Gość: aśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:38 Słyszałam to gdzieś, ale nie wiem za bardzo co to takiego? Jakis rodzaj kuchni? A może jakaś potrawa? Podpowiedzcie please Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 ale składki to mają dość kurna wysokie 28.01.05, 10:43 a nawet chciałam się zapisać z rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ale składki to mają dość kurna wysokie 28.01.05, 11:13 A, to nie wiem, bo nigdy nie podejmowałam próby zapisywania się. Ot, tak, na własną ręke szukam dobrego jedzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 10:41 to takie określenie na produkty przygotowywane wg tradycyjnych receptur, bez polepszaczy itp. slow food to może być kapusta kwaszona, kiełbasy, chleb, jajka od kurki zielononóżki, dżem od babci etc. wszystko z odpowiednio wysoką ceną grrr Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 11:42 > od kurki zielononóżki, dżem od babci etc. wszystko z odpowiednio wysoką ceną > grrr wiadomo: 'slow food'=>opozycja do 'fast food' 'fast food'=>szybko (się je) - łatwo (dostać) - duże (porcje) - tanio 'slow food'=>powoli (wytwarzane;) - trudno (dostać) - małe (porcje, objętości itd.) - DROGO (...jak cholera!) (przez co nie chcę powiedzieć, że fast foody lepsze.. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt chociaż 28.01.05, 11:57 idea sama w sobie (jedzenie proste, smaczne, swojskie, bez ulepszaczy) bardzo przyjemna i pożyteczna, ale.. prawdziwego 'slow foodu' nie szukałabym jednak w sklepach z tzw. zdrową żywnością i innych Winniczkach (w których, wiadomo, płaci się horrendalne kwoty nie za jedzenie, ile marketing, promocję, niepowszechność, ekologiczność itede) prawdziwy slow food to w domach może być (po prostu), na targach rozmaitych, gdzie od baby twaróg mogę dobry dostać, masło prawdziwe, gęś dobrą, albo w różnych przybytkach z jedzeniem regionalnym (wiem, wiem.. też trzeba trochę pomęczyć się i poszukać.. a najlepiej mieć jakieś prywatne, rodzinne dojścia ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
garagemonster Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 10:43 a tu w skrócie: www.nawidelcu.pl/?mod=articles&acn=jinx&id=99 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 10:48 pojęcie wytłumaczone zostało. Dodam, że produkty slow food można kupic m.in. w Konstancinie w sklepie Winniczek w Starej papierni. Mąż przywiózł słoiczek dżemu pomarańczowego, który jest tak słodki od anyżu, że pomarańczowy jest jedynie w kolorze. Koszt słoiczka małego 12zł. Konfitura korzenna z wiśni, ta sama cena - wspaniała do herbat po rosyjsku. Ser bryndza, 1kg ok.38zł. Ogólne wrażenie cena vs. jakość dość niekorzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 10:50 Zawsze mozna uprawic slow food w domu, co wkieszosc z nas na FK czyni :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 10:52 i to chyba jest najlepsze wyjście z tej slow fudowej sytuacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co to jest slow food? IP: *.pool8248.interbusiness.it 28.01.05, 11:36 Slow Food jest dokladnym przeciwienstwem Fast Food. I jest to stowarzyszenie lub raczej ruch ludzi, ktorzy sie bronia przez Fast Foodem. A powstalo we Wloszech. O ile Fast Food jest szybki, przemyslowy, nowoczesny (?), bezosobowy, szkodliwy dla srodowiska, identyczny na calym swiecie, to... Slow Food jest powolny, naturalny, tradycyjny, emocjonalny (przyjemnosc), przyjazny srodowisku, zroznicowany terytorialnie. To jest filozofia kuchni, powrot do korzeni, celebrowanie gotowania i jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 12:25 Oczywiscie, ze jest to raczej filozofia gotowania. Choc oczywiscie jest to takze organizacja propagujaca ten rodzaj kuchni czy gotowania. Konfiture pomaranczowa w stylu slow food to najlpiej zrobic w domu. Akurat teraz jest najlepszy moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Co to jest slow food? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 28.01.05, 12:38 linn_linn napisała: > Konfiture pomaranczowa w stylu slow food to najlpiej zrobic w domu. Akurat teraz jest najlepszy moment. Też uważam, że to dobry moment, bo moje poprzednie dziesięć sloiczków rozeszło się po ludziach w charakterze prezentów gwiazdkowych. Raz jeszcze dzięki za przepis, Linn. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 13:48 Doswiadczenie uczy, ze trzeba robic ilosc odpowiadajaca wlasnym potrezbom pomnozona np. przez 2. Nawet w okresie pozagwiazdkowym znajdzie wielu chetnych do obdarowania takim smakolykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: Co to jest slow food? IP: *.fbx.proxad.net 28.01.05, 14:03 Why do French people eat snails? Because they don't like fast food :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskape A gdzie w Warszawie? IP: *.tedex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 21:12 Gdzie moge dostac sery kozie, ktore polecaja na stronie slowfood???? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: A gdzie w Warszawie? 28.01.05, 21:26 no chyba w Konstancinie w Winniczku, w Papierni ... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: A gdzie w Warszawie? 29.01.05, 16:26 Dawno tam nie byłam, ale oszałamiającego wyboru serów kozich tam nie mieli... Bardzo dobre twarożki kozie (ekologiczna hodowla kóz w Kampinosie) są np. w Bomi (w białych plastikowych pudełkach, z kozą narysowaną na etykiecie na wieczku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik moje wrażenia (w konstancinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:31 wiecej marketingu i "trendy'owości" niż faktycznego zrozumienia dla naturalnej żywnosci Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co to jest slow food? 28.01.05, 23:36 Jest przeciwieństwem fastfoodów. www.slowfood.com/ Odpowiedz Link Zgłoś