Gość: myszz IP: 213.17.144.* 23.12.07, 12:12 zaszalałam... :P kupiłam kark z jelenia 0,6 kg i teraz nie wiem jak go "bodnąć" .poprosze przepis na coś dobrego, dla dwóch osób. dziękuje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: kark z jelenia 23.12.07, 14:05 troche soli troche pieprzu po obu stronach na masle podsmazyc ok.4min.zawinac w stalowy papier i wstawic do piekarnika ok.70stopni zrobic dostawki np.salatke ziemniaczki male,kapustke czerwona i inne zalezy od smakosza masz wspanialy kawalek miesa soczyste i smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o tak, dobrze MHR prawi! Jak najprosciej jak naj 23.12.07, 16:08 szybciej obrabiać - pomysl, ze to pyszna karkowka:-) tylko jaka szlachetna! ;_) U mnie leży jeleń gulaszowy niestety tylko w zalewie z warzyw i zinfandelka juz 3 dzień... A Ty kark tnij i smaż i raduj się. Najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a u Maklowicza Re: o tak, dobrze MHR prawi! Jak najprosciej jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 11:28 2 godziny pieczenia+wczesniejsze obsmazenie...Mam taka ksiazeczke(byla dodatkiem do gazety)i tam takie przepisy wlasnie...Mowa o pieczonym jeleniu,ale kawalki raczej takie niewielkie,do 1kg.Ja nie lubie suchego miesa,a dziczyzna z natury jest sucha,wiec takie szybciutkie kotleciki musza byc rewelacyjne.Mniam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Mysszoooo! Przepraszam, myślę, ze chodziło tym 23.12.07, 19:31 razem o prawdziweok 70 stopni:-) Bo one - te kotleciki bedą gotowe generalnie po 4 min na stronke smażenia, i chodzi o podtrzymanie super ciepełka i krazenie soków. Tak jak kotlety, sznycle itp podtrzymuje sie zanim sie nie zrobi dodatkowych rzeczy. Przepraszam, tknęło mnie jak zapytałaś i doczytałem dokladnie co napisał T. a tu na wszelki wypadek z sosem: knieja.pl/kuchnia.php?k=one&kp=5&id=69 i w ogóle najlepsza stronka zawodowców:-) knieja.pl/kuchnia.php?k=zb&kp=5&s=2 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kark z jelenia 24.12.07, 09:54 oczywiscie bo wiecej nie potrzebujesz aby bylo cieple a nie suche Odpowiedz Link Zgłoś
1syn_marnotrawny 0,6 kg w stanie surowym? 25.12.07, 02:36 na dwie osoby? coś tam zjedzą, ale chyba się nie najedzą;-) trudno będzie to nawet podzielić po upieczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: 0,6 kg w stanie surowym? IP: 213.17.144.* 25.12.07, 20:08 nie mów, że zjadasz pól kilo mięsa na głowę:) zrobiłam z makaronem /gniazdka/ a jelenia upiekłam na cebulce... dzięki za pomoc, teraz będę wiedziała. nizsza temperatura i krócej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x po upieczeniu zostanie połowa;-) IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 26.12.07, 02:19 można pokroić w plastry, obsmażyć i dusić Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: po upieczeniu zostanie połowa;-) 26.12.07, 20:35 nie nie została połowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz to z podobnym kawałkiem z dzika... IP: 213.17.144.* 25.12.07, 20:11 też podobnie postępować? Odpowiedz Link Zgłoś