Dodaj do ulubionych

dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne

14.12.04, 13:20
Potrzebuje napisac prace o tym, jaka jest tradycja potraw na wigilijnym
stole. Szukalam i nic nie moge znalezc. Ktos mi moze cos w skrocie
opowiedziec albo dac linka?

A przy okazji - skad u was na stolach np. barszcz nie grzybowa. Bo
praktycznie w kazdym domu spotykam sie z innymi zwyczajami.
Obserwuj wątek
    • Gość: anni Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: 217.11.141.* 14.12.04, 13:34
      barszcz lub grzybowa to uwarunkowania regionalne
      nie wysililas sie przy wyszukiwarce ....
      • jottka no 14.12.04, 13:41
        też mi sie tak zdaje:( poza tym biblioteki i czytelnie czasopism istnieją,
        nawet w szczecinie (?)

słowniki symboli, większość pism kulinarnych numery grudniowe w dowolnym roku,
        książki o obyczajowości lub historii jedzenia (typu 'w kuchni staropolskie'
        lemnis, vitry albo 'przy polskim stole' bockenheim), a ponadto faktycznie
        wpisanie paru słów kluczowych do gugla też daje efekty
        • brunosch Re: no 14.12.04, 13:53
          w dodatku wystarczy w jakiejkolwiek bądź bibliotece (a Szczecin ma i
          uniwersytecką i pewnie jaka wojewódzka też się ostała), przejrzeć dział
          folklorystyczny (antropologia) z ukierunkowaniem na zwyczaje ludu polskiego.
          • jottka Re: no 14.12.04, 13:56
            jak to 'sie ostała'??? szczecin jest stolicą województwa zachodniopomorskiego,
            nadmieniam dla niedoinformowanych:( u góry mapy, w lewym rogu

chociaż wojewódzka chyba teraz jest główną uniwersytecką czy jakoś tak, w
            każdym razie dumnie sie zwie książnica pomorska:) no ale polonistyka na
            tarczyńskiego czy gdzie tam też istnieje, a biblioteke mieli całkiem przyzwoitą
            • brunosch Re: no 14.12.04, 14:25
              "się ostałą" chciałem podkreślić przekonanie, że biblioteka w Mieście Będącym
              Stolicą Województwa Zachodniopomorskiego istnieje z Całą Pewnością...
              • Gość: Nobullshit Szczecińskie biblioteki IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.12.04, 20:33
                Pod koniec lat osiemdziesiatych spędziłam w Szczecinie uroczy miesiąc
                na studenckich praktykach wakacyjnych z okazji studiowania bibliotekoznawstwa.
                Mnie akurat rzuciło do bteki Politechniki Szczecińskiej, ale koleżeństwo
                z roku siedziało w Bibliotece Miejskiej i do dziś się jej nachwalić
                nie może.

Pamietam jeszcze place gwiaździste, przepiękny cmentarz (był koło akademika),
                i za...ste desery w kawiarni Duet (?) Tyle kremu i bakalii w Warszawie
                za takie pieniądze wtedy nie dawali. Było też w sklepie wino marki wino
                z datą "dzisiejszą" na kapslu...

Rozmarzylam się - a propos czasów studenckich, nie wina marki wino :)
                • jottka Re: Szczecińskie biblioteki 14.12.04, 21:39
                  miejska to ma być książnica czy cuś innego?:) tak niedaleko dworca, przy pl.
                  tobruckim?

przepiękny cmentarz to cmentarz centralny, jeden z największych w europie, ale
                  nie to jest jego tytułem do chwały, tylko fakt, że został zaprojektowany jako
                  piękna kombinacja parku i cmentarza (przez wilhelma meyer-schwartau) - no
                  niestety intensywnie niszczony obecnie przez pozbawionych pomyślunku i poczucia
                  estetyki dysponentów:(

a poza tym lepiej z miłością do 'duetu' sie nie chwal na forumszczecin, bo tam
                  zdychająca obecnie kawiarnia robi za wcielony symbol peerelu:) no fakt, że
                  toalety do tej pory sie nie dorobili:(
                  • nobullshit Re: Szczecińskie biblioteki 15.12.04, 00:33
                    jottka napisała:
                    > miejska to ma być książnica?
                    Ta że.

> przepiękny cmentarz to cmentarz centralny (...)
                    Czy on był przy ulicy, która się nazywa/ła Ku Słońcu,
                    czy ja za dużo wtedy tego wina...?

> a poza tym lepiej z miłością do 'duetu' sie nie chwal na forumszczecin, bo
                    tam zdychająca obecnie kawiarnia robi za wcielony symbol peerelu:)
                    U nas też są takie knajpy, w których czas się zatrzymał, ale wspomnień
                    będę bronić, choćby i na forum szczecin. Pamiętam jeszcze herbaciarnię,
                    w której podawano herbaty egzotyczne. Rosyjska polegała na szklance herbaty,
                    kieliszku czystej wódki i dwóch landrynkach na załączonym spodeczku.

• jottka Re: Szczecińskie biblioteki 15.12.04, 00:44
                      nobullshit napisała:

> > miejska to ma być książnica?
                      > Ta że.

to ona nie miejska, tylko wojewódzka:) a teraz chyba i uniwersytecka, ale sie
                      nie łapie w zmianach nazewnictwa

> Czy on był przy ulicy, która się nazywa/ła Ku Słońcu,

jest dalej - a poza tym nie ma innych cmentarzy, przy których są akademiki:)

> U nas też są takie knajpy, w których czas się zatrzymał, ale wspomnień
                      > będę bronić, choćby i na forum szczecin

nie radze:( pare osób tamże nie zna sie na żartach i zostaniesz zagryziona,
                      zanim jeszcze sie wzruszysz duetem

> w której podawano herbaty egzotyczne. Rosyjska polegała na szklance herbaty,
                      > kieliszku czystej wódki i dwóch landrynkach na załączonym spodeczku.

eee, to też niby w szczecinie?
    • Gość: Ewa Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: 193.24.24.* 14.12.04, 13:51
      mój tata zawsze mówił, ze wywodzi się to z tradycji pogańskiej - swiętowanie
      zbieractwa i rybołówstwa a mięsą pieczone dnia następnego - łowiectwa:)))))
    • Gość: zdziwiona Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: 213.17.230.* 14.12.04, 14:00
      Trudno znaleźć?
      republika.pl/swiateczna/obyczaje_wigilia.htm
      • pejsik Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne 14.12.04, 18:44
        Ojej, no ja was prosilam o pomoc wiec dziekuje. Jakos po prostu nie natrafilam
        na nic co aqrat by mnie satysfakcjonowalo.
        A do biblioteki, przyznam sie, nie poszlam z lenistwa.

Dzieki jeszcze raz.

Poza tym myslalam ze moze ktos zna jakas zciekawa historie. Nie wszytko jest w
        ksiazkach.
        • jottka nowienc 14.12.04, 19:42
          pejsik napisała:

> A do biblioteki, przyznam sie, nie poszlam z lenistwa.

tośmy zauważyli:)

> Poza tym myslalam ze moze ktos zna jakas zciekawa historie. Nie wszytko jest
          w ksiazkach.

słuchaj, leniu:) wystarczy, że przejrzysz ostatnich kilka stron i już
          znajdziesz co najmniej pare wątków na tematy okołoświąteczne z historyjkami i
          zależnościami regionalno-rodzinnymi - to samograj, na forum, w necie i w
          rzeczywistości bibliotek opracowań jest w cholerę i trochę, no troche
          przesadzasz z tym oszczędzaniem sił
    • Gość: figa Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 21:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18350892&v=2&s=0
      • pejsik Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne 14.12.04, 22:16
        dzieki, figa, w koncu my tic-tacowcy musimy trzymac sie razem. :)
        • Gość: figa Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:27
          Nie jestem FIGA od tic-takow
          Jestem FIGA tu od prawie 2 lat.
          Kim jest druga Figa nie wiem?
          wiem , ze ma taki sam nick i lubi miete , oraz jest lekko roztrzepana
          • Gość: pejsik Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: 62.69.200.* 14.12.04, 23:03
            to sorki za pomylke, ale sama widzisz ze mialam prawo.
            ale i tak dzieki.
        • Gość: agif (dawna figa) Re: dlaczego na wigilie te potrawy a nie inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:13
          Musimy ale ja mam już inny login agif.Musiałam zmienić bo okazało się zę kogoś
          dubluję.Zamapiętaj - agif od tic-taców.
          • jacek1f polecam ten pogladowy tekscik:-) 23.12.04, 17:31
            www.piotrkow.pl/kulinaria/ciekawostki.html
            • pejsik Re: polecam ten pogladowy tekscik:-) 23.12.04, 22:46
              dzieki wszystkim. juz zaliczone:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka