pat761 02.04.07, 09:57 Proszę o podawanie ( łopatologicznie) przepisów na mazurki. Dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pat761 Re: Mazurki! 02.04.07, 12:08 sama sobie powklejam przepisy www.gotowanie.wkl.pl/przepis16327.html Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: Mazurki! 02.04.07, 12:57 jakbyś coś znalazła, albo ktoś łaskawie wpisał, na temat mazurka z krówek to byłabym wdzięczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana o! 02.04.07, 13:57 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,39175003,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Mazurki! 02.04.07, 17:44 Ciasto na mazurek: 2 szklanki maki 4 duze zoltka 1 szklanka cukru pudru (mozna dac mniej) kostka masla Skladniki dokladnie utrzec, potem szybko zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na 1 godzine. Po wyjeciu z lodowki delikatnie rozwalkowac, wylozyc ciastem natluszczona blache, pamietajac o wylozeniu takze bokow. Ciasto nakluc widelcemi i u piec na zloty kolor. I teraz, kiedy ciasto bedzie lekko przestudzone, mozna dac nastepujace nadzienia: 1. smarujemy ciasto jakims kwaskowatym dzemem (cienko) na to sypiemy duzo posiekanych orzechow, migdalow, fig, daktyli i innych balakii. To wszystko zalewamy roztopiona czekolada. 2. Z cukru i wody gotujemy syrop. Kiedy bedzie sie ciagnal za lyzka, wrzucamy utarte na tarce jablka. Gotujemy mieszajac, az masa zacznie spadac z lyzki platami. Wtedy dodajemy posiekane orzechy i rodzynki i rozsmarowujemy na ciescie. 3. Polewa migdalowa: szklanke cukru gotujemy do zgestnienia "do nitki" z 1/2 szklanki wody. Odstawic do przestygniecia, po czym utrzec palka drewniana do bialosci, dodac sok z 1 cytryny i esencje migdalowa. Posmarowac mazurek. 4. Puszke slodzonego mleka zageszczonego gotowac okolo 3 godzin calkowicie zanurzona w wodzie. Wystudzic, otworzyc i masa posmarowac mazurek. 5. Masa rozana: 1 szklanka smietanki 30%, 1 szklanka cukru, 10 dag margaryny lub masla wlozyc do garnka z grubym dnem i gotowac na malym ogniu, czesto mieszajac, az mocno zgestnieje. Dodac kilka lyzek konfitury z platkow rozy oraz lyzke soku z czarnych porzeczek lub wisni. Wylozyc na ciasto. 6. masa pomaranczowa: 3 duze pomarancze i 1 cytryne wyszorowac szczoteczka, sparzyc, przekroic, wyciagnac pestki i zemlec w malakserze. Miazge przelozyc do garnka, dodac 30-40 dag cukru pudru i smazyc na malym ogniu stale mieszajac. Wylozyc na ciasto, zanim ostygnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana mazurek z gorzką czekoladą 04.04.07, 10:19 robiłam w zeszłym roku, bardzo dobry: kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,61692827,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
mama_idalki Re: Mazurki! 04.04.07, 14:20 Ja robię ten od kilku lat i jest przepyszny. Robi się go strasznie długo, i nie jest najtańszy (wanilia musi być w laskach, a nie cukier), ale naprawdę warto: gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=5853 Odpowiedz Link Zgłoś
ankw Re: Mazurki! 04.04.07, 18:07 debiutuję w tym roku z mazurkami i nie wiem, kiedy je robić - dziś, jutro, w sobotę - tak żeby na niedzielę i poniedziałek były dobre ...? heh.. wolałabym już dziś; w piątek będziemy z dzieciakami koszyczek szykować, a jeszcze w międzyczasie tak zwanym chciałabym babkę upiec drożdżową - i też nie wiem kiedy .... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ankw Re: Ankw 04.04.07, 21:17 wiem ... :) ale do północy jeszcze mam środę ... :) /ja większość rzeczy (poza obiadem) robie po nocy jak mi dzieciaki zasną Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: Ankw 05.04.07, 07:30 moja teściowa spody do mazurka piekła w poniedziałek, spokojnie mogą leżeć potem kladziesz tylko masę i zatrudniasz kogoś do zdobienia ja spód pieke dziś, a w piatek robię masę krówkową :) Odpowiedz Link Zgłoś