Dodaj do ulubionych

Chemoglobina

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 12:35

Bardzo prosze o pomoc czym mozna wtyrownac braki w chemoglobine jest
bardzo niska po podaniu chemi silnej choruje na chłodniaka co robic prucz
podanie krwi aby zsilyc jeszcze organizm bede bardzo za kazda rade
wdzieczna .

Obserwuj wątek
    • aquarius1980 Re: Chemoglobina 05.09.05, 13:04
      Powinnaś jeść produkty bogate w żelazo, a może nawet uzupełniać ten składnik
      mineralny w postaci suplementów lub leków (co na to lekarz?).

Tu o diecie w niedokrwistości z niedoboru żelaza:
      www.resmedica.pl/zdart1999.html
      zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/foods/minerals/?f=mz3
      Życzę zdrowia i pozdrawiam
      • rafera Re: Chemoglobina 05.09.05, 13:39
        lekarz na pewno Ci doradzi co jeść. Poza żelazem jeszcze wit. B12 i kwas foliowy.
        Bo te trzy składniki są konieczne do powstawania nowej hemoglobiny. A żelaza
        jest dużo w mięsie, wątróbce, w jagodach, chociaż żelazo z roślin duzo gorzej
        się wchłania. Najlepsze jest mięso. A witaminy B12 jest dużo w owocach i to samo
        z kw. foliowym, chociaż ten najlepiej uzupełanić w tabletkach. Lekarz na pewno
        Ci coś takiego przepisze. Życzę Ci wszystkiego najlepszego. Nie daj się
        chorobie. Pozdrawiam
    • Gość: lmada Re: hemoglobina!!!! uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 14:56
      och przede wszystkim nie WOLNO PRZY CHEMIOTERAPI JEŚĆ:sztucznych witamin a
      wszczególności preparatów z witaminami z grupy B nie wolno jeść
      grejfrutów,alkoholu i szcepić się np na grype wiem co mówie bo pracuje jako
      pielęgniarka z chorymi na nowotwory od 13 lat Jedyną radę to buraczki sok z
      buraków zupa itp. poza tym hemoglobina nie jest przeciw wskazaniem do podania
      chemi raczej brak białych krwinek tzw leukocytów a żelazo podaje się gdy są
      niskie wartości hematokrytu i to nie zawsze Przeraża mnie że rad udzielają
      ludzie którzy kompletnie się nie znają a przy tym nie zdają sprawy sobie że szkodzą
      • linn_linn Re: hemoglobina!!!! uwaga!!! 05.09.05, 14:59
        Mnie przeraza glownie to, ze szuka sie takich rad na forum kuchennym. Od czego
        sa lekarze?
        • Gość: lucyna Re: hemoglobina!!!! uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:40
          słuchaj kochany czytelniku co ci to przeszkadza ze akorat w tym forum pomoz
          ludza , ludze sa nieraz bardzo trudnej stuacj cie to akorat nie tyczy to choc
          bac miły nieznasz chwili czy ty reki nie wyciagniesz bo wiesz co do lekarzy
          to ci podpowiedza lub rekie opuszcza a ty patrzysz jak ktos gasinie mie
          akorat nie przeszkadza ten bol czyjsz tylko serce boli bym wiedziala chetnie
          pomoglabym . sa ludzie z sercem pozdrawiam linn linn.
          • Gość: sikorka Re: hemoglobina!!!! uwaga!!! IP: *.adsl.net.t-com.hr 05.09.05, 17:00
            Od dluzszego czasu czytam to forum, a dzis po prostu nie wytrzymalam i musze
            napisac!
            LINN_LINN na BOGA!!!, czy ty zawsze i wszedzie musisz wtracic swoje trzy grosze?
            Dlaczego nie probujesz zrozumiec, ze kobieta jest ciezko chora, szuka pomocy
            wszedzie, u lekarzy na pewno tez. Chciala tylko zapytać o to, co warto jesc,
            zeby wzbogacic zelazo w wyniszczonym chemioterapia organizmie.
            Z serca Ci zycze, zebys nigdy nie zanalazla sie w podobnej sytuacji.
            Prosze Cie o bardziej optymistyczne nastawienie do swiata i LUDZI, a nie tylko
            do zarcia!!!
            • linn_linn Re: hemoglobina!!!! uwaga!!! 05.09.05, 17:40
              A wezmiesz odpowiedzialnosc za swoje porady?
    • fettinia Re: Chemoglobina 05.09.05, 18:27
      W sklepach ze zdrowa zywnoscia sa specjalne preparaty-ziolowe-wlasnie w tym
      celu.Ale zapytaj najpierw lekarza.
    • Gość: stasia Re: Chemoglobina IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 05.09.05, 19:37
      Mam ten sam problem.Specjalista hematolog polecil mi jesc 2 razy na tydzien
      mieso wolowe, najlepiej steaki polkrwiste i mieso baranine,liscie z burakow
      [lekko obgotowane i przesmazone z czosnkiem i cebula],cieleca watrobe, soki z
      marchwi i burakow,bruksele,pieczone dynie,pomidory,a najwiecej zielonej
      pietruszki- codziennie peczek, szpinak.Unikaj produktow z puszek i torebek,sa
      tez ziola na anemie.Powodzenia
      • Gość: czytelnik Re: Chemoglobina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:41
        z całego gorącego serca dziekuje za rózne podpowiedzi duzo mi daje to bo
        jestem naprawde zalamana to chodzi mi o syna ktory ma 35 lat dwujkie malych
        dzieci 9 lat i 6 lat i ja matka patrze nato wszystko chce go ratowac bo
        lekarze powiedzieli nam jego wyrok człowiek staje sie bez radny a od lekarz za
        duzo sie nie dowiesz jeszcze raz dziekuje pozdrawiam załamana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka