Dodaj do ulubionych

ekologiczny drób

22.08.07, 23:09
jakie jecie kurczaczki? Ja bardzo lubię białe mięsko, no ale z tym problem
jest właśnie, że nie przełknęłabym takiego kurczaka pędzonego antybiotykami,
sterydami, hormonami i nie wiadomo czym jeszcze. Drób ekologiczny jest bardzo
drogi- 25 zł za 1kg kurczaka i 23zł za 1kg kaczki. Wiec jem drób od wielkiego
święta, bo mnie nie stać, albo czasem dostanę od rodziny ze wsi. Właśnie
szukam jakiegoś rolnika, żeby kupić taniej niż w sklepie ekologicznym większą
ilość na całą zimę do zamrażarki. Ale to nie takie proste. A jak Wy sobie
radzicie?
Obserwuj wątek
    • bezsensu70 Re: ekologiczny drób 07.11.07, 10:40
      kupiłam sobie zapas kurczaków z gospodarstwa ekologicznego i przy okazji
      odkryłam jaką marżę pobiera sobie sklep. W sklepie za kg kurczaka płaciłam
      23zł!!!!, a od rolnika ekologicznego 10zł!!!!! A tak w ogóle to różnica między
      tymi naszprycowanymi hormonami, antybiotykami, GMO, sterydami i bóg wie czym
      jeszcze jest jak niebo i ziemia.Mniam.
      • marjari Re: ekologiczny drób 09.11.07, 09:35
        No, niestety ceny w eko-sklepach powalają. Ja wczoraj zakupiłam
        kurczaka za 21 zł/kg. Ale to i tak mało, bo ostatnio w Organic
        Markecie, jak chciałam zamówić, Pani mnie poinformowała, że kurczak
        kosztuje 37 zł/kg!!! Masakra!
        --
        Łukaszek ma już...
        • beatakowalik Re: ekologiczny drób 05.03.13, 18:01
          Patrzcie znalazłam artykuł: Jak to jest hodowla eko?
          Ekologiczna tzn kury jedza naturalna pasze, chodza po wybiegu, nie sa stymulowane hormonami etc...ale w eko hodowlach los kogotow i starych kur tez jest niewesoly; eko nie znaczy humanitarne, zwierzaki maja lepiej zeby człowiek mial zdrowsze jedzonko...Przy domu możan miec własną hodowlę, która oprócz tego że dostarczy zdrowego i 'etycznego ' pozywienia dodatkowo cieszy oko- kury to ładne i wdzięczne ptaki, ich obserwacja jest relaksującym zajęciem, wprowadzają do obejścia barwny ruch.

          Czyli reasumując to nie jest wcale eko! Równie dobrze możecie kupować na wsi. A nie z wylęgarni! Bo o to w tym wszystkim chodzi!
    • eny79 Re: ekologiczny drób 09.11.07, 09:18
      A możesz zdradzić w jaki sposób upolowałaś tego rolnika? Tez szukam kogoś
      takiego i właśnie nie wiem od czego zacząć...
      We Wrocławiu kg ekologicznej kaczki , kurczaka i gesi kosztuje 30 zł!!!
      • bezsensu70 Re: ekologiczny drób 09.11.07, 18:36
        jak kupiłam w sklepie po 23zł, to był ładnie zapakowany i miał naklejkę z
        adresem gospodarstwa ekologicznego skąd pochodził. Zadzwoniłam, dogadałam się,
        pojechałam...
      • kasiu_la80 Re: ekologiczny drób 14.01.14, 12:23
        Jeśli w sklepie koszt eko kaczki czy gęsi to 30 zł za kg to nie masz co się łudzić jakie to "eko" jest :) Pasza i brojlery i nic więcej. Trzeba przecież policzyć narzut jaki robi jeszcze sklep, podatek jaki musi zapłacić. Żeby to się opłacało musiałby taki sklep kupować od rolnika ekologicznego w cenie 15 zł za kg. A hodowla za taką cenę ekologiczna bezpaszowa po prostu nie jest możliwa. Może i jest nawet certyfikat... Ale jest to tucz, nic więcej i nie ma co się okłamywać, że "wybiegane" te ptaki były.
        --
        [url=http://www.maluchy.pl][img]https://suwaczki.maluchy.pl/li-59372.png[/img][/url]

        [url=http://www.maluchy.pl][img]https://suwaczki.maluchy.pl/li-57879.png[/img][/url]
      • bezsensu70 Re: ekologiczny drób 24.02.08, 22:48
        wydaje mi się, że nigdzie się nie widzi, bo drób ekologiczny nie leży w sklepie
        na półce tylko trzeba zamówić u sprzedawcy, który ma umowę z rolnikiem
        ekologicznym. Nie wszyscy prowadzą taką sprzedaż, trzeba popytać.
      • marjari Re: ekologiczny drób 25.02.08, 12:23
        Kiedys zamawiałam kurczaki w Organic Markecie, ale nie wiem, czy
        jeszcze prowadzą sprzedaż. Teraz kupuję w sklepie ze zdrową i
        ekologiczną żywnością na Tureckiej (dolny Mokotów).
        --
        Łukasio rośnie
        • joa66 Re: ekologiczny drób 25.02.08, 17:20
          Dziękuję.

          Mma jeszcze pytanie o kurczaki ze sklepu na Tureckiej. W
          jakim "stanie" sa kurczaki, czy sa wypatroszone, oczyszczone itp?

          Właśnie mąz mnie przestraszył, że na pewno skubać je będzie
          trzeba...i wypatroszyć
          • marjari Re: ekologiczny drób 26.02.08, 11:12
            Nie trzeba skubać :), są wypatroszone i oczyszczone (tak
            jak "normalne" z innych sklepów), a podroby (watróbka i serce) są po
            prostu luźno wrzucone do środka. Na szczęście, bo ja niestety mam
            wstręt do takich "flaków". Raz mi się zdarzyło, że musiałam wycinac
            podroby, kiedy kupiłam kurczaka w Organic Markecie i ten raz był dla
            mnie koszmarem :(.
            --
            Łukasio rośnie
            • dzambii Re: ekologiczny drób 01.04.08, 02:39
              Naturalne kurczęta oczyszzone i wypatroszone...
              Kobitki - coś wam na umysł padło i go odebrało? Który hodowca
              (zwłaszcza naturalny) bęzie sobie tym głowę zawracał, wiedząc, że
              popyt jest ogromny? Jeśli za taką cenę to kury z hodowli. Jak nie
              wierzycie pojedźcie tam i sprawdźcie.
              Jajka mają certyfikaty, kury nie. I wiara na gębę to głupota.
              I co to jest Organic Market w Warszawie - pierwsze słyszę.
              • marjari Re: ekologiczny drób 04.04.08, 15:04
                No własnie popytu ogromnego wcale na te kurczaki nie ma, bo są dużo
                droższe niż te "zwykłe". Poza tym nie są dostepne non stop, a
                najwyzej kilka razy w miesiącu i trzeba się na nie zapisywać,
                dlatego nie ma problemu dla hodowcy z ich patroszeniem. Są
                zapakowane w torby, gdzie jest numer certyfikatu eko, więc dla mnie
                to nie jest ściema. Ostatnio tez o drobiu eko pisała na
                stronie "Gazety" Agnieszka Kręglicka.
                --
                Łukasio rośnie
      • marjari Re: ekologiczny drób 08.05.08, 09:30
        Wczoraj odkryłam nowy sklep eko - "Rajski ogród" w CH Panorama. W
        sumie to stary sklep, który wcześniej był w Sadybie, ale ich Organic
        Market wykopał. I własnie zamówiłam sobie na przyszłą środę
        cielęcinę i ćwiartkę indyka. A mają jeszcze króliki, jagnięcinę i
        oczywiście kurczaki. Wydaje się ok, chociaż jeszcze mięsa nie
        zakupiłam.
        --
        Łukasio rośnie
    • tomek9011 Re: ekologiczny drób 29.01.10, 23:36
      witam
      jestem z woj. Mazowieckiego a dokładnie z okolic Ostrołęki. Hoduje drób
      ekologiczny ale nie mam zarejestrowanego gospodarstwa i przyjmuje zamówienia a
      mięsko drobiowe w normalnych cenach bo te o których czytałem są szokujące.
      Jestem w stanie dowieźć do Warszawy.Nr 509639728
      • sabba Re: ekologiczny drób 03.02.10, 11:51
        a co to sa normalne ceny? nie jestem zainteresowana bo nie mieszkam w pl ale
        chyba to nie tajmenica ze hodowla drobiu konwencjonalnego jest duzo tansza niz
        ekologicznego. jak wiec udaje ci sie sprzedawac twoje ekologicznie hodowane
        mieso po normalnych cenach?
        --
        Szable w dlon!
        i
        sabba-tu.blogspot.com/
    • venettina Re: ekologiczny drób 25.02.10, 13:00
      Unia Europejska od wielu lat stara sie by rolnicy przeszli na
      produkcje zywnosci bio (ekologicznej). Efekty w Niemczech i we
      Francji sa niesamowite - juz w kazdym supermarkecie mozna kupic
      zywnosc bio, w tym kurczaki, jajka, mleko, maslo.

      Dlaczego w Polsce, ktora przeciez ma idealne warunki do hodowli i
      upraw bio, tak trudno jest kupic takie kurczaki?! Dlaczego w
      Warszawie ceny sa horrendalne?!!!
      • gumkoleon Re: ekologiczny drób 04.03.10, 21:27
        Dlatego, że świadomość konsumentów jest raczej niska a portfele wciąż raczej chude niestety i nie ma aż takiego popytu jak się czasem wydaje.
        Mąż właśnie niedawno znalazł przez znajomego gospodarstwo, gdzie będziemy mogli trzymać nasze 10 kurek. Kupimy je sobie sami, kupimy dla nich paszę i będziemy czekać aż sobie urosną w szczęściu i spokoju. Mam nadzieję, że będzie można to powtórzyć.
        Myślę, że warto rozmawiać o naszych eko planach ze znajomymi i w pracy i gdzie się da i może znajdzie się gdzieś w otoczeniu ktoś, kto zna kogoś, kto zna kogoś innego i może... i td.
        No ale w Polsce to jeszcze dużo czasu minie zanim przeciętny konsument zacznie doecniać takie jedzonko i będzie chciał za nie płacić...
        --
        moje miejsce w internecie
        kreacja.blogspot.com/
        • abdullah_abdullah Re: ekologiczny drób 06.03.10, 08:58
          dlatego ze ci co mieszkaja na wsi albo maja tam rodzine wcinaja miesko eko, choc
          nie ma ono zadnych certyfikatow, po prostu babcia ma kurki co to laza i zreja to
          co znajda ewentualnie to co babcia im sypnie. koszt chodowli jest niski, choduje
          sie tego troche dla siebie, nikt sie nie bawi w sprzedawanie bo zyski i tak
          zjedza posrednicy. oststnio usmialem sie jak w bbc byl program o kuchni i grupa
          angoli odwiedzala chiny i w jakiejs wiosze zabitej dechami jakis chinczyk zlapal
          kure i im przyrzadzil. a laska dostawala orgazmu bo pierwszy raz w zyciu
          widziala organicznego kurczka jak ta kurke nazwala !!!
          • beatakowalik Re: ekologiczny drób 05.03.13, 18:03
            abdullah_abdullah napisał:

            > dlatego ze ci co mieszkaja na wsi albo maja tam rodzine wcinaja miesko eko, cho
            > c
            > nie ma ono zadnych certyfikatow, po prostu babcia ma kurki co to laza i zreja t
            > o
            > co znajda ewentualnie to co babcia im sypnie. koszt chodowli jest niski, choduj
            > e
            > sie tego troche dla siebie, nikt sie nie bawi w sprzedawanie bo zyski i tak
            > zjedza posrednicy. oststnio usmialem sie jak w bbc byl program o kuchni i grupa
            > angoli odwiedzala chiny i w jakiejs wiosze zabitej dechami jakis chinczyk zlapa
            > l
            > kure i im przyrzadzil. a laska dostawala orgazmu bo pierwszy raz w zyciu
            > widziala organicznego kurczka jak ta kurke nazwala !!!
            boże...
    • iwonka2987 Re: ekologiczny drób 04.05.10, 09:34
      Witam Panią
      Zajęłam się hodowlą drobiu ekologicznego.Pochodzę z małej wioski i nie mam
      żadnych zapewnionych odbiorców na mój drób jaja i mleko,prowadzę również zapisy
      na mięso królicze i wyroby domowe wędzone z wieprzowiny.
      Jeśli nadal jest Pani zainteresowana zdrową żywnościa to proszę o kontakt ze
      mną:666-552-735
    • nimeska do tomek9011 03.06.10, 22:03
      przeciez Pan nawet nie ma certyfikatu, wiec o czym my rozmawiamy ... kupic mieso
      niewiadomego pochodzenia? źle Pan trafił ze swoja reklamą tu ...
      Tu ludzie mają świadomośc tego co jedzą :)

      pozdr

      --
      [img]https://lb1m.lilypie.com/mlp8p1.png[/img]
      • tomek9011 Re: do tomek9011 13.06.10, 16:06
        Posiadam już w sprzedaży mięso z kurczaka ekologicznego ! zainteresowanych proszę o kontakt 509639728

        a odpowiadając na post "nimeska" chciałbym powiedzieć że jeśli nie ma
        Pani świadomości o pochodzeniu mięsa to niech go Pani nie kupuje ale
        dla pani wiadomości to otrzymanie certyfikatu gospodarstwa
        ekologicznego trwa od 3 do 5 lat i w tym czasie wszystko musi być
        utrzymywane zgodnie z zasadami ekologicznymi. a mnie pozostało już
        tylko 5 miesięcy. nie uwarzam również że źle trafiłem z reklamą bo
        przez to forum zyskałem całkiem sporo klientów którzy zaufali i się
        przekonali co do moich produktów.
        • lady_petii Re: do tomek9011 10.08.11, 22:12
          tomek9011 ma rację, aby dostać certyfikat należy się mocno postarać, często się zdarza na wsiach tak, że certyfikaty są przyznawane osobą, które daleko od ekologii odbiegają:/ - po znajomości... najlepiej brać ze sprawdzonego żródła :) ja osobiście od kilku "dostawców" brałam, aż znalazłam tego jedynego :)) p.s. a i należy uważać na starsze kobitki, ona potrafią dobry kit wciskać
          --
          Zbiórka na OSIOŁKA DO ONOTERAPII - DORZUĆ CEGIEŁKĘ - UPOMINEK DLA KAŻDEGO DARCZYŃCY www.facebook.com/event.php?eid=182860261780251&_fb_noscript=1
          • sylwia88888 Re: do tomek9011 13.09.11, 20:38
            jestem rolnikiem ekologiem, posiadam certyfikat ekogwarancji, mam w sprzedaży kurczaka eko oraz inne produkty z gospodarstwa, raz w miesiacu jestem w warszawie, tel 600 911 134
            • elzbietadlu Re: do tomek9011 06.08.14, 10:42
              Witam, zajmuję się hodowlą kur niosek i sprzedażą jaj ekologicznych, od niedawna posiadamy certyfikat na "zerówki". Sprzedajemy jaja w Warszawie na rynku Radia Wnet co sobotę, sprzedajemy również w Płocku co tydzień (rozwozimy towar po klientach), oraz Olsztynie (to samo), ale to w różnych odstępach czasu, jeśli zamówienie jaj wynosi co najmniej jedną kratkę (30 szt) i odległość nie jest rażąca to dowozimy ją do domu klienta. Nasze gospodarstwo mieści się na wsi Folwark-Raciąż nr domu 16, obok miasta Raciąż. Zapraszamy :).
      • emigieee Re: do tomek9011 26.09.13, 22:15
        Z tym eko- mięsem na dwoje babka wróżyła. Można dotrzeć do rolnika który faktycznie próbuje prowadzić eko-hodowlę. W końcu aby dostać certyfikat, trzeba najpierw coś zrobić w tym kierunku. Więc na etapie starań o certyfikat mięsko może być lepszej jakości niż to z przemysłowego chowu, a jeszcze w normalnej cenie - skoro nie ma certyfikatu.
        Można szukać mięsą od rolnika zwykłego. Jeżeli się go zna, albo pozwoli robić naloty na gospodarstwo, pokaże paszę itd - to mamy jeszcze bardziej eko niż eko z certyfikatem.
        Ale rolnik też człowiek, może nie mieć świadomości takiej jak my na forum.
        Ja odbyłam kiedyś rozmowę z rolnikiem ze świętokrzyskiego. Miałam pomysł, że mu zapłacę za hodowlę świni, czy kur na moje potrzeby. Zanim się z pomysłem zdradziłam przepytałam jak u nich wygląda żywienie zwierząt. Przeraziłam się! Rolnicy kupują "koncentraty" od potentatów paszowy i sypią to "na oko". Pan Staszek się przyznał, że jak eksperymentował z nawożeniem łąki, to mu krowy zaczęły zdychać po zjedzeniu siana. Jak kupuje kurczęta to też im ładuje od razu koncentraty, bo wg niego nie dożyją wieku "rosołowego" itd itp. Oni sami jedzą potem te jaja, mięso, piją mleko - nie zdają sobie sprawy, że sami te całe koncentraty wcinają. Więc jeżeli ktoś od takiego rolnika sobie kupi kurkę, czy jajeczko - to niestety interesu życia nie zrobi.
    • katrin3783 Re: ekologiczny drób 14.10.11, 22:33
      Ja jednak wolę kupić ekologicznego kurczaka ze sprawdzonego źródła niż faszerować dzieci kurczakami na antybiotykach i innych substancjach hamujących wzrost bakterii, które znajdowane są nadal w mięsie kurczaków pochodzących z polskich ferm. Ja Kupuję kurczaki eko w takim niedużym sklepiku przy ul. Koszykowej 20. Sklep się nazywa Wasz Sklep.
    • extra-mocne-bez-filtra Re: ekologiczny drób 20.03.12, 12:40
      Dziś drób czy warzywa od rolnika to coraz częściej ściema. Rolnicy którzy przechodzą dla optymalizacji produkcji (bo inaczej już tego się nie da nazwać) na uprawy monokulturowe sami nawet dla siebie nie chodują i nie uprawiają bo im się to nie opłaca. A jeśli już nawet, to chwasty i tak wybije randupem, skażonym pestycydami ziarnem lub granulatem skarmi drób a potem zjada to razem z rodziną. Najgorsze jest ziarno nieobrobione - pod łupinka zbierają się pestycydy, stąd maki razowej nieeokologicznej w życiu już nie kupie. Jeśli kury zachorują to da im zastrzyki z antybiotyków, co w ekologii jest zabronione. To paranoja bo najniższa świadomość konsumencka jeśli chodzi o mięso, warzywa i owoce jest dziś... NA WSI. Rolnicy, którym nawet hodowla kilku kurek czy zagonu marchewek na własne potrzeby się nie opłaca, całe zakupy robią w ... Biedronce. Na bazarkach większość niby swojskich warzyw pochodzi z hurtowni, które zaopatrują także sklepy wielkopowierzchniowe. Dziś jedyna gwarancja to żywność z certyfikatem ekologicznym - to sito jest tak gęste, ze nawet jak ktoś próbuje oszukiwać, to i tak szybko go nakryją.
      Parę lat temu wyprowadziłam się na wieś by żyć bliżej natury. Dziś raz w tygodniu robię zakupy przez internet i wszystko tj. masło, jaja, warzywa, owoce, mięso, kurczaki a nawet wodę mineralną sprowadzam przez internet! Za wysyłkę paczki do 30kg płace 20 zł, więc opłaca się kupić wszystko czego nie mam w okolicy, jeszcze mi to kurier wniesie do kuchni :) Jem najlepiej z całej mojej okolicy, nie tylko wioski w której mieszkam. Sąsiedzi pukają się w czoło i... pędzą na zakupy do biedronki po wysoko-przetworzoną papkę, której nikt przy zdrowym zmyśle nie nazwie już dziś JEDZENIEM.
      Skontaktuj się np. z Sudawią w Warszawie sudawia.pl/sklep-sudawia/mieso-ekologiczne-organic-meat/ - nie maja klasycznego sklepu, wszystko załatwia się mailami lub telefonicznie
      • extra-mocne-bez-filtra Tylko z certyfikatem, głównie wysyłkowo... 20.03.12, 12:41
        Dziś drób czy warzywa od rolnika to coraz częściej ściema. Rolnicy którzy przechodzą dla optymalizacji produkcji (bo inaczej już tego się nie da nazwać) na uprawy monokulturowe sami nawet dla siebie nie chodują i nie uprawiają bo im się to nie opłaca. A jeśli już nawet, to chwasty i tak wybije randupem, skażonym pestycydami ziarnem lub granulatem skarmi drób a potem zjada to razem z rodziną. Najgorsze jest ziarno nieobrobione - pod łupinka zbierają się pestycydy, stąd maki razowej nieeokologicznej w życiu już nie kupie. Jeśli kury zachorują to da im zastrzyki z antybiotyków, co w ekologii jest zabronione. To paranoja bo najniższa świadomość konsumencka jeśli chodzi o mięso, warzywa i owoce jest dziś... NA WSI. Rolnicy, którym nawet hodowla kilku kurek czy zagonu marchewek na własne potrzeby się nie opłaca, całe zakupy robią w ... Biedronce. Na bazarkach większość niby swojskich warzyw pochodzi z hurtowni, które zaopatrują także sklepy wielkopowierzchniowe. Dziś jedyna gwarancja to żywność z certyfikatem ekologicznym - to sito jest tak gęste, ze nawet jak ktoś próbuje oszukiwać, to i tak szybko go nakryją.
        Parę lat temu wyprowadziłam się na wieś by żyć bliżej natury. Dziś raz w tygodniu robię zakupy przez internet i wszystko tj. masło, jaja, warzywa, owoce, mięso, kurczaki a nawet wodę mineralną sprowadzam przez internet! Za wysyłkę paczki do 30kg płace 20 zł, więc opłaca się kupić wszystko czego nie mam w okolicy, jeszcze mi to kurier wniesie do kuchni :) Jem najlepiej z całej mojej okolicy, nie tylko wioski w której mieszkam. Sąsiedzi pukają się w czoło i... pędzą na zakupy do biedronki po wysoko-przetworzoną papkę, której nikt przy zdrowym zmyśle nie nazwie już dziś JEDZENIEM.
        Skontaktuj się np. z Sudawią w Warszawie sudawia.pl/sklep-sudawia/mieso-ekologiczne-organic-meat/ - nie maja klasycznego sklepu, wszystko załatwia się mailami lub telefonicznie
      • 2mariapg Re: ekologiczny drób 23.10.12, 12:54
        Oszustów można znaleźć wszędzie. Najlepiej rzeczywiście mieć sprawdzonego rolnika, który hoduje drób ekologicznie. Pośrednicy narzucają sporą marżę, więc dobrze zaopatrywać się bezpośrednio. Teraz coraz więcej osób rozdziela chów ekologiczny od wielkoprzemysłowego,fermowego. Co prawda ekologicznie chowa się dłużej i wcale nie jest powiedziane, że taniej, ale zalety takiego mięsa są bezsprzeczne.
        Sama zdecydowałam się w naszym gospodarstwie ekologicznym na niewielkie stadko, ze względu na walory smakowe takiego mięsa.
        Gdyby ktoś był zainteresowany, aktualnie mamy do sprzedaży jeszcze kilkanaście indyków o wadze ok. 10-11 kg ( są z czerwca). Po uboju mają ok. 7 kg. Cena indyczyny to 20 zł/ kg; indyki żywe- 15 zł/kg.
        Nasze gospodarstwo znajduje się w woj. warm.-maz. Można przyjechać osobiście.
        tel. kontaktowy 692-913-297
    • beatakowalik Re: ekologiczny drób 05.03.13, 17:56
      yyy ekologiczne kuczki..hmmm nie wiem czy to byłaby pardwa..chyba jakaś bajka...bo nawet jak się parz na sklepy ze żywnościowa to oni tam nie sprzedają mięsa! patrz eko-mlociny.pl/ czyli raczej nie w tę stone bym szła..może to jest swojskie..ale wątpię żeby kura mogla być ekologicznym jedzeniem!
      • emigieee Re: ekologiczny drób 26.09.13, 22:28
        To zależy co rozumieć prze określenie ekologiczne jedzenie?
        Dla mnie to produkty żywnościowe, które nie szkodzą na zdrowie. Niestety jedzenie dostępne u nas powszechnie nie jest zdrowe, nie odżywia. Mięso to jest już w ogóle dramat. Zaczyna się od tragicznych warunków chowu, paszy z całą tablicą mendelejewa, potem odświeżaniem mięsa na zapleczu w jakichś podejrzanych maziach i wreszcie wstrętnym smakiem i zapachem i wyglądem na talerzu...
        W sklepach wysyłkowych mięso nie jest częstym towarem, bo ma krótką datę przydatności. Częściej są wędliny, albo właśnie system dostaw i zamawiania itd.
        Ale może za jakiś czas nawet w PL, w supermarketach będą półki z eko-produktami.
    • mc-24 gęsi i kaczki z wolnego wybiegu 26.08.14, 21:53
      Witam.
      Zapraszam do zapoznania się z ofertą mojego gospodarstwa ekologicznego.
      Hoduję gęsi i kaczki w trybie pastwiskowym czyli ptaki żywią się tym co same znajdą na wolnym wypasie.
      Gospodarstwo położone jest z daleka od miast, teren Powiśla Dąbrowskiego - rejon typowo rolniczy.
      Więcej informacji tel. 663 64 65 63
        • nigolla Re: gęsi i kaczki z wolnego wybiegu 24.09.14, 15:10
          mw115 napisała:

          > czy ktos ma namiar na ekodrób w Łodzi? ew. okolicach, chodzi mi o normalne ceny
          > , mniej niz 25/kg, bo tylko taki namiar mam. Chciałabym kupic większa ilość i z
          > amrozić.

          masz namiar na 25zł/kg? To niezła cena, w stolicy za tyle się nie znajdzie :(
          • mc-24 Re: gęsi i kaczki z wolnego wybiegu 24.09.14, 22:24
            23-25 to dolna granica ceny i to jeszcze przy odbiorze w gospodarstwie.
            Powód jest prosty - przy prawdziwie ekologicznym chowie trzeba dużego nakładu sił i czasu. Przykład: chów kaczek w tuczarni 8 tyg, chów półintensywny na wsi przy użyciu pasz gospodarskich i koncentratów paszowych 12-14 tyg, chów na pastwisku 22 tyg...
    • krzysiek2200 Chow drobiu,krolikow golebi i swn - ekologicznie 14.12.14, 14:49
      Witam.Nie zgadzam sie z opinia ze tylko produkty z gospodarstw majace certyfikat sa naprawde ekologiczne.Przewaznie bazuja one na styku ekologi i przemyslu paszowego. Prawdziwa ekologia jest tam gdzie sa zachowane tradycje po babci i prababci,gdzie jest parnik na ziemniaki ,gdzie podaje sie zwierzetom odpady z obiadu ,zboze ,otreby ijak najwiecej trawy.Sam posiadam takie male gospodarstwo i nie nazekam na brak klientow.Sam rownierz przetwarzam zywnosc na gotowe produkty.Wiecej informacji udzielam telefonicznie.Krzysztof 0048695456487
      • agi.tramp Re: Chow drobiu,krolikow golebi i swn - ekologicz 06.01.15, 22:37
        Zapraszam do kupna zdrowego wiejskiego mięska z gęsi, kur, kaczek i królików. Nie prowadzę żadnego gospodarstwa ekologicznego, nie bawię się w żadną biurokrację i certyfikaty... Hodowla zwierzaków to po prostu moje hobby. Sprzedaję tylko nadwyżkę hodowlaną więc nie są to hurtowe ilości i dostępne tylko w styczniu i lutym. Potem zastaną tylko te, które mają się rozmnożyć oraz te, które mają u mnie dożywocie. :-) Zapraszam również do obejrzenia ciekawych ras kur, gęsi i kaczek, ponieważ w odróżnieniu od innych sprzedających nie mam nic do ukrycia; wręcz przeciwnie - moje zwierzaki to moja duma. Tak drób, jak i króliki są karmione tylko naturalnym jedzeniem tzn. różne rodzaje ziarna, warzywa, owoce, kukurydza oraz przede wszystkim tym co same sobie znajdą i upolują w obejściu i na łące. Dostają również antybiotyk w postaci czosnku, który ma zbawienny wpływ na ich zdrowie i ogólną kondycję, dlatego mogę zapewnić, że są zdrowe i odrobaczone w całkiem naturalny sposób. Oferuję również wiejskie jajka (kurze, gęsie i kacze) ale... nie zawsze - bo to już zależy tylko i wyłącznie od humoru niosek. :-) Do Rzeszowa dowóz gratis.Chętnych proszę o wcześniejszy kontakt 788288907.
    • 2aga1975 Re: ekologiczny drób 15.04.15, 15:55
      Hodowlą zdrowych kurcząt zajmuję się od 15 lat, nie mam certyfikatów tylko zaufanie klientów i całej rodzinki w tym trojga moich dzieci, dla których produkcją zdrowej żywności się zajęłam. Osoby zainteresowane proszę o kontakt asysochy@amorki.pl
      • remigius991 Re: ekologiczny drób 29.03.18, 12:56
        ja tez kombinuje od rodziny albo znajomych ze wsi, bo inaczej ciężko o dobrego kurczaka. To całkiem inna bajka, zresztą tak samo jak wieprzowina. Najgorsze, że taki rolnik nie może godziwie zarobić, ale za to dyskonty zbijają kokosy na przetworzonych produktach
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka