Gość: asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 15:44 Zostałam obdarzona kilkoma głowkami salaty pekińskiej. Co mogę z niej przyrzadzić? Do najlepszych kucharek nie należę...:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: enso Re: Co z sałaty pekińskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.08, 16:21 dorzucić warzywa, mięso/soje i przyprawy i zrobić a la chińszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x na znak solidarnosci IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 21.03.08, 16:36 z Tybetem wyrzucilbym na smietnik, bojkotujmy tez zupki chinskie. Brzmi to moze smiesznie, ale od czegos trzeba zaczac. My kucharze- amatorzy solidaryzujemy sie z ruchem separatystycznym Tybetu. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: na znak solidarnosci 22.03.08, 15:04 Gość portalu: x napisał(a): > z Tybetem wyrzucilbym na smietnik, bojkotujmy tez zupki chinskie. > Brzmi to moze smiesznie, ale od czegos trzeba zaczac. My kucharze- > amatorzy solidaryzujemy sie z ruchem separatystycznym Tybetu. Tak, tak, tak, a politycy i tak będą sprzedawać Tybet... Odpowiedz Link Zgłoś
kkokoszkaa Re: Co z sałaty pekińskiej 21.03.08, 16:53 www.puszka.pl/przepis/3239- kapusta_pekinska_duszona_z_ziemniakami.html może coś takiego...jadłam u koleżanki ja dodałabym mieso jeszcze ale to zalezy od gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
kkokoszkaa Re: Co z sałaty pekińskiej 21.03.08, 16:56 link za długi wiec wklejam przepis składniki: 2 główki kapusty pekińskiej 40 dag ziemniaków 3 cebule mała puszka pomidorów w zalewie łyżka maggi w płynie 2 łyżki oliwy cukier pieprz sól Przygotowanie: Kapustę czyszczę, usuwam uszkodzone liście. Następnie przecinam na pół. Kroję w paski. Obieram ziemniaki i kroję w spore kawałki (kostki). Obieram cebulę i siekam na drobne kawałeczki. W rondlu cebulę podsmażam, dodaję ziemniaki i smażę przez kilka minut. Następnie wrzucam kapustę i dolewam odrobinę wody. Gdy tak wszystko chwilkę razem podusi się do momentu jak odparuje woda, wrzucam pomidory w zalewie i maggi. Duszę około 30 minut co jakiś czas zaglądając czy aby nie wyparowała woda i danie się nie przypala. I po tym czasie potrawa gotowa. Pod koniec dodaję przyprawy do smaku. Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku można pod koniec duszenia dodać też grzyby. Najlepiej smakuje z zsiadłym mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x link za dlugi? a przepis jest krotszy??? IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 21.03.08, 17:54 a o czyms takim slyszalas?: www.tinyurl.pl/ dla ulatwienia po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Co z sałaty pekińskiej 21.03.08, 23:26 Nie ma czegoś takiego jak sałata pekińska. Jest natomiast kapusta pekińska, która wpełza do kuchni niczym natrętna liszka. jak widać, coraz częściej jest też przedmiotem prezentów, z którymi nieszczęśliwie obdarzenie nie wiedzą, co zrobić. Skompostować. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 14:59 poszukiwaczarmi napisał: > Nie ma czegoś takiego jak sałata pekińska. Jest natomiast kapusta pekińska, > która wpełza do kuchni niczym natrętna liszka. > > jak widać, coraz częściej jest też przedmiotem prezentów, z którymi > nieszczęśliwie obdarzenie nie wiedzą, co zrobić. > > Skompostować. > > Puscić na allegro. Wielu rzeczy nie rozumiem. Np. tego co jest złego w kapuście pekińskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 15:19 Zlego jest to, ze poszukiwacz wyczytal u Maklowicza, ze to kapusta pekinska to spadek po PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 15:28 bene_gesserit napisała: > Zlego jest to, ze poszukiwacz wyczytal u Maklowicza, ze to kapusta > pekinska to spadek po PRLu. > I Makłowicz zapewne zakazał ją jeść. Też wyrocznia. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 18:36 Na temat tej królowej polskich sałat (przez małe "pe" i małe "es) mieliśmy już całkiem oddzielny wątek, w którym objawili się mentorzy kapuścianego pekinizmu na stołach. W samym warzywie nic złego nie ma (no chyba że rolnikowi pomyliły się proporcje i za bardzo zaazotował) :) Nie wspomina o KP także Makłowicz, o ile pamięć mnie nie zawodzi, nie jest też KP reliktem PRLu, bo w tych barwnych czasach z pewnością nie było jej tyle, ile jest teraz (np bukiet z jarzyn w Stylowej nigdy nie zawierał KP). Moje stanowcze nie dla KP wywołuje jej wszędobylskość, owa moda na zastępowanie znamiennie reprezentowana w sekcji sałat polskich "restauracji". A zatem: - sałatka grecka: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, feta (no akurat feta, ale to całkiem inna bajka) - sałatka z tuńczykiem: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, tuńczyk, kukurydza - sałatka z kurczakiem: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, kurczak - sałatka meksykańska: kapusta pekińska, fasola z puszki, kukurydza z puszki Stanowcze nie. A Allegro to dobry pomysł. Być może znajdzie się posiadacz wygłodniałych królików lub dręczyciel myszoskoczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 21:56 Ja dziś wymieszałam pekinkę z fasolą, groszkiem, kukurydzą, papryką i odrobiną cebuli.:P Zmień miejsca stołowania się i tyle.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mw35 Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 14:17 pekińska+zielony ogórek w kostkę + rodzynki+orzechy włoskie+ sos koperkowy knorra:oto moja ulubiona sałatka Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 15:01 Kapusta pekińska na ciepło: kapusta pekińska, masło, bułka tarta (niekoniecznie), sól, pieprz i kminek. Kapustę pekińską kroimy w paski. W rondlu roztapiamy masło i dodajemy kapustę. Po ok. 10 minutach dodajemy 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Co z sałaty pekińskiej 22.03.08, 15:03 Z kapusty pekińskiej zrób sałatki, gołąbki (takie faszerowane mieszki albo sparzoną, pokrojoną kapustę wymieszaj z mielonym mięsem, przyprawionym odpowiednio i upiecz; można jeść na zimno albo na gorąco z sosem pomidorowym - takie inne wydanie gołąbków) albo ugotuj coś na wzór młodej kapusty (tej naszej, tradycyjnej). Odpowiedz Link Zgłoś