Dodaj do ulubionych

sernik czarno-biały

IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.17, 20:25
jutro piekę swój pierwszy sernik i postanowiłam że będzie to sernik czarno-biały, mam tylko mały problem z masłem bo w jednym przepisie jest 10 dkg masła a w innym 250 dkg, od czego to zależny, ja kupiłam ser w wiaderku więc może te 10 dkg wystarczy, poradźcie co robić
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: sernik czarno-biały 22.12.17, 21:46
      Nie da się nic poradzić, jeśli nie podasz proporcji.
      • Gość: debiutantka Re: sernik czarno-biały IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.17, 03:16
        Składniki na masę serową:

1 kg twarogu
        3/4 szklanki cukru pudru
        1 opakowanie cukru waniliowego
        5 jajek
        100 g masła
        40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
        ale czytałam inne przepisy i było kostka masła, możne to zależy jaki kto ma ser ja mam wiaderkowy z Piątnicy
    • hazo Re: sernik czarno-biały 22.12.17, 22:28
      W przepisie jest pomyłka - 250dkg to przecież 2,5 kilograma. Pomyśl do jakiej ilości sera trzeba dodać taką ilość masła, żeby wyszedł udany sernik.
      Wg mnie około 10-15 dkg wystarczy jeśli ser jest tłusty.
      • aqua48 Re: sernik czarno-biały 23.12.17, 09:33
        Ja bym dała 25 dag masła na kilo twarogu. Ten wiaderkowy to zazwyczaj jest półtłusty. I 3/4 szklanki zwykłego cukru, nie pudru.
        • autumna Re: sernik czarno-biały 23.12.17, 09:45
          aqua48 napisała:

> Ja bym dała 25 dag masła na kilo twarogu. Ten wiaderkowy to zazwyczaj jest półt
          > łusty.

Akurat ten z Piątnicy ma na wiaderku informację, że nawet nie wymaga dodatku masła, więc nie pakowałabym w niego całej kostki. Te 100 g z przytoczonego przepisu powinno być OK.
          • Gość: debiutantka Re: sernik czarno-biały IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.17, 12:59
            dałam 10 dkg masła, jutro się okaże co wyszło, sernik wygląda łanie, ser w smaku też był dobry więc myślę że wyszedł, dzięki za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka