Dodaj do ulubionych

co przywiezc z Czech

IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 00:24
Witajcie,
podpowiedzcie co przywiezc z Czech.
pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • lina37 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 00:31
      -becherowka lemen i dla mnie tez prosze
      • Gość: tom Re: co przywiezc z Czech IP: 83.168.96.* 20.09.06, 07:01
        nie wiem jak to sie pisze ale caj to jest taki sok dolewa sie do
        herbaty albo samego sie pije
        • Gość: jklk Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:24
          > nie wiem jak to sie pisze ale caj to jest taki sok dolewa sie do
          > herbaty albo samego sie pije

caj to nie sok, tylko po czesku herbata (czyta się czaj); w tym wypadku taki
          koncentrat w płynie do rozpuszczania w wodzie (ja akurat nie przepadam).
          Oj, od razu widać, że ruskiego już w szkołach nie uczą.
      • magdalena2lbn Re: co przywiezc z Czech 25.09.06, 01:37
        Nie czytalam wszystkich postow wiec moze sie powtorze.Przywiez sobie "wałek
        cicho-sza" do rozbijania kotletow w srodku nocy (nie stawiajac na nogi balego
        bloku)
    • anka_p24 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 07:38
      Piwo. Na przykład Pilsner Urquell z Czech ma o wiele lepszy smak niż ten
      dostępny w naszych sklepach. I Becherowkę oczywiście też :-)
      • amikeo Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 07:47
        Tatarska omacka, czekolada Studencka (biała, mleczna, gorzka), Lazenskie oplaty
        (rózne smaki), cukierki Bon Pari (owocowe), Lentilki, kakako Orion, czekolad a
        z całymi migdałami Orion.
        • ilekobietamalat Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 10:17
          lentilki najlepiej duzo i troche dla mnie;> a poza tym to ja proponuje sie tam
          najesc serem z tatarska omacka wlasnie;>
    • ba_nita Re: Szynkowar - najlepiej niejeden.n/t 20.09.06, 10:14

• jollka2 Knedlik gotowy 20.09.06, 10:37
        pewnie ten sam, ktory podaja w restauracjach ok. 17 koron.
    • ma.malina Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 11:37
      U mnie w domu furorę robią serki , nazwanę przez córkę makaronikami, tak też
      wyglądają.Niewiem , jaka się to nazywa , ale chyba ser parzony , jest w różnych
      smakach np czosnkowy , z papryką itp. Widziałam też w naszych sklepach
      takie "makaroniki" ale to nie to .......
      • alienxxx Re: co przywiezc z Czech 25.09.06, 19:18
        korbaciky
    • loginka1 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 12:22
      - musztardę w przezroczystych słoikach bez etykietki - napisy są na wieczku,
      produkuje ją firma z Ostrawy. ja najbardziej lubię ostrą.
      - keczup czosnkowy Kand
    • mamakajtka Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 12:23
      Z Czech polecam przywieść utopieńce, czyli parówki, kiełbaski marynowane
      zazwyczaj z cebulą papryka i przyprawami. Można je kupic w słoikach, w sklepach
      spożywczych, a najlepiej w supermarketach. Trochę dziwaczne w smaku, ale mnie i
      mojej przyjaciółce bardzo smakowały. Pozdrawiam.
    • Gość: dalloway Re: Czytam to wszystko i się śmieję. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:16
      A jednak nie całkiem. Lazenskich oplatkov nie widziałam nigdzie poza halą (tam
      połamane i stare), a serki warkoczowe z Bomi czy Alberta sa ohydne - w
      przeciwieństwie do oryginalnych czeskich. Nie wspominając o tym, że to własnie
      do Czech jedzie sie na smaczne parki - w Polsce takich nie ma, albo bywają
      rzadko. Czeskiego Pilsnera też w Polsce nie ma, a ten na polski rynek to inna
      bajka.
      • ba_nita Re: Ale to się najlepiej "szamkoli" na miejscu. 20.09.06, 13:34
        Po co wozić?NAwet z Gdyni spokojnie na weekend mogę zrobić wypad do Czech. W
        końcu to nie tak daleko.:-)
        P.S.Pilsner z butelki to nie ten z "kija" na praskich Hradczanach.)))
    • Gość: vectra Re: co przywiezc z Czech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:39
      Ostatnio dostałam przywiezione z Czech małe, srebrne, cukrowe kulki do
      dekoracji ciast i tortów - u nas chyba nie jest łatwo dostać albo ja ich nie
      widzę w sklepach a jest to fajna rzecz gdy ktoś lubi piec i dekorowac
      słodkości:)
    • amikeo Re: Czytam to wszystko i się śmieję. 20.09.06, 16:03
      U mnie na Mazowszu NIC z tych rzeczy nie jest dostepne. Specjalnie po nie też
      nie jeżdzę za granicę, ale przy okazji pobytu w górach robię 2 razy w roku
      zapasy. Dodatkowo kupujemy masowo piwo Staropramen z alkoholi, u nas
      niedostępne a nam posmakowało szczególnie.
    • Gość: Yatsec Absynt !!! n/t IP: 193.36.240.* 20.09.06, 17:24
    • betsypetsy Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 17:39
      śmierdzące serki: Romadur, Baladur, Syr pivny przepyszne do piwa i nie tylko.
      Pomazanki czyli ichne serki do smarowania chleba,rum do herbaty ale taki w
      syropie w plastikowej butelce. Ja jestem co miesiąc w Czechach i zawsze wracamy
      z pełnym autem szczególnie piwa :)
    • Gość: kaktusik Re: co przywiezc z Czech IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.09.06, 21:41
      oprócz wymienionych wyżej -koniecznie! rum tuzemski- najlepszy dodatek do
      tortów,deserów a zimą niezastąpiony do herbaty
    • Gość: p.olina Re: co przywiezc z Czech IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.06, 22:11
      Sery. Tzn. mnie b.b. smakowaly, maja duzo owczych pysznych serkow, i piwo.
      Ja piwa nie pije, ale dla czarnego Kozla zrobie wyjatek :-))))
      • Gość: jklk Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:10
        Wiele moich przysmaków już tu wymieniono. Więc może jeszcze raz polecę rózne
        pomazanki - czyli nie tyle serki (jak ktoś napisał), co raczej pasty do
        smarowania pieczywa. Fakt, że najfajniejsze są te serowe - z sera żółtego albo
        z sera pleśniaka (czyli hermelinova pomazanka).
        Również smaczne i trochę inne niż nasze są gotowe sałatki (uwielbiam
        hermelinową!).
        Wiele jest też przysmaków, które trzeba zjeść na miejscu - np. zupa czosnkowa!

• Gość: hej Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:40
          serki warkoczyki to Korbaciky - ale one są chyba słowackie bardziej
    • Gość: storkok Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:48
      hermelinowy ser (coś jak camembert w ziołach i w zalewie), utopence, smarovinkę
      (wybór smaku - zależnie od upodobań), oczywiście butlę medoviny z Vimperka i na
      koniec trochę tmavego piwa z małych regionalnych browarów.
      • gosica37 Re: co przywiezc z Czech 22.09.06, 22:21
        Proponuje odwiedziny w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktore w Czechach sa norma w
        kazdym, nawet mniejszym miescie (czy stoiska w supermarketach). Polecam rozne
        sojowe produkty-mleko,paszteciki,ciasteczka. Przerozne ciasteczka z ziarnami czy
        sojowe jogurty. Jest tego cale mnostwo i kazdy powinien znalezc cos dla siebie.
        Szczegolnie polecam takie rozne wegetarianskie paszteciki trzymane w lodowce o
        ksztalcie malych kielbasek np.fasolowa czy tofu. No i wedzone tofu w kostce (ser
        sojowy)jest suuper!!!Bardzo smaczne sa rozne gatunki wedzonych serow i serek o
        nazwie Lucina. Wybor ciemnego pieczywa i wieloziarnistych buleczek tez jest
        ogromny! Bardzo dobrea sa TELKI,drobne i chrupiace krakersiki z makiem. Jak mi
        sie jeszcze cos przypomni to dopisze:) Pozdrawiam
        • salimis Re: co przywiezc z Czech 23.09.06, 22:56
          Jeśli lubisz kremy alkoholowe to polecam krem wiśnie w czekoladzie. Jest
          przepyszny ale nie w każdym sklepie można go spotkać.Szkoda że nie jest dostępny
          w Polsce.
        • lullaby22 Re: :) 24.09.06, 16:42
          gosica37 napisała:

> Proponuje odwiedziny w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktore w Czechach sa
          norma
          > w
          > kazdym, nawet mniejszym miescie (czy stoiska w supermarketach). Polecam rozne
          > sojowe produkty-mleko,paszteciki,ciasteczka. Przerozne ciasteczka z ziarnami
          cz
          > y
          > sojowe jogurty. Jest tego cale mnostwo i kazdy powinien znalezc cos dla
          siebie.
          > Szczegolnie polecam takie rozne wegetarianskie paszteciki trzymane w lodowce o
          > ksztalcie malych kielbasek np.fasolowa czy tofu. No i wedzone tofu w kostce
          (se
          > r
          > sojowy

Jeśli chodzi o polskie sklepy ze zdrową żywnością, jest w nich wszystko, o czym
          piszesz :)
          • gosica37 Re: :) 01.10.06, 18:10

> Jeśli chodzi o polskie sklepy ze zdrową żywnością, jest w nich wszystko, o
            czym
            >
            > piszesz :)

Niestety ja nie widze tych rzeczy:( Nie znajduje rowniez takiej ilosci sklepow
            ze zdrowa zywnoscia ile jest chocby w przygranicznym Czeskim Cieszynie. Dla
            mnie to zawsze byl luksus jakiego Czechom zazdroszcze.Fakt,ze pojawilo sie
            troche produktow po marketach w mniejszych miastach,ale te czeskie,male
            paszteciki to chyba tylko tamtejszy rarytas:)Chyba ze i czeskie produkty
            zaczelismy eksportowac?
    • feminasapiens Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 15:36
      Zawsze jak jestem w Czechach (najczęściej tylko na granicy - właśnie po
      zakupy), kupuję moje ulubione słodycze: oplatky, czyli okrągłe wafle
      dwuwarstwowe, najlepsze nazywają się KOLONADA w wersji czekoladowej.

Polecam baaardzo...
      Ach, rozmarzyłam się - właśnie jestem na diecie :-(
    • radziosny Ania kupisz mi fidorka? 24.09.06, 17:37
      Czesc, wlasnie sie zastanawialem jak zdobyc tego wafelka, skoro ty jedziesz do
      Czech czy moglabys przywiezc z 5 wafelkow. One sa male wiec duzo miejsca nie
      zajma. Mozesz nawet wiecej jak tobie pasuje. Co o tym myslisz? Bardzo mi na tym
      zalezy :( .
    • nimeska Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 20:22
      przystojnego czecha ;)
      • lina37 Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 20:37
        ...nie ma takiego "zwierzecia"....
        • nimeska Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 23:29
          ja sa sa
          tylko trzeba umiec patrzec

ps uwielbiam blondynow ;D
          • woland76 Re: co przywiezc z Czech 26.09.06, 21:47
            bezwarunkowo kilka fajnych czeskich alkoholi.
            Rum tuzemski, beherovkę, ich nalewki sa zupełnie inne niż nasze - wystarczy
            spytac panią w monopolowym - a co pani pija, otworzy się przed Tobą spektrum
            nieznanych doznań smakowych ;)
            Super sa ichnie likiry - kawowy, orzechowy, wisnie, marcepan w alkoholu.
            Ze słodyczy - niepodrabialna nigdzie indziej czekolada Studencka - horka z
            bakaliami to naprawdę rarytas.
            Jeśli masz do syspozycji samochodowa lodówkę, proponuje nabycie kilku rodzajów
            sera (bryndze itp).
            Knedliki - ale to lepiej zjeść tam i zachowac w głębinach kubków smakowych
            doznania do powtórzenia w domu.
            piwo - Staropramen ciemne rzuca na kolana, kilka innych równiez niczego sobie
            (niewiele polskich piw dorównuje im smakiem - wiem, podpadłam naszym
            browarom, ale i tak smak to smak)
            a najważniejsze - usmiech na buzi i nawet skiślak w spozywczym - ja
            kilkakrotnie miałam okazje przekonać się, ze niektórzy czesi nie lubia Polaków,
            np. niby nie rozumieja co do nich mowimy - nawet skiślak w spozywczym podpowie
            co całe rzesze Polaków masowo kupują w czeskich sklepach.
            Aha - tuzemski rum jest osiem tysięcy razy lepszy do robienia rumtopfu (taka
            odmiana nalewki) od naszego rumu. Lezy sobie potem taki zadowolony z
            siebie "twórca" i wspomina ostatnia wycieczke do czech......

kiedy wracalismy z moim Maciejaszem z wyprawy w góry (była to co prawda
            Słowacja, nie Czechy), w bagazniku dudniło 30 butelek likierów oraz wódek -
            celnik zapytał: skad państwo wracacie? My na to - ze słowackiego raju (dla tych
            co byli- sucha bela itp). a on na to - to teraz wjeżdzacie do polskiego raju.
            Usmiech na gębusi i fajne wspomnienia.
            Pozdrawiam
            Aha - i bezwarunkowo omacka - ichnia musztarda. Dla smakoszy. :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka