ameba1 04.04.06, 12:57 może ma któraś przepis na tę pyszność? Nie są to kopytka nadziewane serem czy posypane, ale były kiedyś swego czasu takie jakby kopytka serowe... nie wiem czy wytłumaczyłam dobrze :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enry1 Re: kopytka z serem... 04.04.06, 13:04 pamietam, robila mi moja babcia z przysmazka bulki tartei na masle i cukrem. wspaniale. Jest mi przykro jesli chodzi o przepis :( Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: kopytka z serem... 04.04.06, 13:05 Leniwe?? jezeli tak to ja ugniatam po prostu biały ser z jajkiem, maką, szybko, bo zaraz robi sie zbyt rzadkie, walkuje w walek, odcinam kluski i wrzucam na wrzatek, chwile gotuje, polewam bulka tarta przesmazona na maśle i posypuje cukrem, im wiecej sera tym rzadsze i "rozklapciane" ale lepsze :-) jak najmniej mąki. Na jedna kostke sera 250 gramowa daje 1 jajko, a maka to naprawde na oko. dobre, kojarzy mi sie z dziecinstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
mannalisa1 Re: kopytka z serem... 04.04.06, 13:10 Robię tak samo jak aagnes,ale zeby posypać cukrem to polewam tylko masłem.Bułką tak ale bez cukry bo mi to razem jakoś nie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kopytka z serem... 04.04.06, 13:21 Pierogi leniwe z ziemniakami: dwie kostki twarogu - najlepiej tłustego, tyle samo wagowo albo troszkę więcej ziemniaczków gotowanych, dwa jajka, sól, mąka. Twaróg z ziemniakami mielimy razem, najlepiej dwa razy, aby masa się dobrze przemieszała, dodajemy żółtka, pianę z białek ( można nie ubijać, ale z pianą będą pulchniejsze , mąkę i sól, wyrabiamy na ciasto, czyli zagniatamy dodając mąki, aż do momentu kiedy po mocnym przyciśnięciu ciasto nie będzie się kleiło do stolnicy. Formujemy walec, spłaszczamy jednostronnie i kroimy ukośnie na kluski - tak na oko 1,5 cm, na 4-5 cm. Układamy warstawami na talerzu, każdą warstwę przesypujemy mąką aby się nie skleiły. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, jak wypłyną są dobre do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 co ja bym bez Was zrobiła??? 04.04.06, 13:24 wielgaśne dzięki :* (cmok) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach o ludzie trzymajcie mnie! 04.04.06, 13:48 zapewne masz na mysli pierogi leniwe, ktore nie maja nic z pierogami klasycznymi wspolnego, bo wygladaja jak kopytka wlasnie tyle ze oprocz ziemniakow i maki zawieraja twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaminka Re: o ludzie trzymajcie mnie! IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 04.04.06, 22:50 Nie znasz leniwych?Niesłychane! Odpowiedz Link Zgłoś