Dodaj do ulubionych

prośba do krasowo!!!!!!!!!!

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 15:25
proszę napisz jakie zrazy z karkówy czy innej wieprzowiny robisz.Dziś
porcjujemy prosiaka a jutro muszę go przerobić lub zamrozić. Chciałabym
odpowiednio przygotować mięso na te pyszności.
pozdro pel.a

Obserwuj wątek
    • Gość: krasnowo Re: prośba do krasowo!!!!!!!!!! IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 19:17
      Cześć - Qubrak przed chwilą dzwonił i zawiadomił mnie, że mam się stawić :)
      Ja zrazy zrobiłam kilka razy - w miarę klasycznie, mniej więcej wedle pomysłu
      Brunoscha (chyba), robiłam z karkówki, ale myślę, że i inny lekko tłusty
      kawałek wieprzowiny się nada. Dość grube kotlety rozbić i ew. przekroić na pół,
      żeby wyszły zgrabne zraziki, każdy posmarować dobrą musztardą, popieprzyć,
      posypać majerankiem, posypać czosnkiem (pokrojonym w słupki), dać pasek ogórka
      kiszonego, słupek wędzonego tłustego boczku (może być przerośnięta słoninka),
      1/8 śr. cebuli (takie piórko) i zawinąć, ew. spiąć wykałaczką lub obwinąć
      nitką. Zrazy obsmażyć szybko na rumiano, ułożyć w brytfance, dodać tłuszczu
      (masło, olej, smalec - co wolisz),podlać troszkę winem, dobrze posolić,
      popieprzyć, posypać majerankiem,mozna dodać trochę cebuli, wstawić do
      piekarnika na ok. godz. - trzeba co jakiś czas sprawdzić jak z miękkością.
      To wersja klasyczna, można zrobić np ze śliwką suszoną zamiast ogórka, w wersji
      grzybowej - z grzybem w środku i w sosie grzybowym, z papryką w środku i w
      sosie i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Te zrazy weszły do naszego jadłospisu
      na dobre - zawsze się udają - są mięciutkie i pyszne. Niestety nie mogę znaleźć
      wątku, w którym były te wszystkie przepisy i nie wiem komu zawdzięczam to
      pyszne danie. Pozdrawiam - smacznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka