Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:16 Czy możesz podać jak się robi sos roger - patrz polędwica wieprzowa z 11.10.2004. Czy zamiast karmelu można dodać melasę - też gęsta, ciemna i słodka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: Do emka_1 13.10.04, 12:41 oj, rozczaruje cię :) karmel pochodzi ze skarmelizowanej cebuli, mozna dodać nieco upalonego cukru, ale on w tym stanie nie jest słodki ale gorzkawy. sos roger to najprostszy sos cebulowy - na łyżce masła (w wersji klasycznej) smaży się posiekaną cebulę. w zależności czy chcemy jasny czy ciemny albo lekko złocimy cebulke albo część przysmażamy na brunatno ( trzeba patelnie częściowo zestawić z palnika tak, żeby grzała sie tylko połowa), gdy cebula osiągnie stan pożądany zalewamy ja bulionem i dusimy 5- 10 minut po czym zagęszczamy beszamelem. jeśli wychodzi zbyt jasny można dodać wspomniany upalony na karmel cukier, doprawiamy pieprzem - jasny białym, ciemny czarnym. ja dorzucam trochę zielonego dla zapachu. jeśli bulion nie był słony dodać soli. i to wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do emka_1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:06 Dziękuję, może popróbuję jednak coś z melasą. Dodawałam ją do sosu z pieczeni wieprzowej (karkówka), jak i robiliśmy grzanki na słodko. Jest rewelacyjna! Nadaje sosom piękny kolor i posmaczek. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś