Dodaj do ulubionych

PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE

IP: *.stradom.com.pl 08.08.02, 08:32
Bardzo proszę o przepis (z opisem wykonania ) na placek po węgiersku.Jutro
przyjedzie moja teściowa i bardzo chciałabym się wykazać znajomoscia dobrej
kuchni.Pilne. Bardzo proszę. Wiem , ze mogę na Was liczyć.Już nie raz, dzęki
Wam zabłysłam.Pa .Pozdrawiam.Halinka
Obserwuj wątek
    • quba Re: PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE 08.08.02, 08:42
      Gość portalu: Halinka napisał(a):

> Bardzo proszę o przepis (z opisem wykonania ) na placek po węgiersku.Jutro
      > przyjedzie moja teściowa i bardzo chciałabym się wykazać znajomoscia dobrej
      > kuchni.Pilne. Bardzo proszę. Wiem , ze mogę na Was liczyć.Już nie raz, dzęki
      > Wam zabłysłam.Pa .Pozdrawiam.Halinka

placek zrobic tak jak sie robi placki
      z przepisu na gulasz
      "odgapic" metode robienia gulaszu
      polączyc jedno z drugim
      zaskoczyć teściową, niech wie! a co ...
    • Gość: Aga Re: PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 09:23
      Ja placek po wegiersku robie tak:
      Gulasz: okolo 40 dkg wolowiny na gulasz obsmarzam na tluszczu (ja uzywam
      Planty), dodaje posiekana duza cebyle, a kiedy miesa jest juz dobrze opieczone
      zalewam woda (wody tyle ile uwazasz, w zaleznosci jaki gesty ma byc sos -
      zreszta zawsze mozna dodac jej jeszcze pozniej), dodaje listek laurowy i ziele
      angielskie, przykrywam pokrywka i dusze do połmiekkosci, wtedy dodaje papryke
      czerwona i zielona pokrojone w nieduze paseczki, przyprawy (sol, pieprz,
      koniecznie papryka łagodna i ostra lub chilli), zmiażdżony lub posiekany
      czosnek i przecier pomidorowy. Sos ma byc zawiesisty i pikantny, jesli jest za
      wodnisty mozna zagescic odrobina smietany z maka. Placki robi sie tak ja placki
      ziemniaczane. Latwiej usmażyć dwa mniejsze placki, niz jeden duży, wtedy na
      pierwszy wylewa się sos gulaszowy, a drugim przykrywa. Podawac np. na salacie,
      potem placki z sosem, a na wierzchu troche smietany z pokrojonymi w cwiatki
      pomidorami i jakąś zieleniną. Danie jest bardzo syte, ale przepyszne, najlepsze
      wino - oczywiscie wegierskie Egrii Bikaver.
      Smacznego !
      • Gość: ja Re: PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE IP: 62.29.137.* 08.08.02, 09:25
        A jak dla teściowej to chyba wymaga specjal;nego przygotowania - jako dodatek
        proponuje jakaś trutkę. Szybszy efekt niż takie podlizywanie.
        • Gość: observator Re: PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE IP: 213.76.128.* 08.08.02, 09:34
          Po pirwsze : to bywają fajne teściowe, dla których warto się wysilić, niech
          sobie zje coś dobrego.
          A wracając do placków, moja rada, zrób ten gulasz trochę bardziej pikantny niż
          zazwyczaj, tzn. dodaj paprykę ostrą, i np. trochę vegety albo kostkę rosołową,
          bo placki powodują że smak trochę ginie. Jeśli chodzi o stronę estetyczno -
          wykończeniową, to można też zrobić jeden duży (na osobę oczywiście , nie jeden
          dla wszystkich) i złożyć na pół. Też daję na górę łyżkę gęstej śmietany, ale
          ozdabiam pokrojoną w małą kostkę różnokolorową papryką - to pasuje do smaku
          całej potrawy i bardzo pięknie wygląda, zwłaszcza jak dasz po odrobinie żóltej,
          czerwonej i zielonej papryki. Smacznego

P.S. ja osobiście podałabym do tego piwo, chociaż intensywne smakowo czerwone
          wino też będzie dobre
          • Gość: Halinka Re: PLACEK PO WĘGIERSKU-PILNE IP: *.stradom.com.pl 08.08.02, 11:25
            Gość portalu: observator napisał(a):

> Po pirwsze : to bywają fajne teściowe, dla których warto się wysilić, niech
            > sobie zje coś dobrego.
            > A wracając do placków, moja rada, zrób ten gulasz trochę bardziej pikantny
            niż
            > zazwyczaj, tzn. dodaj paprykę ostrą, i np. trochę vegety albo kostkę
            rosołową,
            > bo placki powodują że smak trochę ginie. Jeśli chodzi o stronę estetyczno -
            > wykończeniową, to można też zrobić jeden duży (na osobę oczywiście , nie
            jeden
            > dla wszystkich) i złożyć na pół. Też daję na górę łyżkę gęstej śmietany, ale
            > ozdabiam pokrojoną w małą kostkę różnokolorową papryką - to pasuje do smaku
            > całej potrawy i bardzo pięknie wygląda, zwłaszcza jak dasz po odrobinie
            żóltej,
            >
            > czerwonej i zielonej papryki. Smacznego
            >
            > P.S. ja osobiście podałabym do tego piwo, chociaż intensywne smakowo czerwone
            > wino też będzie dobre
            Bardzo,bardzo dziękuję.Myślę , ze wypadnę dobrze.P
            P.S.
            Na teściową nie mogę narzkać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka