Dodaj do ulubionych

makaron ryzowy

12.09.06, 00:30
jak w temacie.Czy makaron ryzowy jest z ryzu ,czy chodzi o taki makaron w
ksztalcie ryzu?
Obserwuj wątek
    • wujek.sam Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:37
      Makaron ryzowy jest polprzezroczysty, bialawy, ocen po kolorze. Jest z ryzu.
    • karmin-cynober Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:41
      Chyba chodzi ci o makaron w chinskich lub japonskich zupkach. Przezroczysty i
      cienki, sprawia wrazenie plastiku. Na Dalekim Wschodzie jest cala masa roznych
      makaronow i ciezko sie w tym polapac. O ile wiem to jest makaron do zup. Jadlam
      ale jest jak bez smaku. Smakuje w rosolowych zupkach.
      • wujek.sam Re: makaron ryzowy 12.09.06, 00:59
        Ten w zupkach wietnamskich, zwanych chinskimi, jest na moje oko zolty, a nie
        bialy, polprzezroczysty. Tutaj chodzi o makaron ryzowy, taki dostepny w Polsce
        np. Tao tao, ma takie cos w swojej ofercie.
        • karmin-cynober Re: makaron ryzowy 12.09.06, 01:42
          W Polsce nie wiem. W zupkach-gotowcach jest inny makaron. Mam na mysli ten
          przezroczysty. Jest w chinskich restauracjach do zjedzenie w rosolowych zupach.
    • dariamax Re: makaron ryzowy 12.09.06, 02:52
      Makaron ryżowy tz z ryżu jest białawy półprzezroczysty a makaron w kształcie
      ryżowych ziarenek , żółty ,bodajże firmy primo gusto to zwyczajny makaron tylko
      kształt inny.
    • Gość: senin Re: makaron ryzowy IP: 149.135.41.* 12.09.06, 07:49
      dokladnie z maki ryzowej
      jest w roznych ksztaltach- to znaczy, szeroki, waski i nitki, czesto tez zwane
      vermicelli

smak ma swoisty i choc mozna go do zupek, najlepszy jest w roznego rodzaju
      makaronowych potrawach chinskich, tajskich, wietnamskich
      przewaznie smazy sie jakies mieso lub owoce morza, dodaje sie do tego warzywa a
      potem namoczony makaron ryzowy, przyprawie sie sosami roznej masci i innymi
      przyprawami
    • podyanty Re: makaron ryzowy 12.09.06, 15:33
      j2334 napisała:

> jak w temacie.Czy makaron ryzowy jest z ryzu ,czy chodzi o taki makaron w
      > ksztalcie ryzu?
      Wszystko (lub prawie wszystko) o makaronie ryzowym (rice noodles)
      www.foodsubs.com/NoodlesRice.html
    • roseanne Re: makaron ryzowy 12.09.06, 15:48
      ryzowy to wykonany z ryzu

ten w ksztalcie ziarenek ryzu nazywa sie orzo
      • Gość: barbara Re: makaron ryzowy IP: *.wyszkow.tnp.pl 12.09.06, 21:39
        Makaron ryżowy stosowany jest też do sajgonek , wtedy dodajemy sos sojowy
        kapustę pekińską grzyby Muna , marchew , kurczaka i wszystko zawijamy w papier
        ryżowy Pycha.
    • maialina1 Re: makaron ryzowy 12.09.06, 22:19
      Makaron z ryzu istnieje, jak najbardziej, jest wykonany z maczki ryzowej.
      Jest tez makaron z soji, o podobnym wygladzie, tylko troche bardziej przezroczysty.
      Ja uzywam tych makaronow do dan z woka.
      W woku robie danie, a potem wrzucam do niego uprzednio zaparzony makaron
      (zazwyczaj go sie nie goruje, wystarczy tlyko zaparzyc), podsmazam wszystko
      razem pol minuty i gotowe :)
      • j2334 Re: makaron ryzowy 13.09.06, 19:31
        Dzieki bardzo za wszystkie podpowiedzi.Tak myslalam,ale chcialam sie jeszcze
        upewnic.Jadlam u kolezanki salatke z rzekomo makaronu ryzowego .maial ksztalt
        malutkich gwiazdek.Od razu mi sie wydawal na normalny.Ale ona uparcie
        twierdziala,ze to ryzowy.Obeszlam wszystkie sklepy i nigdzie nie znalazlam
        takiego .Owszem znalazlam taki sam ,ale byl z maki pszennej.Poprosilam wiec
        kolezanke ,aby mi ow makaron kupila.Nie kupila ,twierdzac ,ze chwilowo go nie
        ma w jej sklepie.Kupila mi ten w ksztacie ryzu ,twierdzac ,ze to ryzowy.A na
        opakowaniu pisze ,ze z maki pszennej.Czyli kolezanka nie ma racji?
        • Gość: nalesnik Re: makaron ryzowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.06, 19:54
          Jeszcze nie widzialam ryzowego w ksztalcie gwiazdek. Gwiazdki znam z dziecinstwa
          w zupie. Byly tez literki, oczywiscie pszennne. Do salatek dobre sa makarony
          kokardki. Gwiazdki tez moga atrakcyjnie wygladac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka