze te bułki? Czy potem
          > normalnie je lepicie i wsadzacie do piekarnika? Sorry za to głupie pytanie :-
          )


          no cos Ty, dlaczego głupie? Normalne jak się nie zna urządzenia.
          TM wyrabia ciasto ale może nie koniecznie trzyma w cieple (choć oczywiście jest
          to możliwe), bo po wyrobieniu formuje się z tego ciasta bułeczki, układa na
          blasze i piecze.
          Generalnie thermomix jest świetny do gotowania zup (szczególnie kremów),
          robienia napojów, sosów, wyrabiania ciasta, robienia surówek, past do pieczywa,
          gotowania na parze i wielu innych.
          Jeśli interesuje Cię Tm to naprawdę polecam udział w prezentacji, wtedy
          będziesz mogla wyrobić sobie zdanie na jego temat. Na stronie vorwerka mozna
          wypełnić formularz w sprawie prezentacji i oni na pewno skierują Twoją prosbę
          do jakiegoś najbliższego Tobie przedstawiciela handlowego.

          A co do bułek, to na prezentacji na której byłam też były robione takie
          bułeczki, w ich skład wchodziło m.in. zmielone ziarno pszenicy (mielone
          oczywiście na miejscu, w TM)oraz mąka pszenna, woda, drożdze. Mam w domu ten
          przepis, przy okazji mogę go wklepać jesli są zainteresowani.

          pozdrawiam
          Basia


            • basia_11 Re: bułeczki wieloziarniste 20.08.05, 12:26
              > Bardzo prosze o ten przepis .

              Służęwink

              Bułki grahamki

              140 g ziarna pszenicy
              360 g mąki pszennej (wrocławska, tortowa, coś w tym rodzaju)
              50 g drożdży świeżych
              250-260 g wody ciepłej
              40 g cukru
              1 łyżka cukru
              1 łyżeczka soli

              Pszenicę zmielić w suchym naczyniu - 40 s , obroty 9-10,
              dodać resztę składników (drożdże rozkruszyć), wwyrabiać 3 min - interwał.
              Z ciasta uformować 12 bułeczke, ułożyć na dużej blasze, postawić do wyrośnięcia.
              Gdy podwoją swoją objętość piec 15-20 minut w tem. 180 st.

              Do ciasta można też dodać np.pestki dyni, słonecznika, wtedy zmniejszyć ilość
              zboża do 100 g i dodać 40 g pestek.

              pozdrawiam
              Basia
                • basia_11 Re: bułeczki wieloziarniste/ pulpeciki 20.08.05, 18:05
                  plaski6 napisała:

                  > dzięki za przepis ale jest chyba jakiś błąd bo napisałaś żeby dodać 40 gr.
                  > cukru i 1 łyżeczkę cukru jeśli jest dobrze to napisz bo to może o olej chodzi


                  Sorry, jasne że olej - 40 g oleju, łyżka cukru, 1 łyżeczka soli.

                  Przepraszam, gapa ze mniewink

                  Dziś korzystając ze świeżo kupionej "Nowoczesnej kuchni" zrobiłam pulpeciki
                  mięsno-kapuściane - bardzo smaczne. Jak to ja, zawsze coś zmieniam, więc
                  zamiast samej wody wlanej do gotowania na varomie, zmiksowałam pieczarki z
                  cebulą, chwilę podusiłam, potem dopełniłam wodą i pulpety gotowały się nad
                  sosem pieczarkowymwink

                  pozdrawiam
                  Basia
                    • basia_11 Re: bułeczki wieloziarniste/ pulpeciki 21.08.05, 10:09
                      plaski6 napisała:

                      > a czy ta książka to ta niebieska czy inna jeśli inny kolor to napisz czy
                      > ciekawe przepisy są i czy warrto ją kupić i ile kosztowała,dzięki

                      Teraz zdaje się że niebieską książkę zastąpiono żółtą - niebieska była jak TM
                      był bez Varomy. Jak ta książka wygląa możesz zobaczyć nana stronie verwerka, w
                      sklepiku, w artykułam dla TM 21.
                      W sklepiku kosztuje 70 zł, ja zapłaciłam przedstawicielce handlowej 55 zł no i
                      uniknęłam kosztów przesyłki.
                      Mi się ta ksiażka bardzo podoba, jest w niej nieporównanie więcej przepisów niż
                      w "Dobrym gotowaniu".

                      pozdrawiam
                      Basia
                  • rubin3 Re: bułeczki wieloziarniste/ pulpeciki 22.08.05, 12:39
                    Witam!
                    Wracam na forum po urlopie.Interesuje mnie przepis na te pulpeciki, jeśli nie
                    byłoby to problemem wklej to na forum.
                    A tak pozatym co jescze ciekawego i godnego polecenia jest z przepisów
                    książki "Nowoczesne gotowanie".Podziel się przepisami.
                    Ja nadal czekam na zamówione swoje książki i nie wiem kiedy je otrzymam.
                    Jola.
                    • basia_11 pulpeciki 22.08.05, 13:07

                      > Wracam na forum po urlopie.Interesuje mnie przepis na te pulpeciki, jeśli nie
                      > byłoby to problemem wklej to na forum.

                      Okej, postaram się wklepać przepis po południu.


                      > A tak pozatym co jescze ciekawego i godnego polecenia jest z przepisów
                      > książki "Nowoczesne gotowanie".Podziel się przepisami.

                      To trudne pytanie, bo dla każdego co innego jest interesujące a w ksiażce jest
                      na oko ponad 300 przepisów, z resztą podsyłałam Ci skan indeksu przepisów.
                      Podzielić się przepisami nie mam jak, bo nie mam skanera a przecież nie
                      przepiszę takiej cegływink)


                      pozdrawiam
                      Basia
                    • basia_11 książka 22.08.05, 14:19

                      > A tak pozatym co jescze ciekawego i godnego polecenia jest z przepisów
                      > książki "Nowoczesne gotowanie".

                      I jeszcze jedno mi się przypomniało - w książce 'Nowoczesne gotowanie'wstęp
                      jest dużo bardziej rozbudowany niż w "Dobrym gotowaniu" co jest na pewno bardzo
                      istotne dla początkująch użytkowników thermomixa.

                      pozdrawiam
                      Basia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka