Dodaj do ulubionych

dobra kawa :]

19.09.05, 19:18
Mam prosbe: podajcie marki ulubionych kaw, jest ich tak duzo ze nie moge sie
zdecydowac ;)
Obserwuj wątek
    • al.1 Re: dobra kawa :] 20.09.05, 15:00
      Żadna kawa nie ma monopolu na moje gardło. Nawet w konkretnej, uznanej marce
      zdarzają się serie mniej lub bardziej udane. Dlatego kieruję się zasadą, iż
      kawa powinna mieć aromat kawy. A nie jest to bynajmniej rzecz powszechna. Kawy
      najczęściej mają smak zwęglonej kawy. A każda zwęglona kawa ma identyczny smak
      i nie należy się kierować przechwałkami na opakowaniu, mówiącymi, iż ...nasza
      kawa jest wyselekcjonowana ze satarannie dobranych ziaren, dojrzewających przy
      akompaniamencie wspaniałej muzyki latynoskiej... itp. Zdarzyło mi się pić (a
      raczej umoczyć gębę) w kawie o aromacie grzybowym. A to oznacza, ze była
      mieszana z inką. Warto pochodzić po supermarketach i próbować kaw na
      degustacjach. Najczęściej smak pokrywa się ze smakiem reklamowanej kawy. Poza
      tym, nie wiem jakie kawy masz na myśli. Rozpuszczalne (wszystkie te maja mają
      mniej lub bardziej wyraźny posmak maggi), czy mielone. Rzeczą jasną jest, że
      kawy najdroższe będą mieć najbardziej zbliżony aromat do kawowego. Warto
      również wybrać się w tym celu do palarni kawy. Tam już w samym powietrzu unosi
      się zapach dobrych kaw.

• olga_m_k Re: dobra kawa :] 20.09.05, 22:35
        Chodzi mi o naprawde dobra kawe. Pol roku temu kupilam ekspres cisnieniowy (stac
        mnie bylo na De Longhi za ok 350 pln).Probowalam wielu kaw i prawde mowiac
        jestem troche rozczarowana - mimo ze kupowalam kawy z 'gornej polki', kosztowaly
        sporo lecz nie byly warte tych pieniedzy. Jedyna ktora mi smakowala to Lavazza
        do ekspresow cisnieniowych przywieziona z Wloch. W najblizszym czasie nie zanosi
        sie na ponowna wycieczke do Wloch wiec chcialabym sie dowiedziec jaka kawe warto
        kupowac w Polsce. W Czestochowie jest 'sklep z kawa'(nie pamietam nazwy) lecze
        ceny sa tam troche za wysokie na moja kieszen. Moge sobie tylko pozwolic na nie
        od czasu do czasu a chcialabym na codzien delektowac sie tym wspanialym aromatem ;)
        • Gość: Desi Re: dobra kawa :] IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.10.05, 16:50
          lAVAZZA CLASSICO...Wloska kawa najbardziej sprzedana
          • kszynka Re: dobra kawa :] 27.07.06, 03:17
            Lavazza - zdecydowanie najlepsza
            ale przecież jest rzecz zasadnicza, każdy ma "inny smak" i będzie mu smakować
            co innego ;p
          • Gość: Iwona Re: dobra kawa :] IP: 217.221.159.* 27.07.06, 12:07
            Najlepsza kawa to jest LAVAZZA albo Crema e Gusto albo LAVAZZA ORO! I nie ma co
            sie rozdrabiniac i szukac dziury w calym. Jak chcesz pic dobra kawe, tym
            bardziej z expresu, to musisz zaplacic. Zadna polska, czy niemeicka czy jakas
            tam inna nie nadaje sie do expresu i przy tym jest obrzydliwa - ja mieszkam 20
            lat we Wloszech i jak przyjezdzam do Polski to przywoze swoja kawe, ktora
            przygotowuje w tej specjalnej wloskiej maszynce (moi rodzice nie maja expressu
            i nawet nie mysla kupic. Takze masz dwa wyjscia - albo kupujesz dobra kawe i
            pijesz DOBRA KAWE, albo nie uzywaj expressu i pij te wszystkie wynalazki, ktore
            staly na polce obok kawy...Pozdrawiam z Rzymu
            • Gość: barista Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:16
              Niestety, ale az przykro czytac glupoty, ktore wypisuja ludzie na temat
              kawy.Oczywiscie, ze wybor kawy, to rzecz gustu, ale stwierdzenie, ze Lavazza
              jest najlepsza moglo pasc z ust tylko kogos, kto w zyciu nie pil dobrej kawy.
              Lavazza jest sredniej klasy kawa, a napewno Lavazza Rosso.
              Najsmutniejsze jest jednak to, ze trzeba uczciwie powiedziec, ze nie da sie
              zrobic dobrej kawy w ekspresie za 350 zlotych. Do uzyskania dobrej kawy potrzeba
              spelnienia 4 rzeczy: odpowiednia grubosc zmielenia, odpowiedni ekspress,
              odpowiednia mieszanka i wreszcie odpowiednia obsluga.
              W zadnej powaznej kawiarni nikt nie uzywa zmielonej kawy i nie chodzi tu nawet o
              to, ze kawa powinna byc swierzo mielona, ale raczej o to, ze trzeba dobrac
              odpowiednia grubosc mielenia. Mlynek musi byc wiec zarnowy z regulacja grubosci
              mielenia. Espresso uzyskuje sie przepuszczajac wode o temperaturze 90-96 stopni
              C pod cisnieniem 8-9 atmosfer przez zmielona kawe. Proces ten powinien trwac
              20-30 sekund. Zaden z tanich ekspresow nie jest w stanie utrzymac temperatury i
              cisnienia na stalym, pozadanym poziomie. A bez tego mozna zapomniec o espresso.
              Mlynek i ekspres sa w tym wypadku wazniejsze od wyboru kawy, bo nawet najlepsza
              kawa jesli bedzie parzona w za niskiej temperaturze bedzie kwasna, a w za
              wysokiej - gorzka. Musi byc parzona w dokladnie takiej jak trzeba, a nie innej.
              Podstawowym miernikiem dla espresso jest Crema, to brazowa pianka powstajaca w
              trakcie parzenia. Jej pojawianie sie jest warunkiem nazywania kawy mianem
              espresso. Z 8-10 gram kawy uzyskuje sie ok. 30 ml espresso - to pojedyncza porcja.
              • jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:25
                Brawo, barista napisal prawie wszystko co poczatkujacy powinien wiedziec na
                poczatek! Powinienes baristo dodadac: "Barista to osoba zajmująca się
                wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy."
                • yoric Re: dobra kawa :] 28.07.06, 12:39
                  Na czole natomiast powinien wytatuować sobie "snobizm to ja"
                  • jotwu61 Re: dobra kawa :] 28.07.06, 14:13
                    Nie wiem dlaczego dobry smak i perfekcjonizm kojarzy Ci sie ze snobizmem?
                    Barista jak miliony innych lubi przygotowywac i pic dobra kawe. Tutaj na forum
                    podal po prostu recepte na porzadne espresso.
              • Gość: krtek7 Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:52
                Baristo chyba się w Tobie zakochałam ......
            • jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:22
              To straszne, mieszkajac w Wloszech pic Lavazze! Wspolczuje! Do tego z tej
              fatalnej wloskiej maszynki przelewowej brrr! Smak, crema, wyglad? Proponuje isc
              do baru za rogiem i sprawdzic co to kawa, lub po naszemi espresso!
          • Gość: Le.O.N. Re: dobra kawa :] IP: *.comarch.com 27.07.06, 14:08
            Dobrze napisane - najbardziej sprzedana :):)

Pzdr.Le.O.N.
        • pstrys Re: dobra kawa :] 07.10.05, 15:20
          illy
        • pani.kien Re: dobra kawa :] 03.11.05, 21:09

aa, to nie takie kawy w takim razie kupujesz:-( to trzeba do sklepu kolonialnego się udać, zakupić podle gustu odpowiednie (choć nietanie) kawy i metodą prób i błędów dobrać sobie smak... ja na przykład lubię kawę kwaśną... naprawdę można sobie znaleźć smakowite kawy, wyraziste, aromatyczne:-)
          • Gość: kawosz-ka Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:39
            a ja zawsze kupuję sprawdzoną kawę DALMAYR PRODOMO ALE W NIEMCZECH !
            Oj jaki aromat i smak !
            koszt ok 4,20€ za 500g czyli znośnie .
            Poproś kogoś niech ci kupi parę paczek zapasu .Do kupienia w marketach
            typu PLUS.W Polsce nie radzę - zupełnie nie ta sama kawa!
            • nie.my Kawa Alois Dallmayr 27.07.06, 16:33
              Gość portalu: kawosz-ka napisał(a):

> a ja zawsze kupuję sprawdzoną kawę DALMAYR PRODOMO ALE W NIEMCZECH !
              > Oj jaki aromat i smak !
              > koszt ok 4,20€ za 500g czyli znośnie .
              > Poproś kogoś niech ci kupi parę paczek zapasu .Do kupienia w marketach
              > typu PLUS.W Polsce nie radzę - zupełnie nie ta sama kawa!
              -->He,he,he dobre sobie, kawa Dallmayr w Polsce jest _dokładnie_ taka sama jak w
              Niemczech ponieważ pochodzi z tej samej palarni (fabryki). Niestety jest bardzo
              slabo dostepna w sklepach, o ile wiem to glownie w sieciach "Bomi" i "Piotr i
              Pawel", a niebawem na wszystkich stacjach benzynowch Jet. Na Jetach (niestety
              jeszcze nie wszystkich) mozna sie takze napic kawy Dallmayr z profesjonalnego
              ekspresu.

Kawy Dallmayr do ekspresu cisnieniowego:
              Espresso Monaco 200g mielona/puszka
              Espresso D'Oro 500g ziarnista
              Espresso Monaco 1 kg ziarnista
              Espresso Palazzo 1 kg ziarnista
              Cafe Creme 1 kg ziarnista
              Espresso Classico 1 kg ziarnista

Mi smakuje najbardziej Palazzo.

Pozdrawiam

NieMy
              • fotoniusz Re: Kawa Alois Dallmayr 31.07.06, 13:24
                Dallmayr Prodomo to przeciętna kawa, którą kupuję jak chcę mieć gwarancję
                przyzwoitej kawy, która wszystki będzie smakować. Tak jak kupuję Heinekena jak
                mam gości, i nie wiadaomo co kto lubi - ale nigdy bym się nie upierał że
                Heineken do super piwo. Zwykle kupuję Dallmayera w Niemczech, raz albo dwa
                kupiłem w Polsce. Dokładnie to samo w smaku, odrobinę droższa. Oczywiście kawa
                ziarnista, mielona bezpośrednio przed parzeniem w młynku żarnowym.
                A jaka jest najlepsza? Jeszcze nie znalazłem, ciągle szukam. Na razie wydaje mi
                się, że lepsze są mieszanki niż jednoskładnikowe kawy regionalne.
        • devil4 Re: dobra kawa :] 21.11.05, 18:18
          olga_m_k napisała:

> Chodzi mi o naprawde dobra kawe.

To polecam Ci zakupy na www.sklep.coffea.pl
          Na pewno się nie zawiedziesz ;-)
          • fotoniusz Re: dobra kawa :] 31.07.06, 13:33
            Zajrzałem, ceny bez sensu. W palarni u Araba kupisz dwa razy taniej, i przed
            zakupem możesz sprawdzić jak smakuje. Ale gdyby ktoś kupował to broń Boże nie
            kupujcie mielonej, cały aromat zostanie na poczcie.
        • ollaboga77 Re: dobra kawa :] 26.07.06, 23:58
          skoro ceny sa zawysokie na Twoja kieszen a wydawałas 350 zeta... no cóż... może
          jednka warto w tej kwoecie się zamknąć, bo na nią Cię stać :)))

o bosze.... ale ludzie maja problemy... a w innych miejscach ludzie umieraja,
          tylko kto się tym przejmuje wogóle.................
          • Gość: igloo Do ollaboga77 IP: *.b-m.pl 27.07.06, 08:51
            Brzydko mówiąc, zawsze "rozwalają" mnie takie teksty. Skoro tak przejmujesz się
            losem innych, to staraj się im pomóc. Samo przejmowanie się niewiele da...
            A ekspres ciśnieniowy za 350 zł to naprawdę dolna półka. Niewielki eksces
            finansowy.
        • jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:18
          Niestety, ale bede Cie musial rozczarowac. z maszyna do kawy za 350 zlotych
          mozesz brac kawy z najwyzszych polek, tutaj i kawa ILLY nie da efektow! Maszyna
          to polowa sukcesu, reszta to "serce" do robienia kawy i sama kawa. [Moj ostatni
          hit to Caffe Diem z Padwy] Pozdrawiam.
        • iskierkaaa Re: dobra kawa :] 28.07.06, 09:48
          Ja tez jestem z Czestochowy :) I tez pol roku temu nabyłam ciśnieniowy expres
          tylko rowenty i powiem Ci , ze smakuje mi własnie lavazza do expresów
          ciśnieniowych - która kupuje w ... media markt ;]

Własnie na stoisku z expresami obok stoją kawy
          A z tych z niższej półki lubie Tchibo mild - bo taka delikatna ...
          No i nie wiem czy próbowałas kaw smakowych np waniliowa ;o) Zapomniałam tylko
          nazwy producenta ;]

Pozdrawiam iskierkaaa
        • fotoniusz Re: dobra kawa :] 31.07.06, 13:11
          olga_m_k napisała:
          > Chodzi mi o naprawde dobra kawe. Pol roku temu kupilam ekspres cisnieniowy
          > (stac
          > mnie bylo na De Longhi za ok 350 pln).
          Też jestem posiadaczem tego "cuda" (mój kosztował ok. 400 pln, może trochę
          inny). Pierwszy raz kupowałem ekspres ciśnieniowy i nie chciałem ryzykowyć za
          dużych pieniędzy. Mam go ponad pół roku, był już w naprawie gwarancyjnej.
          Zdecydowanie odradzam, dość zawodny. Kawa oczywiście lepsza niż z filtra czy
          zalewana z fusami trucizna - ale do ideału jej daleko.
      • Gość: titta Re: dobra kawa :] IP: *.botany.gu.se 27.07.06, 11:05
        Bo kawy sie nie kupuje w supermarkecie! Dobra kawa to sprowadzone przez dobrego
        importera (choc ja do tego zwykle wykorzystuje znajomych) ziarnista (mielimy
        sami). Skad? Tu doradzac nie bede, bo to zalezy od indywidualnego smaku i
        upodoban. Ja bardzo lubie etiopskie i kenijskie robusty.
      • Gość: Edi Re: dobra kawa :] IP: 213.77.95.* 27.07.06, 12:30
        Proponowałabym spróbowac kawy ILLY koszt okolo 50PLN za 250 g. Pyszniutka
        łagodna. Z tańszych popieram wszystkich proponujacych Lavazza.
    • makoz14 Re: dobra kawa :] 07.10.05, 15:48
      Ja lubię rozpuszczalną Nescafe Espresso:)

• olga_m_k Re: dobra kawa :] 08.10.05, 15:07
        zgadza sie, jest calkiem smaczna(jak na kawe rozpuszczalna), ale niezupelnie o
        to mi chodzilo ;)
        A jesli chodzi o illy to jest troche za droga dla mnie :|
        • elde23 Re: dobra kawa :] 08.10.05, 21:03
          Lavazza qualita oro /w złotych opakowaniach/.
          Kupuję ją od dawna.Trochę kosztuje,ale warto.Mam deLonghi bar 8.
          Pozdrawiam.
          • olga_m_k Re: dobra kawa :] 09.10.05, 18:59
            Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa
            Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza.
            ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar
            Pozdrawiam
            • Gość: romantic5 Re: dobra kawa :] IP: *.mei.lt 10.10.05, 07:46
              Potrzymuje w 100%. Kawa nie makaron i makaroniarz dobrej nie zrobi. Mnie
              smakuje LOFBERGS LILA. Nie za droga, nie spalona do stanu wegla brunatnego i w
              normalnej cenie.
              • Gość: pasjonatniesmakosz Re: dobra kawa :] IP: *.backiel.com.pl / *.backiel.com.pl 23.08.06, 19:13
                "Kawa nie makaron i makaroniarz dobrej nie zrobi"
                ...no teraz toś przywalił! może wiesz więc dlaczego to Włosi a nie nikt inny
                mają Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI) którego certyfikat jest
                wyznacznikiem jakości na całym swiecie?
                może dlatego że nie kto inny a właśnie włoch Luigi Bezzera w 1906r. opracował
                metodę ciśnieniowego parzenia kawy czyli ekspres ciśnieniowy...
                ale cóż "racja jesy jak dupa - każdy ma swoją"
            • ewa9923 Re: dobra kawa :] 16.10.05, 00:35
              olga_m_k napisała:

> Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa
              > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza.

Zgadzam się z Tobą całkowicie.
              Kawa Lavazza tak promowana w Polsce jako świetna włoska kawa , jest po prostu
              przereklamowana.

Polecam lekturę poniższego formum. Można dowiedzieć się wielu ciekawostek...
              www.forum.kawa-online.com/

Ja nie mam ekspresu ciśnieniowego, lecz zaparzacz moka i jestem z niego bardzo
              zadowolona.

Pozdrawiam
              • Gość: jaaaaaaaaa Re: dobra kawa :] IP: 213.199.30.* 20.01.06, 18:08
                oczywiscie, jesli kupiona w Polsce Lavazza, wcale nie musi miec smaku wloskiej
                Lavazza...
                A Lavazza to naprawde jedna z najlepszych kaw
                • Gość: Lukasz Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:22
                  Tak, tylko że we Włoszech Lavazze dostaniesz w sklepie, hipermarkecie, a nie w
                  kawiarniach, we włoskich kawiarniach górują kawy z wyższej półki, a nie Lavazza,
                  jak dla mnie jest to dość wymierne. Ale tak naprawdę w przypadku kawy wszystko
                  jest kwestią gustu...jednemu będzie smakowała Prima, innym nie...
                  Pozdrawiam
            • marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:39
              olga_m_k napisała:

> Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa
              > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza.
              > ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar
              > Pozdrawiam

Pije zwykle Lavazza premium drip coffee,(nie wiem czy to jakas roznica, ale
              pudelko jest czarno-czerwono-zlote). Myslalam, ze lavazza qualita oro tez jest
              dobra. Fuuuuuj, po 2 kawach wyrzucilam. Gorzki, zwyczajny smak. Brrr.
              • marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:44
                marlenx napisała:

> olga_m_k napisała:
                >
                > > Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje
                > kawa
                > > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza.
                > > ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar
                > > Pozdrawiam
                >
                > Pije zwykle Lavazza premium drip coffee,(nie wiem czy to jakas roznica, ale
                > pudelko jest czarno-czerwono-zlote). Myslalam, ze lavazza qualita oro tez
                jest
                > dobra. Fuuuuuj, po 2 kawach wyrzucilam. Gorzki, zwyczajny smak. Brrr.

Dolaczam fotke.
                www.1-800-espresso.com/lavazza-premium-drip-lav001.html
                • marlenx Dobra lavazza. 27.07.06, 00:47
                  sovrana.stores.yahoo.net/lavmilroas.html
                  www.kitchen-universe.com/detail.aspx?ID=1980
                  Nawet w sklepach jest tania, ok 7 dolarow (21 zl), puszka pomaga utrzymac
                  swiezosc. Mam nadzieje,ze znajdziecie w Polsce.
          • marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:41
            elde23 napisał:

> Lavazza qualita oro /w złotych opakowaniach/.
            > Kupuję ją od dawna.Trochę kosztuje,ale warto.Mam deLonghi bar 8.
            > Pozdrawiam.
            Sprobuj lavazze w czerwono- czarny opakowaniu do expresu. Niebo a ziemia.
      • Gość: Nastusia i Przemiś Re: dobra kawa Arabica w wersji neski:] IP: *.swidman.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:45
        Kawa Nescafe Espresso jest naprawdę OK. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji
        kawy do (dobrej)wody smakuje i pachnie jak oryginalne włoskie espresso np. z
        Cafe Greco:) Bardzo ją lubimy!!!
        • dmj1 Re: dobra kawa Arabica w wersji neski:] 28.07.06, 12:34
          Gość portalu: Nastusia i Przemiś napisał(a):

> ... smakuje i pachnie jak oryginalne włoskie espresso np. z
          > Cafe Greco:) Bardzo ją lubimy!!!

Szanuje to, ze taka kawa moze wam smakowac ale obrazacie dobre włoskie espresso
          lub takowago nie piliscie. Nie ma zadnego porownania, nie ta kultura kawy, nie
          ta crema, nie ta gestosc, nie ten aromat....
          darek
    • Gość: erzet Re: dobra kawa :] IP: *.promax.media.pl 23.10.05, 17:32
      polecam gevalia
      • Gość: ja Re: dobra kawa :] IP: *.poboznego.osiedla.net 23.04.06, 15:17
        Dobra, ale we Wrocławiu nie do kupienia :(
    • muza24 Re: dobra kawa :] 02.11.05, 20:51
      a co powiecie na Davidoffa? Kupiłam skuszona rekomendacją koleżanki. I cóż się okazało? Że kawa ma dziwny, bardzo dziwny zapach... Jakiś taki kwaśny, trochę rybą zalatujący. W smaku jest taka średnia, nie ma odpowiedniej mocy.

Tak się zastanawiam... może jest to kawa przeznczona do ekspresu... ale ten zapach..

P.
      • Gość: Desi Re: dobra kawa :] IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 10:26
        jesli ma taki zapach i dziwny smak.....do kosza. wystarczy aby jedno ziarenko
        zepsute zniszczylo aromat i smak calego opakowania
      • olga_m_k Re: dobra kawa :] 04.11.05, 00:08
        nie pilam Davidoffa poniewaz ktos juz mi kiedys mowil ze nie warto wydawac na
        nia pieniedzy. Teraz juz napewno nie odwaze sie kupic ;)
        • joma24 Re: dobra kawa :] 05.11.05, 14:29
          a ja ekspresu nie mam, ale naprawde polecam Nescafe Espresso ! uzależniłam sie
          od tej kawy ! ma aromat, smakuje super , 100 % arabica
          • miska_malcova Re: dobra kawa :] 06.11.05, 19:34
            Lavazza i Segafredo
            • bonzee Re: dobra kawa :] 06.11.05, 19:46
              Czytalam ostatnio, ze najwieksze rynki zbytu kawy Lavazza to Polska i
              Australia.. Interesujace...
      • Gość: pasjonatniesmakosz Re: dobra kawa :] IP: *.backiel.com.pl / *.backiel.com.pl 23.08.06, 21:16
        bo to przecież jest Tchibo! tylko marke kupili "ekskluzywną"
    • cioccolato_bianco Re: dobra kawa :] 14.11.05, 14:03
      z dostapnym w zwyklych polskich sklepach spozywczych - illy, segafredo, lavazza
      • miska_malcova Re: dobra kawa :] 15.11.05, 19:47
        przywiozłam z Austrii Juliusa Meinla, bardzo smaczna
    • Gość: beata Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:39
      a mi smakuje Jacobs zielona
      • kabja Re: dobra kawa :] 27.07.06, 11:37
        Tak, Jacobs kronung! To jest to!
        • Gość: zzz Re: dobra kawa :] IP: *.citynet.pl 27.07.06, 14:41
          kabja napisała:

> Tak, Jacobs kronung! To jest to!

Ale tylko w opakowaniach 100g, wieksze szybko wietrzeja
          • Gość: kish Re: dobra kawa :] IP: 80.50.74.* 27.07.06, 14:59
            święta racja! smakuje i pachnie jak porządna kawa, (jesli mówić o kawie w tych
            kategoriach).
            To chyba tylko istynkt ale tylko ją kupuję:)
            • dmj1 Re: dobra kawa :] 28.07.06, 12:39
              Gość portalu: kish napisał(a):

> święta racja! smakuje i pachnie jak porządna kawa,

Slowko "jak" jak najbardziej na miejscu. Skoro ja porownujesz do porzadnej,
              ktora z kaw jest porzadna dla Ciebie?

pozdrawiam,
              darek

• politynka Re: dobra kawa :] 30.07.06, 13:14
              Lepsza jest jacobs w czerwonym opakowaniu ale dawno jej nie widziałam w sklepie
            • dora.27 Re: dobra kawa :] 03.12.06, 20:05
              a mnie ona nie smakuje, wydaje mi się zbyt kwaśna. Ogólnie mam problem ze
              znalezieniem dobrej kawy do parzenia. Wszystkie dostępne w naszych marketach
              kawy niestety nie spełniają moich oczekiwań smakowych:( żałuję, bo naprawdę
              uwielbiam kawę. Kupiłam nawet ekspres ciśnieniowy dla głębszego poznania smaku i
              aromatu, a piję nadal kawę rozpuszczalną (jedynie ona jest łagodna i smaczna).
              Będe musiała wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu - tylko te cholerne ceny...eh
              Pozdrawiam
              • dmj1 Re: dobra kawa :] 04.12.06, 09:30
                dora.27 napisała:

> Będe musiała wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu - tylko te cholerne ceny.

Pozostaje wiec Allegro. Jest kilku sprawdzonych i godnych polecenia sprzedawcow,
                ktorzy maja w ofercie doskonale jasno palone arabiki - cos dla Ciebie! Ceny w
                tzw. lepszych marketach faktycznie odstraszaja, Kimbo w P&P osiaga cene 30 zl za
                250 podczas, gdy na Allegro 12 zl za ta sama ilosc. Sprowadz wiec sobie cos
                dobrego, odpowiednio zmielonego i nigdy wiecej rozpuszczalnej nie tkniesz.
                Np, jakas Breda ARABICA 100%, Pellini Espresso. To juz trcohe gorna polka ale z
                pewnoscia znajdziesz dobre tansze mieszanki.
                darek
      • wojtek33 Re: dobra kawa :] 31.07.06, 10:54
        Gość portalu: beata napisał(a):

> a mi smakuje Jacobs zielona

IMO nie nadaje się do ciśnieniowego, podobnie jak niebieska tchibo, wychodzi
        straszliwie kwaśna, znośna jest z papierowego (na ile z takiego może być znośna).
    • mate1 Re: dobra kawa :] 14.12.05, 11:54
      caffe miscela d'oro
    • cioccolato_bianco Re: dobra kawa :] 14.12.05, 13:41
      illy. a z rozpuszczalnych brazowa maxwell house.
      • wote Polecam 15.12.05, 00:58
        Witam

Jestem zapalonym kawoszem. Uznaję tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego z
        młynkiem żarnowym i musze przyznać że najlepiej smakowo wypada Cafe VERGNANO.
        Trudno ją kupić (sklep na Polnej) ale WARTO bardzo WARTO. Bardzo dobrą kawą jest
        też Kenijska kawa dostępna w ALbie, CH Promenada, niestety droga.
        • Gość: luu Re: Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:29
          ZGADZAM SIĘ W 100 %, Vergnano to jest naprawdę wspaniała kawa, w kawiarniach
          można wypić Cristal, to jest najlepsza kawa tej firmy w Krakowie jest sporo
          kawiarni mających tą kawe, ja natomiast w domku popijam Crema 800, rewelacja,
          czekoladowy posmaczek, pełen aromat, kupowałem w internecie www.ekspresy.com.pl,
          wysyłają, pozdrawiam
    • pamig [...] 17.01.06, 11:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pamig Wspaniałe kawy są tu: 17.01.06, 11:42
      Odwiedź koniecznie sklep z kawami coffea (www.sklep.coffea.pl)- jest tam
      mnówstwo wspaniałych gatunków kaw o smakach, o których nawet nie sniłaś:)
      • Gość: Lukasz Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:52
        kawy smakowe to nie sąnajlepsze kawy, wręcz przciwnie, sąto kawy bardzo słabe
        jakościowo, i z tego względu robi się z nich kawy smakowe, dodawany aromat
        zamaskuje słabą jakość kawy, także jak jużsmakowe to zwykła "dobra" kawa i do
        tego syropy lub przyprawy.
        Pozdrawiam
        • Gość: mic Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.01.06, 11:26
          zgadzam sie ze rozpuszczalne a zwlaszcza smakowe to nie jest najlepszy wybor.
          ja tam ostatnio lece na jacobsie zielonym i dalmayrze. czasem segafredo
          czerwone ale jest ono strasznie delikatne i troche bez wyrazu.
          mam pytanie: czy wierzycie w to co mowia bazarowi sprzedawcy ze jakobs polski
          jest gorszy od tego co z niemiec przywożą?
          • Gość: funia Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.orange.pl 24.01.06, 22:48
            kawa jacobs niemiecka i polska sa rozne. sprawdzilam stawiajac kolo siebie 2
            opakowania- rozne zmielenie, kolor i zapach. oczywiscie mogl byc to przypadek.
            POlecam doskonala kawe z Kenii- mocna, lubie po prostu kolumbijska, meksykanska-
            delikatniejsza i chetnie indyjska. oczywiscie tylko i wylacznie arabica.
            aromatyzowane tez nie sa zle- oczywiscie musi byc na bazie arabiki. ale ja mam
            sklep z kawa :)) i duuuzo dobrej kawy i herbaty. w wersji @ niestety mniej
            www.herbataikawa.pl
            • hopik Re: Wspaniałe kawy są tu: 30.01.06, 12:32
              lubię idee cafe, ale dawno nie kupowałam i nawet nie wiem czy jeszcze jest w
              sklepach.
    • Gość: kawosz Re: dobra kawa :] IP: *.be.jnj.com 12.02.06, 09:47
      Polecam kawę ZOEGA Skanerost - bogaty aromat, doskonały smak, ale obawiam się,
      że nie do kupienia w Polsce. Jest to szwedzka kawa firmy Zoegas Kaffe należącej
      do koncernu Nestle. Zoega ma wiele odmian, jeżeli ktoś spotkał ją w sklepie w
      Polsce niech się podzieli tą wiadomością. Myślę, że warto poszukać wśród kaw ze
      skandynawii, naprawdę są o niebo lepsze od całego tego kawowego badziewia
      sprzedawanego w marketach, a są znacznie tańsze od tzw. "górnej półki" jak
      Lavazza itp.
      • Gość: Krzysiek Re: dobra kawa :] IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.06, 22:03
        Zapraszam na moją aukcję gdzie jest do kupienia kawa Zoega! Gorąco polecam!!!
        Kawa jest wystawiona na allegro. (wejście to: pozostałe-żywność-wpisać w
        okienku - kawa zoegas. Pozdrawiam.
    • dory7 Re: dobra kawa :] 19.02.06, 16:11
      Gevalia w Ikea;
      "szwabska" z gr.Albrecht tzn. złoty, srebrny- może, gdzieś na bazarku, na
      straganie z towarami z Niemiec.
      "Nasze" a zwłaszcza mielonki są wzbogacane zbyt dużą ilością / moim zdaniem/
      cykorii i wytłoków buraczanych. Ilość "kawy" w kawie znikoma...
      Pozdrawiam "kawiarzy"
    • kora144 Re: dobra kawa :] 23.02.06, 17:20
      lavazza jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do ekspresu cisnieniowego,
      polecam, pomimo krytyki przen niektórych forumowiczów; ja od czasu do czasu
      popijam kawę irlandzką ze sklepu "Pożeganie z afryką"
      • jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:58
        Lavazza..najlepsza? A o ktora dokladniej? Probowalem juz okolo 40 produktow.
        Zadna poza "Crema i Aroma" nie jest moim zdaniem warta czyszczenia mlynka.
    • Gość: Bogna Re: dobra kawa :] IP: *.chello.pl 20.03.06, 21:48
      również dołączam sie do listy zainteresowanych przepisami na pyszną kawę
      bogna25@poczta.onet.pl
    • orson007 Re: dobra kawa :] 23.04.06, 15:25
      Lavazza i Nescafe :)
    • aqwsaqws Re: dobra kawa :] 25.04.06, 21:02
      zajrzyj tutaj: www.sklep.coffea.pl/
      Polecam
    • Gość: Ania Re: dobra kawa :] IP: *.merinet.pl 14.05.06, 15:22
      Pedros - tania i lepsza niż te z górnej półki. Dziwne ala prawdziwe.
      • Gość: loop Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 02:11
        Lavazza to luksusowa kawa tylko w polsce....we wloszech to taka nescafe;-)
        Polecam natomiast Caruso,Vergnano.Segarfredo raczej przecietna
      • Gość: enry1 Re: dobra kawa :] IP: *.ip.fastwebnet.it 31.05.06, 18:52
        ILLY ESPRESSO w puszce
        • no.morro Re: dobra kawa :] 27.06.06, 16:03
          Illy i Vergnano są bardzo dobre. Oczywiście z ekspresu ciśnieniowego.
          Lavazza jest średnia. Niezłe są też kawy bodajże Nestle z nabojów.

Uwaga, kawa sprzedawana w Polsce pod znanymi markami to zazwyczaj gorszy
          gatunek.
          • Gość: dk Re: dobra kawa :] IP: *.litewska.edu.pl / 148.81.20.* 06.07.06, 09:19
            Hausbrandt, prosto z Triestu :-) Moja ulubiona!
            • Gość: broda Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:16
              do zrobienia espresso Segafredo Extra Strong, do innych Segafredo Mild
    • Gość: blue Blue Mountain IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 00:13
      Tylko, że paczka 1 kg kosztuje więcej niż średnia krajowa :(
      • marlenx Lavazza. 27.07.06, 00:26
        Najlepsza jaka pilam to Lavazza premium drip coffee, czyli do expresu do kawy.
        Raz zdarzylo mi sie zalac woda, tez super smak. 100% najlepsze ziarna arabica.
        Pudelko czarno-czerwone, ze zlotymi wstawkami. Po otwarciu trzymam w lodowce,
        zgodnie z rekomendacjami.A jak jeszcze zaparzy sie mleko (trzeba miec
        steamer)..masakra:) Wspanialy aromat i smak bez goryczy.
      • titta Re: Blue Mountain 27.07.06, 15:09
        Sa lepsze i tansze. Jamajskie kawy wg. mnie sa ewidentnie przereklamowane (a
        cena to wlasnie zabieg marketingowy (ps. mozna miec je znacznie taniej).
    • gast7 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 02:01
      najlepsza kawa pochodzi z Jamajki i nazywa sie Blue Mountain...polecam
      • Gość: Kawitator Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 06:46
        Piłem uważam ze dla mnie nie jest ona taka najlepsza Jeżeli zależy ci na
        dobrej kawie która będzie Tobie smakowała to poszukaj sklepu z kawa połaczonego
        z kawiarnia na przykład sieci "Pożegnaie z afryką". Tam sobie każ podać różne
        kawy i tu uwaga jeżeli bedziesz parzył w ekspresie to poproś o kawę z ekspresu
        bowiem sposób parzenia których jest kilka wydatnie może zmienić samk i zapch
        kawy. Myślę ze po kilku wizytach trafisz na swoja kawę. Osobiście pijam
        Mieszankę nr 1 lub abisynkę zaś moje dziewczyny kawę smakową "Pięć smaków"
        Nie są one tak tanie jak kawy z supermarketów ale jak zaczniesz to na kronungi
        czy lavatce nawet nie spojrzysz
    • Gość: drzezi Re: dobra kawa :] IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 27.07.06, 02:23
      lavazza
    • uhu_an lavazza arabica 27.07.06, 02:46
    • alex-alexander Re: dobra kawa :] 27.07.06, 08:01
      olga_m_k napisała:

> Mam prosbe: podajcie marki ulubionych kaw, jest ich tak duzo ze nie moge sie
      > zdecydowac ;)

NAJLEPSZA (I NAJDROZSZA) POCHODZI Z KOSTARYKI. JEST TAM WULKANICZNA ZIEMIA O
      NAJLEPSZEJ DLA KAWY KWASOWOSCI. JEST TA KAWA PRZEZNACZONA DLA SMAKOSZY. INNI
      PIJA TO CO JEST DOSTEPNE NA RYNKU I CHWALA TO SOBIE. NAJLEPIEJ POROZMAWIAC Z
      ZAOPATRZENIOWCEM Z PALARNII KAWY.
    • megi444 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 08:22
      Uwielbiam kawę, różne gatunki próbowałam - jedną z moich ulubionych jest SATI
      czekoladowa
    • Gość: igloo Lavazza kupowana w ziarnach, mielona w małych IP: *.b-m.pl 27.07.06, 08:46
      ilościach, tylko tyle, żeby zaparzyć odpowiednią ilość filiżanek. Mielona w
      ręcznym młynku, żeby nie spalić ziaren. I parzona w ekspresie ciśnieniowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka