Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Festiwal win portugalskich w Biedronce

23.07.08, 22:53
    Od 21 lipca trwa sprzedaż win portugalskich w Biedronce. Pamiętam, że rok temu
    ktoś się do tego przyłożył i wina za 10zł były pijalne. W tym roku oferta jest
    bogatsza i są jakieś Riservy nawet (tyle wiem z katalogu). Czy może ktoś już
    pił jakieś wino z tegorocznej oferty? Szczególnie interesujące może być
    właśnie to najdroższe wino za 24,99 - Praca Velha Garrafeira 2004...
    Obserwuj wątek
      • sstar Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 24.07.08, 15:38
        Po ogólnie pozytywnych wrażeniach z poprzeniego festiwalu - dobre np Moscatel Tia Isabel, Terras da Feira (drugi raz) i poprawne O Taneiro.

Można by zalinkować poprzedni festiwalowy wątek.

Myślę, że biorąc pod uwagę cenę i te nowe wina można kupować w ciemno.

Samo Praca Velha pochodzi od Adega Cooperativa do Fundăco z Beira Interior
        www.lusawines.com/vinho.asp?ref=372
        z którego piliśmy ostatnio niezłe Castello Rodrigo, Z pewnością kupię i spróbuję!

pzdr
        • Gość: Peyotl Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.08, 18:39
          mała errata - Tia Isabel jest z Hiszpanii (Walencja).

ja przetestowałem na razie drugie od dołu cenowo - Tercius 2007 z Ribatejo
          (Vinho Regional), zrobione z castelao i trincadeiry, 13,5%. Na kontretykiecie
          piszą o "specjalnym procesie produkcji" :-)) - że było w dębie przez pół roku...
          Nie poczułem tego dębu, wino po prostu o smaku wina, so to say, dość wiotka
          struktura - ale ma prawo, bo jest młode.
          Ogólnie za 10,99 całkiem przyzwoite, pijalne na co dzień i nawet żałuję, że go
          nie miałem dzisiaj, by sprawdzić do bakłażana zapiekanego z mielonym mięsem i
          pomidorami.
        • aska2000 Terras da Feira 09.09.08, 10:40
          Teraz w Biedronce za ..6,79 zł :))

Przecierałam oczy ze zdumienia stojąc przed półką, przy kasie zapłaciłam jednak tyle samo ;)

Dziękuję założycielowi wątku, trafiłam tu późno co prawda, jednak w tym przypadku najwyraźniej lepiej późno..:)

..a winko, jak dla mnie, profana, znakomite - cena zaś cieszy dodatkowo (co prawda gdy wspomnę prze..wina kupowane w Pingo Doce za 1,95/2,05/2,20 itp, itd Euro ..to mi żal, ale bardziej chyba samego miejsca zakupu :))

Pozdrawiam!
      • rapataplan Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 25.07.08, 13:09
        własnie pije szprycera zrobionego z vino verde, biedronkowego,
        probowalem tez tych najtanszych niby rzeczy i jestem milo
        zaskoczony - a bronilem sie rekami i nogami przed ta degustacja, co
        do vino verde to dziwnie slodkawe ale niech tam
      • Gość: szymon Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.aster.pl 25.07.08, 23:56
        Piłem dziś Encostas do Douro i Tercius i muszę powiedzieć, że jestem bardzo mile
        zaskoczony. To bardzo ciekawe i przyjemne wina. Szczególnie Tercius ma bardzo
        miły nieco ostrzejszy smak. Encostas do Douro jest dość delikatne jak na
        Portugalię, ale również w bardzo pozytywnym sensie.
        Ktoś może próbwał może już tych "najdroższych" - Praca Velha Garrafeira 2004,
        albo tego Encostas de Estremoz Quinta da Esperanca?
        Jak na Biedronkę to chyba dość drogo kosztują - pytanie czy rzeczywiście są tak
        dobre?
        • Gość: Peyotl Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.08, 16:36
          "bardzo ciekawe i przyjemne" oraz "w bardzo pozytywnym sensie" - to jednak gruba
          przesada.
          Po prostu Portugalczycy potrafią robić przyzwoite wina codzienne i nic ponadto.
          A co do win - Encostas do Douro, czyli najniższe cenowo (9,99), miałem już
          zamiar zdyskredytować - mało wyrazisty nos zapowiadał wino miałkie, wodniste.
          Potem smak - kwaskowatość i lekka goryczka, właściwie niewiele więcej.
          Ale jednak - od słowa do słowa :-) (bowiem rzecz odbywała się przy partyjce
          scrabble) wino trochę się wypełniło treścią i pod koniec butelki zgrabnie
          podeszło beczką.
          Zaryzykowałbym, że nawet ciut ciekawsze od Terciusa o złotówke droższego.
          • Gość: Peyotl Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.08, 16:27
            Moscatel do Douro, 15 zł.
            Komentarz przyjaciela: smakuje jak jabole kiedyś na prywatkach.

Nie polecam
            • sstar Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 29.07.08, 13:44
              dorzuciłbyś te biedronki do bazy?
              pzdr, sstar
              • mwi_net Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 29.07.08, 17:33
                sstar napisał:
                > dorzuciłbyś te biedronki do bazy?

albo do mojej:)
                • t.o.m.e.k Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 30.07.08, 10:40
                  Nie takie złe to vinho verde za 9.99 - fakt, że ciut słodkawe, ale
                  dużo "bombelków" ma ;). Mogłoby byc bardziej zielone i kwaskowe,
                  jednak do letniego obiadku na tarasie jest OK.
                  Co do cen - myślę, że Jeronimo Martins jako firma portugalska ma
                  własne dojścia do wybranych producentów, omija parę szczebli
                  dystrybucji (a jednocześnie MPK-ów) i w ten sposób winka mają cenę
                  całkiem znośną.
                  • Gość: Paweł Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.toya.net.pl 30.07.08, 15:37
                    Spróbowałem jak dotąd trzy z tych win i nie żałuję. Nie powalają na
                    kolana, ale do codzinnego konsumowania w sam raz. Zwłaszcza za tę
                    cenę. Robi się chyba trochę normalniej...
                    • Gość: Peyotl Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.08, 23:47
                      Z czystym (albowiem nieużywanym) sumieniem :-) postanowiłem zarekomendować
                      Quinta da Esperanca, regionalne z Alentejo. Cena 19,99. Opis wkrótce na sstarwines
                    • Gość: Peyotl Paweł IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.08, 23:48
                      podaj nazwy i kilka słów koment.
                      • Gość: Peyotl Quinta da Esperanca IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.08, 18:56
                        www.sstarwines.pl/
                        • sstar Re: Quinta da Esperanca - link ponadczasowy:-) 02.08.08, 21:42
                          wygląda
                          tak, bo na glównej stronie to wino powisi jedynie trzy dni i zniknie w otchlaniach bazy:-)

pzdr, sstar
                          • Gość: Peyotl Re: Quinta da Esperanca - link ponadczasowy:-) IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.08, 02:01
                            dzięki.
                            No, to prawda, szkoda by było głównie "ruskiego generała"... :-)
                            Odpowiedź jest jedna: narzędzie typu "szukaj". Jest wiele win, które bym chciał
                            sprawdzić w bazie, ale jak znaleźć... ?
                            • Gość: Janek Esperanca znaczy nadzieja... IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.08, 02:21
                              Alpedrinha, beira interior DOC 2006

... powstało z wyselekcjonowanych winogron, rosnących na południowym stoku
                              [ohoho! - przyp. autora] góry Gardunha. Ściśle kontrolowany proces produkcji....
                              Rozumicie?

A tak normalnie po polsku, to gdyby firma Encostas de Estremoz miała drugą
                              etykietę (po Q de Esperanca), to właśnie byłoby to. I tyle.
                              Za 13 złotych.
                            • sstar Re: Quinta da Esperanca - link ponadczasowy:-) 03.08.08, 07:55
                              Gość portalu: Peyotl napisał(a):

> dzięki.
                              > No, to prawda, szkoda by było głównie "ruskiego generała"... :-)
                              > Odpowiedź jest jedna: narzędzie typu "szukaj". Jest wiele win, które bym chciał
                              > sprawdzić w bazie, ale jak znaleźć... ?

póki co trzeba szukać wzdłuż lub w poprzek:-) tzn.: można po producencie, można
                              po roczniku, można po odmianie winogron, etc

podaj co chcesz znaleźć a ja powiem Ci jak to zrobić:-)

oczywiście proste wyszukaj też powinno pojawić się ale póki co koncentruję się
                              na dopsiywaniu win ... a wyszukaj czeka sobie...

pzdr, sstar
            • Gość: Szymon Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.aster.pl 04.08.08, 22:21
              A według mnie bardzo fajne - szczególnie z kostkami lodu na gorące dni.
          • sstar Encostas de Douro 23.09.08, 08:20
            Za poleceniem szymona i peyotla, zakupiłem, spróbowałem i oceniłem. Warto ale tylko dla tych (dziwaków;-) którzy lubią kwaśne wina!

pzdr, sstar
            • t.o.m.e.k Re: Encostas de Douro 23.09.08, 12:18
              Tego jeszcze nie smakowałem, choc zdążyłem już nabyć, ale sądząc po
              komentarzach - może warto dać mu parę latek leżakowania?
      • Gość: Peyotl Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.08, 01:02
        Praca Velha zdegustowane a nawet wypite. Mogę polecić, jest dobre - choć cena
        zdecydowanie za wysoka, w końcu to biedrona, a wino nie znowu jakiś cud.
        Opis na www.sstarwines.pl
        • Gość: Paweł Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce IP: *.toya.net.pl 19.08.08, 21:46
          Spróbowałem wszystkie.. Ponieważ te najdroższe są chyba jednak
          trochę zbyt drogie w stosunku do wrażeń jakich dostarczają, tj. 19
          zł i 25 zł, proponuję skupić sie na Vinho Verde - 9 zł i na
          Terciusie - 11 zł. Dobra cena - wina przyjemne...
          • mwi_net Re: Festiwal win portugalskich w Biedronce 19.08.08, 23:58
            Gość portalu: Paweł napisał(a):
            > trochę zbyt drogie w stosunku do wrażeń jakich dostarczają, tj. 19
            > zł i 25 zł

W tejk cenie można już kupić przyzwoite wino w sklepie specjalistycznym (z
            winem) mającym jedną zaletę. Wino kupione za miesiąc będzie miało tą samą
            zawartość co przed miesiącem (a w Lidlu czy Biedronce niestety niekoniecznie)
            • Gość: Peyotl ale o co chodzi? IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 01:07
              no tak, a co teraz, gdy biedrona opuściła cenę Praca Velha o 10 zł???
              Czy ktoś ma wiarygodne wyjaśnienie? Popsuło się czy to tylko polityka firmy, a
              może kupili to wino po 7 zł i od początku było prze-cenione, a teraz zostało
              urealnione??
              • t.o.m.e.k Nieźle to sobie wykombinowali :) 29.08.08, 18:00
                Gość portalu: Peyotl napisał(a):

> no tak, a co teraz, gdy biedrona opuściła cenę Praca Velha o 10
                zł???

To znaczy, że tym bardziej warto kupić parę flaszek na zapas za
                mniejsze pieniądze. Myślę, że ani Praca... ani chwalone gdzie
                indziej Terras da Feira (teraz za 7-coś zł!!!) nie stracą swego
                smaku ;)

> Czy ktoś ma wiarygodne wyjaśnienie? Popsuło się czy to tylko
                > polityka firmy,

Z pewnością polityka firmy. W takich gigantach nic nie dzieje się
                przypadkiem. Posłuzyli się chwytliwytm hasłem 'festiwal win
                portugalskich', na który wypchnęli kilka nienajgorszych win w
                przyzwoitych cenach (no chyba 19.99 za portugalskie DOC czy 9.99 za
                vinho verde, jakie by nie było to każdy da), a my się zgodnie na to
                nabralismy, przekonani że zrobilismy świetny interes

> a może kupili to wino po 7 zł

To wino kupili z pewnością za znaaaacznie mniej niż 7 zł...
                Tak czy inaczej - szacunek dla marketingowców JMD
              • vojciech Re: ale o co chodzi? 30.08.08, 09:58
                Te wina, które były sprzedawane jako festiwalowe, tzn. przed festiwalem nie było
                ich w biedronce, po zakończeniu tego niby festiwalu są zwyczajnie wyprzedawane,
                coby nie zalegały półek. Tak samo było rok temu (wtedy był chyba festiwal win
                hiszpańskich, jeśli dobrze kojarzę).
                • Gość: l Re: ale o co chodzi? IP: *.poczta-polska.pl 04.09.08, 08:37
                  może ktoś wie w ktorych biedronach w wawie sa stoiska alkoholowe - w biedronach w srodmiesciu ich nie ma :(
      • sstar biedronkowe wina na sstarwines 04.09.08, 09:23
        Zapodaję link do win linkowanych (lub nie) wcześniej w tym wątku, które
        pojawiły się na sstarwines glownie aut. forumowicza peyotla (kilka innych pojawi
        sie w najbliższym czasie):
        members.lycos.co.uk/sstarlet/sample.php?inc=index.php&imp=Biedronka
        pzdr, sstar
        -----------
        www.sstarwines.pl
        • sstar biedronkowe wina na sstarwines się przeniosły! 11.03.09, 02:01
          na stronę:

www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Biedronka
          pzdr, sstar
      • Gość: niewinny ;) Od dzisiaj jest festiwal win różniastych :) IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 12:01
        Dostałem gazetkę, głównie chilijskie, ale są też argentyńskie, urugwajskie, a nawet z RPA ! No i nieśmiertelne Carlo Rossi :))) Ceny przystępne od 7,99 zł :)
        • Gość: niewinny ;) Re: Od dzisiaj jest festiwal win różniastych :) IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 12:04
          Byłbym zapomniał, australijskie też są ! :) W sumie mozna nauczyć się geografii, bierzemy globus, na co trafimy to próbujemy butelkę z najbliższego kraju ;)))
          • docg ja bym nie ryzykował... 15.09.08, 12:52
            lubię tanie wina, ale bez przesady. W Biedronce można próbować kupować portugalskie wina, które są produkowane i rozlewane w Portugalii. Kupowania win z Nowego Świata, które prawdopodobnie butelkowane są pod Hamburgiem, bym nie ryzykował. Zniechęciłem się skutecznie po próbach win "selected by Tesco" - chilijski merlot i shiraz z Australii były ledwo pijalne.
            • Gość: peyotl zaryzykowałem... IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 20:04
              efekt na
              www.sstarwines.pl
              :-)
            • sstar Re: ja bym nie ryzykował... 23.09.08, 08:35
              Źle wybierałeś deo. Cava i Pinot Grigio by TESCO są w porzo:-) No ale na Merlota też się naciąłem.

Pzdr, sstar
              • docg Re: ja bym nie ryzykował... 23.09.08, 08:39
                jako wielbiciel chilijskich merlotów (według klasyfikacji B&B) czy mogłem wybrać
                inaczej? Ale australijski shiraz (również by Tesco) był prawie tak samo słaby,
                co prawda był w nim jakiś zapach i smak, ale raczej w postaci karykaturalnej.
      • Gość: sstar Tocornal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 23:04
        Z tym winem różnie bywało; może przez wyprzedaże; choć Pinot Noir był jednak niezły - kupiłem więc za 10zł dwie typowe mieszanki bordoskie białą i czerwoną zobaczymy...

Pzdr, sstar
      • Gość: wojtekgnas ktora biedronka IP: 83.238.13.* 25.09.08, 12:54
        mam pytanie w ktorej z biedronek w centrum warszawy lub w poblizu
        centrum jest stoisko alkoholowe z gory dziekuje
        • spol Re: ktora biedronka 25.09.08, 13:11
          Gość portalu: wojtekgnas napisał(a):

> mam pytanie w ktorej z biedronek w centrum warszawy lub w poblizu
          > centrum jest stoisko alkoholowe z gory dziekuje

Ta na Jana Olbrachta. Przynajmniej rok temu jeszcze miała :-)
          • Gość: peyotl odradzam biedronkowe IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 13:46
            Valpolicella Classico; szczegóły na sstarwines.pl

Natomiast dzisiaj nabędę drogą kupna Casillero del Diablo merlot, chyba
            najtaniej w PL - 29,90, czy najsmaczniej to się okaże...
            • Gość: imre Re: odradzam biedronkowe IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 18:47
              29,90 to taniocha;-)
              Poza merlotem oferują inne szczepy?
            • t.o.m.e.k Re: odradzam biedronkowe 25.09.08, 21:27
              Gość portalu: peyotl napisał(a):

>
              > Natomiast dzisiaj nabędę drogą kupna Casillero del Diablo merlot,
              chyba
              > najtaniej w PL - 29,90, czy najsmaczniej to się okaże

To fakt - Casillery w naszym pięknym kraju oscylują między 32 a 37
              PLN, natomiast kupiona wczoraj w Berlinie CdD, Merlot 2006
              kosztowała mnie 'całe' 6.99 ojro czyli ostrożnie licząc 24
              złocisze...
              • Gość: peyotl merlot IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 23:56
                ano właśnie, gdyby bierdonka się szarpnęła na 24 zł, to satysfakcja byłaby
                pełna... 30 to jednak sporo... choć i tak 4-7 zł taniej niż gdzie indziej.
                Opis merlota za chwilę na www.sstarwines.pl

innych szczepów nie proponują
                • mwi_net Re: merlot 26.09.08, 11:33
                  > ano właśnie, gdyby bierdonka się szarpnęła na 24 zł,
                  > to satysfakcja byłaby pełna...
                  > Opis merlota za chwilę na www.sstarwines.pl

Wiem, ze jestes wierny stronie Roberta, ale czasami (co 10-te wino)
                  moze moglbys opisac u mnie? :)

a propos ceny to chyba wlasnie dzis zaczyna sie w makro cena
                  casillero po 28 zl (bez koncesji, z koncesja jeszcze taniej)
                  • Gość: AdBezsens Re: merlot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:53
                    mwi_net napisał:

> ale czasami (co 10-te wino)
                    > moze moglbys opisac u mnie? :)

Po co? Sam sobie pisz żeby nabijać AdSensy. Po za tym ta strona to
                    żałość w czystej formie.
                    • Gość: peyotl bezsensowny AdBezsens IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.08, 12:08
                      Nie rozumiem, człowieku, po co atakujesz człowieka? Masz jakąś osobistą urazę do
                      niego czy co? Po co w ogóle zamieszczać takie posty? Agresji jest dość naokoło...
                      --------------
                      do mwi:
                      niestety, bardzo mi nie odpowiada ten sposób opisywania win, jakiś taki
                      aptekarski, zupełnie tego nie czuję i nie lubię. Te zatomizowane informacje typu
                      "właściwy poziom kwasowości" itp - właściwie nic mi nie mówią. Masz swój system
                      i masz do tego prawo, ale ja raczej tam nie zagoszczę. Fajny jest tylko opis na
                      samym końcu - bo dla mnie wino to emocje, a nie chemia :-)
                      powodzenia, pozdrawiam
                      • mwi_net Re: bezsensowny AdBezsens 27.09.08, 09:14
                        > niestety, bardzo mi nie odpowiada
                        > ten sposób opisywania win, jakiś taki
                        > aptekarski, zupełnie tego nie czuję i nie lubię.

Dzięki za uczciwe postawienie sprawy, nie będę więcej namawiał.

Natomiast zapewne znasz podstawy idei któa mi przyświecała - najwspanialszego
                        opisu nie da się porównać z innym opisem bo to jak porónywanie poezji. Zwróć
                        uwagę, że porónując 2 wina przez pryzmat ich opisów postępujesz tak, ajbyś
                        oceniał różne krajobrazy na podstawie obrazów różnych malarzy. Może się okazać,
                        że podejmujesz decyzję że dene miejsce Ci się nie podoba tylko fdlatego, że
                        malarz był lichym fachowcem. Poza tym założyłem podejście globalne do przekroju
                        przez gust człowieka, a nie pojedynczego wina. Choć oczywiście może masz racje,
                        że kryteria oceny nie są wybrane najtrafniej
                • t.o.m.e.k Re: merlot CdD 2006 27.09.08, 22:00
                  Właśnie dobijamy z żona do końca konsumpcji. Pierwsze wrażenie
                  raczej przeciętne, ani nie powala zapachowo ani smakowo, choć smak
                  sam w sobie całkiem intensywny, nawet z pewną taka pikantną
                  goryczką, gdzies w głębi języka. Zapachowo w sumie nienajgorzej, z
                  czasem temat się rozwija i obok nutek owocowo-jeżynowo-
                  czarnoporzeczkowych na samym końcu pojawiają się aromaty kawowe i
                  pieprzowe (to chyba ten diabełek ;). Barwa - zdecydowana, ładna
                  czerwień, z tym że ani nie rubin ani nie karmin tylko dokładnie cos
                  pomiędzy. Generalnie nie jest źle - ten 'diabełek' tam gdzieś cały
                  czas siedzi, ale np. ja nie czuję tu żadnych kokosów, o których mowa
                  w odniesieniu do rocznika następnego, więc czyżby taka diametralna
                  zmiana?

> ano właśnie, gdyby bierdonka się szarpnęła na 24 zł, to
                  satysfakcja byłaby
                  > pełna... 30 to jednak sporo... choć i tak 4-7 zł taniej niż gdzie
                  indziej.
                  > Opis merlota za chwilę na www.sstarwines.pl
                  >
                  > innych szczepów nie proponują
                  • Gość: peyotl Re: merlot CdD 2006 IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.08, 23:09
                    może moje zdolności organoleptyczne są kiepskie... czułem coś takiego jak wiórki
                    kokosowe do ciasta, lekko zleżałe... ale może ktoś nazwałby to wanilią - taką
                    mdłą, jak pachną takie "choinki" zapachowe do samochodów. Coś z tych rzeczy...
                  • sstar Re: merlot CdD 2006 28.09.08, 13:05
                    t.o.m.e.k napisał:

> Właśnie dobijamy z żona do końca konsumpcji. Pierwsze wrażenie
                    > raczej przeciętne, ani nie powala zapachowo ani smakowo, choć smak
                    > sam w sobie całkiem intensywny, nawet z pewną taka pikantną
                    > goryczką, gdzies w głębi języka. Zapachowo w sumie nienajgorzej, z
                    > czasem temat się rozwija i obok nutek owocowo-jeżynowo-
                    > czarnoporzeczkowych na samym końcu pojawiają się aromaty kawowe i
                    > pieprzowe (to chyba ten diabełek ;). Barwa - zdecydowana, ładna
                    > czerwień, z tym że ani nie rubin ani nie karmin tylko dokładnie
                    cos
                    > pomiędzy. Generalnie nie jest źle - ten 'diabełek' tam gdzieś cały
                    > czas siedzi, ale np. ja nie czuję tu żadnych kokosów, o których
                    mowa
                    > w odniesieniu do rocznika następnego, więc czyżby taka diametralna
                    > zmiana?

Różnice między chilijskimi Merlotami w różnych rocznikach mogą być
                    znaczne (nawiasem mówiąc do pewnego rocznika wychodziło na prostą
                    regułę nieparzyste wypadały znacznie lepiej niż parzyste choć
                    śledziłem to bardziej na podstawie niższej półki czyli Frontery). Tu
                    zebrałem degustowane wina z Chile. Myślę, że podobnie mogło być
                    z CdD, choć ja akurat ostatnio piłem bardziej owocowy rocznik 2005, a peyotl 2007. Brakuje nam w bazie 2006:-(
                    Może być tak, że słabsze roczniki, kiedy winogrona są nie tak dobre
                    i wina nie mają takiej owocowości, maskowane są one bardziej beczką,
                    a raczej dębowymi chipsami... Wtedy wyraźniej pojawiają się nuty
                    waniliowe i kokosowe. Często też gdy wino się napowietrzy
                    (zdekantuje) aromaty beczkowe znikają nieco a pojawiają się nuty
                    bardziej owocowe..

Pzdr, sstar
                    • Gość: peyotl teraz Cono Sur IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 01:20
                      Tocornal opisane na sstarwines - białe i czerwone - takie sobie
                      • Gość: star Re: teraz Cono Sur - dobre linki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 08:17

Tocornal opisane na sstarwines - białe
                        i czerwone
                        - takie sobie

>ale pijalne! dodałem nieśmiertelne linki:-)
                        >pzdr, sstar
                        >sstarwines
                        • Gość: peyotl Re: teraz Cono Sur - 2 pytania IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 20:38
                          1. Czy ktoś może mi rozjaśnić znaczenie tej odpowiedzi z Cono Sur? Co oznacza w
                          tym kontekście słowo "range"?

Hi Piotr, thank so much for writing to Cono Sur.
                          The reason why we don't have Tocornal in our website is because it's a brand we
                          work with, but it's not a Cono Sur range. We have many more different brands,
                          but only the ones you see in our website (Ocio, 20 Barrels Limited Edition,
                          Organic, Visión, Reserva, Cono Sur, Sparkling) are our wine ranges. Tocornal, on
                          the other side, is one of our brands 8like Isla Negra).

2. Jak należy rozumieć te początkowe aromaty gumowo-kartoflane (oraz ich
                          zaniknięcie już pod koniec butelki).
                          • t.o.m.e.k Re: teraz Cono Sur - 2 pytania 03.10.08, 13:29

> 1. Czy ktoś może mi rozjaśnić znaczenie tej odpowiedzi z Cono Sur?
                            Co oznacza w
                            > tym kontekście słowo "range"?
                            >
                            > Hi Piotr, thank so much for writing to Cono Sur.
                            > The reason why we don't have Tocornal in our website is because
                            > it's a brand we work with, but it's not a Cono Sur range.

...czyli w tym kontekście Tocornal "nie jest serią win firmy Cono
                            Sur"

Pozdr.
                            • Gość: peyotl Re: teraz Cono Sur - 2 pytania IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 15:25
                              może ja tępy jestem, ale to mi niczego nie wyjaśnia - dlaczego w takim razie
                              Cono Sur firmuje na etykiecie nie swoje wino?
                              • Gość: peyotl nowe biedronkowce IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.08, 19:38
                                Teraz z kolei jest akcja z winami francuskimi. Nie chce mi się już byc badaczem
                                biedronek, ale byłoby fajnie, gdyby ktoś choć przejrzał ich broszurkę i
                                podpowiedział, czy w ogóle warto cokolwiek próbować... winersch...?
                                • honeyaccess Re: nowe biedronkowce 18.11.08, 21:31
                                  > Teraz z kolei jest akcja z winami francuskimi. Nie chce mi się już byc badaczem
                                  > biedronek, ale byłoby fajnie, gdyby ktoś choć przejrzał ich broszurkę i
                                  > podpowiedział, czy w ogóle warto cokolwiek próbować... winersch...?

A w których biedronkach? W W-wie na Mokotowie i Ochocie cały czas króluje Real
                                  Forte AKA Domestos...
                                  • Gość: peyotl Re: nowe biedronkowce IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.08, 23:48
                                    chyba we wszystkich prędzej czy później... Na razie tylko Pani Peyotlowa
                                    przyniosła broszurkę, jeszcze nie oglądałem, co z tego jest na pólkach... Ale
                                    chyba nie będę próbował tych win, za słabo się znam na Francji, żeby ryzykować
                                    porażkę... Chyba, że ktoś podpowie...:-)
                                    • Gość: w Re: nowe biedronkowce IP: *.net.euron.pl 19.11.08, 17:50
                                      Przed chwilą przewertowałem broszurkę razem z Panem Google. Prawdę mówiąc może być kilka ciekawych butelek w niezłych cenach. Ale to tylko na podstawie opisów. Poza tym widziałem Casillero Del Diablo po 25zł.

Czekam niecierpliwie na oceny win(można nawet zrobić nowy wątek, aby było czytelnie)

Pozdrawiam
                                      • Gość: Janek Re: nowe biedronkowce IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.08, 18:16
                                        te francuzy mają być od jutra. Biedronce mogę zaufać (trochę) tylko co do
                                        portugalskich win, więc jakby ktoś sie poświęcił, zdegustował i doradził czy
                                        warto, to całe forum by się ucieszyło... :-)
                                        Zapowiadaja bożole nuwo za 9 zł... podejrzane to...
                                        • Gość: w Re: nowe biedronkowce IP: *.net.euron.pl 19.11.08, 18:58
                                          Te francuzy, wg ulotki, są od 17 listopada. A pierwszą notkę znalazłem tu -> iwines.blogspot.com/2008/11/domaine-le-grand-destre.html

Pozdrawiam
                                        • manonthemon Re: nowe biedronkowce 19.11.08, 19:08
                                          Wczoraj kupowało się w Almie trzecie wino z listy Wine Spectator
                                          (poczeka na swój dzień) a dziś powrót do szarej rzeczywistości -
                                          biedrona zwana biedą i francuskie wino za 10 zł :)

Postawiłem na VdP Domaine Le Grand Destre z ciekawego miejsca - la
                                          Principaute d'Orange (mam sentyment do wszystkiego co z Królestwem
                                          Niderlandów związane - przez jakiś czas studiowałem ich język).

Wino nie smakuje jak za dychę. Jest nasycone, nic w nim nie razi.
                                          Takie chłopskie, mocne (14%!) i...naprawdę fajne. Nieco więcej na
                                          blogu.

Inna sprawa to polska etykieta. Z tyłu napisano że jest jasno
                                          czerwone a jest ciemne jak noc nad Rodanem z obrazu Van Gogha. Smak
                                          to sprawa bardziej subiektywna ale żeby to było delikatne wino to
                                          też powiedzieć nie mogę.

Niemniej jednak za 10 zł dostałem więcej niż się spodziewałem.

www.iwines.blogspot.com
                                          • Gość: raf Re: nowe biedronkowce IP: *.aster.pl 19.11.08, 23:21
                                            Dziś próbowałem Manoir Grignon (Cabernet-Syrah). W smaku bardzo ciekawe - można
                                            powiedzieć, że delikatne i łagodne, ale jedocześnie pełne. Uważam, że
                                            zdecydowanie warte 14 zeta.

Ktoś już może próbował czegoś innego, co poza tym i wspomnianym już wcześniej
                                            może być godne polecenia?
                                            • Gość: Janek Re: nowe biedronkowce IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 18:13
                                              a w mojej biedronie wisi dumnie plakat bożolenuwo, tylko że na pytanie o samo
                                              wino obsługa robi zdziwione miny...
                                              • manonthemon Re: nowe biedronkowce 21.11.08, 15:33
                                                beaujolais kupiłem wczoraj w biedzie dwie butelki, coś po 8 zł
                                                jedna. Smakowało jak rok temu, głowa boli dziś okrutnie.

Maciek
                                                • manonthemon Re: nowe biedronkowce 06.12.08, 11:27
                                                  Kolejne spróbowane - tym razem loara, Domaine Du Rin Du Bois.
                                                  Cena - 14,99.

Chłodne, wodniste, mocno kwasowe. Mnie nie przekonało choć pewnie
                                                  latem smakowałoby lepiej.

pozdr,

Maciek
                                            • Gość: peyotl Grignon IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.08, 17:41
                                              Czy ten pan Grignon, którego anonsują w broszurce jako sławnego enologa,
                                              rzeczywiście jest znaną postacią? W Winach Europy go nie ma, ale... ?
                                          • Gość: Janek Re: nowe biedronkowce - Orange IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 19:34
                                            Spróbowałem i faktycznie, całkiem przyzwoite to VdP Orange.
                                            A przy okazji, ciekawym w jaki sposób to miasto w Prowansji jest związane z
                                            Królestwem Niderlandów...?
                                            • Gość: peyotl Re: nowe biedronkowce IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 23:46
                                              Proszę winopaństwa, zaczęły sie recenzje biedro-francuzów na www.sstarwines.pl
                                              Zachęcam wszystkich do próbowania i opisywania, bo sam, z little help of my
                                              forum-friends nie dam rady... :-)
                                            • manonthemon Re: nowe biedronkowce - Orange 22.11.08, 00:10
                                              Gość portalu: Janek napisał(a):

> ciekawym w jaki sposób to miasto w Prowansji jest związane z
                                              > Królestwem Niderlandów...?

Principaute d’Orange we Francji było we władaniu domu Oranje Nssau.
                                              Tytuł książąt Oranje Nassau noszą spadkobiercy tronu KN. Zresztą
                                              znacznie lepiej wyjaśni Ci to wikipedia. Ja na zajęciach z dość
                                              skomplikowanej historii Niderlandów nie uważałem :)

pozdr

Maciek
                                              • Gość: paweł Re: nowe biedronkowce - Orange IP: *.toya.net.pl 24.11.08, 15:19
                                                Zdecydowanie polecam białe. Savignon z nad Loary i Chardonnay z
                                                Langwedocji. Świeże, żywe, z dobrą kwasowością. Miła niespodzianka.
                                                Warto zrobić zapas i poczekać na upalne lato.
                                                • sstar Re: nowe biedronkowce - Orange 24.11.08, 16:06
                                                  Gość portalu: paweł napisał(a):

> Zdecydowanie polecam białe. Savignon z nad Loary

się zawahałem, w końcu kosztowało więcej niż 10PLN

> i Chardonnay z Langwedocji. Świeże, żywe, z dobrą kwasowością.
                                                  > Miła niespodzianka. Warto zrobić zapas i poczekać na upalne lato.

potwierdzam! warto, choć raczej dla osób często pijących wina niż dla neofitów:-)

pzdr, sstar
                                                  • Gość: fech Re: nowe biedronkowce - Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:48
                                                    Spoko, to sauvignon z Turenii jest całkiem niezłe, sporo tzw. kwasu :-) jak na
                                                    tę cenę, no i mineralność też jakaś się pokazuje. Podobał mi się jeszcze w nim
                                                    wyraźny, fajny owoc liczi w końcówce.

pzdr
                                                    • Gość: fechtmeister Re: nowe biedronkowce - Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:50
                                                      To powyżej to ja pisałem, znowu mi wcięło połowę nicka, ups :-)
                                                    • Gość: raf Re: nowe biedronkowce - Orange IP: *.aster.pl 25.11.08, 22:47
                                                      Zdecydowanie polecam również Cotes du Rhone - nawet jakiś medal ma akurat to
                                                      biedronkowe. Oglnie bardzo lubię wina Cotes du Rhone - a szczególnie za 13 zeta...
                                                      Zastanawiam się tylko skąd oni mają takie ceny...
                                                    • Gość: Janek bez histerii. ale... IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.08, 00:44
                                                      Dear Raf,
                                                      Już drugie wino polecasz..., w podobnym tonie... Domniemanie niewinności kontra
                                                      spiskowa wersja... (robi chłopina w Biedronie, czy nie?) Ten Manoir Grignon
                                                      faktycznie pijalny, żonie sie podobał, ale drugi raz nie kupię, bo nachalnie
                                                      przymilny, wali wanilią jak nie przymierzając wywar z wiórów... Takie to z Chile
                                                      się kupuje... I o tym "słynnym" panu Grignon mało coś w literaturze...
                                                    • Gość: sstar&let Re: bez histerii. ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 01:33
                                                      Beczka rasowa, francuska, gdzie tam wióry:
                                                      www.lgi-wines.com/web_lgi_wines_fr/php_en/index_vins_cepages_manoir_r.php
                                                      Pzdr, sstar
                                                      --
                                                      www.sstarwines.pl
                                                    • winoman Re: bez histerii. ale... 26.11.08, 01:53
                                                      Gwoli ścisłości: cabernet w beczce, ale beczka (a jeszcze ściślej klepki) w
                                                      syrah. W Norwegii butelka kosztuje ponad 10 euro. Na temat samego wina się nie
                                                      wypowiadam, bo nie piłem, a na temat spiskowej teorii: czy to, że chwalę moją
                                                      Toyotę ma zaraz oznaczać, że tam pracuję? Owszem, raz coś od nich dostałem.
                                                      Dywaniki :-)

Pozdrawiam!
                                                    • Gość: sstar Re: bez histerii. ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:56
                                                      winoman napisał:

> Gwoli ścisłości: cabernet w beczce, ale beczka
                                                      > (a jeszcze ściślej klepki) w syrah.

racja nie doczytałem do końca o tym Syrah, nawiasem mówiąc to ładnie, że tak
                                                      otwarcie się przyznają...

pzdr, sstar
                                                      --
                                                      www.sstarwines.pl
                                                    • Gość: Bruna Gdzie w Krakowie? IP: *.centertel.pl 27.11.08, 12:50
                                                      Czy ktoś kupuje te biedronkowce w Kraku? Na moim osiedlowym małe stoisko
                                                      alkoholowe, do którego klient nie ma wstępu! A nieco dalej w większym bied. w
                                                      ogóle nie ma alkoholu!! Ratunku!! Może to nie dotyczy Kraka, a może ktoś wie,
                                                      gdzie te tanie cuda zakupić tutaj?

• Gość: raf Re: bez histerii. ale... IP: *.aster.pl 02.12.08, 22:35
                                                      a w jakim tonie mam niby polecać wina, które mi smakują??
                                                      Jak to mówią gust nie podlega dyskusji. Właśnie o to chodzi w winach z
                                                      Langwedocji, że są delikatne, jak Chilijskie. Mi akurat to odpowiada - nie
                                                      przepadam za ciężkimi Burgundami i podobnymi. Według mnie Manoir Grignon jest
                                                      bardzo przyzwoite.
                                                    • Gość: star Re: bez histerii. ale... IP: *.ceremade.dauphine.fr 05.12.08, 14:27
                                                      troche dziwne co piszesz - wina z Burgundii w przeciwienstwie do langwedockich
                                                      sa zwykle lzejsze (inna sprawa ze bardziej kwasowe i mniej maja cukru) ale
                                                      materii w burgundach zwykle nie uswiadczysz

pzdr
                                                      star
                          • paero123 Re: teraz Cono Sur - 2 pytania 18.11.08, 18:19
                            quality/price range?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka