Dodaj do ulubionych

kuchnia austriacka

IP: 149.156.80.* 29.11.04, 20:51
czesc:) czy ktos zna sie na potrawach typowo austrackich? czy srenik wiedenski
jest naprawde austracki czy to tylko nazwa, czy piszinger jest austriacki???
please niech sie ktos wypowie bo nie chce sie skompromitowac przed
Austriakami!!!!!
Obserwuj wątek
    • cat-lover Re: kuchnia austriacka 29.11.04, 22:14
      Z tych co znam i wiem, ze sa naprawde austriackie to tort Sachera, tort
      Linzera, apple strudel, speck i wiener schnitzel. Duzo CK Kuchnia nie pomoze ,
      bo to przepisy z dawnych lat, nie bardzo juz o ile wiem praktykowane/ale mozesz
      zagladnac jak masz, moze akurat cos znajdziesz/. Piszinger to np. specjal
      krakowski. Zalaczam link po angielsku z kilkoma sugestiami-

      www.aboutaustria.org/recipes/recipes.htm
      A moze Tralalumpek bylby taki mily, skoro mieszka w Austrii i rzucil kilkoma
      przykladami?
      • tralalumpek Re: kuchnia austriacka 29.11.04, 22:50
        cat-lover napisała:

        > Z tych co znam i wiem, ze sa naprawde austriackie to tort Sachera, tort
        > Linzera, apple strudel, speck i wiener schnitzel. Duzo CK Kuchnia nie
        pomoze ,
        > bo to przepisy z dawnych lat, nie bardzo juz o ile wiem praktykowane/ale
        mozesz
        >
        > zagladnac jak masz, moze akurat cos znajdziesz/. Piszinger to np. specjal
        > krakowski. Zalaczam link po angielsku z kilkoma sugestiami-
        >
        ....> A moze Tralalumpek bylby taki mily, skoro mieszka w Austrii i rzucil
        kilkoma
        > przykladami?


        widzisz ja mam ociupinkę inne podejście do tematu "austriaccy goście w moim
        domu"
        nigdy by mi do głowy nie przyszło żeby przyjmować austriacką kuchnią w moim
        polskim domu austriaków, gotuję albo polskie dania albo międzynarodowo
        założycielka wątku pisze tylko o słodkościach a zatem apfelstrudel und aus!

        proponuje kupic suknie autyriacka zwana trachtem (dirndl) żeby we właściwym
        odzieniu austriaków podjąć

        o ludzie ludzie!
        • cat-lover Re: bo tak naprawde..... 29.11.04, 22:56
          to my nie wiemy czy autorka postu chce z nimi na ten temat rozmawiac/mam
          nadzieje, a wtedy przydadza sie konkretne nazwy/ czy gotowac /mam nadzieje, ze
          nie/. Ja tez jak przyjmuje np. Japonke to nie podaje jej sushi....
        • Gość: aniazet Re: kuchnia austriacka IP: *.autocom.pl 30.11.04, 20:17
          a wiec sprawa wyglada tak, nie przyjmuje Austriaków tylko Polakow a dokladnie
          ok 150 osob jest to swego radzaju degustacja. Nie chce sie skompromitowac przed
          Polakami ktorzy byli albo mieszkali w Austri i np nigdy w zyciu nie jedli
          sernika po wiedensku. Poza tym na tyle osob trudno robic sznycle albo knedle.
          Znam troche przepisow austraickich ale wszystkie wymagaja gotowania smazenia
          itp i to w duzych ilosciach. Dlatego poszukuje PRZEKASEK ewentulanie SLODKOSCI
          bo to latwiejsze!!!dzieki za dotychczasowe rady, apfelastrudel na pewno zrobie,
          znacie jakies przekaski kanapki itp?
          • Gość: Nobullshit Re: kuchnia austriacka IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.11.04, 21:16
            Zajrzałam do nowo nabytej "biblii" czyli "Kuchni Europy" z serii Culinaria
            Konemanna, i wygląda na to, że albo mięsa (dziczyzna! - karkówka jelenia po
            montafońsku, dzik po lainzeńsku, hi hi hi), albo knedle,
            albo słodkości. Najwyraźniej kuchnia austriacka nie stoi przystawkami.

            Znalazłam tylko przekąski do młodego wina (heuriger) podawane w sezonie
            (w sumie chyba ledwo się skończył):
            - wędzony boczek z wiejskim chlebem
            - liptauer - świeży ser przyprawiony ostrą papryką
            - quargel - twaróg z posiekaną cebulą
            - saumeise - plastry kaszanki przyprawioe zalewą octową
            - schmalzbrot - chleb wiejski ze smalcem
            - schweinebraten - pieczeń wieprzowa na zimno pokroja w plastry
            - verhackerts - pasta do smarowania chleba sporządzona ze zmielonych resztek
            kiełbasy i pieczeni

            Gdzie właściwie jesteś? Jesli tam, może lepiej spytaj tubylców. Jeśli tu -
            - 150 osób?!! - zamów jakiś catering!
          • fettinia Re: kuchnia austriacka 30.11.04, 21:56
            Jak juz ci napisaly dziewczyny wczesniej-to rzeczywiscie "zlepek" potraw
            slowackich, czeskich, wegierskich:)
            Na tyle osob nieco trudne jest robienie knedli itp.Slodkosci to przede
            wszystkim slynny tort Sachera ale i male pralinki-czekoladki.Te mozesz kupic
            gotowe.Kaiserschmarrn-czyli cos pomiedzy nalesnikiem a omletem,podawany jest tez
            w kawaleczkach.Rowniez do kupienia jako polprodukt(smakosze nie krzyczec prosze).
            Z konkretow Gebratene Gans-pieczona ges, ktora mozna podac na zimno, watrobka
            gesia,salatka jarzynowa po wiedensku.Naprawde austriacka kuchnia az tak bardzo
            nie rozni sie od naszej.Wiele warzyw,owocow.Zalezy czy masz przygotowac od rana
            do wieczora -bo sniadanie zaczyna sie np.tradycyjnie od müsli z jogurtem i
            owocami,pozniej czas np. na jajka na rozne sposoby ,wedliny,sery-czyli ogolne
            biesiadowanie.Obiadowo-wspomniana gesina,wiele potraw rybnych.Deserowo-Sacher
            czekoladki,ciasteczka kruche roznej "masci",apfelstrudel ze smietana lub sosem
            waniliowym,no i wina rzecz jasna.Nie martw sie-dasz rade:)
    • nobullshit Re: kuchnia austriacka 29.11.04, 23:02
      Mała encyklopedia sztuki kulinarnej Łebkowskiego wymienia pod hasłem
      kuchnia austriacka:
      Wienner Schnitzel
      Tafelspitz - gotowane mięso podawane z sałatkami i przecierami owocowymi
      Zwiebelfleish - wołowina z kminkiem i cebulą
      pieczone golonki, kiełbasy i kiszki
      pstrąg na niebiesko, szczupak faszerowany
      jako dodatek Knodel (knedle)

      A na deser: Sachertorte, Linzertorte i Strudel

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka