metal_fish 31.01.07, 12:14 poszukuje przepisu na sos do makaronu z tuńczykiem (na ciepło na obiad). cos w miare prostego. i wypróbowanego - dlatego pytam a potem wyszukiwarka :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 12:25 www.gotowanie.wkl.pl/przepis2181.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis13038.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis28.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis22332.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis149.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis4752.html pychotka.pl/pychotka/content/view/1357/66/ kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-4578356,P_KOBIETA_PRZEPISY.html kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,63594296,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m\ Re: makaron + tuńczyk IP: *.acn.waw.pl 31.01.07, 12:52 dobry sos pomidorowy z cebulą a do tego tuńczyk z puszki prościej się nie da.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m\ Re: makaron + tuńczyk IP: *.acn.waw.pl 31.01.07, 12:52 dobry sos pomidorowy z cebulą a do tego tuńczyk z puszki prościej się nie da.. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 12:59 Bardzo proste, szybkie. Ja tam lubi,,e. Po kolei: gotujesz makaron rurki. w tym samym czasie blanszujesz brokuły podzielone na różyczki. teraz ja, np. używam mrożonych. Otwierasz puszkę tuńczyka i odlewaśz na nią olej. Na rozgrzanym oleju podsmażasz plasterki czosnku. (uwaga by nie przypalić - czosnek gdy brązowieje - gorzknieje). Wszystko wrzucasz do miski i mieszasz. Dosalasz i pieprzysz do smaku. gotowe. W zależności od czasu gotowania makaronu - calość pochlania jakieś 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: makaron + tuńczyk 01.02.07, 23:10 Robię tak samo, tylko czosnek przepuszczam przez praskę. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elala Re: makaron + tuńczyk IP: *.uci.agh.edu.pl 31.01.07, 13:23 Jednocześnie gotujesz makaron i robisz sos. Do garnka wrzuca się 2 puszki tuńczyka (może być sałatkowy, rozdrobniony), 1-2 ząbki czosnku rozgniecionego, łyżeczkę przyprawy typu wegeta, 1 dużą lub 2 małe cebule pokrojone w kostkę. Dusić ok. 5-7 minut. Cebula musi być jędrna. Dodać kwaśną śmietanę (dużą) wymieszaną z 1 łyżeczką mąki. Zagotować. W tym czasie makaron jest już gotowy. Wymieszać. Koniecznie posypać parmezanem albo (no trudno!) jego podróbką. Naprawdę dobre a co dla mnie ważne szybkie i na dodatek z produktów, które zawsze można mieć w lodówce. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 13:45 Gość portalu: elala napisał(a): > Jednocześnie gotujesz makaron i robisz sos. Do garnka wrzuca się 2 puszki > tuńczyka (może być sałatkowy, rozdrobniony), 1-2 ząbki czosnku rozgniecionego, > łyżeczkę przyprawy typu wegeta, 1 dużą lub 2 małe cebule pokrojone w kostkę. > Dusić ok. 5-7 minut. Cebula musi być jędrna. Dodać kwaśną śmietanę (dużą) > wymieszaną z 1 łyżeczką mąki. Zagotować. W tym czasie makaron jest już gotowy. > Wymieszać. Koniecznie posypać parmezanem albo (no trudno!) jego podróbką. > Naprawdę dobre a co dla mnie ważne szybkie i na dodatek z produktów, które > zawsze można mieć w lodówce. Smacznego. Po co ta vegeta? Poza tym kolejnosc powinna byc nieco inna najpierw cebula, potem reszta, śmietana na końcu (chociaz ja bym ryby ze smietaną jednak nie łaczyła..ale to kwestia gustu) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 13:39 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54614057,54614057.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 13:50 byl kiedys w GP swietny przepis,ale zaginal:)To znaczy ja go pamietam i wielokrotnie wyprobowalam:)Na patelnie cebule w piorka,czosnek w plasterki,oliwa,zezlocic dolozyc tunczyka i 2 obrane pokrojone pomidory.Ja dodaje jeszcze troche sosu sojowego i juz:) Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 19:48 przepyszny przepis na makaron z tuńczykiem... makaron najlepiej kokardki lub inne kształtne ugotowany, tuńczyk w oliwce, cebulka, duzo sera i zielonej pietruszki... makaron gotujemy, cebulke podsmazamy na oliwce z tunczyka na koniec dodajemy tunczyka do tego makaron i duzo tartego sera i pietruszki, sol i ieprz do smaku moze byc czosnek...pycha..moze nie makaron z sosem ale dobre..smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
metal_fish Re: makaron + tuńczyk 31.01.07, 23:28 dziękuje za wszystkie rady i przepisy! :) zrobiłam ostatecznie tak: podsmażyłam cebule w piórkach, dodałam czosnek, jeszcze chwile podsmażyłam, wrzuciłam pomidory z puszki i mieszanke suszonych ziół (chyba oregano, tymianek, rozmaryn - mix własny ;)), gdy pomidory się "rozciapały" dodałam tuńczyka w sosie własnym z puszki chwile jeszcze podusiłam, wymieszałam z posiekaną świeżą bazylią i ugotowanym "w międzyczasie" makaronem (akurat świderki). podałam posypane tartym serem (niestety nie orginalnym parmezanem :(). nieskromnie powiem - pyszne! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron + tuńczyk 01.02.07, 11:51 Mozna dodac oliwki / np. nadziewane papryka / i kapary. Sera nie dodaje: moim zdaniem / i nie tylko do ryb na ogol nie pasuje /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: makaron + tuńczyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:02 pomysł ściągnięty z puszki Rio Mare (gotowce do makaranów przywiezione z Włoch) tuńczyk w oliwie+czarne oliwki+peperoncino+zioła ijuż.Ogień i niebo w gębie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: makaron + tuńczyk IP: *.skranetcan.pl 01.02.07, 12:02 Albo: tuńczyk w oliwie + por (biała część) + czosnek + pieprz + śmietana + sok z cytryny + penne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim5 Re: makaron + tuńczyk IP: 193.110.99.* 01.02.07, 12:15 Na oliwie podduszam marchewkę i cebulę, pokrojone w kostkę (dość drobno), zalewam sokiem pomidorowym, dodaję tuńczyka w sosie własnym. Potem mieszam z makaronem i pokrojonymi świeżymi pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś