hani-2 16.08.07, 17:21 Dzisiaj widziałam PANWIOWA JODOWANA WARZONA Z NATURALNYCH SOLANEK SÓL SPOŻYWCZA Czym się różni od zwykłej soli jodowanej powszechnie dostępnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Rodzaje soli-różnicei 16.08.07, 17:29 Sól otrzymywana poprzez odparowywanie solanki w metalowych naczyniach zwanych panwiami. Przeważnie z okolic Ciechocinka. Zwykła sól jest sola kamienną wydobywaną metodami górniczymi potem mielona i wzbogacana jodem. Odpowiedz Link Zgłoś
hani-2 Re: Rodzaje soli-różnicei 16.08.07, 17:41 A czy jest jakaś różnica w smaku, w konsystencji itp? Czy jest jakiś powód, żeby ja używać w kuchni zamiast zwykłej jodowanej soli kamiennej? To samo pytanie mam odnośnie soli morskiej?Jak oglądam programy kulinarne to tam prawie wszyscy używają soli morskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rodzaje soli-różnicei 17.08.07, 15:12 Ja używam w kuchni naszej soli kłodawskiej niejodowanej. Tego jodu w tych naszych solach "jodowanych" to i tak juz nie ma, po prostu dawno wysublimował! Kolega z Kopalni Soli w Kłodawie powiedział mi ze to pic z tym jodowaniem soli, ze po tygodniu to juz nie ma w niej jodu! A morska sól gruboziarnista jest bardzo fajna i chyba smaczniejsza do posolenia pomidora czy chleba ze smalcem! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hani-2 Re: Rodzaje soli-różnice 17.08.07, 21:27 Różnica w cenie jest duża zarówno soli morskiej jak i tej z Ciechocinka w stosunku do kamiennej jodowanej lub niejodowanej. A może tu chodzi o jakieś wartości odżywcze? Odpowiedz Link Zgłoś
ania-292 Re: Rodzaje soli-różnicei 16.06.14, 12:12 sól w sklepie jest przetworzona, to sam chlorek sodu. dodają do nie jod, ale on się ulatnia przy gotowaniu. Najzdrowsza i najczystsza sól na ziemi to sól himalajska(z mórz pierwotnych)-ma 84minerały, nie przetwarzana, nie wybielana.Sól morska dostępna w sklepach nie jest tak czysta jak z mórz pierwotnych, morza są już zanieczyszczone i nie ma tylu minerałów. Ciekawa też jest sól indyjska -Kala-Namak-smakuje jak ugotowane jajko.Sole z różnych stron świata można kupić na solnysklep.pl lub w siedzibach firmy Solana.Same naturalne zdrowe produkty-kupuje je całej rodzince i znajomym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x sol himalajska, nazwa handlowa, wydobywana jest IP: *.unitymediagroup.de 16.06.14, 13:56 w kopalni soli Kherwa, 100 km na poludnie od Islamabadu. Kilkanascie % soli sprzedawanej pod ta nazwa pochodzi z Polski. Badania laboratoryjne wykazaly obecnosc 10 a nie 84 "mineralow", Od zwyczajnej soli rozni sie tylko wieksza iloscia zanieczyszczen, w tym polyhalitem, zawierajacym pospolity gips. W codziennym pozywieniu w naszym regionie znajduje sie wystarczajaca ilosc soli, niezbednej do prawidlowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowe dostarczanie "cudownych" soli powoduje zaklocenia metabolizmu i uszkadza nerki. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: sol himalajska, nazwa handlowa, wydobywana je 16.06.14, 14:01 chyba zakladasz, ze ktos je duzo produktow typu chipsy czy gotowce ze sklepow (zupki chinskie, tanie wedliny) i nie pije wody w upaly badz nie cwiczy intensywnie czesto bol glowy to efelt odwodnienia a dokaldniej zachwianej rownowagi soli metabolicznych i dod awanie soli do potraw nie musi sie konczyc problemami z nerkami czesciej sie mowi o efekcie nadmiaru soli na nadcisnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x sol wystepuje praktycznie we wszystkich IP: *.unitymediagroup.de 16.06.14, 14:25 przetworzonych produktach spozywczych, nie tylko w tanich wedlinach lub chipsach. P.S. Ja o wiatraku, Ty o pierniku. Z dwojga zlego wole chinska zupke niz zasyfiona sol pakistanska, dla naiwnych snobow - "himalajska" :D Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: sol wystepuje praktycznie we wszystkich 16.06.14, 14:58 a w jakim "codziennym pozywieniu w naszym regionie znajduje sie wystarczajaca ilosc soli, niezbednej do prawidlowego funkcjonowania naszego organizmu." w jakim regionie i w jaim pozywieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x w Europie srodkowej, w codziennym IP: *.unitymediagroup.de 16.06.14, 20:29 pozywieniu. Sol mamy w pieczywie (chleb, bulki itp.), w serach, w wedlinach, sol dodajemy do potraw gotowanych, smazonych..., z sola gotujemy ziemniaki, warzywa... gdy jestesmy zakochani przesalamy zupe ;), sol sypiemy na jajka (przed konsumpcja)... wystarczy? Nie ma norm na zapotrzebowanie, to sprawa indywidualna, ale 5 - 10 g soli dziennie jest wystarczajace. To sa 1 - 2 lyzeczki. A o co Ci w ogole chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sol himalajska, nazwa handlowa, wydobywana je IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.14, 17:42 najlepsza jest polska sól kamienna, wcale nie gorsza od himalajskiej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie jest gorsza, lecz duzo lepsza! IP: *.unitymediagroup.de 16.06.14, 20:31 Odpowiedz Link Zgłoś
jullkka Re: sol himalajska, nazwa handlowa, wydobywana je 23.11.14, 12:24 ja już od dawna używam soli himalajskiej i jestem bardzo zadowolona, jest naturalna , niewybielana, ręcznie wydobywana ,polecam, zamawiam przez neta na solnysklep.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: sol himalajska, nazwa handlowa, wydobywana je IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.14, 13:10 taka sam a jest sól kamienna kłodawska, a różnica w cenie horrendalna Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Rodzaje soli-różnicei 16.06.14, 19:10 Bełkot spamera. Co to jest morze pierwotne?Pierwotny to był ocean..... Spamerze, dokształć się, a nie klep w klawiaturę, co ktoś ci kazał.. Polecam stronę Scotese (paleomap project) . Bardziej zaawansowane - to prace Scotese&McKerrow. Tam sie dowiesz na temat zbiorników wodnych na przestrzeni czasu i o ile inteligencji Ci starczy - zobaczysz jakie są róznice/podobieństwa między solą kłodawską, a himalajską... Ufff... no nie zdzierżyłam.... Odpowiedz Link Zgłoś