Gość: kucharka z przypad IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 17:51 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu 17.12.04, 18:09 W rondelku masło roztapiasz (lub oliwy troszke), wrzucasz glowny skladnik sosu (tu pieprz zielony - polowe ziarenek mozesz pociac) (w innych sosach - np. kapary, oliwki, ser plesniowy itp itd). Chwile dusisz i dodajesz śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. Doprwaiasz klasyką - sol, pieprz, cukier... I juz . :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharka z przypad Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 21:45 dziekuje)) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu 18.12.04, 09:45 mozna jeszcze tak: biala zasmazka z lyzki maki i lyzki masla, do tego 2 lyzki brandy, pol szklanki bialego wina i zielony pieprz, pogotowac chwile, ew. dopelnic woda lub smietanka. Podawac do poledwicy wolowej i wyjdzie filetto con pepe verde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyglis ile pieprzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:25 Bardzo proszę o uzupełnienie ilości dodanego pieprzu i czy to ma być pieprz bz zalewy czy suchy, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ile pieprzu 19.12.04, 20:30 Ilośc to kwestia gustu. Ja daję z zalewy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: ile pieprzu 19.12.04, 20:30 Zyglis, ... :-) mówimy o zielonym pieprzu ze słoiczków. Bez zalewy dodajemy, warto część przekroić na pół, dla smaczku wiekszego. Ja daję pół dużego (?) słoiczka - są takie smukłe wysokie, jak z kaparami. I prawie cały, jeśli mały, są takie też. Ale bierz po uważaniu na oko i próbuj, bracie w smaku, próbuj! powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: ile pieprzu 20.12.04, 09:44 taki klasyczny wloski sos con pepe verde robi sie o ile wiem na jasnym wywarze, czesc pieprzu z zalewy sie osusza i mieli lub rozgniata, potem dodaje sie brandy i wino, potem studzi sie i ubija z zoltkiem, nastepnie kawaleczki masla zimnego, a potem troche smietanki. Odpowiedz Link Zgłoś