Gość: teresa IP: *.pp.com.pl 29.04.08, 14:44 czy mozna jeśc metkę, która półtora roku przeleżała w zamrażance ? Mój mąż twierdzi, ze jak najbardziej. Co WY na to ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Re: półtora roku w zamrazarce 29.04.08, 14:46 Nie i nie ryzykuj, na drzwiach lodowki masz wszystko napisane, a metka jako surowy wyrob Odpowiedz Link Zgłoś
bo4630 podzielam zdanie meza. 29.04.08, 14:53 Dla pewnosci sprobowalbym kawalek po rozmrozeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella bardzo madrze doradzasz bo4630 29.04.08, 15:31 mowisz,sprobuj kawalek, a pozniej moze szpital? Odpowiedz Link Zgłoś
bo4630 dlaczego szpital? zatruc sie mozna jadem 29.04.08, 15:53 kielbasianym, a ten wystepuje tylko w konserwach, nie w wedlinach. Na wszelki wypadek mozna zdezynfekowac kielichem gorzaly:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: To nawet nie chodzi o bitulinę. 29.04.08, 18:58 Wbrew pozorom produkty zamrożone wysychają i zwyczajnie są niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeBe Re: półtora roku w zamrazarce IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.08, 15:35 Po roku temu robilam porzadki w cudzej zamrazarce(z racji wykonywanej pracy).Zamrazarka byla pelna,ale zawartosc ogladana przez wlascicieli z 1,5 czy 2 lata wczesniej...Wywalilam wszystko do smieci.Zal,ale stere to stare,mimo,ze zamrozone... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: ale nie masz poltorarocznej metki, 29.04.08, 15:57 Robie regularnie porzadek w zamrazarce wiec nie mam:P A jesli przypadkiem by sie jakas ostala to bym wyrzucila:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: półtora roku w zamrazarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 16:07 Metki w ogóle lepiej nie zamrażać. Wiadomo, że surowe mięso mozna zamrażać tylko jesli jest superświeże. W przypadku wędlin (a metka jest w surowego mięsa) można domniemywać, że proces produkcyjny jednak trochę trwał, a więc mięso nie jest calkiem świeże, (choć do jedzenia się nadaje), ergo - lepiej nie zamrażać. Metka może zawierać też włosnie kręte (mrożenie ich nie zabija) albo tasiemca (zabija mrożenie w temp.poniżej -20st.). Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: półtora roku w zamrazarce 29.04.08, 16:22 Radzę wyrzucić nawet gdyby nie zaszkodziła to i tak metka ma zmieniony smak na nieapetyczny , powąchaj jak pachnie raczej na pewno nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna radzi: 29.04.08, 16:36 Przechowywanie zamrożonej żywności. CZAS PRZECHOWYWANIA Bekon: poniżej miesiąca, Szynka, kiełbasa wieprzowa: 1-2 miesięcy, Mięso gulaszowe, cielęcina, drób mięso w sosie: 2-3 miesięcy, Kotlety baranie, wieprzowe i cielęce: 3-4 miesięcy, Pieczenie cielęce: 4-8 miesięcy, Pieczenie i steki wołowe, pieczenie baranie: 8-12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oolo Re: Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna radzi: IP: *.blt.pl 05.06.08, 08:33 loola_kr napisała: > Przechowywanie zamrożonej żywności. > CZAS PRZECHOWYWANIA -lepiej nich sprawdza ile mięsa jest w szynce:-) wiadomosci.onet.pl/1762403,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Absolutnie nie.nt 05.06.08, 09:40 po pierwsze zalezy jaki masz zamrazalnik z lodowka albo duzy jak z loduwka to lepiej nie nasz zamrazalnik ma ok.240l i mozna zamrozic wszystko metke nie koniecznie ale jak wlozysz bedzie po odmrorzeniu dobra,ale bez tego zapachu i wedzonki lepiej smakuja swieze z koniecznosci mozna zamrozic tez smakuja Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Wyrzuc i idz do sklepu po swieza! 05.06.08, 11:01 Moze maz nie zauwazy ze to nie ta z zamrazalki... Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie rany cały wątek o kawąłku metki??? 05.06.08, 11:17 rozumiem jakby ktoś deliberował o wołowinie z Kobe, ale o metce???Ryzykować zatrucie jadem kiełbasianym z powodu maksymalnie 5zł?Gratuluję oszczędności, na pewno się zwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gs Re: rany cały wątek o kawąłku metki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:33 metka warta max 5 zł, a ciekawe jakie były koszty jej przechowywania w zamrazarce przez 1,5 roku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: rany cały wątek o kawąłku metki??? IP: *.pp.com.pl 05.06.08, 21:00 A właśnie - spróbuj w Krakowie dostac taaaką metkę! Nie ma, bo u nas nie ma tradycji w tym kierunku. Ale mój Tata był z Torunia i zaszczepił mi miłość do tych wędlin. Więc nawiozłam jak byłam w Gdańsku. Mniam, oczy mi wychodziły z rozkoszy :) I ile odmian mozna kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeBe Re: co z tego, ze stare? ale zamrozone! IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.08, 19:37 W tym przypadku sprobowalabym organoleptycznie;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kocicaryza Re: półtora roku w zamrazarce 06.06.08, 11:04 Ja wyjelam niedawno z zamrazary metke z zeszlorocznych wakacji. No i juz wiem: nie mozna!!!!!!!!! (chyba, ze to jakas nadzwyczanie dlugo konserwujaca sie metka. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: półtora roku w zamrazarce 06.06.08, 21:03 Półtora roku to troche dużo; osobiscie balbym sie takiej metki...ale wczoraj wyjąłem z zamrażarki kolejny kawalek połcia surowej wędzonej dojrzewającej szynki z ZM Mazury w Ełku, leżącej tam od Bozego Narodzenia i musze powiedziec ze wg mnie nie jest mniej smaczna niz gdy ją zamrażałem ale to moga byc pozory, być moze jakies powolne procesy degradacyjne w niej zachodziły - nie mam o tym niestety nawet blado zielonego pojęcia; ale rozumuje tak: jesli kapitan Banita mowi zeby wywalić to ani slowa wiecej tylko fruuuu i czesc! W tej sprawie warto Mu zaufać bez zastrzeżeń! Odpowiedz Link Zgłoś