Dodaj do ulubionych

Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 17:51
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu 17.12.04, 18:09
      W rondelku masło roztapiasz (lub oliwy troszke), wrzucasz glowny skladnik sosu
      (tu pieprz zielony - polowe ziarenek mozesz pociac) (w innych sosach - np.
      kapary, oliwki, ser plesniowy itp itd).
      Chwile dusisz i dodajesz śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. Doprwaiasz
      klasyką - sol, pieprz, cukier... I juz . :-)
      • Gość: kucharka z przypad Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 21:45
        dziekuje))
        • siostraheli Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu 18.12.04, 09:45
          mozna jeszcze tak: biala zasmazka z lyzki maki i lyzki masla, do tego 2 lyzki
          brandy, pol szklanki bialego wina i zielony pieprz, pogotowac chwile, ew.
          dopelnic woda lub smietanka. Podawac do poledwicy wolowej i wyjdzie filetto con
          pepe verde.
          • Gość: zyglis ile pieprzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:25
            Bardzo proszę o uzupełnienie ilości dodanego pieprzu i czy to ma być pieprz bz
            zalewy czy suchy, Pozdrawiam
            • marghe_72 Re: ile pieprzu 19.12.04, 20:30
              Ilośc to kwestia gustu. Ja daję z zalewy.
            • jacek1f Re: ile pieprzu 19.12.04, 20:30
              Zyglis, ... :-) mówimy o zielonym pieprzu ze słoiczków. Bez zalewy dodajemy,
              warto część przekroić na pół, dla smaczku wiekszego. Ja daję pół dużego (?)
              słoiczka - są takie smukłe wysokie, jak z kaparami. I prawie cały, jeśli mały,
              są takie też. Ale bierz po uważaniu na oko i próbuj, bracie w smaku, próbuj!
              powodzenia.
              • siostraheli Re: ile pieprzu 20.12.04, 09:44
                taki klasyczny wloski sos con pepe verde robi sie o ile wiem na jasnym wywarze,
                czesc pieprzu z zalewy sie osusza i mieli lub rozgniata, potem dodaje sie
                brandy i wino, potem studzi sie i ubija z zoltkiem, nastepnie kawaleczki masla
                zimnego, a potem troche smietanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka