Dodaj do ulubionych

dobrze skomponowane menu - pomóżcie

21.02.07, 17:57
prosze o pomoc w ułożeniu menu na elegancki obiad lub kolację. potrawy nie muszą byc baaardzo wykwintne (np. niekoniecznie ostrygi ;P) ale zależy mi żeby potrawy dobrze ze sobą pasowały. pewnym punktem programu jest jedynnie tort z chleba razowego. ma to być przyjęcie z okazji 18 urodzin dla ok. 10 osób. troche doświadczenia kuchennego posiadam choć mistrzem nie jestem. będe wdzięczna za podpowiedzi co do doboru potraw, przepisy też chętnie :)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Zdecyduj się- kolacja a obiad to dwie różne sprawy 21.02.07, 18:21

• metal_fish Re: Zdecyduj się- kolacja a obiad to dwie różne s 21.02.07, 18:23
        może być albo obiad albo kolacja. poprostu czekam na takie i takie propozycje. zależnie która mi sie spodoba to zrobie przyjęcie w porze obiadowej albo kolacyjnej nie sprawia mi to różnicy.
        • ba_nita Re: Zdecyduj się- kolacja a obiad to dwie różne s 21.02.07, 18:38
          Przystawka: purisy z salsą pomidorową lub pastą z czarnej fasoli i pieczarek a
          jeszcze lepiej obie, zupa-krem kalafiorowa lub inna warzywna z niewielkimi
          grzankami (mała kostka) albo groszek ptysiowy, danie główne: pstrąg pieczony w
          bukiecie z warzyw lub kurze piersi. Jedno i drugie z pomarańczowym (lub
          czerwonym ryżem). Ryż dobrze przemywasz pod bieżącą wodą, wrzucasz na patelnię z
          paroma łyżkami masła a jeszcze lepiej ghee, dodajesz przecier pomidorowy lub na
          ostro sambal oelek (wtedy różnica w kolorach jest) i całość podlewasz bulionem
          warzywnym do momentu kiedy ryż będzie już miekki. Można go podawać na zimno i na
          ciepło.
          Purisy mam tutaj:
          gotowanie.onet.pl/19411,0,1,purisy_smazone_placki,ksiazka_przepis.html
          Pasta z czarnej fasoli:
          gotowanie.onet.pl/27218,0,1,pasta_z_czarnej_fasoli,ksiazka_przepis.html
          Pomidorowa salsa:
          gotowanie.onet.pl/27219,0,1,pomidorowa_salsa,ksiazka_przepis.html
          Może być jeszcze taki dip:
          gotowanie.onet.pl/27220,0,1,dip_czosnkowo_krewetkowy,ksiazka_przepis.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka