kontoani_d 30.11.04, 11:02 prosze o jakies przepisy (tylko nie rybne)- bo na sobotę musze coś wymyslic na imprezę :) I z czym podac? ziemniaczki smazone? kopytka? a jaka sałatka? Moze być coś prostego z sosem vinegret? A moze warzywa? grilowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia_77 Re: dobre mięsko w sosie pieprz.lub kaparowym? 30.11.04, 11:53 Ale ladne dzieciaczki, gratuluje!! Czy ty to miesko to wiesz jak zrobic i potrzebujesz dodatki bo nie wiem? No, ale zaryzykuje domysl. Poniewaz impreza to musisz zrobic wczesniej. Proponuje zeby zaopatrzyla sie w poledwice wieprzowa, to jest b. miekkie miesko, dobrze komponuje sie ze wszystkimi sosami i malo czasu wymaga. No wiec poledwica wkladasz sobie do marynaty na dzien lub dwa przed impreza. Marynata: czerwone wino(ok. pol szklanki) ale moga byc tez 2 kieliszki wodki - to po to aby mieso skruszalo, oliwa. Mieso najpierw natrzyj przyprawami duzo pieprzu i malo soli, pasuje tymianek, pasuja prowansalskie ziola, majeranek, wszystko co lubisz. Potem zalewasz i obtaczasz w oliwie, dodajesz alkohol i do lodowy. Do poledwicy swietnie nadaja sie chrupiace dodatki, czyli np. frytki lub zapiekane ziemniaki. Ja ziemniaki wczestniej obgotowuje ok. 10 min az beda pol miekkie. Jak ostygna kroje w cwiartki, zalewam olejem, dodaje czosnek lub sol czosnkowa, duuzo ziol prowansalskich. Mozesz tak przygotowane ziemniaki tez wstawic do lodowy lub na balkon i przed przyjsciem gosci wywalic je na blache i niech sie pieka. Sos: no i tu problem bo chcesz pieprzowy lub kaparowy a nie robilam, wiec moze ktos pomoze?? No i warzywka, zrob po prostu duuza miche salaty, z czym lubisz i z vinegretem lub sosem czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f sos pieprz.lub kaparowym IP: 81.210.22.* 30.11.04, 12:05 Generalnie na maśle (dobrze jak solone) podduszasz główny składnik sosou (zielony pieprz lub kapary). Kapary dobrze lekko pociąć po odsączeniu. Chwile dusisz i dodajesz albo jogurt albo śmietane 18%. Dosmaczasz jeszcze troche klasykami - pieprz czarny, cukier, sól - ostrożnie jeśli kapary i masło było solone. Jeszcze chwile mieszasz i pichcisz. I już. Będzie lepszy jeśli polędwiczki (czy inne mięso) robisz tuż przed - bo wtedy możesz sos zacząć robić na bazie tego co zostało na patelni po smażeniu. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergk Re: sos pieprz.lub kaparowym 30.11.04, 12:13 Ja dodam, że jeżeli sos z zielonego pieprzu, to: - pieprz marynowany dusić na maśle, jak napisał Jacek, - a pieprz suszony rozgnieść (nie na proszek) i tak wrzucić do sosu Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani_d Re: dobre mięsko w sosie pieprz.lub kaparowym? 30.11.04, 13:11 Właśnie chodziło mi i o wybór mięska (plus jego przygotowanie) i o sos (dzięki za rady :).. kiedyś robiłam indyka, jadłam też kurczaka w sosie kaparowym ale myślałam właśnie o jakimś czerwonym mięsie... A może mi doradzisz jaką wziąć ilość mięsa na 20 osób? I proporcjonalnie ile wtedy do tego winka? Ja z miesem mam marne doświadczenie bo ogólnie bardziej warzywna jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: dobre mięsko w sosie pieprz.lub kaparowym? IP: 81.210.22.* 30.11.04, 13:19 Hmmm, dwie polędwiczki pociete na plastry 1-1,5 cm, to na 3 osoby na obiad dla nas tak w sam raz (ale duzo nie wchłaniamy generalnie). Na 20 osób żeby nie splajtować totalnie, to przyjmij 10 polędwiczek może - nie jest to porcja obiadowa, ale to chyba nie jedyne będzie, no nie? Albo może 12-15 zależnie jakie duze. Butla do zalania marynaty powinna starczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: dobre mięsko w sosie pieprz.lub kaparowym? 30.11.04, 13:22 można pójść dwoma tropami - albo poledwice kroimy wzdloz - wtedy wyjdzie 20 szt na 20 osob - albi - lepiej wizualnie na plastry, aldnie ulozone na polmiskach i polane sosem Odpowiedz Link Zgłoś