Dodaj do ulubionych

Pancakes na maślance

18.07.18, 16:18
Czy ktoś się ze mną podzieli sprawdzonym przepisem na amerykańskie naleśniki na maślance? Zgubiłam gdzieś ten, z którego korzystałam do tej pory, więc szukam nowego, żeby go zapisać w kajecie już na zawsze.
Szukam przepisu, wg którego naleśniki będą puszyste, ale niezbyt zwarte. Nie za wysokie.

Najlepiej, żeby ilość produktów była podana w gramach.
Obserwuj wątek
    • krysia20000 Re: Pancakes na maślance 18.07.18, 17:27
      1 1/2 szklanki (ok. 200g) mąki wielozadaniowej (polski odpowiednik to pszenna typ 500, z tym że all-purpose cześto wzbogacone są spulchniaczami)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      1 łyżka cukru
      ćwierć łyżeczki soli
      1 1/2 szklanki (360ml) maślanki
      1 duże kurze jajo (ok. 60g)
      2 łyżki stopionego masła

Suche składniki wymieszać ze sobą, mokre składniki wymieszać ze sobą. Połączyć suche z mokrymi i nie przetrzepać. W cieście powinny być jeszcze grudki. Smażyć na oleju na średnim ogniu, rozlewając na patelni na placki wielkości nieco większej od blinów. Przerzucać na drugą stronę, kiedy zaczną puszczać bąbelki.
      • positronium Re: Pancakes na maślance 18.07.18, 17:42
        O dzięki, zobaczę czy to te proporcje, które miałam z wcześniejszego przepisu. :)
        Mam mąkę bez spulchniaczy, jak się domuśliłaś. Czy ty dajesz takie ilości, jak w przepisie, czy mniejsze, jeśli masz wzbogaconą?

Smażę na maśle, wylewam na średnicę ok. 10 cm.
        • krysia20000 Re: Pancakes na maślance 18.07.18, 17:54
          Wzbogaconej staram się nie kupować, mąki nabywając w etnicznych (czyt. polskich głównie) sklepach. Jeśli jednak już nabyłem, a nie jest na niej napisane self-raising, to nic nie zmieniam, bo to dzielenie włosa na czworo, szczególnie jeśli dokładnie nie wiadomo ile spulchniacza do mąki dodali. Jeśli jest self-raising all-purpose, to proszku do pieczenia daję od jednej trzeciej do połowy mniej (też na opakowaniu mąki dokładnie nie podają ile spulchniacza dodali, ale gdzieś tak wyczytałem i się tego luźno trzymam). Soda bez zmian, bo ta domyślnie reagować będzie z kwasem mlekowym w maślance.

Masło do smażenia też dobre.
    • sevrena Re: Pancakes na maślance 29.07.18, 02:33
      A czy proszek do pieczenia to nie soda o. wymieszana z mąką?
      • sevrena Re: Pancakes na maślance 29.07.18, 02:41
        Oprócz tego soda przy 60 st.C ma tendencje do autorozpadu, zostawia tylko ponoć bąbelki :(
        Oraz tłumi cukry, dodaje się jej, kiedy ciasta są za słodkie.
        Ja bym to bez sody robiła, ale jak sobie chcecie, po co tłumić maślankę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka