olga_m_k 19.09.05, 19:18 Mam prosbe: podajcie marki ulubionych kaw, jest ich tak duzo ze nie moge sie zdecydowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al.1 Re: dobra kawa :] 20.09.05, 15:00 Żadna kawa nie ma monopolu na moje gardło. Nawet w konkretnej, uznanej marce zdarzają się serie mniej lub bardziej udane. Dlatego kieruję się zasadą, iż kawa powinna mieć aromat kawy. A nie jest to bynajmniej rzecz powszechna. Kawy najczęściej mają smak zwęglonej kawy. A każda zwęglona kawa ma identyczny smak i nie należy się kierować przechwałkami na opakowaniu, mówiącymi, iż ...nasza kawa jest wyselekcjonowana ze satarannie dobranych ziaren, dojrzewających przy akompaniamencie wspaniałej muzyki latynoskiej... itp. Zdarzyło mi się pić (a raczej umoczyć gębę) w kawie o aromacie grzybowym. A to oznacza, ze była mieszana z inką. Warto pochodzić po supermarketach i próbować kaw na degustacjach. Najczęściej smak pokrywa się ze smakiem reklamowanej kawy. Poza tym, nie wiem jakie kawy masz na myśli. Rozpuszczalne (wszystkie te maja mają mniej lub bardziej wyraźny posmak maggi), czy mielone. Rzeczą jasną jest, że kawy najdroższe będą mieć najbardziej zbliżony aromat do kawowego. Warto również wybrać się w tym celu do palarni kawy. Tam już w samym powietrzu unosi się zapach dobrych kaw. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_m_k Re: dobra kawa :] 20.09.05, 22:35 Chodzi mi o naprawde dobra kawe. Pol roku temu kupilam ekspres cisnieniowy (stac mnie bylo na De Longhi za ok 350 pln).Probowalam wielu kaw i prawde mowiac jestem troche rozczarowana - mimo ze kupowalam kawy z 'gornej polki', kosztowaly sporo lecz nie byly warte tych pieniedzy. Jedyna ktora mi smakowala to Lavazza do ekspresow cisnieniowych przywieziona z Wloch. W najblizszym czasie nie zanosi sie na ponowna wycieczke do Wloch wiec chcialabym sie dowiedziec jaka kawe warto kupowac w Polsce. W Czestochowie jest 'sklep z kawa'(nie pamietam nazwy) lecze ceny sa tam troche za wysokie na moja kieszen. Moge sobie tylko pozwolic na nie od czasu do czasu a chcialabym na codzien delektowac sie tym wspanialym aromatem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Desi Re: dobra kawa :] IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.10.05, 16:50 lAVAZZA CLASSICO...Wloska kawa najbardziej sprzedana Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: dobra kawa :] 27.07.06, 03:17 Lavazza - zdecydowanie najlepsza ale przecież jest rzecz zasadnicza, każdy ma "inny smak" i będzie mu smakować co innego ;p Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iwona Re: dobra kawa :] IP: 217.221.159.* 27.07.06, 12:07 Najlepsza kawa to jest LAVAZZA albo Crema e Gusto albo LAVAZZA ORO! I nie ma co sie rozdrabiniac i szukac dziury w calym. Jak chcesz pic dobra kawe, tym bardziej z expresu, to musisz zaplacic. Zadna polska, czy niemeicka czy jakas tam inna nie nadaje sie do expresu i przy tym jest obrzydliwa - ja mieszkam 20 lat we Wloszech i jak przyjezdzam do Polski to przywoze swoja kawe, ktora przygotowuje w tej specjalnej wloskiej maszynce (moi rodzice nie maja expressu i nawet nie mysla kupic. Takze masz dwa wyjscia - albo kupujesz dobra kawe i pijesz DOBRA KAWE, albo nie uzywaj expressu i pij te wszystkie wynalazki, ktore staly na polce obok kawy...Pozdrawiam z Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: barista Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:16 Niestety, ale az przykro czytac glupoty, ktore wypisuja ludzie na temat kawy.Oczywiscie, ze wybor kawy, to rzecz gustu, ale stwierdzenie, ze Lavazza jest najlepsza moglo pasc z ust tylko kogos, kto w zyciu nie pil dobrej kawy. Lavazza jest sredniej klasy kawa, a napewno Lavazza Rosso. Najsmutniejsze jest jednak to, ze trzeba uczciwie powiedziec, ze nie da sie zrobic dobrej kawy w ekspresie za 350 zlotych. Do uzyskania dobrej kawy potrzeba spelnienia 4 rzeczy: odpowiednia grubosc zmielenia, odpowiedni ekspress, odpowiednia mieszanka i wreszcie odpowiednia obsluga. W zadnej powaznej kawiarni nikt nie uzywa zmielonej kawy i nie chodzi tu nawet o to, ze kawa powinna byc swierzo mielona, ale raczej o to, ze trzeba dobrac odpowiednia grubosc mielenia. Mlynek musi byc wiec zarnowy z regulacja grubosci mielenia. Espresso uzyskuje sie przepuszczajac wode o temperaturze 90-96 stopni C pod cisnieniem 8-9 atmosfer przez zmielona kawe. Proces ten powinien trwac 20-30 sekund. Zaden z tanich ekspresow nie jest w stanie utrzymac temperatury i cisnienia na stalym, pozadanym poziomie. A bez tego mozna zapomniec o espresso. Mlynek i ekspres sa w tym wypadku wazniejsze od wyboru kawy, bo nawet najlepsza kawa jesli bedzie parzona w za niskiej temperaturze bedzie kwasna, a w za wysokiej - gorzka. Musi byc parzona w dokladnie takiej jak trzeba, a nie innej. Podstawowym miernikiem dla espresso jest Crema, to brazowa pianka powstajaca w trakcie parzenia. Jej pojawianie sie jest warunkiem nazywania kawy mianem espresso. Z 8-10 gram kawy uzyskuje sie ok. 30 ml espresso - to pojedyncza porcja. Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:25 Brawo, barista napisal prawie wszystko co poczatkujacy powinien wiedziec na poczatek! Powinienes baristo dodadac: "Barista to osoba zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy." Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: dobra kawa :] 28.07.06, 12:39 Na czole natomiast powinien wytatuować sobie "snobizm to ja" Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: dobra kawa :] 28.07.06, 14:13 Nie wiem dlaczego dobry smak i perfekcjonizm kojarzy Ci sie ze snobizmem? Barista jak miliony innych lubi przygotowywac i pic dobra kawe. Tutaj na forum podal po prostu recepte na porzadne espresso. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krtek7 Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:52 Baristo chyba się w Tobie zakochałam ...... Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:22 To straszne, mieszkajac w Wloszech pic Lavazze! Wspolczuje! Do tego z tej fatalnej wloskiej maszynki przelewowej brrr! Smak, crema, wyglad? Proponuje isc do baru za rogiem i sprawdzic co to kawa, lub po naszemi espresso! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Le.O.N. Re: dobra kawa :] IP: *.comarch.com 27.07.06, 14:08 Dobrze napisane - najbardziej sprzedana :):) Pzdr.Le.O.N. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.kien Re: dobra kawa :] 03.11.05, 21:09 aa, to nie takie kawy w takim razie kupujesz:-( to trzeba do sklepu kolonialnego się udać, zakupić podle gustu odpowiednie (choć nietanie) kawy i metodą prób i błędów dobrać sobie smak... ja na przykład lubię kawę kwaśną... naprawdę można sobie znaleźć smakowite kawy, wyraziste, aromatyczne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kawosz-ka Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:39 a ja zawsze kupuję sprawdzoną kawę DALMAYR PRODOMO ALE W NIEMCZECH ! Oj jaki aromat i smak ! koszt ok 4,20€ za 500g czyli znośnie . Poproś kogoś niech ci kupi parę paczek zapasu .Do kupienia w marketach typu PLUS.W Polsce nie radzę - zupełnie nie ta sama kawa! Odpowiedz Link Zgłoś
nie.my Kawa Alois Dallmayr 27.07.06, 16:33 Gość portalu: kawosz-ka napisał(a): > a ja zawsze kupuję sprawdzoną kawę DALMAYR PRODOMO ALE W NIEMCZECH ! > Oj jaki aromat i smak ! > koszt ok 4,20€ za 500g czyli znośnie . > Poproś kogoś niech ci kupi parę paczek zapasu .Do kupienia w marketach > typu PLUS.W Polsce nie radzę - zupełnie nie ta sama kawa! -->He,he,he dobre sobie, kawa Dallmayr w Polsce jest _dokładnie_ taka sama jak w Niemczech ponieważ pochodzi z tej samej palarni (fabryki). Niestety jest bardzo slabo dostepna w sklepach, o ile wiem to glownie w sieciach "Bomi" i "Piotr i Pawel", a niebawem na wszystkich stacjach benzynowch Jet. Na Jetach (niestety jeszcze nie wszystkich) mozna sie takze napic kawy Dallmayr z profesjonalnego ekspresu. Kawy Dallmayr do ekspresu cisnieniowego: Espresso Monaco 200g mielona/puszka Espresso D'Oro 500g ziarnista Espresso Monaco 1 kg ziarnista Espresso Palazzo 1 kg ziarnista Cafe Creme 1 kg ziarnista Espresso Classico 1 kg ziarnista Mi smakuje najbardziej Palazzo. Pozdrawiam NieMy Odpowiedz Link Zgłoś
fotoniusz Re: Kawa Alois Dallmayr 31.07.06, 13:24 Dallmayr Prodomo to przeciętna kawa, którą kupuję jak chcę mieć gwarancję przyzwoitej kawy, która wszystki będzie smakować. Tak jak kupuję Heinekena jak mam gości, i nie wiadaomo co kto lubi - ale nigdy bym się nie upierał że Heineken do super piwo. Zwykle kupuję Dallmayera w Niemczech, raz albo dwa kupiłem w Polsce. Dokładnie to samo w smaku, odrobinę droższa. Oczywiście kawa ziarnista, mielona bezpośrednio przed parzeniem w młynku żarnowym. A jaka jest najlepsza? Jeszcze nie znalazłem, ciągle szukam. Na razie wydaje mi się, że lepsze są mieszanki niż jednoskładnikowe kawy regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
devil4 Re: dobra kawa :] 21.11.05, 18:18 olga_m_k napisała: > Chodzi mi o naprawde dobra kawe. To polecam Ci zakupy na www.sklep.coffea.pl Na pewno się nie zawiedziesz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fotoniusz Re: dobra kawa :] 31.07.06, 13:33 Zajrzałem, ceny bez sensu. W palarni u Araba kupisz dwa razy taniej, i przed zakupem możesz sprawdzić jak smakuje. Ale gdyby ktoś kupował to broń Boże nie kupujcie mielonej, cały aromat zostanie na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: dobra kawa :] 26.07.06, 23:58 skoro ceny sa zawysokie na Twoja kieszen a wydawałas 350 zeta... no cóż... może jednka warto w tej kwoecie się zamknąć, bo na nią Cię stać :))) o bosze.... ale ludzie maja problemy... a w innych miejscach ludzie umieraja, tylko kto się tym przejmuje wogóle................. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: igloo Do ollaboga77 IP: *.b-m.pl 27.07.06, 08:51 Brzydko mówiąc, zawsze "rozwalają" mnie takie teksty. Skoro tak przejmujesz się losem innych, to staraj się im pomóc. Samo przejmowanie się niewiele da... A ekspres ciśnieniowy za 350 zł to naprawdę dolna półka. Niewielki eksces finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:18 Niestety, ale bede Cie musial rozczarowac. z maszyna do kawy za 350 zlotych mozesz brac kawy z najwyzszych polek, tutaj i kawa ILLY nie da efektow! Maszyna to polowa sukcesu, reszta to "serce" do robienia kawy i sama kawa. [Moj ostatni hit to Caffe Diem z Padwy] Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkaaa Re: dobra kawa :] 28.07.06, 09:48 Ja tez jestem z Czestochowy :) I tez pol roku temu nabyłam ciśnieniowy expres tylko rowenty i powiem Ci , ze smakuje mi własnie lavazza do expresów ciśnieniowych - która kupuje w ... media markt ;] Własnie na stoisku z expresami obok stoją kawy A z tych z niższej półki lubie Tchibo mild - bo taka delikatna ... No i nie wiem czy próbowałas kaw smakowych np waniliowa ;o) Zapomniałam tylko nazwy producenta ;] Pozdrawiam iskierkaaa Odpowiedz Link Zgłoś
fotoniusz Re: dobra kawa :] 31.07.06, 13:11 olga_m_k napisała: > Chodzi mi o naprawde dobra kawe. Pol roku temu kupilam ekspres cisnieniowy > (stac > mnie bylo na De Longhi za ok 350 pln). Też jestem posiadaczem tego "cuda" (mój kosztował ok. 400 pln, może trochę inny). Pierwszy raz kupowałem ekspres ciśnieniowy i nie chciałem ryzykowyć za dużych pieniędzy. Mam go ponad pół roku, był już w naprawie gwarancyjnej. Zdecydowanie odradzam, dość zawodny. Kawa oczywiście lepsza niż z filtra czy zalewana z fusami trucizna - ale do ideału jej daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: titta Re: dobra kawa :] IP: *.botany.gu.se 27.07.06, 11:05 Bo kawy sie nie kupuje w supermarkecie! Dobra kawa to sprowadzone przez dobrego importera (choc ja do tego zwykle wykorzystuje znajomych) ziarnista (mielimy sami). Skad? Tu doradzac nie bede, bo to zalezy od indywidualnego smaku i upodoban. Ja bardzo lubie etiopskie i kenijskie robusty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Edi Re: dobra kawa :] IP: 213.77.95.* 27.07.06, 12:30 Proponowałabym spróbowac kawy ILLY koszt okolo 50PLN za 250 g. Pyszniutka łagodna. Z tańszych popieram wszystkich proponujacych Lavazza. Odpowiedz Link Zgłoś
makoz14 Re: dobra kawa :] 07.10.05, 15:48 Ja lubię rozpuszczalną Nescafe Espresso:) Odpowiedz Link Zgłoś
olga_m_k Re: dobra kawa :] 08.10.05, 15:07 zgadza sie, jest calkiem smaczna(jak na kawe rozpuszczalna), ale niezupelnie o to mi chodzilo ;) A jesli chodzi o illy to jest troche za droga dla mnie :| Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: dobra kawa :] 08.10.05, 21:03 Lavazza qualita oro /w złotych opakowaniach/. Kupuję ją od dawna.Trochę kosztuje,ale warto.Mam deLonghi bar 8. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_m_k Re: dobra kawa :] 09.10.05, 18:59 Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza. ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: romantic5 Re: dobra kawa :] IP: *.mei.lt 10.10.05, 07:46 Potrzymuje w 100%. Kawa nie makaron i makaroniarz dobrej nie zrobi. Mnie smakuje LOFBERGS LILA. Nie za droga, nie spalona do stanu wegla brunatnego i w normalnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pasjonatniesmakosz Re: dobra kawa :] IP: *.backiel.com.pl / *.backiel.com.pl 23.08.06, 19:13 "Kawa nie makaron i makaroniarz dobrej nie zrobi" ...no teraz toś przywalił! może wiesz więc dlaczego to Włosi a nie nikt inny mają Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI) którego certyfikat jest wyznacznikiem jakości na całym swiecie? może dlatego że nie kto inny a właśnie włoch Luigi Bezzera w 1906r. opracował metodę ciśnieniowego parzenia kawy czyli ekspres ciśnieniowy... ale cóż "racja jesy jak dupa - każdy ma swoją" Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9923 Re: dobra kawa :] 16.10.05, 00:35 olga_m_k napisała: > Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza. Zgadzam się z Tobą całkowicie. Kawa Lavazza tak promowana w Polsce jako świetna włoska kawa , jest po prostu przereklamowana. Polecam lekturę poniższego formum. Można dowiedzieć się wielu ciekawostek... www.forum.kawa-online.com/ Ja nie mam ekspresu ciśnieniowego, lecz zaparzacz moka i jestem z niego bardzo zadowolona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaaaaaaaaa Re: dobra kawa :] IP: 213.199.30.* 20.01.06, 18:08 oczywiscie, jesli kupiona w Polsce Lavazza, wcale nie musi miec smaku wloskiej Lavazza... A Lavazza to naprawde jedna z najlepszych kaw Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:22 Tak, tylko że we Włoszech Lavazze dostaniesz w sklepie, hipermarkecie, a nie w kawiarniach, we włoskich kawiarniach górują kawy z wyższej półki, a nie Lavazza, jak dla mnie jest to dość wymierne. Ale tak naprawdę w przypadku kawy wszystko jest kwestią gustu...jednemu będzie smakowała Prima, innym nie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:39 olga_m_k napisała: > Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje kawa > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza. > ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar > Pozdrawiam Pije zwykle Lavazza premium drip coffee,(nie wiem czy to jakas roznica, ale pudelko jest czarno-czerwono-zlote). Myslalam, ze lavazza qualita oro tez jest dobra. Fuuuuuj, po 2 kawach wyrzucilam. Gorzki, zwyczajny smak. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:44 marlenx napisała: > olga_m_k napisała: > > > Pilam ta kawe (lavazza qualita oro) i (moim zdaniem) identycznie smakuje > kawa > > Woseba Arabica (granatowe opakowanie), tylko jest o polowe tansza. > > ps. ja mam deLonghi treviso 15 bar > > Pozdrawiam > > Pije zwykle Lavazza premium drip coffee,(nie wiem czy to jakas roznica, ale > pudelko jest czarno-czerwono-zlote). Myslalam, ze lavazza qualita oro tez jest > dobra. Fuuuuuj, po 2 kawach wyrzucilam. Gorzki, zwyczajny smak. Brrr. Dolaczam fotke. www.1-800-espresso.com/lavazza-premium-drip-lav001.html Odpowiedz Link Zgłoś
marlenx Dobra lavazza. 27.07.06, 00:47 sovrana.stores.yahoo.net/lavmilroas.html www.kitchen-universe.com/detail.aspx?ID=1980 Nawet w sklepach jest tania, ok 7 dolarow (21 zl), puszka pomaga utrzymac swiezosc. Mam nadzieje,ze znajdziecie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
marlenx Re: dobra kawa :] 27.07.06, 00:41 elde23 napisał: > Lavazza qualita oro /w złotych opakowaniach/. > Kupuję ją od dawna.Trochę kosztuje,ale warto.Mam deLonghi bar 8. > Pozdrawiam. Sprobuj lavazze w czerwono- czarny opakowaniu do expresu. Niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nastusia i Przemiś Re: dobra kawa Arabica w wersji neski:] IP: *.swidman.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:45 Kawa Nescafe Espresso jest naprawdę OK. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji kawy do (dobrej)wody smakuje i pachnie jak oryginalne włoskie espresso np. z Cafe Greco:) Bardzo ją lubimy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: dobra kawa Arabica w wersji neski:] 28.07.06, 12:34 Gość portalu: Nastusia i Przemiś napisał(a): > ... smakuje i pachnie jak oryginalne włoskie espresso np. z > Cafe Greco:) Bardzo ją lubimy!!! Szanuje to, ze taka kawa moze wam smakowac ale obrazacie dobre włoskie espresso lub takowago nie piliscie. Nie ma zadnego porownania, nie ta kultura kawy, nie ta crema, nie ta gestosc, nie ten aromat.... darek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: erzet Re: dobra kawa :] IP: *.promax.media.pl 23.10.05, 17:32 polecam gevalia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: dobra kawa :] IP: *.poboznego.osiedla.net 23.04.06, 15:17 Dobra, ale we Wrocławiu nie do kupienia :( Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: dobra kawa :] 02.11.05, 20:51 a co powiecie na Davidoffa? Kupiłam skuszona rekomendacją koleżanki. I cóż się okazało? Że kawa ma dziwny, bardzo dziwny zapach... Jakiś taki kwaśny, trochę rybą zalatujący. W smaku jest taka średnia, nie ma odpowiedniej mocy. Tak się zastanawiam... może jest to kawa przeznczona do ekspresu... ale ten zapach.. P. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Desi Re: dobra kawa :] IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 10:26 jesli ma taki zapach i dziwny smak.....do kosza. wystarczy aby jedno ziarenko zepsute zniszczylo aromat i smak calego opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
olga_m_k Re: dobra kawa :] 04.11.05, 00:08 nie pilam Davidoffa poniewaz ktos juz mi kiedys mowil ze nie warto wydawac na nia pieniedzy. Teraz juz napewno nie odwaze sie kupic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: dobra kawa :] 05.11.05, 14:29 a ja ekspresu nie mam, ale naprawde polecam Nescafe Espresso ! uzależniłam sie od tej kawy ! ma aromat, smakuje super , 100 % arabica Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: dobra kawa :] 06.11.05, 19:46 Czytalam ostatnio, ze najwieksze rynki zbytu kawy Lavazza to Polska i Australia.. Interesujace... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pasjonatniesmakosz Re: dobra kawa :] IP: *.backiel.com.pl / *.backiel.com.pl 23.08.06, 21:16 bo to przecież jest Tchibo! tylko marke kupili "ekskluzywną" Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: dobra kawa :] 14.11.05, 14:03 z dostapnym w zwyklych polskich sklepach spozywczych - illy, segafredo, lavazza Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: dobra kawa :] 15.11.05, 19:47 przywiozłam z Austrii Juliusa Meinla, bardzo smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:39 a mi smakuje Jacobs zielona Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zzz Re: dobra kawa :] IP: *.citynet.pl 27.07.06, 14:41 kabja napisała: > Tak, Jacobs kronung! To jest to! Ale tylko w opakowaniach 100g, wieksze szybko wietrzeja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kish Re: dobra kawa :] IP: 80.50.74.* 27.07.06, 14:59 święta racja! smakuje i pachnie jak porządna kawa, (jesli mówić o kawie w tych kategoriach). To chyba tylko istynkt ale tylko ją kupuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: dobra kawa :] 28.07.06, 12:39 Gość portalu: kish napisał(a): > święta racja! smakuje i pachnie jak porządna kawa, Slowko "jak" jak najbardziej na miejscu. Skoro ja porownujesz do porzadnej, ktora z kaw jest porzadna dla Ciebie? pozdrawiam, darek Odpowiedz Link Zgłoś
politynka Re: dobra kawa :] 30.07.06, 13:14 Lepsza jest jacobs w czerwonym opakowaniu ale dawno jej nie widziałam w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
dora.27 Re: dobra kawa :] 03.12.06, 20:05 a mnie ona nie smakuje, wydaje mi się zbyt kwaśna. Ogólnie mam problem ze znalezieniem dobrej kawy do parzenia. Wszystkie dostępne w naszych marketach kawy niestety nie spełniają moich oczekiwań smakowych:( żałuję, bo naprawdę uwielbiam kawę. Kupiłam nawet ekspres ciśnieniowy dla głębszego poznania smaku i aromatu, a piję nadal kawę rozpuszczalną (jedynie ona jest łagodna i smaczna). Będe musiała wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu - tylko te cholerne ceny...eh Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: dobra kawa :] 04.12.06, 09:30 dora.27 napisała: > Będe musiała wybrać się do jakiegoś porządnego sklepu - tylko te cholerne ceny. Pozostaje wiec Allegro. Jest kilku sprawdzonych i godnych polecenia sprzedawcow, ktorzy maja w ofercie doskonale jasno palone arabiki - cos dla Ciebie! Ceny w tzw. lepszych marketach faktycznie odstraszaja, Kimbo w P&P osiaga cene 30 zl za 250 podczas, gdy na Allegro 12 zl za ta sama ilosc. Sprowadz wiec sobie cos dobrego, odpowiednio zmielonego i nigdy wiecej rozpuszczalnej nie tkniesz. Np, jakas Breda ARABICA 100%, Pellini Espresso. To juz trcohe gorna polka ale z pewnoscia znajdziesz dobre tansze mieszanki. darek Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: dobra kawa :] 31.07.06, 10:54 Gość portalu: beata napisał(a): > a mi smakuje Jacobs zielona IMO nie nadaje się do ciśnieniowego, podobnie jak niebieska tchibo, wychodzi straszliwie kwaśna, znośna jest z papierowego (na ile z takiego może być znośna). Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: dobra kawa :] 14.12.05, 13:41 illy. a z rozpuszczalnych brazowa maxwell house. Odpowiedz Link Zgłoś
wote Polecam 15.12.05, 00:58 Witam Jestem zapalonym kawoszem. Uznaję tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego z młynkiem żarnowym i musze przyznać że najlepiej smakowo wypada Cafe VERGNANO. Trudno ją kupić (sklep na Polnej) ale WARTO bardzo WARTO. Bardzo dobrą kawą jest też Kenijska kawa dostępna w ALbie, CH Promenada, niestety droga. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luu Re: Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 11:29 ZGADZAM SIĘ W 100 %, Vergnano to jest naprawdę wspaniała kawa, w kawiarniach można wypić Cristal, to jest najlepsza kawa tej firmy w Krakowie jest sporo kawiarni mających tą kawe, ja natomiast w domku popijam Crema 800, rewelacja, czekoladowy posmaczek, pełen aromat, kupowałem w internecie www.ekspresy.com.pl, wysyłają, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pamig [...] 17.01.06, 11:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pamig Wspaniałe kawy są tu: 17.01.06, 11:42 Odwiedź koniecznie sklep z kawami coffea (www.sklep.coffea.pl)- jest tam mnówstwo wspaniałych gatunków kaw o smakach, o których nawet nie sniłaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:52 kawy smakowe to nie sąnajlepsze kawy, wręcz przciwnie, sąto kawy bardzo słabe jakościowo, i z tego względu robi się z nich kawy smakowe, dodawany aromat zamaskuje słabą jakość kawy, także jak jużsmakowe to zwykła "dobra" kawa i do tego syropy lub przyprawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mic Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.01.06, 11:26 zgadzam sie ze rozpuszczalne a zwlaszcza smakowe to nie jest najlepszy wybor. ja tam ostatnio lece na jacobsie zielonym i dalmayrze. czasem segafredo czerwone ale jest ono strasznie delikatne i troche bez wyrazu. mam pytanie: czy wierzycie w to co mowia bazarowi sprzedawcy ze jakobs polski jest gorszy od tego co z niemiec przywożą? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: funia Re: Wspaniałe kawy są tu: IP: *.orange.pl 24.01.06, 22:48 kawa jacobs niemiecka i polska sa rozne. sprawdzilam stawiajac kolo siebie 2 opakowania- rozne zmielenie, kolor i zapach. oczywiscie mogl byc to przypadek. POlecam doskonala kawe z Kenii- mocna, lubie po prostu kolumbijska, meksykanska- delikatniejsza i chetnie indyjska. oczywiscie tylko i wylacznie arabica. aromatyzowane tez nie sa zle- oczywiscie musi byc na bazie arabiki. ale ja mam sklep z kawa :)) i duuuzo dobrej kawy i herbaty. w wersji @ niestety mniej www.herbataikawa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hopik Re: Wspaniałe kawy są tu: 30.01.06, 12:32 lubię idee cafe, ale dawno nie kupowałam i nawet nie wiem czy jeszcze jest w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kawosz Re: dobra kawa :] IP: *.be.jnj.com 12.02.06, 09:47 Polecam kawę ZOEGA Skanerost - bogaty aromat, doskonały smak, ale obawiam się, że nie do kupienia w Polsce. Jest to szwedzka kawa firmy Zoegas Kaffe należącej do koncernu Nestle. Zoega ma wiele odmian, jeżeli ktoś spotkał ją w sklepie w Polsce niech się podzieli tą wiadomością. Myślę, że warto poszukać wśród kaw ze skandynawii, naprawdę są o niebo lepsze od całego tego kawowego badziewia sprzedawanego w marketach, a są znacznie tańsze od tzw. "górnej półki" jak Lavazza itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysiek Re: dobra kawa :] IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.06, 22:03 Zapraszam na moją aukcję gdzie jest do kupienia kawa Zoega! Gorąco polecam!!! Kawa jest wystawiona na allegro. (wejście to: pozostałe-żywność-wpisać w okienku - kawa zoegas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dory7 Re: dobra kawa :] 19.02.06, 16:11 Gevalia w Ikea; "szwabska" z gr.Albrecht tzn. złoty, srebrny- może, gdzieś na bazarku, na straganie z towarami z Niemiec. "Nasze" a zwłaszcza mielonki są wzbogacane zbyt dużą ilością / moim zdaniem/ cykorii i wytłoków buraczanych. Ilość "kawy" w kawie znikoma... Pozdrawiam "kawiarzy" Odpowiedz Link Zgłoś
kora144 Re: dobra kawa :] 23.02.06, 17:20 lavazza jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do ekspresu cisnieniowego, polecam, pomimo krytyki przen niektórych forumowiczów; ja od czasu do czasu popijam kawę irlandzką ze sklepu "Pożeganie z afryką" Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 16:58 Lavazza..najlepsza? A o ktora dokladniej? Probowalem juz okolo 40 produktow. Zadna poza "Crema i Aroma" nie jest moim zdaniem warta czyszczenia mlynka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bogna Re: dobra kawa :] IP: *.chello.pl 20.03.06, 21:48 również dołączam sie do listy zainteresowanych przepisami na pyszną kawę bogna25@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aqwsaqws Re: dobra kawa :] 25.04.06, 21:02 zajrzyj tutaj: www.sklep.coffea.pl/ Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ania Re: dobra kawa :] IP: *.merinet.pl 14.05.06, 15:22 Pedros - tania i lepsza niż te z górnej półki. Dziwne ala prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: loop Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 02:11 Lavazza to luksusowa kawa tylko w polsce....we wloszech to taka nescafe;-) Polecam natomiast Caruso,Vergnano.Segarfredo raczej przecietna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: enry1 Re: dobra kawa :] IP: *.ip.fastwebnet.it 31.05.06, 18:52 ILLY ESPRESSO w puszce Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: dobra kawa :] 27.06.06, 16:03 Illy i Vergnano są bardzo dobre. Oczywiście z ekspresu ciśnieniowego. Lavazza jest średnia. Niezłe są też kawy bodajże Nestle z nabojów. Uwaga, kawa sprzedawana w Polsce pod znanymi markami to zazwyczaj gorszy gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dk Re: dobra kawa :] IP: *.litewska.edu.pl / 148.81.20.* 06.07.06, 09:19 Hausbrandt, prosto z Triestu :-) Moja ulubiona! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: broda Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:16 do zrobienia espresso Segafredo Extra Strong, do innych Segafredo Mild Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blue Blue Mountain IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 00:13 Tylko, że paczka 1 kg kosztuje więcej niż średnia krajowa :( Odpowiedz Link Zgłoś
marlenx Lavazza. 27.07.06, 00:26 Najlepsza jaka pilam to Lavazza premium drip coffee, czyli do expresu do kawy. Raz zdarzylo mi sie zalac woda, tez super smak. 100% najlepsze ziarna arabica. Pudelko czarno-czerwone, ze zlotymi wstawkami. Po otwarciu trzymam w lodowce, zgodnie z rekomendacjami.A jak jeszcze zaparzy sie mleko (trzeba miec steamer)..masakra:) Wspanialy aromat i smak bez goryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Blue Mountain 27.07.06, 15:09 Sa lepsze i tansze. Jamajskie kawy wg. mnie sa ewidentnie przereklamowane (a cena to wlasnie zabieg marketingowy (ps. mozna miec je znacznie taniej). Odpowiedz Link Zgłoś
gast7 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 02:01 najlepsza kawa pochodzi z Jamajki i nazywa sie Blue Mountain...polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kawitator Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 06:46 Piłem uważam ze dla mnie nie jest ona taka najlepsza Jeżeli zależy ci na dobrej kawie która będzie Tobie smakowała to poszukaj sklepu z kawa połaczonego z kawiarnia na przykład sieci "Pożegnaie z afryką". Tam sobie każ podać różne kawy i tu uwaga jeżeli bedziesz parzył w ekspresie to poproś o kawę z ekspresu bowiem sposób parzenia których jest kilka wydatnie może zmienić samk i zapch kawy. Myślę ze po kilku wizytach trafisz na swoja kawę. Osobiście pijam Mieszankę nr 1 lub abisynkę zaś moje dziewczyny kawę smakową "Pięć smaków" Nie są one tak tanie jak kawy z supermarketów ale jak zaczniesz to na kronungi czy lavatce nawet nie spojrzysz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: drzezi Re: dobra kawa :] IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 27.07.06, 02:23 lavazza Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: dobra kawa :] 27.07.06, 08:01 olga_m_k napisała: > Mam prosbe: podajcie marki ulubionych kaw, jest ich tak duzo ze nie moge sie > zdecydowac ;) NAJLEPSZA (I NAJDROZSZA) POCHODZI Z KOSTARYKI. JEST TAM WULKANICZNA ZIEMIA O NAJLEPSZEJ DLA KAWY KWASOWOSCI. JEST TA KAWA PRZEZNACZONA DLA SMAKOSZY. INNI PIJA TO CO JEST DOSTEPNE NA RYNKU I CHWALA TO SOBIE. NAJLEPIEJ POROZMAWIAC Z ZAOPATRZENIOWCEM Z PALARNII KAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
megi444 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 08:22 Uwielbiam kawę, różne gatunki próbowałam - jedną z moich ulubionych jest SATI czekoladowa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: igloo Lavazza kupowana w ziarnach, mielona w małych IP: *.b-m.pl 27.07.06, 08:46 ilościach, tylko tyle, żeby zaparzyć odpowiednią ilość filiżanek. Mielona w ręcznym młynku, żeby nie spalić ziaren. I parzona w ekspresie ciśnieniowym. Odpowiedz Link Zgłoś