Gość: Ania IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 00:24 Witajcie, podpowiedzcie co przywiezc z Czech. pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lina37 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 00:31 -becherowka lemen i dla mnie tez prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: co przywiezc z Czech IP: 83.168.96.* 20.09.06, 07:01 nie wiem jak to sie pisze ale caj to jest taki sok dolewa sie do herbaty albo samego sie pije Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jklk Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:24 > nie wiem jak to sie pisze ale caj to jest taki sok dolewa sie do > herbaty albo samego sie pije caj to nie sok, tylko po czesku herbata (czyta się czaj); w tym wypadku taki koncentrat w płynie do rozpuszczania w wodzie (ja akurat nie przepadam). Oj, od razu widać, że ruskiego już w szkołach nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: co przywiezc z Czech 25.09.06, 01:37 Nie czytalam wszystkich postow wiec moze sie powtorze.Przywiez sobie "wałek cicho-sza" do rozbijania kotletow w srodku nocy (nie stawiajac na nogi balego bloku) Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 07:38 Piwo. Na przykład Pilsner Urquell z Czech ma o wiele lepszy smak niż ten dostępny w naszych sklepach. I Becherowkę oczywiście też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 07:47 Tatarska omacka, czekolada Studencka (biała, mleczna, gorzka), Lazenskie oplaty (rózne smaki), cukierki Bon Pari (owocowe), Lentilki, kakako Orion, czekolad a z całymi migdałami Orion. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 10:17 lentilki najlepiej duzo i troche dla mnie;> a poza tym to ja proponuje sie tam najesc serem z tatarska omacka wlasnie;> Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Knedlik gotowy 20.09.06, 10:37 pewnie ten sam, ktory podaja w restauracjach ok. 17 koron. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.malina Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 11:37 U mnie w domu furorę robią serki , nazwanę przez córkę makaronikami, tak też wyglądają.Niewiem , jaka się to nazywa , ale chyba ser parzony , jest w różnych smakach np czosnkowy , z papryką itp. Widziałam też w naszych sklepach takie "makaroniki" ale to nie to ....... Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 12:22 - musztardę w przezroczystych słoikach bez etykietki - napisy są na wieczku, produkuje ją firma z Ostrawy. ja najbardziej lubię ostrą. - keczup czosnkowy Kand Odpowiedz Link Zgłoś
mamakajtka Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 12:23 Z Czech polecam przywieść utopieńce, czyli parówki, kiełbaski marynowane zazwyczaj z cebulą papryka i przyprawami. Można je kupic w słoikach, w sklepach spożywczych, a najlepiej w supermarketach. Trochę dziwaczne w smaku, ale mnie i mojej przyjaciółce bardzo smakowały. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Czytam to wszystko i się śmieję. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:16 A jednak nie całkiem. Lazenskich oplatkov nie widziałam nigdzie poza halą (tam połamane i stare), a serki warkoczowe z Bomi czy Alberta sa ohydne - w przeciwieństwie do oryginalnych czeskich. Nie wspominając o tym, że to własnie do Czech jedzie sie na smaczne parki - w Polsce takich nie ma, albo bywają rzadko. Czeskiego Pilsnera też w Polsce nie ma, a ten na polski rynek to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Ale to się najlepiej "szamkoli" na miejscu. 20.09.06, 13:34 Po co wozić?NAwet z Gdyni spokojnie na weekend mogę zrobić wypad do Czech. W końcu to nie tak daleko.:-) P.S.Pilsner z butelki to nie ten z "kija" na praskich Hradczanach.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: co przywiezc z Czech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:39 Ostatnio dostałam przywiezione z Czech małe, srebrne, cukrowe kulki do dekoracji ciast i tortów - u nas chyba nie jest łatwo dostać albo ja ich nie widzę w sklepach a jest to fajna rzecz gdy ktoś lubi piec i dekorowac słodkości:) Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: Czytam to wszystko i się śmieję. 20.09.06, 16:03 U mnie na Mazowszu NIC z tych rzeczy nie jest dostepne. Specjalnie po nie też nie jeżdzę za granicę, ale przy okazji pobytu w górach robię 2 razy w roku zapasy. Dodatkowo kupujemy masowo piwo Staropramen z alkoholi, u nas niedostępne a nam posmakowało szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: co przywiezc z Czech 20.09.06, 17:39 śmierdzące serki: Romadur, Baladur, Syr pivny przepyszne do piwa i nie tylko. Pomazanki czyli ichne serki do smarowania chleba,rum do herbaty ale taki w syropie w plastikowej butelce. Ja jestem co miesiąc w Czechach i zawsze wracamy z pełnym autem szczególnie piwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktusik Re: co przywiezc z Czech IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.09.06, 21:41 oprócz wymienionych wyżej -koniecznie! rum tuzemski- najlepszy dodatek do tortów,deserów a zimą niezastąpiony do herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.olina Re: co przywiezc z Czech IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.06, 22:11 Sery. Tzn. mnie b.b. smakowaly, maja duzo owczych pysznych serkow, i piwo. Ja piwa nie pije, ale dla czarnego Kozla zrobie wyjatek :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jklk Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:10 Wiele moich przysmaków już tu wymieniono. Więc może jeszcze raz polecę rózne pomazanki - czyli nie tyle serki (jak ktoś napisał), co raczej pasty do smarowania pieczywa. Fakt, że najfajniejsze są te serowe - z sera żółtego albo z sera pleśniaka (czyli hermelinova pomazanka). Również smaczne i trochę inne niż nasze są gotowe sałatki (uwielbiam hermelinową!). Wiele jest też przysmaków, które trzeba zjeść na miejscu - np. zupa czosnkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:40 serki warkoczyki to Korbaciky - ale one są chyba słowackie bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storkok Re: co przywiezc z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:48 hermelinowy ser (coś jak camembert w ziołach i w zalewie), utopence, smarovinkę (wybór smaku - zależnie od upodobań), oczywiście butlę medoviny z Vimperka i na koniec trochę tmavego piwa z małych regionalnych browarów. Odpowiedz Link Zgłoś
gosica37 Re: co przywiezc z Czech 22.09.06, 22:21 Proponuje odwiedziny w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktore w Czechach sa norma w kazdym, nawet mniejszym miescie (czy stoiska w supermarketach). Polecam rozne sojowe produkty-mleko,paszteciki,ciasteczka. Przerozne ciasteczka z ziarnami czy sojowe jogurty. Jest tego cale mnostwo i kazdy powinien znalezc cos dla siebie. Szczegolnie polecam takie rozne wegetarianskie paszteciki trzymane w lodowce o ksztalcie malych kielbasek np.fasolowa czy tofu. No i wedzone tofu w kostce (ser sojowy)jest suuper!!!Bardzo smaczne sa rozne gatunki wedzonych serow i serek o nazwie Lucina. Wybor ciemnego pieczywa i wieloziarnistych buleczek tez jest ogromny! Bardzo dobrea sa TELKI,drobne i chrupiace krakersiki z makiem. Jak mi sie jeszcze cos przypomni to dopisze:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
salimis Re: co przywiezc z Czech 23.09.06, 22:56 Jeśli lubisz kremy alkoholowe to polecam krem wiśnie w czekoladzie. Jest przepyszny ale nie w każdym sklepie można go spotkać.Szkoda że nie jest dostępny w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lullaby22 Re: :) 24.09.06, 16:42 gosica37 napisała: > Proponuje odwiedziny w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktore w Czechach sa norma > w > kazdym, nawet mniejszym miescie (czy stoiska w supermarketach). Polecam rozne > sojowe produkty-mleko,paszteciki,ciasteczka. Przerozne ciasteczka z ziarnami cz > y > sojowe jogurty. Jest tego cale mnostwo i kazdy powinien znalezc cos dla siebie. > Szczegolnie polecam takie rozne wegetarianskie paszteciki trzymane w lodowce o > ksztalcie malych kielbasek np.fasolowa czy tofu. No i wedzone tofu w kostce (se > r > sojowy Jeśli chodzi o polskie sklepy ze zdrową żywnością, jest w nich wszystko, o czym piszesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosica37 Re: :) 01.10.06, 18:10 > Jeśli chodzi o polskie sklepy ze zdrową żywnością, jest w nich wszystko, o czym > > piszesz :) Niestety ja nie widze tych rzeczy:( Nie znajduje rowniez takiej ilosci sklepow ze zdrowa zywnoscia ile jest chocby w przygranicznym Czeskim Cieszynie. Dla mnie to zawsze byl luksus jakiego Czechom zazdroszcze.Fakt,ze pojawilo sie troche produktow po marketach w mniejszych miastach,ale te czeskie,male paszteciki to chyba tylko tamtejszy rarytas:)Chyba ze i czeskie produkty zaczelismy eksportowac? Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 15:36 Zawsze jak jestem w Czechach (najczęściej tylko na granicy - właśnie po zakupy), kupuję moje ulubione słodycze: oplatky, czyli okrągłe wafle dwuwarstwowe, najlepsze nazywają się KOLONADA w wersji czekoladowej. Polecam baaardzo... Ach, rozmarzyłam się - właśnie jestem na diecie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
radziosny Ania kupisz mi fidorka? 24.09.06, 17:37 Czesc, wlasnie sie zastanawialem jak zdobyc tego wafelka, skoro ty jedziesz do Czech czy moglabys przywiezc z 5 wafelkow. One sa male wiec duzo miejsca nie zajma. Mozesz nawet wiecej jak tobie pasuje. Co o tym myslisz? Bardzo mi na tym zalezy :( . Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 20:37 ...nie ma takiego "zwierzecia".... Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: co przywiezc z Czech 24.09.06, 23:29 ja sa sa tylko trzeba umiec patrzec ps uwielbiam blondynow ;D Odpowiedz Link Zgłoś
woland76 Re: co przywiezc z Czech 26.09.06, 21:47 bezwarunkowo kilka fajnych czeskich alkoholi. Rum tuzemski, beherovkę, ich nalewki sa zupełnie inne niż nasze - wystarczy spytac panią w monopolowym - a co pani pija, otworzy się przed Tobą spektrum nieznanych doznań smakowych ;) Super sa ichnie likiry - kawowy, orzechowy, wisnie, marcepan w alkoholu. Ze słodyczy - niepodrabialna nigdzie indziej czekolada Studencka - horka z bakaliami to naprawdę rarytas. Jeśli masz do syspozycji samochodowa lodówkę, proponuje nabycie kilku rodzajów sera (bryndze itp). Knedliki - ale to lepiej zjeść tam i zachowac w głębinach kubków smakowych doznania do powtórzenia w domu. piwo - Staropramen ciemne rzuca na kolana, kilka innych równiez niczego sobie (niewiele polskich piw dorównuje im smakiem - wiem, podpadłam naszym browarom, ale i tak smak to smak) a najważniejsze - usmiech na buzi i nawet skiślak w spozywczym - ja kilkakrotnie miałam okazje przekonać się, ze niektórzy czesi nie lubia Polaków, np. niby nie rozumieja co do nich mowimy - nawet skiślak w spozywczym podpowie co całe rzesze Polaków masowo kupują w czeskich sklepach. Aha - tuzemski rum jest osiem tysięcy razy lepszy do robienia rumtopfu (taka odmiana nalewki) od naszego rumu. Lezy sobie potem taki zadowolony z siebie "twórca" i wspomina ostatnia wycieczke do czech...... kiedy wracalismy z moim Maciejaszem z wyprawy w góry (była to co prawda Słowacja, nie Czechy), w bagazniku dudniło 30 butelek likierów oraz wódek - celnik zapytał: skad państwo wracacie? My na to - ze słowackiego raju (dla tych co byli- sucha bela itp). a on na to - to teraz wjeżdzacie do polskiego raju. Usmiech na gębusi i fajne wspomnienia. Pozdrawiam Aha - i bezwarunkowo omacka - ichnia musztarda. Dla smakoszy. :) Odpowiedz Link Zgłoś