Dodaj do ulubionych

czy ser pleśniowy jest niezdrowy?

IP: *.chelm.mm.pl 09.11.05, 20:45
od niedawna złapałam smaka na sery pleśniowe i jem ich dosyć dużo w różnej
postaci. znajoma powiedziała mi że to bardzo niezdrowe i można od tego
zachorować tylko nie bardzo wiedziała na co. może ktoś mógłby mi coś na ten
temat napisać albo podesłać linki na jakieś strony temu poświęcone? póki co
idę zjeść tosta z serem pleśniowym i oliwkami.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 20:48
      Według oficjalnej wykładni, ser pleśniowy, jako zawierający bardzo dużo tłuszczu
      ( do ok 50% ) jest niewskazany np dla chorych na cukrzycę. Praktyka jednak tego
      zwykle nie potwierdza.
    • marghe_72 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 20:48
      pojęcia nie mam
      wiem,ze jem od lat i na razie zyję
      nawet jesli ktoś mi powie,ze są niezdrowe to i tak będe jesc:))
      • Gość: martha Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 09.11.05, 20:54
        a może mogłabyś podesłać kilka ciekawych pomysłów na proste dania z sera
        pleśniowego?
        • marghe_72 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 20:59
          hmm..
          jest ich sporo
          ja dodaje do sosów do makaronu
          do mięs (faszeruję), do mięs jako sos
          do sałat .. także panierowany
          do kanapek

itp
        • Gość: ich wrzuć do szpinaku liściastego IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.11.05, 21:04
    • elizabeth22 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 20:56
      Ja też uwielbiam sery pleśniowe i nie mam zamiaru z nich rezygnować. Jakby się
      człowiek chciał doszukiwać to by w każdym produkcie znalazł coś niezdrowego. A
      to dużo tłuszczu, a to dużo cukru czy też soli, gdzieś tam konserwanty, itd ...
    • hania55 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:29
      Niezdrowy, jeśli uważasz na cholesterol, albo jeśli jesteś w ciąży.
      • Gość: martha Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 09.11.05, 21:36
        od kilku lat nie jem mięsa i drobiu więc tłuszcz z serka chyba mi nie
        zaszkodzi. a w ciąży na razie nie jestem ale w przyszłości planuję a wtedy nie
        można jeść sera pleśnioewgo?
        • marghe_72 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:38
          podobno dlatego,ze jest robiony z niepasteryzowanego mleka (poprawcie mnie
          jesli sie mylę)..
          ja jadłam i w ciazy :)
          • cipcipkurka Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:44
            Podobno b. trudno dostać pleśniaka z niepasteryzowanego mleka. Ale jeśli już
            się to uda, to faktycznie ciężarnym grozi listerioza. Powodów do obaw nie ma---
            najpierw trzeba znaleźć ser z niepasteryzowanego mleka :-)
            • onion75 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:55
              z tego co wyczytalam na stronie sanepidu mozna sie tez nia zarazic w inny
              sposob, sery w Polsce raczej nie sa zrodlem zakazenia, bo nie robi sie u nas
              serow z mleka niepasteryzowanego:

www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=1313
              a swoja droga, z informacji, ktore podaja na tej stronie w Polsce w zeszlym
              roku bylo ok 10 zachorowan na ta chorobe.
              Co innego we Francji, tam podobno to wiekszy problem.

W Polsce z niepasteryzowanego mleka robione sa oscypki, te prawdziwe, slow
              foodowe. Ale firmy, ktore je robia podobno maja stosowne licencje, wiec jakis
              tam nadzor nad tym jest.
          • Gość: lu Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 22:46
            Tylko niektore odmiany serow plesniowych sa robione z niepasteryzowanego mleka.
            Powinno to byc dokladnie napisane na opakowaniu. Wiekszosc producentow woli
            mleko pasteryzowac, bo nie trzeba tak bardzo dbac o przechwywanie sera (chodzi
            o listerioze - powazna chorobe). Tak naprawde tylko Francuzi upieraja sie,
            wbrew zaleceniom Komisji Europejskiej, ze beda produkowac sery z mleka
            niepasteryzowanego (sa smaczniejsze).
    • Gość: olka Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.aster.pl 09.11.05, 21:32
      z tego co wiem, zawiera histamine, wiec moze uczulac. I jak kazdy ser -
      powodowac migreny u niektorych osob.
    • marakesz13 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:56
      Pierwszy raz słyszę by spleśniae serki były szkodliwe. Ja wcinam je od wielu
      lat i cieszę się świetnym zdrowiem. Uwielbiam i te spleśniałe i te smierdzące.
      Spróbuj zrobić pastę mieszając dobrze spleśniały np. Dor Blue z gęstą śmietaną
      i wcinać to razem z dość słodkimi gruszkami. Orgastycznie pyszne! Jadłam u
      koleżanki i od tamtej pory to mój częsty posiłek na poprawę humorku :)
      pozdrawiam.
      • onion75 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 21:59
        pyszna tez jest pasta: wedzona ryba + ser niebieski plesniowy + zielenina.
        Do tego ciemne pieczywo. Uwielbiam:)
        • Gość: gość Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chello.pl 09.11.05, 22:19
          taaa... uwielbiam znajomych,którzy mówią,że coś jest szkodliwe, ale w zasadzie
          nie wiedzą, dlaczego i w czym niby ta szkodliwość miałaby się przejawiać:/
          podejrzewam, że znajoma przeraziła się egzotycznej;-) nazwy "ser pleśniowy"
          gdzieś w necie widziałam pytanie, czy od tego przypadkiem nie można dostać
          plesniawek albo innego grzyba;-)
          • nallega_m Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 09.11.05, 22:49
            a moze chodzilo o to, ze splesniale ;)
    • Gość: lu Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 22:50
      Sery plesniowe sa tak samo szkodliwe jak salami czy inne wedliny: w nadmiarze
      tucza i podnosza poziom cholesterolu.
      Picie do sera czerwonego wytrawnego wina likwiduje drugi problem (we Francji
      tak wlasnie jada sie sery). Ser i wino wspaniale sie uzupelniaja :)
      • Gość: marakesz13 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:54
        Ser, wino, winogronka i włoskie orzechy, Mmmnnnnniiiiiiaaaaaaaammmmmmm...
      • Gość: martha Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 10.11.05, 22:51
        dzięki za wszystkie informacje. od dzisiaj jem serki z czystym sumieniem.
    • gourmet48 Re: od wina wątroba się marszczy! :)))))) 11.11.05, 09:31
      uwielbiam sery "plesniowe" i z niczym ich nie mieszam aby nie psuc smaku,
      jedyne co "dodaje" to winogrona, smakuja znakomicie
      z serow zoltych najbardziej smakuja mi sery ostre, bo z serami to jak z dobrym
      winem, czym dluzej czujesz smak tym sa lepsze
    • Gość: Xena Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.access.telenet.be 11.11.05, 09:46
      Co wy wszyscy z tymi winogronami ?
      Pieczarek surowych dodajcie , sprobujcie
      • Gość: martha Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 11.11.05, 14:22
        pieczarki surowe? a jakie przyprawki do tego?
    • expert3 Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 11.11.05, 16:58
      podejrzewam ze chodzi o to ze sery plesniowe zawieraja dosyc duze ilosc amin
      biogennych, ktore w nadmiarze moga powodowac uczulenie, zle samopoczucie...
      Slyszalem ze niektore osoby w ogole nie moga jes serow plesniowych - wlasnie z
      tego powodu ze sie zle po nich czuja :/
      Ja uwielbiam! A ze nic mi po nich nie jest wiec jem! :)
      ---
      www.ceneo.pl
      • Gość: martha Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 11.11.05, 19:42
        no to ja na szczęście chyba nie jestem uczulona bo zajadam serek i nic mi nie
        jest. nie mam zielonego pojęcia co to są aminy biogenne nazwa niespecjalnie
        ładnie się kojarzy ale widocznie mi nie przeszkadzają.
      • Gość: lu Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 19:50
        Expert3 szerzy tu jakies plotki i pogloski. Skad masz takie info.? Konkrety
        prosze.
        • mala_mala Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 14.11.05, 21:40
          moja sis starsza jest alergiczką i między innymi uczula ją ser pleśniowy
          poprostu nie może go zjeść więcej niż 2 plasterki na tydzień bo od razu na
          rękach jej bąble wyskakują

kiedy była na badaniach testowano na co jest uczulona to badania także
          potwierdziły to, także to iż nie powinna mięsa wieprzowego jeść i wielu innych
          rzeczy

nie wiem czy info experta3 jest w pełni potwierdzone naukowo
          ale niestety na własne oczy widziałam objawy alergii pokarmowych i nie tylko, u
          sis i jej dzieciaków

ale z serem pleśniowy to tak jak z kurzem, albo jesteś na niego uczulona albo nie
          to nie muchomor co wszystkim ludziom tak samo szkodzi ;P
    • jan-w Re: od wina wątroba się marszczy! :)))))) 11.11.05, 19:39
      Nie zawsze. Alkohol pity z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
    • Gość: Thea Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.11.05, 23:12
      dla tych ktörzy znaja jezyk niemiecki.
      www.waswiressen.de/fusetalk/messageview.cfm?catid=16&threadid=6619
      www.netdoktor.at/krankheiten/fakta/listeriose.htm
      www.salzburg.com/cgi-bin/sn/printArticle.pl?xm=262656
      Jesli chodzi o kobiety ciezarne i serki plesniowe moze znajda tu odpowiedz na te
      pytanie.
      Serki miekkie sa rzeczywiscie produkowane wylacznie z mleka surowego. Jesli
      chodzi o plesn to jest z rodziny pencylowatych:
      -Penicillium roqueforti (np. Roquefort, Gorgonzola)
      -Penicillium candidum (np Camenbert, Brie)

Ktos tu wspomnial o pieczarkach (trzeba möwic o wszystkich grzybach)zawieraja
      takze antybiotyki, a jak nam wszystkim grzyby smakuja i jak sie w nich zajadamy?

• Gość: ya Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 13.11.05, 12:16
        a może jakas strona po polsku na temat serów pleśniowych?
        • Gość: g Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:13
          www.poradnikzdrowie.pl/19_486.htm
          • Gość: ya Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? IP: *.chelm.mm.pl 13.11.05, 16:54
            dzięki
    • Gość: dezorientacja no dobra, a... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:00
      ...jesli przy stosowaniu pigulek antykoncepcyjnych nie mozna stosowac
      antybiotykow, bo obnizaja ich skutecznosc, to jak to sie ma do serow
      plesniowych, skoro zawieraja owe Penicillium roqueforti lub Penicillium
      candidum...? Na forum Zdrowie Kobiety wyczytalam tez, ze przy walce z grzybica
      nie wolno jesc serow plesniowych... Ciekawe czy to prawda..?
    • cioccolato_bianco Re: czy ser pleśniowy jest niezdrowy? 14.11.05, 14:10
      sery zolte i topione sa tluste i ciezkie w ogole - nie nalezy z nimi
      przesadzac, a z drugiej strony - wszystko jest dla ludzi. jesli lubisz i dobrze
      sie po nich czujesz, nie ma przeciwskazan zeby zjesc kanapke z serem
      plesniowym:)
    • nchyb Jest smaczyny! 14.11.05, 14:53
      Więc nawet gdyby był niezdrowy, nie przejmowałabym się tym.
      Gdyby zrezygnować ze wszystkiego co niezdrowe - pozostałaby tylko śmierć
      głodowa, a to też niezdrowe :-)
      • sikoreczka91 Re: Jest smaczyny! 14.11.05, 21:27
        Mój tatuś czasami kupi jakiś serek, np. z grzybami lub pieprzem cayenne, a
        wtedy skubnę sobie kawałek:) Prawda, co za dużo to niezdrowo. Ma sporo
        tłuszczu, ale nigdy nie spotkałam się jeszcze z 50%. Ja jadam 20-30%, zazwyczaj
        Turka lub Napoleona. Dobry na ciemnym chlebku i z jakimś warzywkiem. Mniam ;)
        • jan-w 50% tluszczu 14.11.05, 21:38
          Nawt 55 % !
          pasaz.wp.pl/cid,19346,katalog.html?ticaid=18b6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka