evil.86 10.06.05, 14:04 Czy ktos mi moze doradzic jak odmierzac np.make czy cukier? Tzn.mam w przepisie zeby uzyc 30dag maki. Czym ja moge to odmierzyc?Sa jakies sposoby oprocz wagi? Mloda jestem,nie umiem gotowac ani piec a mam taka potrzebe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: mąka,cukier 10.06.05, 14:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20309841&a=20310546 "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino, przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust." Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: mąka,cukier 10.06.05, 14:24 Szklanka: mąki - 15-17 dag cukru - ok. 22 dag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: mąka,cukier IP: *.access.telenet.be 10.06.05, 14:39 a szklanke jak sie liczy ? 200 czy 250g ? Nie mam typowej szklanki:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: mąka,cukier IP: *.kuso.osi.pl 11.06.05, 17:28 To może wolisz na łyżki stołowe(tabelka z kuchni polskiej): 1 łyżka cukru to 20 gram, a 1 łyżka mąki pszennnej to 12 gram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: mąka,cukier IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 11.06.05, 18:20 Maly majsterkowicz - wez kilogramowa, nowa paczke maki czy cukru, wysyp do jakiegos naczynia i przesyp spowrotem do opakowania przy pomocy ulubionego pojemnika kuchannego. Czyli: bierzesz swoja kuchenna filizanke, napelniasz ja we wlasciwy dla siebie sposob (do pelna, z czubem, itp.) i siup, wysypujesz obok. Przewalisz w ten sposob caly kilogram, liczac ile filizanek wyszlo. Wtedy podzielisz kilogram na ilosc filizanek i juz masz wartosc maki/cukru przypadajaca na jedna filizanke :) Mozna tez pozyczyc od kogos wage na jeden dzien badz usmiechnac sie do pani w zaprzyjaznionym spozywczym (sezonowo: do pana na straganie z truskawkami). Powodzenia! Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc! Re: mąka,cukier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:08 bardzo sprytne! Odpowiedz Link Zgłoś