Dodaj do ulubionych

Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne

31.03.06, 18:42
związane z odchudzaniem???
Mój to zupa z selera, cebuli i ziemniaka.do tego łyżka jogurtu, grzanki z
ciemnego pieczywa i pietruszka. tyle. nigdy nie sądziłem że coś takiego może
mi smakować. może macie też coś takiego. trza by urozmaicić troszkę jadłospis.
Obserwuj wątek
    • Gość: 1 Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.06, 19:16
      na kolacje - gruszka + płatki owsiane + słonecznik + orzechy + migdały
      albo kapusta pekinska + tunczyk + 1 łyzka kukurydzy + ogórek konserwowy i 1
      łyzka majonezu light
      pychotka
      • Gość: stale Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 31.03.06, 20:41
        na śniadanie: serek grani + drobno posiekana świeża papryka. Mniam.
      • johnny_tomala Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 31.03.06, 20:43
        majonez light to straszne doswiadczenie organoleptyczne - nie tykam tego a
        płatki gruszki i nne takie to owszem i nawet smaczne ale myslałem raczej o
        czymś obiadowym tak żeby robić i robic i mieć satysfakcje że z jednej strony
        wykwintne a z drugiej niskokaloryczne.
        • natalia.brzeska Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 31.03.06, 22:25

Jestem na diecie warzywnej. W ciągu 12 tygodniu schudłam 7.5 kg.
          Jem mieszanki Felco/Hortexu. Doprawiam papryką czerwoną lub ziołami
          prowansalskimi, lub czosnkiem. Pyyychota!
          • johnny_tomala Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 31.03.06, 22:40
            no ja sobie wcinam rózne rzeczy, troszke w mniejszych ilościach i inaczej
            przyrządzane i też mi spada ale chodziło mi o to co jakie smaki czy potrawy
            odkryliście będąc na diecie. co jest hitem w waszej diecie a jednoczeście nie
            jest to przysłowieowa marchewka.
          • Gość: gruszka Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:38
            nie mozna jesc samych warzyw bez dostarczania bialka bo ci sie okres zatrzyma
            pannico!:3
          • szycha80 Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 05.04.06, 07:40
            jesz tylko te mieszanki czy cos jeszcze oprócz tego?
        • unicef123 Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 06.04.06, 21:36
          johnny_tomala napisał:

> majonez light to straszne doswiadczenie organoleptyczne - nie tykam tego a
          > płatki gruszki i nne takie to owszem i nawet smaczne ale myslałem raczej o
          > czymś obiadowym tak żeby robić i robic i mieć satysfakcje że z jednej strony
          > wykwintne a z drugiej niskokaloryczne.

gotowane piersi drobiu , gotowany ryż ( bez soli , dodawaj cząber on
          zastepuje sól) , zielona salata , kolorowe papryczki skrapiaj cytryną
          ewentualnie 1 lyżeczka oliwy z oliwek .
          Kompozycja zalezy od ciebie.

Zupa : marchew, czerwona kapusta, seler , w równych proporcjach .Cząber
          zamiat soli.
          Używaj curry do smaku ( do drobiu).
          Plastry selera moga zastapić mięso.Wystarczy je obsmażyć na niewielkiej
          ilości oliwy.
          Pij dużo wody mineralnej ok.1,5 l dziennie.
          Nie jedz pieczywa polączonego z wędliną .Najwyżej samo ( tylko 1 kromka
          dziennie) z maslem.
          Surówka z kiszonej kapusty świetnie wymiata toksyny z organizmu.Powodzenia.
      • Gość: gruszka Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:37
        aah ale wy nie wiecie ,ze te male pesteczki w gruszce to tak naprawde mieszki
        cukrowe ktore powoduja ,ze gruszki sa bardzo kalorycznE:!O
        ohohoh
      • Gość: Wow Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: 86.67.66.* 07.04.06, 01:28
        Węglowodanowa kolacja, już widzę efekty :D:D:D
    • Gość: żerca serkowa ;) Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.chello.pl 01.04.06, 08:04
      Na pewno wielu stwierdzi,że to niezdrowe,etc,ale tak robiłam i robię teraz na
      powrót...
      Otóż moje odchudzanie polegało na tym,że odstawiłam węglowodany-
      chleby,makarony,ryż,ziemniaki,itd. A w zasadzie-organizm sam tak
      zadecydował,nie miało to nic wspólnego z postami koszmarnymi i nocnym
      zakradaniem się po pajdę chleba ;)
      Za to z lubością zajadałam się serkiem wiejskim Piątnicy z truskawkami albo
      później-z malinami,posypane uprażoną dynią i cynamonem.Można odrobinkę polać
      miodem. Teraz,kiedy ie ma świeżych owoców,dodaję ananasa z puszki albo jabłko
      starte. Nie wiem,co na to inni,czy czuli by się najedzeni po czymś takim,ale
      dla mnie to jest przepyszne i sycące. I jestem na serio od tego uzależniona...
      Nie kierowałam się żadną zasłyszaną dietą,organizm sam tak zadecydował i
      schudłam pięknie...

Skoro już powstał ten wątek,podzielę się miomi spostrzeżeniami na temat
      odchudzania...
      Dla mnie (cały czas to podkreślam,bo na pewno każdy reaguje inaczej na
      poszczególne produkty) to węglowodany są winne tyciu. I nie tyle nawet
      obżeranie się nimi,nie! Spożywane przeze mnie w małych ilościach powodują
      nieprzyjemnie doznania PO spożyciu ;) (smak bajeczny,to inna para
      kaloszy,ech...).
      Jest to nawet uzasadnione- ponoć to z węglowodanów organizm w pierwszej
      kolejności pobiera energię,a kiedy ich nie ma-sięga do zapasów.Ta teoria mówi
      jeszcze,że można jeść "nawet ponad apetyt",byleby tylko zrezygnować z owych...
      Nie wiem,jak napisałam,nie kierowałam się żadną teorią,sama w ten sposób się
      odżywiałam...
      Co Wy na to?-czy ktoś ma podobne doswiadczenia?

Nie chcę zmieniać tematu wątku,to tylko tak na marginesie :) Sama chętnie
      dowiem się jakie kto ma pomysły na odchudzanie (bezwęglowodanowe najchętniej).
      U mnie jest to serek wiejski z owocami i ziarenkami.Na upartego można
      konsumować jako danie obiadowe,jeśli ktoś zasmakuje,jak ja... ;)

Pozdrawiam serkowo i woisennie :)
      • aniutek Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 02.04.06, 01:29
        zgadzam sie, ze zrezygnowanie z weglowodanow przynosi szybkie efekty jednak trzeba sie tego
        tzrymac bo kg wracaja blyskawicznie.
        mnie na bezweglowej diecie brakowalao najbardziej owocow, skrecalo mnie do pomaranczy i jablek i o
        dziwo jakos nie za bardzo ciagnelo do chleba :)
        od dzis nie jem weglowodanow !!! wiosna przyszla, zapisalam sie na basen no i....

ale do gotowania wracajac:
        swietne sa kalafiory na zimno i cieplo
        super paczka ugotowanej fasolki szparagowej, z mrozonek, na zimno z feta oliwa, octem
        balsamicznym czosnkiem i pomidorami, moze byc tez sama ( uwielbiam) i na cieplo i zimno.
        tunczyk+ ogorek kiszony, pomidory, zielsko jakies troche oliwy i octu balsamicznego
        zupa jarzynowa bez ziemniakow z duza iloscia koperku i natki
        barszcz ukrainski ( tez bez ziemniakow)
        upieczony kurczak + pomidor czy salata
        steak+ fasolka szparagowa, pomidory, brokuly etc
        pstrag z folii + ogorek swiezy + koperek oliwa sok z cytryny ( + biale wino z woda :)

licze,ze dorzucicie cos jeszcze :)
        • Gość: maj Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.stansat.pl 02.04.06, 06:48
          Próbowałem już różnych diet i zwykle kończyło się na zrzuceniu 2-3 kg teraz pod
          wpływem pewnych przeżyć po prostu nie jem, tzn jem jeden posiłek w ciągu dnia
          który wmusza we mnie żona, zwykle jest to obiad typu ziemiaki +mięso który jemy
          wspólnie. W ciagu 2 miesiecy z 102 kg straciłem 14.
          Może powiniem się cieszyć, choć głównie smucę i jeść mi się nie chce
          • Gość: ancyk.62 Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: 213.199.252.* 02.04.06, 09:24
            ojj..ja tez skończyłam z węglowodanami. A moje dietetyczne hity to:
            1.leczo w którym bazą jest cukinia /plus papryka,cebula,pieczarki...itp/ ew.
            10dkg.piersi kurczaka...i wszystko z dodatkiem tylko 1 łyżeczki oliwy z oliwek
            2.ryba po grecku tzn. gotowana ryba plus warzywka...też najwyżej 1 łyżeczka
            oliwy z oliwek
            3.bigos w ktorym jest co najwyze4j 15dkg.piersi ,kapucha,marchewka,cebula i...1
            łyżeczka oliwy z oliwek
            4.pierś na parze obłozona jabłkami /pychota/
            i mrożonki pod każdą postacią....na gorąco albo w postaci sałatek z tuńcem np.
            • johnny_tomala Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 03.04.06, 22:57
              kurczak z jabłkiem to mnie zaciekawiło, to może być jakis pomysł, domyślam się
              jak to zrobić szczególnie że było to moje popisowe (jest nadal) danie tylko że
              ja faszerowałem go plesnowym serem z orzechami ale w wersji light sam kurczak i
              troszku jabłek ???? o taki pomysłn mi chodziło.
              • Gość: chanel Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:01
                pyszne są jabłka miksowane z pomarańczą, albo z marchewką, albo z bananem i
                ziarnami słonecznika.
                podoba mi się ,że mężczyzna zasięga rady u nas kobiet. Johny tak trzymaj. i o
                co ci chodzi z tymi żonami?
    • ela.tu-i-tam Wywar z porow i pory z vinegrette 02.04.06, 09:38
      Z "French women don't get fat" Mireille Guiliano, prezydent i CEO od Cliquot
      Ltd. w NY.

Doskonale dziala. Bol wywaru uspokaja glod. Po kilku dniach apetyt stabilizuje
      sie na malych ilosciach pokarmu.
      • aniutek Re: Wywar z porow i pory z vinegrette 04.04.06, 05:21
        ela.tu-i-tam napisała:

> Z "French women don't get fat" Mireille Guiliano, prezydent i CEO od Cliquot
        > Ltd. w NY.
        >
        > Doskonale dziala. Bol wywaru uspokaja glod. Po kilku dniach apetyt stabilizuje
        > sie na malych ilosciach pokarmu.

Elu, mozesz napisac cos dokladniej o wywarze i porach?
        :)
        dziekuje baardzo
        • aniutek Re: Wywar z porow i pory z vinegrette 04.04.06, 05:35
          znalazlam :)
          Magical Leek Soup (Broth)

Serves 1 for the weekend

Ingredients

2 pounds leeks

1. Clean the leeks and rinse well to get rid of sand and soil. Cut off the ends of the dark green parts,
          leaving all the white parts plus a suggestion of pale green. (Reserve the extra greens for soup stock.)

2. Put the leeks in a large pot and cover with water. Bring to a boil, reduce the heat, and simmer
          uncovered for 20 to 30 minutes. Pour off the liquid and reserve. Place the leeks in a bowl.

The juice is to be drunk (reheated or at room temperature to taste) every 2 to 3 hours, 1 cup at a time.
          For meals, or whenever hungry, have some of the leeks themselves, 1/2 cup at a time. Drizzle with a
          few drops of extra-virgin olive oil and lemon juice. Season sparingly with salt and pepper. Sprinkle with
          chopped parsley if you wish.

This will be your nourishment for both days, until Sunday dinner, when you can have a small piece of
          meat or fish (4 to 6 ounces
          • Gość: zadumana Re: Wywar z porow i pory z vinegrette IP: 83.238.166.* 04.04.06, 10:48
            Ta książka wyszła również (ubiegły rok)w Polsce. "Francuski nie tyją".
            To świetny wykład generalnej francuskiej filozofii jedzenia, przy której się je
            i nie tyje, chociaż je się dużo i bardzo smacznie, ale sensownie równoważąc
            wyżerki zmniejszaniem pozostałych posiłków.
            Jest tam receptura na zupkę z porów, ale nie mam książki pod ręką.
    • Gość: heidiklum Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.netcologne.de 02.04.06, 10:34
      U mnie hitem jest salata.
      Mix ze wszystkiego co mam pod reka:
      salata lodowa, maslowa, debolistna i rukola - wymyte i dobrze odwirowane w
      suszarce
      do tego w zaleznosci od tego co mam: pomidor, cebula, jablko, marchewka, seler
      naciowy, fasola z puszki
      zawsze dodaje troche fety i uprazonych bez tluszczu pestek
      do tego sos: wybeltane w sloiku oliwa, ocet jablkowy, miod, czosnek, sol,
      pieprz, musztarda
      mieszam wszystko, posypuje siemieniem lnianym, platkami drozdzowymi, itp.

Takie danie jest daniem obiadowym - obiad zastepuje calkowicie

Szczegolnie latem - pycha
      • Gość: ania szpinak z serkiem grani IP: *.aan.gov.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 11:25
        to co inni potraktowali by jako nadzienie do tart albo nalesnikow ja zmeczona
        ciezkim jedzeniem wcinam samodzielnie. rozmrazam paczke szpinaku, na oliwie
        podsamazam czosnek, na to szpinak, doprawiam sola, pieprzem czasem pieprzem
        cayenne albo w zaleznosci od nastroju jakims rodzajem papryki, kiedy potrawa
        jest juz gotowa, przkladam na talerz i wrzucam opakowanie serka grani 3%
        tluszczu. Potrawa jest lekka, bardzo sycaca, i w duzej ilosci.
    • andersena Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 03.04.06, 23:21
      ja jestem na montignacu od stycznia, mój numer 1 to kurczak w sosie carbonara -
      sos jak do makaronu, ale zamiast kluch kura.
      • Gość: brookie Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.dial.usertools.net 05.04.06, 07:50
        Fajna i sycaca salatka: puszka czerwonej fasoli, sporo pomidorkow cherry,
        posiekana czerwona cebula i kolendra. Wszystko polewamy sosem zrobiomym z lyzki
        oliwy, soku z cytryny, posiekanego czosnku i odrobimy octu balsamicznego.
        Polecam
      • moboj Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 07.04.06, 13:32
        też jestem na MM i mój ostatni hit to warzywa z mieszanki leczo Hortexu + ze
        dwie cebule + 2 ząbki czosnku + przyprawy (sporo pieprzu ziołowego i słodkiej
        papryki) - wszystko dusimy na patelni a na koniec dodajemy całego camemberta (i
        żadnego tam light tylko normalnego) - pyszny posiłek tłuszczowy na obiad.
        na kolację zwykle jadam sałatki: dzisiaj mam pekinkę z papryką, cebulą, ziołami
        i tuńczykiem.
    • mareda33 Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 05.04.06, 08:57
      Brokuły ugotowane na parze, z dodatkiem uprażonych migdałów i pokruszoną fetą a
      do tego sos z soku z cytryny, odrobiny blsamico i oleju lnianego.
      I mam jeszcze swojego HITA w postaci pangi gotowanej na parze, uprzednio
      doprawionej solą pieprzem i cytryną. Kładę pangę na koszyczek do gotowania na
      parze i na nią dużo zestruganych wiórków świeżego imbiru. I tak gotuję około 15
      min, następnie usuwam wiórki i konsumuję. Jedna wielka rewelacja!!
    • Gość: głodny Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.konstancin.net.pl / *.knc.pl 05.04.06, 09:41
      a moge taki blizszy przepis na tę zupkę z selera? Tzn, co o kolei:)
    • hyacinth.bucket Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 05.04.06, 14:03
      Schudlam z 450 kg na 45 a juz nie moglam chodzic wiec wyczolgalam sie
      na lake i tam spedzilam cale lato .
      A na lace jest pieknie ! Dla zapokokojenia glodu zajadalam sie soczysta trawa
      czasem znalazlam pieczarke lub robilam sobie salatke ze szczawiu i mleczy .
      Po sutym posilku kladlam sie na wznak i patrzac w niebo kontemplowalam
      spiewajac razem z ptakami i przezuwajac w tym czasie .
      Prawdziwe kino na swiezym powietrzu bo po niebie przesuwaly sie rozne
      chmurki i obserwujac je moglam wyobrazac sobie ksztalty wielu znanych
      postaci .
      Potem pojawily sie pachnace poziomki i nie wiem kiedy lato minelo
      ale zlapalam sie na tym , ze juz nie leze i nie przezuwam ale biegam i lapie w
      locie muchy taka sie zrobilam zwinna i szybka :-)
      • inny.czas Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 07.04.06, 10:31
        :)
    • Gość: Mimi Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: 5.5R6D* / 213.86.213.* 05.04.06, 21:30
      Ja polecam:
      1)pieczona piers kurczaka z ziolach. Piers nacieramy zabkiem czosnku i
      ewentualnie polewamy lyzeczka oliwy (to zalezy jak restrykcyjna jest diete:-)
      na piers dajemy ziola typu majeranek kolendra i to wszystko zawijamy srebrna
      folia i wkladamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Pieczemy 40 minut. Do
      tego mozna podac jakies warzywko - gotowany ziemniak lub cos takiego

2) kurczak duszony w bialym winie. Kurczaka marynujemy w bialym winie, drobno
      posiekanej czerwonej papryce, (ewentualnie lyzeczce oliwy) i ziolach (typu
      miesznka wloska, kolendra, majeranek, mieta) nastepnie na dno garnka wlewamy
      trohe wody (1/2 szklanki) zagotowujemy i wkladamy umarynowanego kurczaka.
      Gotujemy 20 - 30 minut. W miedzyczasie dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego i
      szybko nieszamy zeby sie nie zwazyl. Podajemy z ryzem

3) lozos zapiekany z koeprkiem - pychota!
    • Gość: adda Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.demon.co.uk 05.04.06, 22:06
      jak mawiala moja swietej pamieci ciotka:"najlepsza dieta to od dzisiaj a nie od
      jutra!!!!"
      Swieta prawda...
    • Gość: obecnie chudy Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 06.04.06, 21:25
      Ja sie odchudzilem o 20 kg nie zmieniajac specjalnie diety. Jadlem wszystko
      tylko mniejsze porcje napychaczy (ziemniaki, ryz, makaron, chleb), bardziej
      chude mieso, wedliny z drobiu, czesciej duszone, pieczone, grilowane mieso. Nic
      smazonego, zadnych frytek, pizzy, sera zoltego. Wiecej surowek i warzyw, jogurt
      zamiast smietany. Najwazniejszy jest wysilek fizyczny, ruch, schody, plywalnia,
      dlugie szybkie spacery, jazda na rowerze, to spala nadmiarowe kilogramy
      tluszczu. Przestrzegajac jedzenia regularnych nieduzych posilkow, nie chudne
      juz, nie mialem efektu jo-jo, choc maly kryzys byl po 2 latach. Odchudzanie
      trzeba robic pod kontrola lekarza, mozna sobie duza krzywde zrobic przez
      nieprawidlowa diete. Nie jedzenie tylko wiecej ruchu, to jest recepta!
      • Gość: zadumana Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: 83.238.166.* 07.04.06, 09:31
        Gratulacje:)
        Z obserwacji otoczenia widzę, że 'mniej jeść' to pierwsza i ostatnia zasada.

Trzeba sobie uczciwie odpowiedzieć na pytanie: czy chcę schudnąć np. 5 kg, czy
        chcę być szczupła(y)? A potem trzymać się tego, nie przez dwa miesiące tylko
        zawsze. Jak się to robi opisano w książce "Francuzki nie tyją".

Zamiana 'nałogu jedzenia' w 'jedzenie' - i po problemie:)
      • Gość: evvvvva Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: 213.199.30.* 07.04.06, 12:13
        Swieta racja... Mniej jesc. Wiecej ruchu
        POzdrawiam
        I dodam, ze taka diete stosujemy przez cale zycie, a nie tylko 3 miesiace, zeby
        sie odchudzic, bo pozniej zrzucone przez nas kilogramy wracaja jak boomerang...
        I jeszcze jedno dobra wloska prawdziwa pizze (nie mowie tu o telepizzy czy
        pizzyhut) mozna jesc (wedlug mojego dietetyka- nie miaszkam w Pl), ale z
        umiarem. Co jakis czas nie zaszkodzi ani pizza, ani makaron ani czekolada,
        wazny jest umiar
    • Gość: carolinascotties dla odchudzających się ciekawe linki: IP: *.chello.pl 07.04.06, 03:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17365&w=39835634
    • sylwiastep Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne 07.04.06, 11:45
      Najlepszy hit, o ktorym czytalam, pochodzi z Hollywood i to podobno jest
      najnowsza dieta gwiazd - dieta lyzkowa.
      O co chodzi?
      Mianowicie je sie druga strona lyzki (lyzka odwrocona do gory nogami, ta wypukla
      strona sie je), po to, aby jak najmniej jedzenia do buzi sie dostalo.
      Paranoja!!!

Ja osobiscie zaczne odchudzanie po porodzie, ale na pewno nie 'diete lyzkowa' :)
      • Gość: annnn Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.proxy.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 07.04.06, 13:38
        super dieta, ale sie usmiałam o matko:-))))))))
    • Gość: puszysta Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 15:36
      Ludzie przestańcie się odchudzać! Brawa dla tych którzy nie poddają się modzie
      na odchudzanie i jedż to na co mają ochotę!
      • Gość: beel Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.toya.net.pl 07.04.06, 16:00
        Jak sie ma 165 cm, 38 lat i waży sie 60 kg to jak duża jest nadwaga? bo ja się
        nie mieszcze w żadne ciuchy... Lycra, lycrą, ale też ma okresloną
        wytrzymałość.....
        • Gość: makar Re: Kto się odchudza i jakie macie hity kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 18:16
          ta waga przy takim wzroscie nie jest porazajaca moze byc nawet apetyczna po
          prostu trzeba kupic ubrania o rozmiar wieksze
    • jowita21 Odchudzanie 07.04.06, 18:33
      Nie podam tu żadnego "hita" na odchudzanie, ale przedstawię mój eksperyment z
      tzw. indeksem glikemicznym, na którym m.in. opiera się dieta Montignaca.
      Ponieważ na samym szczycie listy określającej poziom IG produktów zawierających
      węglowodany znajduje się poczciwe piwo /niestety bardzo przeze mnie lubiane/,
      właśnie ten produkt wzięłam pod lupę. Zaopatrzyłam się więc w glukometr i dwie
      szklaneczki "żywca" o poj. 0,33 l. Ponieważ tak się złożyło, że przed
      realizacją eksperymentu wypiłam 150 ml soku pomarańczowego - mój "wyjściowy"
      poziom glukozy we krwi wynosił 101. Wysączyłam pierwszą szklaneczke piwa i już
      po 35 minutach mój poziom glukozy wyniósł 152. Zaczęłam sączyć /pracując w tym
      czasie przy komputerze/ drugą szklaneczkę piwa. I o zgrozo po kolejnych 20
      minutach poziom glukozy wzrósł do 200 !!! /zaznaczam: nie jestem
      diabetykiem !/. Na tym zakończyłam sączenie piwka. Okazało się, że po
      nastepnych 30 minutach poziom glukozy spadł do 118, a po kolejnych 20 minutach
      do ... 77 !!! I w tym momencie poczułam potworny głód !! Jednym słowem w czasie
      zaledwie niespełna godziny /dokładnie 50-ciu minut/ poziom glukozy obniżył
      się z 200 do 77. Jaki z tego wniosek ? Ano taki, że rzeczywiście niektóre
      produkty węglowodanowe /piwo zawiera przede wszystkim maltozę, której
      cząsteczka zbudowana jest z 2 cząsteczek glukozy/ bardzo szybko i bardzo wysoko
      podnoszą poziom glukozy we krwi, co sprawia, że nasza trzustka zamuszona jest
      do wyprodukowania odpowiednio dużej ilości insuliny, której zadaniem jest ten
      wysoki poziom obniżyć. Niestety tak gwałtowne obniżenie poziomu glukozy -
      znacznie poniżej poziomu wyjściowego - sprawia, że wpadamy niejako w
      niedocukrzenie, które wywołuje uczucie głodu. Ponadto duże ilości insuliny
      krążącej we krwi zaburzają proces spalania tłuszczów, które zamiast ulegać
      spalaniu odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie niektórzy
      pomyślą, że wybrałam do swojego eksperymentu niewłaściwy produkt. Nic bardziej
      mylnego ! Podobny efekt uzyskałam bowiem po spożyciu stosunkowo
      niskokalorycznego ... arbuza. Choć tym razem rzeczywiście szczytowy poziom
      glukozy wyniósł "zaledwie" 176. Tym niemniej przekonało mnie to, że
      rzeczywiście produkty węglowodanowe nie mogą być oceniane jedynie pod kątem
      dostarczanych przez nie kalorii, ale także pod kątem ich wpływu na szybkość i
      poziom wzrostu glukozy we krwi. Ponieważ znam zapotrzebowanie energetyczne
      swojego organizmu starałam się go nie przekraczać. Ponadto zawsze unikałam tzw.
      jednostronnych diet typu: warzywna, wysokobiałkowa, etc. Mimo to nie udawało mi
      się obniżyć masy ciała, a jedynie utrzymywać ją na tym samym - niezadowalającym
      mnie - poziomie. Dopiero po tych eksperymentach zrozumiałam, że wystarczy
      wybierać odpowiednie produkty węglowodanowe. Nie należy ich wykluczać, czy
      znacznie ograniczać, lecz jedynie "selekcjonować". W ten sposób nie tylko unika
      się największego "wroga", czyli głodu, lecz oszczędza się swoją trzustkę, która
      powinna nam służyć przez całe życie, by nagle nie okazało się, że jej wysepki
      Langerhansa zostały wyeksploatowane i niewydolne lub nawet nieczynne. Na ten
      temat dużo wiedzą wyedukowani diabetycy, którzy walczą z nadwagą i otyłością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka