Dodaj do ulubionych

TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.cezex.pl 10.05.01, 15:31
Wiem, że to dziwny tytuł, ale jestem wstrząśnięta dzisiejszym tragicznym
wypadkiem pod Błoniem. po prostu szlag mnie trafia, że ludzie giną bo jakiś
kierowca jedzie bez przerwy kilkanaście godzin i zaśnie za kierownicą. Bo
prawda jest taka, ze niby co 8 godzin kierowcy TIR-ów muszą mieć przerwę, ale
zgodnie z niepisaną umową im szybciej dojadą do celu, tym lepiej bo więcej
zarobią i mają nadgodziny i szef jest z nich zadowolony. Po prostu ręce mi
opadają. To tyle, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: kolo Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unregistered.formus.pl 10.05.01, 17:07
      kierowcy nie tylko zasypiają, Często wiedzą o niesprawności samochodu i mimo to
      zgadzają się jechać. Z drugiej strony, często Ci kierowcy pochodzą z rejonów o
      dużym wskaźniku bezrobocia. Trudno się dziwić, że nie chcą stracić pracy i ccą
      dorobić dodatkowe pieniądze.

Kolo
      • Gość: Jacek Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.224.58.* 10.05.01, 19:49
        Wszystko ok, tylko nie zapomnij dodac, ze ci ludzie jezdza za psie pieniadze i
        sa zmuszeni!!!! charowac aby osiagnac minimum oplacalnosci tira. Tego jakos
        nikt nie widzi. Kazdy, kto jest z branzy wie, ze stawki sa do ... I aby
        przetrwac, nalezy eksploaatowac kierowce do maximum, za minimun grosza.
        • Gość: Kokosz Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 22:51
          Witam, powiem tylko tyle, że mieszkam w Błoniu od 21 lat, i zgadzam się
          zarówno z autorką listu, jak i z autorami odpowiedzi. Smuci mnie strasznie, że
          spedytorzy zatrudniają kierowców, którzy muszą zarabiać te nędzne miedziaki
          ryzykując swoje i niestety coraz częściej cudze życie. Realia życia w tym
          zasranym kraju zna każdy, i fakty są nieubłagane, ale to co się dzieje od dawna
          na trasie Warszawa - Błonie - Sochaczew przechodzi wszelkie granice. Sam
          pamiętam kilka -spośród iluś tam -przypadków. Kobieta wracająca z pracy,
          skręcająca w lewo z owej trasy, została wepchnięta przez Stara pod
          nadjeżdżający z naprzeciwka TIR. Policjanci i służby ratunkowe ścierały ją z
          jezdni. Kilka dni temu czołowe zderzenie w Kopytowie ( ok. 3 km za Błoniem w
          stronę W-wy), kilka razy ktoś wypadł z jezdni na źle skonstruowany most, itp.
          Wiem, że jest to tragiczne, ale nie przesadzam. Wszystkie te wypadki zdarzyły
          się na prawdę. Sam często jeżdżę tam tędy do swojego kumpla, i sam z
          przerażeniem czekam momentu kiedy będę mógł skręcić w lewo. Cały czas przy tym
          modlę się, żeby mnie nie rozjechały auta pędzące za mną i omijające mnie prawym
          skrajem jezdni.
          Suma sumarum: Uważam, że ludzie jeżdżą jak świnie. Jeśli młody kierowca nie
          zdobędzie dystansu do swoich umiejętności i nie nabierze wyobraźni, to marnie
          to widzę. Przydała by się także duża doza ODPOWIEDZIALNOŚCI I ZDROWEGO
          ROZSĄDKU!!! Swoją drogą to powinny być także zbudowane drogi szybkiego ruchu z
          wydzieleniem bezpiecznej strefy przeznaczonej wyłącznie ruchowi tranzytowemu.
          Pozdrawiam
          Kokosz.
    • Gość: Tom Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.77.14.* 11.05.01, 10:30
      Dlaczego TIR-y mają zderzaki na wysokości gółw pasażerów w samochodach
      osobowych. Nawet drobna kolizja z takim gigantem musi powodować wypadek
      śmiertelny lub trwałe kalectwo jadących "osobówką".
      A, jeszcze ta maniera TIR-owców ścinania zakrętów - zdażysz uciec- przeżyłeś,
      nie - to cmentarz. Albo "rozbuja" się taki na prostej i szaleje - wolniejsi -
      jedyny ratunek w poboczu (szczególnie cysterny). Polecam trasę Radom - Warszawa
      (węższe odcinki).
      • Gość: Jorn Re: TIRY sieją śmierć! Dlatego potrzebujemy autostrad. IP: 217.11.129.* 11.05.01, 12:11
        Gość portalu: Tom napisał(a):

&#62 Dlaczego TIR-y mają zderzaki na wysokości gółw pasażerów w samochodach
        &#62 osobowych. Nawet drobna kolizja z takim gigantem musi powodować wypadek
        &#62 śmiertelny lub trwałe kalectwo jadących "osobówką".

Dlatego, że taka była kretyńska zasada konstruowania tych pojazdów. Nowoczesne
        ciężarówki mają zderzaki mniej więcej na takiej wysokości, żeby w razie zderzenia
        z samochodem osobowym uderzyć go w strefę zgniotu. Niestety, większośc samochodów
        w Polsce (zarówno osobowych, jak i ciężarowych), to pojazdy stare.

A wracając do tematu tego wątku: sytuacja poprawi się dopiero, kiedy w końcu
        zostaną zbudowane autostrady. Wtedy taki ciężarowiec będzie sobie jechał prosto
        autostradą i nikomu nie będzie przeszkadzał. Szybciej też dojedzie do celu, bo
        nie będzie przejeżdżał przez nieskończoną ilość miejscowości po drodze. No, ale
        zaraz zaprotestują jacyś pseudoekolodzy o ptasich móżdżkach, którzy podniosą
        krzyk, że po zbudowaniu autostrady, każdy kupi sobie samochód i będzie nim
        jeździł w tę i z powrotem...
    • Gość: Momo Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.60.* 11.05.01, 13:54
      Dziękuje za te list, bałam się, że jestem szurnięta i wynajduję sobie problemy.
      Słyszała o pomyśle PKP, żeby stworzyć specjalne linie kolejowe przewożące TIR-y
      przez Polskę. Uważam, że szybciej to by się udało niż budowanie autostrad. W
      kazdym razie współczuję MIESZKAŃCOWI Błonia, który napatrzył się na wiele
      wypadków, mi starczyło kilka niemalże na moich oczach, aby wywołać u mnie
      paniczny lęk przed jazdą samochodem a tak lubiłam kiedyś jeździć i jak kierowca
      i jako pasażer, ale teraz jest to dla mnie najgorsze przeżycie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Zielony Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dialinx.net 12.05.01, 02:21
        Bez urazy ale calkowicie sie z wami nie zgadzam.

1)Ile osob ginie w wypadkach spowodowanych przez profesjonalnych kierowcow a ile
        spowodowanych przez niedoswiadczonych kierowcow osobowek ???

2)Kierowcy Tirow z regoly maja znacznie wieksze doswiadczenie za kierownica i
        prowadza znacznie bezpieczniej niz kierowcy osobowek.

3)Propo wysokosci zderzaka to jest ona unormowana i nie moze byc wyzej niz w
        osobowce(byc moze nie dotyczy on zwyklych ciezarowek ale zaden 18 kolowiec nie ma
        wyzej zderzaka niz osobowka)

4)Kierujacy osobowek musza sie pogodzic z faktem ze 40 tonowa ciezarowka wolniej
        rusza i wczesniej zaczyna hamowac by bezpiecznie sie zaczymac.

5)Jesli chodzi o zakrety to nie scina sie ich dla przyjemnosci jest to zwiazane z
        dlogoscia przyczepy.

6)Kierowcy osobowek musza pamietac ze TIR gdy skreca w prawo czesto musi robic to
        z lewege pasa i odwrotnie. Osobowka ktora w tym momecie probuje wyprzedzac TIR'a
        sama prosi sie o problemy (czesto kierowca ciezarowki nie jest w stanie jej
        zobaczyc)

7) Profesjonalny kierowca moze przejechac znacznie wiecej bez zmeczenia niz amator
        (jest to miedzy innymi zwiazane z faktem ze prowadzenie ciezarowki jest znacznie
        mniej meczace niz niskiego samochodu np Ja sam moge jechac osobowka najwyzej
        kilka godzin a 18 kolowcem zdazalo mi sie ze prowadzilem bez przerwy przez 38
        godzin i ciagle bylem w stanie znaczniej wczesniej reagowac niz wiekrzosc
        kierowcow osobowek)
        • Gość: meg Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.99.64.* 12.05.01, 04:23
          Gość portalu: Zielony napisał(a):

&#62 7) Profesjonalny kierowca moze przejechac znacznie wiecej bez zmeczenia niz ama
          &#62 tor
          &#62 (jest to miedzy innymi zwiazane z faktem ze prowadzenie ciezarowki jest znaczni
          &#62 e
          &#62 mniej meczace niz niskiego samochodu np Ja sam moge jechac osobowka najwyzej
          &#62 kilka godzin a 18 kolowcem zdazalo mi sie ze prowadzilem bez przerwy przez 38
          &#62 godzin i ciagle bylem w stanie znaczniej wczesniej reagowac niz wiekrzosc
          &#62 kierowcow osobowek)

widzisz /również bez urazy/ taka wiara w swoje nadludzkie możliwości prowadzi
          prosto do tego,że kiedyś przeliczysz się z własnymi możliwościami
          poza tym - wśród podanych przez ciebie przykładów nie ma ulubionego zwyczaju
          spieszących się TIRów - mianowicie wyprzedzania ciągu pogardzanych osobówek bez
          liczenia się z tym, że ktoś jedzie z naprzeciwka, zostałam w ten sposób
          kilkakrotnie dosłownie zepchnięta do rowu, mimo że byłam widoczna z daleka
          • Gość: driver Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tnt3.mia1.da.uu.net 12.05.01, 04:35
            Ten zielony, to naprawde zielony. Chyba przez 38-godzin mial marzenie o
            ciezarowce i teraz opowiada ze prowadzil... GES NA LANCUCHU.
        • Gość: Driver. Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tnt3.mia1.da.uu.net 12.05.01, 04:27
          Panie zielony a raczej supermen albo robodriver albo jak zielony chce sie zwac.
          Jaka ciezarowka zielony jezdzi i gdzie, bo ja jezdze truck,iem Mack na
          Florydzie od dwunastu lat juz i po czternastu godzinach jestem zmeczony a gdzie
          jeszcze dwadziescia cztery, chyba w pamieci u zielonego. To sa bzdury!!!
          SZEROKIEJ DROGI panie zielony, NAPRAWDE SZEROKIEJ DROGI ZYCZE panu.
          • Gość: Zielony Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dialinx.net 12.05.01, 04:55
            Najczesciej Fredekiem na zachod.
            Jak zajedziesz do kalafiornie bez spania to wychodzi
            wlasnie jakies 38 godzin (z tankowaniem i kawa)

Mackiem tez jezdzilem (nawet fajny tylko ja mialem
            strasznie slabego 350 i byl niemilosiernie glosny)
            • Gość: driver Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tnt3.mia1.da.uu.net 12.05.01, 05:51
              Caly czas bzdury i bzdury, opowiadasz zielony rzeczy opowiedzione dawniej czyli
              bzdury. A szkoda, juz myslalem ze spotkalem kogos zza kolka trucka na tym
              forum. zielony ide spac u mnie jest 11:45pm, i jutro musze jechac z Miami na
              north I-95 DO EXIT 83, cysterna.
              • Gość: Zielony Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dialinx.net 12.05.01, 06:28
                Powodzenia i szerokiej drogi.
                Ja do poniedzialku nic nie robie a jeszcze wczesnie
                wiec sobie tu powypisuje "bzdory".

A propo kalafiorni naprawde czasem jezdzilem bez
                spania i nie bylem jedyny co tak szalal
          • Gość: Zielony Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dialinx.net 12.05.01, 05:08
            SZEROKIEJ DROGI panie zielony, NAPRAWDE SZEROKIEJ DROGI ZYCZE panu.

dzieki

Ciekawa masz prace (rozumie ze jezdzisz na localu na florydzie) nigdy wczesniej
            nie spotkalem kogos co by robil local w stanie pomaranczki

Wracajac do jazdy na kalafiornie to zwykle sie nie jezdzi bez spania ale czasem
            jak czeba to czeba.
            • Gość: A-a Re: TIRY IP: *.pl 12.05.01, 12:20
              Tragedia zdarzyla sie straszna, nie ulega watpliowsci. Jaka byla jej przyczyna,
              dopiero sie dowiemy, wiec trudno juz teraz komentowac. Mozna najwyzej pogadac o
              ciezarowkach i drogach w Polsce.
              Mamy zaledwie 60 km autostrady, odpowiadajacej europejskim standardom (Krakow -
              Katowice). I pare spolek autostradowych, ktore zarabiaja pieniadze, ale
              bardziej na propagandzie niz na budowie porzadnych drog. Dla uzupelnienia opisu
              fatalnej sytuacji trzeba jeszcze dodac informacje o nieustajacych naciskach
              Unii Europejskiej, ktora chce wymusic na polskim rzadzie przynajmniej plan
              budowy autostrad i drog szybkiego ruchu. Ale nasz rzad trzyma sie twardo...
              W kwestii merytorycznej - TIR to nie nazwa ciezarowki, ale miedzynarodowej
              konwencji TIR. Kiedy wiec wielki ciagnik siodlowy rusza w trase z taka tablica,
              to oznacza, ze znajduje sie w ruchu miedzynarodowym, nawet jesli jest w Polsce.
              Jest to zarazem informacja (i deklaracja), ze spelnia miedzynarodowe wymagania.
              Zarowno pod wzgledem jakosci sprzetu, jak i wymagan celnych, czy przepisow
              dotyczacych czasu pracy kierowcow, regulowanych inna miedzynarodowa umowe,
              ktorej Polska tez jest beneficjentem. Sa proste metody na sprawdzenie, czy
              wszystko jest OK w kwestii czasu pracy, do czego m.in. sluzy urzadzenie zwane
              tachografem. I w krajach unijnych polskich kierowcow policjanci i kontrolerzy
              inspekcji drogowej sprawdzaja ostro. Przepis mowi, ze wolno im dziennie jechac
              9 godzin, z obowiazkowa przerwa po 4,5 godz. jazdy. Jesli wiec przez Polske
              kierowca bedzie jechal bez przerwy 6 godzin, to tuz za niemiecka granica
              policja zmusi go do odpoczynku i w dodatku ukarze. W Polsce - niekoniecznie,
              przede wszystkim dlatego, ze rzadko to sprawdza. Inna sprawa, ze przyzwoitych
              parkingow dla tych ciezarowek jest w Polsce zdecydowanie za malo. Kolejna
              (inna) sprawa to cala masa ograniczen dla ruchu tych wielkich ciezarowek,
              ktorym kierowcy i przewoznicy musza sie podporzadkowac, a o ktorych kierowcy
              aut osobowych nigdy nawet nie slyszeli. Tych ograniczen jest naprawde cala
              masa. I ciagle ich przybywa. Natomiast niemal nic sie nie robi, zeby drogowy
              transport towarow (w Polsce i przez Polske) ulatwic.
    • Gość: Momo Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.60.* 14.05.01, 09:44
      Kiedy czytałam wypowiedzi Zielonego, aż mi się słabo zrobiło i zrozumiałam
      dlaczego tak niebezpiecznie jest na drogach polskich. Jedynie w jednej kwestii
      mogę się z Zielonym zgodzić - że wielu kierowców osobowych samochodów to
      szajbusy i lepiej ich omijać z daleka. Niemniej pan Zielony albo mało jeździ po
      Polskich drogach, albo nikogo jeszcze nie rozjechał, albo nikogo nie stracił w
      wypadku, albo też nie był sam w opałach. Albo po prostu jest niepoprawnym
      optymistom i brak mu totalnie wyobraźni. Proszę się nie gniewać, to jedynie
      moje spostrzeżenia. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w pracy.
    • Gość: Greg Re: TIRY sieją śmierć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.187.240.* 15.05.01, 08:45
      Problemem jest przedewszystkim nasilenie ruchu w Polsce na bardzo niskiej
      jakosci drogach.
      Przerazenie budza kierowcy na sprowadzonych z Niemiec zlomach powypadkowych, z
      porozciaganym podwoziem, jadacy jak w rajdzie Monte Carlo. Wyprzedzanie na
      trzeciego to nagminna praktyka w Polsce. Wszystkim sie dokads spieszy, kazdy
      kierowca jest mistrzem kierownicy i pogardza innymi uzytkownikami drogi,
      szczegolnie jesli maja gorszy samochod. Czesto ten pospiech prowadzi do
      smierci, polbiedy jesli zabije sie idiota, ale gorsze, ze zabija innych.
      Pisalem to juz na innym forum, ze w Polsce potrzebny jest restrykcyjny kodeks
      drogowy i jego egzekwowanie. Moze to nauczy polskich kierowcow kultury,
      wyobrazni i szacunku dla innych kierowcow.
      Chamstwo w Polsce jest powszechne w zyciu codziennym, ale chamstwo na jezdni
      zabija.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka