02.04.07, 09:57
Proszę o podawanie ( łopatologicznie) przepisów na mazurki.
Dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • pat761 Re: Mazurki! 02.04.07, 12:08
      sama sobie powklejam przepisy

www.gotowanie.wkl.pl/przepis16327.html
      • pat761 Re: Mazurki! 02.04.07, 12:09
        www.gotowanie.wkl.pl/przepis13624.html
        • kartoflana Re: Mazurki! 02.04.07, 12:57
          jakbyś coś znalazła, albo ktoś łaskawie wpisał, na temat mazurka z krówek to
          byłabym wdzięczna :)
    • kartoflana o! 02.04.07, 13:57
      kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,39175003,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    • mazia Re: Mazurki! 02.04.07, 17:44
      Ciasto na mazurek:
      2 szklanki maki
      4 duze zoltka
      1 szklanka cukru pudru (mozna dac mniej)
      kostka masla

Skladniki dokladnie utrzec, potem szybko zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na 1 godzine. Po wyjeciu z lodowki delikatnie rozwalkowac, wylozyc ciastem natluszczona blache, pamietajac o wylozeniu takze bokow.
      Ciasto nakluc widelcemi i u piec na zloty kolor.

I teraz, kiedy ciasto bedzie lekko przestudzone, mozna dac nastepujace nadzienia:

1. smarujemy ciasto jakims kwaskowatym dzemem (cienko) na to sypiemy duzo posiekanych orzechow, migdalow, fig, daktyli i innych balakii. To wszystko zalewamy roztopiona czekolada.

2. Z cukru i wody gotujemy syrop. Kiedy bedzie sie ciagnal za lyzka, wrzucamy utarte na tarce jablka. Gotujemy mieszajac, az masa zacznie spadac z lyzki platami. Wtedy dodajemy posiekane orzechy i rodzynki i rozsmarowujemy na ciescie.

3. Polewa migdalowa: szklanke cukru gotujemy do zgestnienia "do nitki" z 1/2 szklanki wody. Odstawic do przestygniecia, po czym utrzec palka drewniana do bialosci, dodac sok z 1 cytryny i esencje migdalowa. Posmarowac mazurek.

4. Puszke slodzonego mleka zageszczonego gotowac okolo 3 godzin calkowicie zanurzona w wodzie. Wystudzic, otworzyc i masa posmarowac mazurek.

5. Masa rozana: 1 szklanka smietanki 30%, 1 szklanka cukru, 10 dag margaryny lub masla wlozyc do garnka z grubym dnem i gotowac na malym ogniu, czesto mieszajac, az mocno zgestnieje. Dodac kilka lyzek konfitury z platkow rozy oraz lyzke soku z czarnych porzeczek lub wisni. Wylozyc na ciasto.

6. masa pomaranczowa: 3 duze pomarancze i 1 cytryne wyszorowac szczoteczka, sparzyc, przekroic, wyciagnac pestki i zemlec w malakserze. Miazge przelozyc do garnka, dodac 30-40 dag cukru pudru i smazyc na malym ogniu stale mieszajac. Wylozyc na ciasto, zanim ostygnie.
    • kartoflana mazurek z gorzką czekoladą 04.04.07, 10:19
      robiłam w zeszłym roku, bardzo dobry:

kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,61692827,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    • mama_idalki Re: Mazurki! 04.04.07, 14:20
      Ja robię ten od kilku lat i jest przepyszny. Robi się go strasznie długo, i nie
      jest najtańszy (wanilia musi być w laskach, a nie cukier), ale naprawdę warto:
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=5853
    • ankw Re: Mazurki! 04.04.07, 18:07
      debiutuję w tym roku z mazurkami i nie wiem, kiedy je robić - dziś, jutro, w
      sobotę - tak żeby na niedzielę i poniedziałek były dobre ...?

heh.. wolałabym już dziś; w piątek będziemy z dzieciakami koszyczek szykować, a
      jeszcze w międzyczasie tak zwanym chciałabym babkę upiec drożdżową - i też nie
      wiem kiedy .... :(
      • mazia Ankw 04.04.07, 18:25
        Ale wiesz, ze jutro jest czwartek?
        :D
        • ankw Re: Ankw 04.04.07, 21:17
          wiem ... :) ale do północy jeszcze mam środę ... :)

/ja większość rzeczy (poza obiadem) robie po nocy jak mi dzieciaki zasną
          • kartoflana Re: Ankw 05.04.07, 07:30
            moja teściowa spody do mazurka piekła w poniedziałek, spokojnie mogą leżeć

potem kladziesz tylko masę i zatrudniasz kogoś do zdobienia

ja spód pieke dziś, a w piatek robię masę krówkową :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka