Gość: anka IP: *.interlinia.kam.pl 01.06.02, 16:36 wiem jak wyglada,wiem jak smakuje ale nie wiem jak go zrobic:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: sos vinegret IP: 62.161.67.* 01.06.02, 20:22 Gość portalu: anka napisał(a): > wiem jak wyglada,wiem jak smakuje ale nie wiem jak go zrobic:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sos vinegret IP: 62.161.67.* 01.06.02, 20:23 oliwa, najlepiej z oliwek sok z cytryny, albo ocet, albo toche tego i tego musztrada, najlepiej z Dijon, ale moze byc tez gruboziarnista czosnek sol pieprz proporcje dowolne, ale ta by nie pozwolic by jeden ze skladnikow dominowal Gość portalu: anka napisał(a): > wiem jak wyglada,wiem jak smakuje ale nie wiem jak go zrobic:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sos vinegret IP: *.we.client2.attbi.com 03.06.02, 21:01 Anka, czy ty sama sobie odpisujesz ? :-))) Podstawowy : 3-4 czesci oleju z oliwek do jednej czesci octu + odrobina soli i pieprzu. Teraz wszystko zalezy od jakosci oleju i od octu. Mozesz uzyc octy aromatyczne ( ziolowy( rozne ziola) czosnkowy itd. Mozesz do podstawowego dodac pokruszony czosnek, pozostawin na 2-3 dni w lodowce i bedzie vinaigrette czosnkowy, mozesz dodac papryki ( w proszku lub swierzej dla zmiany aromatu - CO CHCESZ< CO LUBISZ !!! Jesli dodasz 1/4 czesc soku z pomarancza i taka sama ilosc miodu to bedziesz miala slodki vinaigrette do uzycia do saladek owocowych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: sos vinegret IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 04.06.02, 19:38 Generalne zasady są takie, że proporcje octu winnego do oliwy powinny być 1:3. Do np. 2 łyżek octu winnego dodajesz sól i pieprz, ew. inne przyprawy (czosnek, bazylia) i mieszasz do rozpuszczenia soli, która w oliwie sie nie rozpuści. Jak dobrze wymieszasz, dodajesz po trochu oliwę, np. po łyżce, i cały czas mieszasz. Oliwy powinno "wejść" ok. 6 łyżek. Pod koniec dobrze mieszany sos powinien zacząć gęstnieć. Dobrze się to robi np. łyżką w jakimś kamionkowym naczyniu. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: sos vinegret IP: *.atr.bydgoszcz.pl 05.06.02, 09:25 generalnie to nie mieszać wszystkiego w jednym kotle naraz zacząć od kwasnego (ocety-wyciski cytrynowe, limonkowe) i w to wolno pokapywać olivę jednoczesnie zamiatać w onym naczyńku trzepaczką (widelcem=wariant harcerski- polowy) się ładnie ciecz powietrza nachapie, oliwa taką miłą dla oka i języka emulsję tłuszczową z octem stworzy i będzie cacy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: sos vinegret IP: *.resnet.ubc.ca 07.06.02, 06:12 Podam Ci gotowy przepis na niezwykly sos v., z ..malinami i zapewniam ,ze pycha 1/4 filizanki cukru 1 1/2lyzeczki maku 1/4 lyzeczki papryki 2 filizanki dobrego oleju 2 lyzeczki posiekanej cebulki 1/4 filizanki octu malinowego( tylko nie wiem czy w POlsce dostepny? 1/4 lyzeczki sosu worcestrshire Wszystko polaczyc i wstrzasnac A do tego proponuje salatke; 1 duza garsc szpinaku ( naprawde duza ) , 2 filizanki malin, i zrobmy do tego super niezwykly tooping; 1/2 filizanki migdalow pokruszonych, 1/4 filizanki cukru, 2 lyzeczi wody wszystko skarmelizowac na patelni i polac szpinak z malinami i na to nasz wysmienity sosik v . Zycze smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: sos vinegret IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.06.02, 10:45 > 1/4 filizanki cukru > 1 1/2lyzeczki maku > 1/4 lyzeczki papryki > 2 filizanki dobrego oleju > 2 lyzeczki posiekanej cebulki > 1/4 filizanki octu malinowego( tylko nie wiem czy w POlsce dostepny? > 1/4 lyzeczki sosu worcestrshire > Wszystko polaczyc i wstrzasnac ja sie wlasnie wstrzasam ;-) i otrzasam zadne tam oleje olivy panie, oliwy zadne tam octy malinowe (brrr) ocet to moze z estragonem, z tymiankiem, z czabrem -raczej nie wstrzasac, bosz, to zbrodnia wstrzasaniem nie polaczysz tlustego z cieklym musisz metoda majenezowom emulsje robic dodajac powoli oliwe do i krecic, ucierac w kazdej ksiazce tak stoi - sam widzialem w kadym domu francuskim - sam widzialem pozdrwoienia dla Davide'a i Franza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: sos vinegret IP: *.resnet.ubc.ca 11.06.02, 08:40 Gość portalu: sz napisał(a): > > > 1/4 filizanki cukru > > 1 1/2lyzeczki maku > > 1/4 lyzeczki papryki > > 2 filizanki dobrego oleju > > 2 lyzeczki posiekanej cebulki > > 1/4 filizanki octu malinowego( tylko nie wiem czy w POlsce dostepny? > > 1/4 lyzeczki sosu worcestrshire > > Wszystko polaczyc i wstrzasnac > > ja sie wlasnie wstrzasam ;-) > i otrzasam > zadne tam oleje > olivy panie, oliwy > zadne tam octy malinowe (brrr) > ocet to moze z estragonem, z tymiankiem, z czabrem -raczej > nie wstrzasac, bosz, to zbrodnia > wstrzasaniem nie polaczysz tlustego z cieklym > musisz metoda majenezowom emulsje robic dodajac > powoli oliwe do i krecic, ucierac > w kazdej ksiazce tak stoi - sam widzialem > w kadym domu francuskim - sam widzialem > pozdrwoienia dla Davide'a i Franza ;-) Zgadzam sie do sposobu przyrzadzania sosu v, ze trzeba utcierac ,ale dodam ze powyzszy przepis cieszy sie ogromnym powodzeniem w jednej z najlepszych hotelowych restauracji w Vancouver , pozd l Odpowiedz Link Zgłoś