Dodaj do ulubionych

posenerko?

25.10.16, 10:29
Za chwilę czas na rogale. W Wwie, w Piotrze i Pawle sprzedają zazwyczaj z dwóch poznańskich cukierni. Kandulski i jakaś inna, zapomniałam. Które są te kultowe?
Obserwuj wątek
    • posenerka Re: posenerko? 25.10.16, 11:29
      Kandulski, Elite (dawny Santos) i Mercury. Gruszecki ale chyba już nie istnieje. Jeśli chodzi o kultowość... Wielu chwali, wielu narzeka.
      Musisz przetestować bo z opinii jedni jednego sezonu mają pyszne a potem kiepskie. Z kolei każdy mój znajomy ma praktycznie swoją własną cukiernię, którą chwali.

Najlepiej dorwać jakiegoś poznaniaka i powie czy rogal dobry czy nie. ;)

Od kilku lat kupuję z piekarni "BJB" z Puszczykowa i bardzo sobie chwalę.

Rogal musi być na bogato, słodki, dużo nadzienia z białego maku, ciasto musi się płatkować i być zwyczajnie pyszny. ;)

Choć nie wszystkim ten smak odpowiada. Moja bratowa zawiozła kiedyś w okresie 11 listopada rogale w góry i góralki zgodnie się skwasiły, że specyficzne, bardzo specyficzne i nie chciały dokończyć. ;)
      Rogale wróciły i po odświeżeniu pochłonęliśmy je szybko.

A z kolei kiedyś skusiliśmy się na rogale przed cmentarzem, na 1 listopada. Koszmar. Zwykłe drożdżówki z niebieskim makiem, w dodatku niezmielonym. :)

Takie czasy, nawet rogale świętomarcińskie doczekały się podróbek. ;)
      • filga Re: posenerko? 25.10.16, 13:25
        Dziękuję
        • posenerka Re: posenerko? 28.10.16, 12:10
          Przykro mi, że nie pomogłam. :(
          Ale rogale są już w sprzedaży możesz popróbować.
          Ciasto musi się listkować, nadzienia musi być dużo, trzeba wyczuć migdały i orzechy i muszą być pyszne. :)

Takie też czasy, że typowe rogale na 11 listopada w P-niu teraz można już kupić od września...
    • amused.to.death Re: posenerko? 25.10.16, 16:59
      My co roku kupujemy z kilku cukierni i jest degustacja.
      Kandulski jest faktycznie jedną z popularniejszych cukierni, ale po tym jak nam przez kilka lat z rzędu przestał smakować nie kupujemy.
      Elite jest też bardzo popularna ale dużo lepsza - jeśli będzie to raczej warto kupić stąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka