j2334 12.09.06, 00:30 jak w temacie.Czy makaron ryzowy jest z ryzu ,czy chodzi o taki makaron w ksztalcie ryzu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujek.sam Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:37 Makaron ryzowy jest polprzezroczysty, bialawy, ocen po kolorze. Jest z ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:41 Chyba chodzi ci o makaron w chinskich lub japonskich zupkach. Przezroczysty i cienki, sprawia wrazenie plastiku. Na Dalekim Wschodzie jest cala masa roznych makaronow i ciezko sie w tym polapac. O ile wiem to jest makaron do zup. Jadlam ale jest jak bez smaku. Smakuje w rosolowych zupkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:59 Ten w zupkach wietnamskich, zwanych chinskimi, jest na moje oko zolty, a nie bialy, polprzezroczysty. Tutaj chodzi o makaron ryzowy, taki dostepny w Polsce np. Tao tao, ma takie cos w swojej ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: makaron ryzowy 12.09.06, 01:42 W Polsce nie wiem. W zupkach-gotowcach jest inny makaron. Mam na mysli ten przezroczysty. Jest w chinskich restauracjach do zjedzenie w rosolowych zupach. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: makaron ryzowy 12.09.06, 02:52 Makaron ryżowy tz z ryżu jest białawy półprzezroczysty a makaron w kształcie ryżowych ziarenek , żółty ,bodajże firmy primo gusto to zwyczajny makaron tylko kształt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: makaron ryzowy IP: 149.135.41.* 12.09.06, 07:49 dokladnie z maki ryzowej jest w roznych ksztaltach- to znaczy, szeroki, waski i nitki, czesto tez zwane vermicelli smak ma swoisty i choc mozna go do zupek, najlepszy jest w roznego rodzaju makaronowych potrawach chinskich, tajskich, wietnamskich przewaznie smazy sie jakies mieso lub owoce morza, dodaje sie do tego warzywa a potem namoczony makaron ryzowy, przyprawie sie sosami roznej masci i innymi przyprawami Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: makaron ryzowy 12.09.06, 15:33 j2334 napisała: > jak w temacie.Czy makaron ryzowy jest z ryzu ,czy chodzi o taki makaron w > ksztalcie ryzu? Wszystko (lub prawie wszystko) o makaronie ryzowym (rice noodles) www.foodsubs.com/NoodlesRice.html Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: makaron ryzowy 12.09.06, 15:48 ryzowy to wykonany z ryzu ten w ksztalcie ziarenek ryzu nazywa sie orzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: makaron ryzowy IP: *.wyszkow.tnp.pl 12.09.06, 21:39 Makaron ryżowy stosowany jest też do sajgonek , wtedy dodajemy sos sojowy kapustę pekińską grzyby Muna , marchew , kurczaka i wszystko zawijamy w papier ryżowy Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: makaron ryzowy 12.09.06, 22:19 Makaron z ryzu istnieje, jak najbardziej, jest wykonany z maczki ryzowej. Jest tez makaron z soji, o podobnym wygladzie, tylko troche bardziej przezroczysty. Ja uzywam tych makaronow do dan z woka. W woku robie danie, a potem wrzucam do niego uprzednio zaparzony makaron (zazwyczaj go sie nie goruje, wystarczy tlyko zaparzyc), podsmazam wszystko razem pol minuty i gotowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: makaron ryzowy 13.09.06, 19:31 Dzieki bardzo za wszystkie podpowiedzi.Tak myslalam,ale chcialam sie jeszcze upewnic.Jadlam u kolezanki salatke z rzekomo makaronu ryzowego .maial ksztalt malutkich gwiazdek.Od razu mi sie wydawal na normalny.Ale ona uparcie twierdziala,ze to ryzowy.Obeszlam wszystkie sklepy i nigdzie nie znalazlam takiego .Owszem znalazlam taki sam ,ale byl z maki pszennej.Poprosilam wiec kolezanke ,aby mi ow makaron kupila.Nie kupila ,twierdzac ,ze chwilowo go nie ma w jej sklepie.Kupila mi ten w ksztacie ryzu ,twierdzac ,ze to ryzowy.A na opakowaniu pisze ,ze z maki pszennej.Czyli kolezanka nie ma racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalesnik Re: makaron ryzowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.06, 19:54 Jeszcze nie widzialam ryzowego w ksztalcie gwiazdek. Gwiazdki znam z dziecinstwa w zupie. Byly tez literki, oczywiscie pszennne. Do salatek dobre sa makarony kokardki. Gwiazdki tez moga atrakcyjnie wygladac. Odpowiedz Link Zgłoś