Dodaj do ulubionych

przetwory ekologiczne

05.06.07, 16:44
kto zna przepis na soki, dżemy bez cukru? Co można zamiast niego dodać? Np.
fruktozę można? Ale co do zagęszczenia dżemów?
Obserwuj wątek
    • bezsensu70 Re: przetwory ekologiczne 11.06.07, 22:51
      strasznie się dziś wkurzyłam, bo chciałam do tych przetworów kupić cukier
      trzcinowy żelujący i wykupili...!!!
    • nuit4 Re: przetwory ekologiczne 12.06.07, 09:12
      mozna słodzic stevia-mozna kupic w ekologiczny lub w internecie,w normalnych
      sklepachjeszczenie spotkałam a zageszczasz agarem :)
      • bezsensu70 dzięki nuit 12.06.07, 18:23
        masz super wiedzę i przepisy, tyle się już od ciebie nauczyłam, dzięki. Powiedz
        w jakiej postaci kupujesz stewię i czy masz jakiś namiar w internecie.
        • elpasz Re: dzięki nuit 13.06.07, 07:05
          Ja kupuję stewię w tym sklepie internetowym
          www.stevia.pl/
          Polecam Ci koncentrat -nazywa się stevia fluid, jest bardzo wydajny.
          Natomiast nie polecam stewii polskiej w liściach, suszonej,jest mało słodka i ma
          specyficzny nieciekawy posmak, niestety brak jej słońca by była naprawdę słodka.
          Natomiast świeże listki stewii (kupiłam 2 lata temu sadzonki)były bardzo dobre
          do deserów.
          • bezsensu70 Re: dzięki nuit 13.06.07, 08:22
            o, dzięki, stewię kupię na pewno, już dawno miałam ochotę. A może jeszcze
            powiecie ile tego agaru sypnąć do zagęszczenia dżemów?
            • elpasz Re: dzięki nuit 13.06.07, 10:10
              ja robię, co prawda nie dżemy, ale za to całkowicie bez cukru i innych dodatków.
              Owoce gotuję b. krótko i gorące wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam i
              odwracam słoiki-i gotowe na wiele miesięcy, przechowuję w piwnicy.
            • nuit4 Re: dzięki nuit 13.06.07, 10:21
              nie pamietam ale na pewno pisze na etykiecie
            • kruffa Re: dzięki nuit 24.06.07, 09:08
              A z ciekawości spytam - po co zagęszczać dzemy? Nigdy tego nie robiłam, a już
              któryś raz spotykam się z zagęszcaniem.

              Kruffa
              • bezsensu70 Re: dzięki nuit 24.06.07, 10:43
                bo spływa z chleba
                • kruffa Re: dzięki nuit 24.06.07, 16:46
                  No i to mnie dziwi, bo mi nigdy dzem z chleba nie spływa. Faktem jest, że dzemy
                  i konfitury smażę tradycyjnie przez 3-4 dni po kilkadziesiąt minut dziennie.

                  Kruffa
                  • bezsensu70 Re: dzięki nuit 24.06.07, 20:18
                    a dlaczego nie można odlać nadmiaru soku i do butelek? Wtedy jest i sok i dżem.
                    P.S: Wybaczcie, ale pierwszy raz robię przetwory.
                    • bezsensu70 Re: dzięki nuit 24.06.07, 20:29
                      przecież szkoda tego soku, żeby się tak po prostu wygotował i odparował.
                      • kruffa Re: dzięki nuit 24.06.07, 21:16
                        To zależy z czego robisz przetwory. Ja soki robie z porzeczek i wiśni. Właśnie w
                        czasie robienia konfitur najpierw odlewa się sok, a potem robi konfitury.
                        Soku z węgierek nie lubię - wolę właśnie esencjonalne powidła. Odparowuje woda a
                        nie sok :-)
                        To samo dotyczy moreli i brzoskwiń. Jak chcę coś do picia - robię kompoty na zimę.
                        Wszystko zależy od podejścia i chyba tradycji w rodzinie. U mnie tak się zawsze
                        robiło i nie wyobrażam sobie aby można inaczej :-))

                        Kruffa
                        • bezsensu70 Re: dzięki nuit 24.06.07, 23:10
                          no na przykład truskawki dają dużo soku, więc eksperymentalnie zrobiłam na dwa
                          sposoby. Jeden to odlałam sok, a drugi nie odlewałam, tylko dodałam odrobinę
                          cukru trzcinowego żelującego i trochę agaru, ale i tak wyszedł ociupinę za
                          rzadki, ale za to przepyszny. Teraz już wiem dlaczego nie przepadałam do tej
                          pory za dżemami. Bo wszystkie te sklepowe są dla mnie za słodkie. Przypuszczam,
                          że te moje nie wystarczą do zimy.
    • bezsensu70 Re: przetwory ekologiczne 13.06.07, 08:51
      wklejam fajny wątek z forum kuchnia o dżemach bez cukru żelującego
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=63978254&a=63978254
    • bezsensu70 przetwory z octem 05.09.07, 23:12
      wiadomo, że ocet do najzdrowszych nie należy. Który z nich (jest ich przecież
      dużo) dodajecie do sałatek na zimę?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka