GoĹÄ: aniela IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 12:09 w pobliskim hipermarkecie, o dwa kroki od kupienia bedac, z obawy przed utrata miejsca w kolejce jednak sie nie decydujac. i czy to prawda ze sake podaje sie na goraco? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brookie Re: sake na gorąco 16.02.03, 13:46 Sake mozna pic na zimno, albo na goraco. W zaleznosci od okolicznosci . Ale jakie nie bylyby okolicznosci, to dla mnie osobiscie sake smakuje jak woda ryzowa. Uwielbiam japonskie jedzenie, ale sake, no nie wiem. Jakos mi nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kanuk Re: sake na gorąco IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.03, 14:19 na cieplo, nie na goraco. lub na zimno. do ichnej kuchni pasuje wygladem serwowanych naczyn i smakiem. tak krawiec kraje-dobrze ,ze Toyoty nie sa z ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniela Re: sake na gorąco IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 15:03 podliczylam glosy i wyszlo mi na "nie". a czy z piciem sake zwiazane sa jakies skomplikowane ceremonialy w stylu japonskim? bo nabozne picie milej mnie lechta w podniebienie niz picie na umor. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: sake na gorąco 16.02.03, 17:08 Nie piłam sake jeszcze, choc wiele dobrego słyszałam. Może się czegoś dowiem od bardziej w tej materii doświadczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniela Re: sake na gorąco IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 18:31 a i ja, nie ukrywam, żerować na cudzym przyszlam doswiadczeniu. z tym ze ja jak dotad recenzje niepochlebne slyszalam/czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kanuk Re: sake na gorąco IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.03, 19:23 sa tacy /takie co jedza tylko dwa , trzy gatunki jablek, zawsze kroja je tak samo i wszystko robia w/g ustalonych zasad i w ramach . sake nie dla nich.ale , miltonia, sake to jest alko, wiec musi byc dobrze to sprobowac. z sushi , sashimi albo najlepiej i najlatwiej pod tatara lub sledzia po japonsku. moze byc po prostu kawalek swiezego surowego tunczyka pokrojony w kostke i maczany w mieszance wasabi z sosem sojowym lub sukiyaki . mozna dodac troche cukru. popijac wlasnie sake.jak sie nie ma specjalnych kubeczkow, moga byc te od...cappuccino. przepraszam, ale tak. podgrzewamy sake w garnuszku ,co to w nim jajca czasem gotujemy i wioooo sna , panie sierzancie !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniela Re: sake na gorąco IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 19:33 o. jem co prawda dokladnie dwa, trzy gatunki jablek ale od sake odstręcza mnie raczej jej towarzystwo: sushi, tatar i sledz. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: sake na gorąco 16.02.03, 19:49 Aniela, to ja zjem tego tatara, śledzia i sushi, a Ty wypijesz sake, i obie będziemy kontente. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniela Re: sake na gorąco IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 19:59 a tak. to uczciwy uklad. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kanuk Re: sake na gorąco IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.03, 21:11 ja mam pozmywac. zdefiniuj nieuczciwy uklad.moze byc na przykladzie.na kanwie. sake z konwi nalewane : sakewka. ja po karczochowce taki. przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: sake na gorąco 16.02.03, 22:03 Bo Kanuku uczciwe, a powiem więcej, korzystne dla Ciebie układy to tylko ze mną. Tatar Twój, sushi i śledź po połowie, a z sake to się okaże. Pozmywa zmywarka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniela Re: sake na gorąco IP: *.acn.waw.pl 16.02.03, 22:20 zmywarka domaga sie swojej porcji sake. na cieplo. w przeciwnym wypadku wstanie od stolu negocjacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: sake na gorąco 16.02.03, 22:44 Pewnie dostanie. Do paru trunków, potraw i nie tylko, zdarzyło mi się rozczarować. Wszelkie rozczarowania wylądują w zmywarce, i te na gorąco i te na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Niech Re: sake na gorąco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.03, 23:55 Sake to jest to, co wyrzygali z siebie Japonczycy po konsumpcji Zytniej. Jesli jest swieze - jest cieple. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 10:39 W końcu wyjaśnijcie. Wino to czy wódka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kanuk Re: A właściwie co to jest ta sake? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.03, 10:58 woltaz jak wino bardziej. kolor jak wodka. oni zyja dlugo bo to pija. ryzowka. nie dla nas. z kiszonym ? trzymaj sie Miltonciu krajowych , tj. wloskich win i aperitifu pt. Punt-e Mes. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 11:24 Twoich rad sie chętnie trzymam, że nie powiem Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
_tequila_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:01 sake na ciepło jest niepozorne i zdradliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:06 o. czesc tekila, rozwin mysl moze. w moim kierunku ja rozwin temat zdradliwosci przyblizajac nieco ku oku mojemu trzeciemu. bo wciaz ruchem wahadlowym miedzy sake a niesake sie poruszam Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:23 mnie sie wydaje :) ze cieple sake pite w siadzie skrzyznym moze wywolac niemoznosc powstania. analogie do rejtana lezacego na progu, z krzykiem wyrywajacym sie z piersi: "zdrada!") polak, japoniec dwa bratanki :P Odpowiedz Link Zgłoś
_tequila_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:33 hyhy wlasnie o taka niemoznosc mi chodzilo ;) zwlaszcza w towarzystwie wlasciciela knajpki, ktory bedac rodowitym japonczykiem swoj zachwyt nad znajomoscia japonskiego przez moja kolezanke przekladal na duze ilosci darmowych trunkow i przekasek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:38 aha to mi wyglada na kolejny uczciwy uklad. ile gram (ów?) sake na jedną porcje zachwytu wypada? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:38 aha to mi wyglada na kolejny uczciwy uklad. ile gram (ów?) sake na jedną porcje zachwytu wypada? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:47 mnie sie wydaje :), ze mniej niz 50. czyli 20 lub 30 Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:53 to korzystny kurs. dla japonczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:56 tak, mozna wymienic na 2 aparaty. nie cyfrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:58 aparaty na koce i paciorki. koce z chorobami bialych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:59 z paciorkowcami. to nawet ma sens. ukryty. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:38 Reytan krzyczal "zdrada" bo mu nalali sake miast okowity. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 15:45 moge uwierzyc na slowo. bylam wtedy w zupelnie innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:03 i czy zameldowana w urzedzie gminy targowica moze jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:05 1. bylam w ubieglym roku (tylko przez kilka godzin) 2. nie i nie mam takiego zamiaru. 3. czekam na meldunek w szczecinie (wciaz, od dawna i bezskutecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:13 ad 3 e, ze szczecina jest wszedzie daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:21 to czemu sie tam nie zameldujesz po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:25 poniewaz nie lubie klubu "pogon" :P powody sa inne i niejednoznaczne. poza tym musze uciekac (poscig trwa :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:28 sprawdze dyskretnie czy zastawa do sake nie jest zdekopmletowana... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:38 I tak ostal sie ino anieli kwik oraz kwasny zapach po sake. PS. Co to jest posake? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:53 i czy sake sie saczy? ps. czy ja mam dzis dyzur? Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:56 Sake sie drazy. A posake to odmiana bosaka. Prosto z zachodniego wybrzeza. Aniele, ty masz zawsze dyzur - taka fucha. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_ Re: A właściwie co to jest ta sake? 17.02.03, 16:58 posake w ostrogach, znana jest na zachodnim wybrzezu powszechnie. ps wymoszcze wiec sobie w stróżówce. a. stróż na dyzurze nieostrym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: al Re: A właściwie co to jest ta sake? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.03, 08:39 miltonia napisała: > W końcu wyjaśnijcie. Wino to czy wódka? Sake piłem tylko raz (szkoda było wylać) i więcej nie zamierzam tego powtórzyć. Ani to wino, ani to wódka. Smakuje toto jak woda z odrobiną czystej wódki. Jeśli dobrze pamiętam, ma to 14% alkoholu. Sake należy do słabych napojów odskokowych. Odskakuje się po niej jak po winach, częściej trza opróżniać pęcherz. Jedyna przewaga nad winem, to niezasładzanie organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś