gabi_10 17.10.07, 10:17 czesto brakuje mi czasu na gotowanie, a ze mam w domu roczniaka- gotowac jednak coś musze...i tu pytanie o to COŚ:-) zeby było szybkie w wykonaniu, zdrowe- nie instant:-) i jeszcze smaczne do tego! czekam na propozycje:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 10:26 Mysle, ze danie typu ryz/makaron chinski + plus warzywa + kurczak/ryba/krewetki/wieprzowina/wolowina. Ten zestaw pozostawia Tobie duze pole do popisu - dobierasz warzywa i mieso jak lubisz, czy co akurat masz. Robie to czesto gdy nie mam czasu, dania tego typu sa szybkie, smaczne i zdrowe. Zajrzyj tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64964553.html Dla przykladu u mnie wczoraj krewetki krolewskie stir fry z papryka zielona, zolta i marchewka a do tego czerwona pasta curry i ryz. Przygotowanie trwa tyle ile gotowanie ryzu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 10:31 Penne z sosem serowym. Przygotowanie trwa tyle, ile gotuje się makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 10:46 raz na tydzien, w soboty, gotuje wielki gar sosu, czasami tez robie pierogi, czasami curry:) to na co mam ochote:) potem mroze w porcjach na jeden raz:) w tygodniu wracam do domu, wstawiam wode na makaron,wyjmuje taka mala mrozonke i jest pysznie;) gdybym tego nie robila, prawdopodobnie w tygodniu nie jadlabym nic:) jasne, ze taki zamrozony sosik to nie do konca to samo,ale ogromnej roznicy tez nie ma, a przynajmniej po calym dniu niejedzenia, w brzuszku cieplo;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 10:58 Makaron z czymkolwiek, z lososiem, z tunczykiem, z warzywami, carbonara - przepisow na paste jest mnostwo, z tego mnostwa pewnie z polowa sosow robi sie tyle, ile trwa gotowanie makaronu, albo pare minut dluzej zaledwie. Te dluzej robione, np sos bolonski, mozna mrozic w porecznych porcjach. To samo dotyczy kuskusa - on sie przeciez nawet nie gotuje. Wersja ultraszybka dla zapracowanych to podsmazenie z posiekana cebula mielonego miesa, zalanie tego bulionem i wrzucenie do tego kuskusu. Oczywiscie, mozesz do tego wrzucic dowolne warzywa (papryka, groszek mielony, pomidory, cukinie, baklazany) i doprawic, jak sobie zyczysz. To samo dotyczy ciecierzycy - jesli trzymasz w domu pare puszek, w razie kryzysu obiadowego mozesz jej uzyc jako postawy cieplego posilku. Ona w zasadzie idzie dobrze ze wszystkim - mozesz zrobic w pomidorach i warzywach, mozesz z rodzynkami, orzechami i jakims miesem, mozesz zrobic cicierzycowe curry - wszystko w kwadrans. A, czas przygotowywania posilkow skraca znacznie uzycie malego, podrecznego miksera tzw 'pałki' z paroma koncowkami (mozesz nim posiekac mieso, cebule, a nawet np natkę czy jeden zabek czosnku). Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 11:02 tak, ciecierzyca to podstawa:) i pomidory w puszce:) ale curry z ciecierzycy robi sie dluzej niz kwadrans, albo ja sie z nim tak pieszcze;) tak czy inaczej sosik curry tez mroze, a potem wlasnie ciecierzyce z puszki dorzucam:) ja nie wiem,co bym zrobila bez zamrazalnika:) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 12:27 hmmm...w curry to do tej pory robilam tylko kurczaka....możecie mi napisać przepis na cuury z ciecierzycą? i inne sosy z curry? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom makaron z cukinia i czosnkiem 17.10.07, 12:29 Pisalam w temacie o cukinii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70462432&a=70494690 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: najszybszy obiad? 17.10.07, 13:07 Wiesz co - mam genialna przyprawe specjalnie do ciecierzycy, z firmy MHD, kupiona w sklepie przy meczecie w Wawie (ale jest tez w Kuchniach Swiata np). Podsmazam cebule, wrzucam wlasnie te przyprawe, potem pomidory - dusze 5-10 minut (w zaleznosci od natezenia glodu), wrzucam cieciorke i wuala, uwielbiamy to, jemy na cieplo i zimno o kazdej porze roku. Dziwne jest, ze ta przyprawa najlepiej wlasnie idzie z ciecierzyca, no - moze jeszcze z soczewica, ale z niczym innym nie smakuje juz tak dobrze. Nazywa sie Chana Masala, jest lekko ostra i pachnie jak upgrade'owane curry. W skladzie ma kolendre, mango suszone, sol, suszone pestki granatow, chili, kumin, melon (chyba), pieprz i czarna sol (o?), gozdziki, galke, imbir, cynamon, liscie laurowe, kardamon, kminek i mace (czyli te oslonki od galki) oraz 'liscie fenugreek', cokolwiek to znaczy. Bardzo, bardzo przeswietna, jak zreszta inne produkty tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: najszybszy obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 13:22 Trzeba wypowiedzieć zaklęcie "stoliczku, nakryj się"! Odpowiedz Link Zgłoś