Dodaj do ulubionych

MĄKA SOJOWA- do czego stosować?

IP: 195.117.68.* 03.02.03, 19:02
spotkałam w sklepie mąkę sojową i nie wiem do czego można jej używać,
może mi ktoś podpowie,czy do pieczenia też? pozdr KAMA
Obserwuj wątek
    • Gość: Elwira Re: MĄKA SOJOWA- do czego stosować? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.02.03, 21:19
      Ja używam tej mąki od ponad 10-ciu lat.Odkąd mam dziecko,które ciągle jest na
      jakiejś diecie.Tej mąki używam do wszystkiego:-do panierowania
      ryby,kotletów;do ciast,omletów,placków czy naleśników oraz ciast,bułek,chleba
      i innych wypieków.Oczywiście,nie jest jedyną mąką w takich wypiekach.Miesza
      się ją z innymi mąkami.Doskonale zagęszcza sosy i zupy.Warto spróbować choć
      raz.
      • anna_wu Re: MĄKA SOJOWA- do czego stosować? 03.02.03, 22:03
        Jakiego koloru jest maka sojowa? Ja ostatnio zakupilam "soy powder", jest
        koloru zgnilo-jasno-zoltego. Czy to jedno i to samo?
        • Gość: Elwira Re: MĄKA SOJOWA- do czego stosować? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.02.03, 14:48
          Po opisie sądząc-na pewno jesteś posiadaczką mąki sojowej.
    • Gość: dorisek Re: MA˛KA SOJOWA- do czego stosowac´? IP: *.houston.rr.com 04.02.03, 05:33
      maka sojowa uzywana jest przez osoby na diecie bezglutenowej (chore na celiaklie)
      ktore nie moga jesc maki z ziarna zawierajacego gluten. Sama w sobie do niczego, ale
      swietna w GF mixach (gluten free mixes) zwlaszcza w waflach i pancake'sach. Mam
      celiaklie i bardzo sobie te make cenie.
      • silie Re: również do ELWIRY ;) 04.02.03, 11:45
        Witam;
        mąkę sojową stosuję z konieczności, ponieważ jestem na diecie
        niskowęglowodanowej wg. dr Atkinsa, który tę mąkę poleca do wypieku specjalnego
        chlebka, naleśników, itp.Niestety jest to dla mnie okropieństwo...
        Ten smak kompletnie mi nie dopowiada; naleśniki z tej maki są dla mnie wręcz
        paskdne.Zupy jeszcze nie udało mi się tym zagęścić, a wyłącznie spowodować
        obecność w niej tego okropnego smaku.

Ale może ja coś robię nie tak?? Z tym, że raczej nie mogę mieszać tej mąki z
        inną,żytnią lub pszenną,moja dieta to wyklucza (mam fatalną przemianę materii).
        Co Ty robisz, że tak dobrze "służy" Ci ta mąka??
        Jest to dla mnie ważne, bo inaczej pozostaje mi spozywanie "kanapek" w których
        zamiast pieczywa jest sałata, żółty ser, itp., nie panierowane a tym samym
        suche schabowe i piersi z kurczaka i ryba bez skórki;(((((
        Licze na pomoc;)
        pzdr, s.
        • Gość: Elwira Re: również do ELWIRY ;) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.02.03, 14:47
          Do smaku mąki sojowej można się dobrowolnie przyzwyczaić lub... cierpieć
          katusze przez całe życie.Czyżby twoja dieta była tak restrykcyjna,że nie
          możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej ?
          Do zagęszczania łączę ją z mąką ziemniaczaną.
          Jej smak i kolor [szaro-żółto-beżowy]nie jest niczym innym jak tylko pochodną
          smaku i koloru ziarna sojowego.Nie da się na siłe stosować czegoś,co
          niezmiennie budzi wstręt i odrazę.W końcu bardziej się rozchorujesz,niż Ci ta
          dieta pomoże.A na kłopoty z przemianą materii mam swoje sprawdzone i skuteczne
          sposoby.Jestem czwarty rok po usunięciu woreczka żółciowego i też miałam z tym
          problemy.
          • anna_wu czym zagescic? 04.02.03, 15:02
            Silie, moze sprobujesz z maka z fasoli mung? Nabylam ja ostatnio w tym samym
            czasie co make sojowa i niestety jeszcze jej nie uzywalam. Konsystencje ma taka
            sama jak maka ziemniaczana i mam nadzieje, ze bedzie dzialac podobnie. Wiem, to
            nie to samo co zageszczanie regularna maka, ale moze nie bedzie tak zle.
            Make sojowa (tak Elwira?:), uzylam do optoczenia miesa przed przysmazeniem, nie
            czulam jej smaku zupelnie.
            Pozdrawiam:)
            • Gość: dorisek Re: czym zagescic? IP: *.corelab.com 04.02.03, 16:29
              Maka fasoli garbanzno (chickpea) jest bardzo dobra i latwa w uzyciu i takze
              bogata w bialko. Uzywana jest w kuchnii hinduskiej do robienia roznych
              wypiekow, jest pyszna jako panierunek (hinduska pacora mniam mniam). Mozesz tez
              dodac maki z mielonych orzechow lub kasztanowej (mozna jesc orzechy na
              Atkinsie) do zabicia smaku i poprawienia tekstury.
              • Gość: gogo Re: czym zagescic? IP: *.mtnet.com.pl 04.02.03, 20:36
                gdzie mozna kupic make sojowa, i te inne? w hipermarketach nie widzialam.
              • silie Re: jeszcze do Elwiry... 05.02.03, 10:18
                No właśnie jestem na Atkinsie i tym samym wykluczyłam wszelkie węglowodany;
                równiez ziemniaki=mąkę ziemniaczaną.Może poszukam tej mąki z fasoli, chociaż
                oczywiście najpierw sprawdzę , co Atkins mówi o roslinach strączkowych...;(((
                Co za życie...
                A możesz Elwiro zdradzić jakie masz sposoby na przyspieszenie przemiany materii?
                pzdr, i dziękuję, s.
                • Gość: zuza Re: silie... IP: 195.205.42.* 05.02.03, 12:36
                  Też jestem na Atkinsie. Miałam zamiar kupić tę mąkę, w nadziei, że wreszcie
                  będzie to jakaś namiastka pieczywa,a tu takie buty!!!
                  Czy próbowałaś upiec chleb, czy tylko te naleśniki były niezjadliwe?
                  Wejdź na forum Fitness, na wątek "aktualne atkinsy", przydadzą nam się
                  doświadczenia jeszcze jednej osoby!
                  • japoneczka01 Re: silie... 25.01.16, 06:55
                    Soja w hodowli jest wyłącznie modyfikowana, a poza tym zawiera hormon, który pobudza komórki rakowe do rozwoju. Ponieważ jest świetnym zagęstnikiem, dodają ją do prawie każdej żywności przetwarzanej. Zastanówcie się co sobie sami serwujecie, aby się zdrowo i bezpiecznie odżywiać.
    • Gość: Renia Re: MĄKA SOJOWA- do czego stosować? IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.10.16, 15:32
      dzisiaj kupiłam pyszne bułki z ziarnami i ponoć właśnie z mąki sojowej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka