Gość: ikke IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 10:06 mam lepszy przepis, bardziej tradycyjny.. i zawsze wychodzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meg Re: Dwie szarlotki IP: *.zeidlerpartnership.co.uk / *.in-addr.btopenworld.com 01.11.04, 14:39 to podaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: początkujaca Re: Dwie szarlotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:05 A możesz go podać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAX Re: Dwie szarlotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 12:15 Jadałem pyszne SZARLOTKI,było to dawno. robiła je moja BABUNIA.To było niebo,niebo i jeszcze raz NINBO.A te co teraz to jedna wielka słodko-kwaśna glajda.MOJE DROGIE PANIE ,NIE RÓBCIE MUTANTÓW1! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szarlotka ze wspomnien 14.11.04, 13:23 Moglbys sam zmierzyc sie z mitem szarlotki, ktora pamietasz. No i wrzuc koniecznie przepis na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAX Re: szarlotka ze wspomnien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:34 Nic z tego.Babunia zabrała przepis do nieba.A,że w kuchni była szefową, to,też nie można było jej przeszkadzać.Stąd moja niewiedza.Znam za to wiele innych przepisów-ale nie na ciasta.To udało mi się podejżeć.Ale to chyba nie ta strona.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysiamusial Re: Dwie szarlotki IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:50 mam 223 przepisy na szarlotkę. 3/4 wypróbowane.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Dwie szarlotki IP: *.crowley.pl 23.11.04, 13:28 Upieklam dwie szarlotki z ostatniej Kuchni: biszkopt z jablkami i kruszonka z jablkami. I mam pytanie, bo to byly jak dotad jedyne dwie szrlotki w mojej "piekarskiej" karierze. Do szarlotki z kruszonka nalezalo jablka zetrzec na grubej tarce. W trakcie ucierania jablka wydzielily sok, nawet powiedzialabym plywaly w nim. Wydalo mi sie niewskazane wylozenie ich w takiej formie na ciasto, wiec je lekko odcisnelam. Ale nie za mocno, gdyz przepis niec nie wspominal na ten temat, nie mam doswiadczenia i balam sie, ze moze wyschlyby za mocno w trakcie pieczenia albo co. Przepis nakazal wylozyc jablka na surowe ciasto. Zrobilam wszystko jak w przepisie, upieklam, wyjelam z piekarnika, rozpielam tortownice i okazalo sie, ze ciekna, sok z nich plynal. Kruszonka na wierzchu byla pieknie upieczona i zrumieniona, natomiast ta po jablkami: biala, ciastowata i jakby niedopieczona. Zawinelam ciasto z powrotem w tortownice i zaczelam suszyc termoobiegiem z wlaczona dodatkowo dolna grzalka. Po 10 min bylo lepiej, ale ciasto na dole nie chcialo sie dopiec, moze za bardzo nasiaknelo sokiem. No i mam pytanie: jak to piec, co bylo nie tak? Czy mialam wyjatkowo soczyste jablka i inne by mi sie upiekly jak nalezy? Czy jablka nalezy odciskac i jak mocno? Kolezanka mi poradzila, zeby im wsypywac lyzke kaszy manny: wsiaknie w nia sok, ale podobno nie bedzie wyczuwalna w ciescie. I zeby podpiec troche sam spod, jak do tarty i dopiero potem wylozyc jablka i reszte i dalej piec. Ale z przepisu wynika, ze takie sztuki nie sa potrzebne. Podzielcie sie doswiadczeniem plis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gagula Re: Dwie szarlotki IP: *.autocom.pl 27.11.04, 16:57 mozna podpiec ciasto potem posypac tartą bułką w ktorą wsiąknie nadmiar soku i dopiec potem wszystko razem pozdrawiam i zycze sukcesow Odpowiedz Link Zgłoś